Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-09-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 7η επέτειος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [02] Επίσημες συνομιλίες για το Κυπριακό
  • [03] Αλλαγή προσέγγισης στον πόλεμο στο Αφγανιστάν
  • [04] Προς Τέξας κατευθύνεται ο τυφώνας Άικ
  • [05] ΗΠΑ: Η Ρωσία προσπαθεί να "ξεφύγει" απ' την συμφωνία εκεχειρίας
  • [06] Υπέστη εγκεφαλικό ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας
  • [07] Μνημείο για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου στο Πεντάγωνο
  • [08] Μαζική έξοδος από το Τέξας

  • [01] 7η επέτειος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου

    11-09-2008

    Σήμερα συμπληρώνονται 7 χρόνια απ' τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ. Τελετές προς τιμήν των θυμάτων έχουν προγραμματιστεί σ' ολόκληρη τη χώρα.

    Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί στις 8:46 το πρωί της Πέμπτης, την ώρα δηλαδή που το πρώτο αεροσκάφος έπληξε τον έναν απ' τους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Ο πρόεδρος Μπούς θα μιλήσει σε ειδική τελετή για τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου προς τιμήν των 184 θυμάτων της επίθεσης στο Πεντάγωνο.

    Σε ειδικές επιμνημόσυνες τελετές θα συμμετάσχουν και οι προεδρικοί υποψήφιοι, Τζον Μακέιν και Μπαράκ Ομπάμα.

    [02] Επίσημες συνομιλίες για το Κυπριακό

    11-09-2008

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αρχίζουν σήμερα τις επί της ουσίας επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Την Τετάρτη ο κ. Ταλάτ εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο νέος αυτός γύρος διαπραγματεύσεων θα επιτύχει και σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των τρεχουσών συνομιλιών ενδεχομένως να φανούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

    [03] Αλλαγή προσέγγισης στον πόλεμο στο Αφγανιστάν

    11-09-2008

    Ρόμπερτ Γκέιτς και Μάικ Μάλλεν

    Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλλεν, δήλωσε σε κατάθεση του ενώπιον μελών του Κογκρέσου ότι ετοιμάζει νέα στρατηγική για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που θα καλύπτει και τις δύο πλευρές της μεθορίου Αφγανιστάν-Πακιστάν.

    Η νέα προσέγγιση θα στοχεύει το 'κοινό ανταρτικό κίνημα' στο ανατολικό Αφγανιστάν και τις απομονωμένες περιοχές του Πακιστάν, επεσήμανε ο ναύαρχος Μάλλεν. Πάντως ο επικεφαλής των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων τόνισε ότι το Αφγανιστάν χρειάζεται περισσότερη διεθνή βοήθεια για την βελτίωση του καθεστώτος νομιμότητας στη χώρα και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

    Από τη πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε προς τα ίδια μέλη του Κογκρέσου ότι ο πόλεμος στο Ιράκ 'φθάνει στο τέλος του' και ότι η βία έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 χρόνων. Αλλά ο κ. Γκέιτς προειδοποίησε την επόμενη Αμερικανική κυβέρνηση να επιδείξει προσοχή και ευελιξία στο θέμα της απόσυρσης στρατιωτικών δυνάμεων.

    [04] Προς Τέξας κατευθύνεται ο τυφώνας Άικ

    11-09-2008

    Οι κάτοικοι του Τέξας ετοιμάζονται για την άφιξη του Τυφώνα Άικ, που άρχισε ήδη να μπαίνει στο Κόλπο του Μεξικού και κατευθύνεται προς την εν λόγω πολιτεία. Ο πρόεδρος Μπούς κήρυξε ήδη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη περιοχή έτσι ώστε ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές να μπορέσουν να συντονίσουν τις προσπάθειες τους αντιμετώπισης των αναμενόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων. Πολιτειακοί αξιωματούχοι προτρέπουν κατοίκους παράκτιων περιοχών να φύγουν απ' τη περιοχή, αλλά μέχρι στιγμής οι απομακρύνσεις κατοίκων πραγματοποιούνται μόνο σε εθελοντική βάση.

    Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι ανακοίνωσε ότι τη Τετάρτη το απόγευμα ο Άικ ενισχύθηκε σε τυφώνα κατηγορίας 2 και ενδεχομένως να ενισχυθεί μέχρι και την κατηγορία 4 πριν φτάσει στο Τέξας. Αυτή την ώρα ο τυφώνας κινείται βορειοδυτικά με ταχύτητα 13 χιλιομέτρων την ώρα και ισχύ ανέμων που φθάνει τα 160 χιλιόμετρα την ώρα. Υπολογίζεται ότι ο Τυφώνας Άικ θα πλήξει το Τέξας τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

    [05] ΗΠΑ: Η Ρωσία προσπαθεί να "ξεφύγει" απ' την συμφωνία εκεχειρίας

    11-09-2008

    Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι προσπαθεί να βρει δικαιολογίες για να μην συμμορφωθεί με την συμφωνία εκεχειρίας με τη Γεωργία. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να 'ξεφύγει' απ' τις δεσμεύσεις που υπέγραψε ο πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Τη Τετάρτη πάντως, Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να αποσύρουν ορισμένα φυλάκια τους στην δυτική Γεωργία, έξω απ' το λιμάνι Πότι της Μαύρης Θάλασσας και κοντά στην Αμπχαζία.

