Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-10-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάθετη πτώση των χρηματαγορών
  • [02] Η οικονομία στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας
  • [03] Ικανοποίηση Ουάσιγκτον για αναγνώριση Κοσυφοπεδίου από Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Πορτογαλία
  • [04] Εκκλήσεις Γκέητς για καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών στο Αφγανιστάν
  • [05] Κάρτερ: "Στα πρόθυρα" η επίτευξη συμφωνίας στη Κύπρο

  • [01] Κάθετη πτώση των χρηματαγορών

    10-10-2008

    Κάθετη πτώση σημείωσαν την Πέμπτη οι Αμερικανικές χρηματαγορές υποχωρώντας κατά 7% και για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία κάτω από τις 9 χιλιάδες μονάδες.Συγκεκριμένα ο δείκτης Ντάου Τζόουνς υποχώρησε κατά 679 μονάδες κλείνοντας στι 8 χιλιάδες 579. Ο δείκτης S&P σημείωσε πτώση 7,6%, 75 μονάδες, κλείνοντας στις 910 και ο δείκτης Νάσντακ έχασε το 5,5% της αξίας του, 95 μονάδες, για να κλείσει στις χίλιες 645. Οι Ευρωπαϊκές χρηματαγορές υποχώρησαν γενικά κατά 2,5% περίπου. Κατά τα φαινόμενα οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται ότι τα μέτρα των αρχών σε διεθνές επίπεδο είναι αρκετά για την αποκατάσταση των χρηματοπιστωτικών αγορών και για να αποφευχθεί διεθνής οικονομική ύφεση. Αναμένεται ότι ο πρόεδρος Μπούς θα μιλήσει για το θέμα σήμερα το πρωί. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, δήλωσε ότι ο κ. Μπούς θα διαβεβαιώσει τον Αμερικανικό λαό ότι οι αρχές λαμβάνουν κάθε δυνατό μέτρο για την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε επίσης ότι το Υπουργείο Οικονομικών κινείται άμεσα για την βελτίωση της ρευστότητας με στόχο την αποκλιμάκωση της πιστωτικής κρίσης. Την Πέμπτη πάντως ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στράους Καν, δήλωσε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στο προσκήνιο μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, αλλά προέβλεψε ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει στα τέλη του 2009. Ο κ. Στράους-Καν επεσήμανε επίσης ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να αποφευχθεί σοβαρή οικονομική ύφεση σε διεθνές επίπεδο και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει 'εσωτερική λύση' στην κρίση.

    [02] Η οικονομία στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας

    10-10-2008

    Μπαράκ Ομπάμα

    Οι προεκλογικές εκστατείες των δύο προεδρικών υποψηφίων, Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέην, συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην οικονομία ενα μήνα περίπου πριν τις εκλογές. Ο δημοκρατικός υποψηφιος μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Ντέητον του Οχάιο επέρριψε ευθύνη για την οικονομική κριση στην 'απληστία και την ανευθυνότητα' της Ουώλ Στρητ και προέβλεψε ότι η ανάκαμψη θα πάρει πολύ χρόνο.

    Ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του κ. Ομπάμα ζητά απ' το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών να κινηθεί σύντομα για την εφαρμογή του πακέτου μέτρων στήριξης των χρηματαγορών.

    Τζον Μακέιν

    Από τη πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τζων Μακέην και η υποψήφια για την αντιπροεδρία, Σάρα Πέηλιν, βρίσκονται στο Ουισκόνσιν. O Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος επεσήμανε ότι οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν την σοβαρότερη οικονομική κρίση της ζωής τους και προσθεσε ότι πρέπει να αντικατασταθουν τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια με υγειή ενυπόθηκα δάνεια.

    Πρόσφατες σφυγομετρήσεις της εταιρείας Γκαλοπ δειχνουν τον Μπαράκ Ομπαμα να προηγείται του Τζον Μακέην με 52 έναντι 41%.

    [03] Ικανοποίηση Ουάσιγκτον για αναγνώριση Κοσυφοπεδίου από Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Πορτογαλία

    10-10-2008

    Βουκ Γιέρεμιτς

    Δύο γειτονικές προς τη Σερβία χώρες έρχονται να προστεθούν σ' αυτές που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου.Το Μαυροβούνιο και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας προέβησαν στην εν λόγω ανακοίνωση τη Πέμπτη ανεβάζοντας στις 50 τον αριθμό χωρών που έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση η Σερβία απομάκρυνε τον πρέσβη του Μαυροβουνίου από το Βελιγράδι, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γιέρεμιτς, χαρακτήρισε την αναγνώριση του Κοσυφοπεδίου απ' το Μαυροβούνιο 'πισώπλατη μαχαιριά'. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από μέρους του Βελιγραδίου στην αναγνώριση από μέρους των Σκοπίων. Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, εξέφρασε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την αναγνώριση του Κοσυφοπεδίου από μέρους του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ, καθώς και για την αναγνώριση του Κοσόβου από την Πορτογαλία στις αρχές της εβδομάδας. Οι αποφάσεις αυτές θα συντίνουν στην περιφερειακή συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    [04] Εκκλήσεις Γκέητς για καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών στο Αφγανιστάν

    10-10-2008

    Ρόμπερτ Γκέητς

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρομπερτ Γκέητς, ζήτησε απο τους Νατοϊκους συμμάχους των ΗΠΑ να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την καταπολέμηση του εμπορίου οπίου στο Αφγανιστάν.Σε δηλώσεις του στη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Βουδαπέστη, ο κ. Γκέητς τόνισε ότι θα επιδιώξει αύξηση των κονδυλίων για την καταπολέμηση των εμπόρων ναρκωτικών και των εργαστηρίων που παρασκευάζουν ναρκωτικά, καθώς και την διακοπή της ροής χρημάτων προς τους Ταλεμπάν. Όμως απέρριψε το ενδεχόμενο μαζικής καταστροφής καλλιεργειών οπίου, γιατί κάτι τέτοιο θα αποξένωνε, όπως είπε, τους αγρότες που ζουν απ' αυτές τις καλλιέργειες. Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία, εξέφρασαν αμφιβολίες αναφορικά με την εκστρατεία κατά των ναρκωτικών, λέγοντας ότι οι ίδιοι οι Αφγανοί θα πρέπει να αναλάβουν τέτοιες προσπάθειες. Στο μεταξύ, έκθεση των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν εξελίσεται 'εξαιρετικά άσχημα'. Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στη διαφθορά τοπικών αξιωματούχων και τη διακίνηση ναρκωτικών που παραλύουν τις προσπάθειες της Αφγανικής κυβέρνησης στον αγώνα της κατά των Ταλιμπάν.

    [05] Κάρτερ: "Στα πρόθυρα" η επίτευξη συμφωνίας στη Κύπρο

    10-10-2008

    Από την επίσκεψη Κάρτερ, Τούτου και Μπραχίμι στη Κύπρο

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμμυ Κάρτερ, δήλωσε ότι η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα βρίσκονται 'στα πρόθυρα', όπως είπε, της επίτευξης συμφωνίας για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Κάρτερ, ο Αρχιεπίσκοπος της Νότιας Αφρικής, Ντέσμοντ Τούτου και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας, Λαχντάρ Μπραχίμι, είχαν ξεχωριστές συναντήσει τη Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Μετά τις συναντήσεις ο αιδεσιμότατος Τούτου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι Κύπριοι ηγέτες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την μοναδική αυτή στιγμή στην ιστορία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 11 October 2008 - 1:18:19 UTC