Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-08-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οργισμένη η Ρωσία με τη συμφωνία ΗΠΑ-Πολωνίας
  • [02] Παγώνει η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-ΝΑΤΟ
  • [03] 153 οι νεκροί στην Ισπανία
  • [04] Μπους: Πρόοδο σημείωσε η Νέα Ορλεάνη
  • [05] Ανάλυση των εδαφικών διενέξεων στο Ιράκ
  • [06] Βομβιστική επίθεση στην Αλγερία
  • [07] Η οικονομία απασχολεί τους προεδρικούς υποψήφιους

  • [01] Οργισμένη η Ρωσία με τη συμφωνία ΗΠΑ-Πολωνίας

    21-08-2008

    Κοντολίζα Ράις και Ράντεκ Σικόρσκι

    Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Ρωσίας στην υπογραφή συμφωνίας ΗΠΑ-Πολωνίας για την αντιπυραυλική ασπίδα και προειδοποίησε ότι η αντίδραση της Μόσχας στην περαιτέρω ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας θα κινηθεί πέραν της διπλωματίας. Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η αντιπυραυλική ασπίδα αποτελεί εργαλείο στα πλαίσια εξαιρετικά επικίνδυνου σετ Αμερικανικών στρατιωτικών προγραμμάτων που δεν παρέχουν καμία προστασία από τον 'φανταστικό Ιρανικό κίνδυνο', όπως χαρακτηρίζεται.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και ο Πολωνός ομόλογος της, Ράντεκ Σικόρσκι, υπέγραψαν την Τετάρτη τη συμφωνία στη Βαρσοβία. Η συμφωνία προβλέπει την εγκατάσταση 10 αναχαιτιστών πυραύλων στην Πολωνία και ενός ραντάρ στη Τσεχία. Η κ. Ράις τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την ασπίδα και ότι το σύστημα δεν στοχεύει κανέναν.

    [02] Παγώνει η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-ΝΑΤΟ

    21-08-2008

    Το υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία το ενημέρωσε πως σκοπεύει να παγώσει την στρατιωτική συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις χώρες-μέλη της συμμαχίας. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι την Τετάρτη η πρεσβεία της Νορβηγίας στην Μόσχα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας για την σχετική εξέλιξη. Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η συμμαχία δεν μπορεί να συνεχίσει τις επαφές της με τη Μόσχα έως ότου τα Ρωσικά στρατεύματά αποχωρήσουν από τη Γεωργία.

    Εξάλλου, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι Ρωσικά στρατιωτικά φορτηγά μετακινούνται από τη Γεωργία στη Ρωσία, αλλά με πολύ αργό ρυθμό. Ανταποκριτές στην περιοχή ανέφεραν ότι μερικά φορτηγά μετακινήθηκαν από τη Νότια Οσετία, που βρίσκεται στη Γεωργία, στη Βόρεια Οσετία που ανήκει στη Ρωσία.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντρο, παραδέχτηκε ότι εμφανίζονται σημεία απόσυρσης αλλά πρόσθεσε ότι η αποχώρηση των Ρώσων πρέπει να επιταχυνθεί. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επίσης χαρακτήρισε την κινητικότητα των ρωσικών στρατευμάτων 'απογοητευτική'.

    Ο πρόεδρος Μπους καταδίκασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Γεωργία χαρακτηρίζοντας τες υπερβολικές και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ για να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

    Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της Αμερικανικής Γερουσίας έφτασε στη Τιφλίδα για να αξιολογήσει την κατάσταση και να δείξει αλληλεγγύη στην φιλοδυτική κυβέρνηση της χώρας.

    [03] 153 οι νεκροί στην Ισπανία

    21-08-2008

    Ισπανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι έφτασε τους 153 ο αριθμός των νεκρών απ' την συντριβή του αεροσκάφους των Ισπανικών αερογραμμών κατά την απογείωση του από το αεροδρόμιο της Μαδρίτης τη Τετάρτη. Η Υπουργός Ανάπτυξης της Ισπανίας, Μαγκνταλένα Αλβαρέζ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μόνο 19 άτομα έχουν επιβιώσει του δυστυχήματος και οι περισσότεροι είναι τραυματίες. 172 άτομα επέβαιναν στο αεροπλάνο της Spainair με προορισμό της Καναρίους Νήσους, όταν αυτό ξέφυγε από τον αεροδιάδρομο, συνετρίβη και τυλίχθηκε στις φλόγες. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοζέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, επέστρεψε εσπευσμένα απ' τις καλοκαιρινές του διακοπές και επισκέφτηκε το σημείο του δυστυχήματος. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά ο πυκνός καπνός απ' το φλεγόμενο αεροσκάφος δυσκόλεψε πολύ τις προσπάθειες διερεύνησης του συμβάντος.