    Αλλά νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, είχε κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι διαστρεβλώνει την συμφωνία περί παρατηρητών λέγοντας ότι το σύμφωνο προβλέπει την αποστολή Ευρωπαίων παρατηρητών σε περιοχές έξω απ' την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία και όχι μέσα στο έδαφος των δύο αυτών αποσχισμένων περιοχών.

    Πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γεωργία δηλώνουν ότι οι παρατηρητές θα μπορούν να μεταβούν οπουδήποτε στη Γεωργία.

    [06] Υπέστη εγκεφαλικό ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας

    11-09-2008

    Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας δηλώνουν ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ιλ, υπέστη εγκεφαλικό, αλλά ανακάμπτει. Ο Νοτιοκορεάτης βουλευτής, Γουόν Χι Γιάνγκ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιόνγκ Ιλ έγινε τη Τετάρτη σε κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν είναι ικανός να συμμετάσχει σε δημόσιες εμφανίσεις, αλλά έχει τις αισθήσεις του.

    Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται σε έντονη αντίθεση με σχόλια Βορειοκορεατών αξιωματούχων νωρίτερα σήμερα που διέψευδαν ότι ο κ. Κιμ είναι άρρωστος. Οι φήμες για την υγεία του Βορειοκορεάτη ηγέτη εντάθηκαν τη Τρίτη όταν ο κ. Κιμ δεν εμφανίστηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 60 χρόνων απ' την ίδρυση του Βορειοκορεατικού κράτους. Μάλιστα ο Κιμ Γιόνγκ Ιλ δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση από τα μέσα Αυγούστου.

    [07] Μνημείο για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου στο Πεντάγωνο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    11-09-2008

    Δείτε το ρεπορτάζ για το Μνημείο του Πενταγώνου για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ για το Μνημείο του Πενταγώνου για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

    - Watch (WM)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος τέλεσε την Πέμπτη το απόγευμα τρισάγιο στην μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, στο σημείο που βρίσκονταν ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος καταστράφηκε εντελώς όταν έπεσαν πάνω του οι δίδυμοι πύργοι του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου. Στην θλιβερή επέτειο είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    Κείμενο ρεπορτάζ:

    Επτά χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, εγκαινιάστηκε στο Πεντάγωνο, λίγο έξω από την Αμερικανική πρωτεύουσα, μνημείο για τα θύματα της τραγωδίας ενώ στην Νέα Υόρκη, την άλλη μεγαλούπολη που έπληξαν οι τρομοκράτες, τιμήθηκε η μνήμη των όσων σκοτώθηκαν στους δίδυμους πύργους του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου.

    Το Μνημείο του Πενταγώνου

    Το μνημείο στο Πεντάγωνο φτιάχτηκε με ιδιωτικές συνεισφορές 21 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο αντισυνταγματάρχης Μπράιαν Μάκα είναι εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

    Μ. Μάκα: 'Θέλουμε να κατανοήσουν όλοι ότι ουδέποτε θα ξεχάσουμε τις επιθέσεις αυτές και τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν εκείνη την μέρα'.

    Η Κάθυ Ντίλαμπερ γλίτωσε από την επίθεση στο Πεντάγωνο αλλά η αδελφή της, η Πάτι σκοτώθηκε.

    Κ. Ντίλαμπερ: 'Θα ήθελα βέβαια να μην είχα χάσει την αδελφή μου, αλλά αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Έτσι έρχομαι τώρα να τιμήσω την μνήμη της Πάτι. Το σχέδιο του μνημείου είναι υπέροχο. Τιμώ επίσης τους συναδέλφους μου που σκοτώθηκαν εδώ. Ήταν όλοι τους εξαίρετοι άνθρωποι'.

    Το μνημείο σχεδίασαν ο Κήθ Κέησμαν και η σύζυγός του Τζούλι Μπέκμαν που επελέγησαν με διεθνή διαγωνισμό.

    Κ. Κέησμαν

    Κ. Κέησμαν: 'Θέλαμε το μνημείο να μη μοιάζει με κανένα άλλο γιατί και η 11η Σεπτεμβρίου ήτανε μέρα διαφορετική από κάθε άλλη. Θέλαμε το μνημείο να είναι συλλογικό και ατομικό. Να αφηγείται την ιστορία των ανθρώπων που χάθηκαν εδώ και να σε κάνει να σκέφτεσαι, χωρίς να σου λέει πώς να σκέφτεσαι και τι να αισθάνεσαι'.

    Το μνημείο είναι 184 τσιμεντένια παγκάκια δίπλα σε ένα δέντρο και μια μικρή δεξαμενή νερού το καθένα. 59 από τα παγκάκια βλέπουν προς το Πεντάγωνο και συμβολίζουν τους επιβάτες της Αμέρικαν Αιρλάϊνς, Πτήσης 77, που σκοτώθηκαν. Τα υπόλοιπα 125 παγκάκια βλέπουν προς την αντίθετη κατεύθυνση και τιμούν εκείνους που έχασαν την ζωή τους όταν συντρίφθηκε το αεροπλάνο πάνω στο κτίριο. Στο κάθε παγκάκι είναι σκαλισμένο το όνομα ενός των θυμάτων που σκοτώθηκαν εκείνη την μέρα.

    Λεπτομέρεια του μνημείου του Πενταγώνου

    Ανάμεσα στα πρόσωπα που έζησαν από κοντά την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος κήδεψε αναρίθμητους ομογενείς που χάθηκαν στα συντρίμμια των δίδυμων πύργων στην Νέα Υόρκη και στήριξε ηθικά και υλικά τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα τα ορφανά παιδιά. Ύστερα από μνημόσυνα σε μια προγενέστερη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιότατος μας εξομολογήθηκε τα αισθήματά του κι ανέλυσε το νόημα του τραγικού συμβάντος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

    Σεβασμιότατος κ. Δημήτριος: 'Τα αισθήματα είναι πολλαπλά, είναι ανάμικτα και είναι πολύ δύσκολο να εκφραστούν. Αλλά θα λέγαμε ότι κατά βάση είναι αισθήματα οδύνης για ένα γεγονός το οποίο παρουσίασε το ανθρώπινο πρόσωπο στην χειρότερη μορφή του. Μας έδειξε το πρόσωπο του τρομοκράτη, ο οποίος εν ονόματι της θρησκείας εκτελεί εν ψυχρώ ανθρώπους που είναι αθώοι. Αυτό ήταν η 11η Σεπτεμβρίου και αυτό είναι ένα από τα χειρότερα που θα μπορούσαν να δείξουν οι άνθρωποι ως άνθρωποι. Το ζήσαμε έντονα, όχι μόνον βλέποντας αυτά τα πρόσωπα αλλά εν συνεχεία βλέποντας και τα πρόσωπα τα γεμάτα πόνο, θλίψη και δάκρυα των ανθρώπων που θρηνούσαν αδελφούς, αδελφές, συζύγους, παιδιά.

    Η Κάθυ Ντίλαμπερ έχασε την αδελφή της στην επίθεση στο Πεντάγωνο.

    Υπάρχουν γεγονότα που συμβαίνουν κάποτε, περνούν στην μνήμη μας και περιστασιακά τα θυμόμαστε. Η 11η Σεπτεμβρίου είναι το είδος του γεγονότος που έμεινε έκτοτε τελείως στην επιφάνεια και το προσκήνιο όλων των ανθρώπων εδώ και ζούμε με τις συνέπειες και το φάσμα αυτού του γεγονότος συνεχώς, ιδιαιτέρως εμείς στην Νέα Υόρκη. Το ζούμε γιατί η απειλή είναι πάντοτε ανοιχτή και δεδομένη. Από αυτή την άποψη τα αισθήματα δεν είναι απλώς αισθήματα συμμετοχής σε ένα θλιβερό γεγονός του παρελθόντος αλλά είναι αισθήματα μιας υπαρξιακής αγωνίας για το πού πάει ο κόσμος'.

    Ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, που ήτανε ένας από κύριους ομιλητές της επετείου, μας θύμισε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν τρεις χιλιάδες άτομα.

    [08] Μαζική έξοδος από το Τέξας

    11-09-2008

    Περιμένωντας να φύγουν

    Κυκλοφοριακή συμφόρηση επικρατεί στους δρόμους των παράκτιων περιοχών του Τέξας, καθώς έχει αρχίσει μαζική έξοδος χιλιάδων κατοίκων ενόψει της άφιξης του τυφώνα Άικ. Οι αρχές της παραλιακής πόλης Γκάλβεστον εξέδωσαν οδηγία υποχρεωτικής εκκένωσης της περιοχής και άρχισαν να μεταφέρουν αρρώστους και υπερήλικες σε προσωρινά καταλύματα σε πόλεις όπως το Σαν Αντόνιο και το Ντάλλας. Ο πρόεδρος Μπούς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη περιοχή έτσι ώστε να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τον συντονισμό των ενεργειών πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών. Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι ανακοίνωσε ότι ο Άικ διασχίσει το Κόλπο του Μεξικού με ανέμους ισχύος 160 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ μετεωρολόγοι προβλέπουν ενδεχόμενο ενίσχυσης του σε τυφώνα κατηγορίας 3.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 12 September 2008 - 1:18:23 UTC