    [04] Μπους: Πρόοδο σημείωσε η Νέα Ορλεάνη

    21-08-2008

    O Πρόεδρος Μπους στη Νέα Ορλεάνη

    O Πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε ελπιδοφόρα την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη Νέα Ορλεάνη, 3 χρόνια μετά την καταστροφή της πόλης από τον τυφώνα Κατρίνα.

    Ο κ. Μπους επισκέφτηκε την Νέα Ορλεάνη την Τετάρτη και παραδέχτηκε ότι είναι πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν για να ανακάμψει η πόλη, αλλά πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι έχουν ήδη δεσμευτεί να χορηγήσουν πάνω από 126 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση ξαφνικών καταστροφών και την ανοικοδόμηση παράκτιων περιοχών που επλήγησαν.

    Ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι σημειώθηκε πρόοδος στην περιοχή για την προστασία από τις πλημμύρες, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την οικονομική ανάπτυξη. Ο κ. Μπους δήλωσε ότι έχουν δημιουργηθεί 8 χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Νέα Ορλεάνη, το χρόνο που μας πέρασε και υπενθύμισε ότι η πόλη φιλοξένησε την σύνοδο ηγετών της βόρειου Αμερικής στις αρχές του χρόνου.

    [05] Ανάλυση των εδαφικών διενέξεων στο Ιράκ

    21-08-2008

    Επίθεση στο Κιρκούκ. Ιούλιος 08.

    Tα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να δημοσιεύσουν, μέχρι τον Οκτώβριο, ανάλυση των εδαφικών διενέξεων στο Ιράκ ελπίζοντας ότι θα συντελέσει στο να επιλυθούν οι εντάσεις που επικρατούν σε περιοχές όπως το Κιρκούκ.

    Ο αντιπρόσωπος των Η.Ε. στο Ιράκ, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η έκθεση μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Κιρκούκ μεταξύ των Κούρδων και άλλων εθνοτήτων συμπεριλαμβανομένων των Αράβων και των Τουρκμένων.

    Οι Κούρδοι ζητούν την προσάρτηση του Κιρκούκ στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, ενώ πολλοί Άραβες και Τουρκμένοι θέλουν η πόλη να παραμείνει κάτω από τον έλεγχο της Ιρακινής κυβέρνησης.

    Τα Η.Ε. ελπίζουν η έκθεση να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια διαπραγματεύσεων για την επίτευξη πολιτικού συμβιβασμού για το Κιρκούκ, που θα μπορούσε να παγιωθεί με δημοψήφισμα.

    [06] Βομβιστική επίθεση στην Αλγερία

    21-08-2008

    Από διπλή βομβιστική επίθεση στην βόρεια Αλγερία την Τετάρτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα, μια μέρα μετά από άλλη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη περιοχή. Παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν το ένα μετά το άλλο στην πόλη Μπουίρα. Η έκρηξη του πρώτου αυτοκινήτου έπληξε στρατόπεδο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν στρατιώτες και η έκρηξη του δεύτερου αυτοκινήτου έπληξε λεωφορείο έξω από ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 Αλγερινοί υπάλληλοι Καναδικής μηχανολογικής εταιρείας. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά οι Αλγερινές αρχές υποπτεύονται το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Αλγερίας, Γιαζίντ Ζεχρουνί, δήλωσε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις αποτελούν ένδειξη της απόγνωσης των τρομοκρατών. Επίσης σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τις επιθέσεις.

    [07] Η οικονομία απασχολεί τους προεδρικούς υποψήφιους

    21-08-2008

    Μπαράκ Ομπάμα

    Σε θέματα πολιτικής επικεντρώθηκαν σήμερα οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι εδώ στις ΗΠΑ, καθώς συνεχίζονται οι εικασίες για το ποιον θα διαλέξουν για υποψήφιο αντιπρόεδρο. Σε ομιλία του για το θέμα της οικονομίας, ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η οικονομική πολιτική του αντιπάλου του αποτελεί συνέχεια της αποτυχημένης πολιτικής του προέδρου Μπούς. Από τη πλευρά του ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν, επέκρινε τον κ. Ομπάμα για την αντίθεση του σε εξορύξεις πετρελαίου ανοιχτά των Αμερικανικών ακτών. Επίσης αμφισβήτησε την κρίση του κ. Ομπάμα σε θέματα όπως το Ιράκ. Αναμένεται ότι το Σάββατο ο κ. Ομπάμα θα εμφανιστεί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του σε προεκλογική συγκέντρωση στο Σπρίνγκφηλντ του Ιλλινόη, όπου το Φεβρουάριο του 2007 είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για την προεδρεία των ΗΠΑ. Το συνέδριο των Δημοκρατικών αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα. Ο κ. Μακέιν ενδεχομένως να ανακοινώσει τον δικό του υποψήφιο αντιπρόεδρο στις 29 Αυγούστου την ημέρα των 72ων γενεθλίων του και τρεις μέρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 22 August 2008 - 1:18:24 UTC