Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-08-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O Πρόεδρος Μπους ζητά από Ρωσία τη διατήρηση της εκεχειρίας
  • [02] Η Γεωργία αναλαμβάνει τον έλεγχο του Γκόρι
  • [03] Σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Λιβάνου και Συρίας
  • [04] Αναφορά Condoleezza Rice στην διαμάχη Αθηνών-Σκοπίων για το όνομα
  • [05] Eπίθεση στον επικεφαλή του Δημοκρατικού κόμματος του Άρκενσω
  • [06] Επίσκεψη Αχμαντινετζάντ σε Τουρκία
  • [07] Οι Ταλεμπάν αναλαμβάνουν ευθύνη για το θάνατο 3 γυναικών

  • [01] O Πρόεδρος Μπους ζητά από Ρωσία τη διατήρηση της εκεχειρίας

    14-08-2008

    O Πρόεδρος Μπους με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ράις και τον Υπουγό Άμυνας Ρ. Γκέητς.

    Ο Πρόεδρος Μπους ζήτησε από τη Ρωσία να σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός με τη Γεωργία και να αποσύρει τις δυνάμεις της. Σε δηλώσεις του απ' το Λευκό Οίκο τη Τετάρτη, ο κ. Μπους εξέφρασε ανησυχία σχετικά με πληροφορίες ότι η Ρωσία δεν έχει τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γεωργία. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει στη Γαλλία, η οποία ηγείται των ειρηνευτικών προσπαθειών, και τη Γεωργία για να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας. Σε δηλώσεις της προς δημοσιογράφους η κ. Ράις επεσήμανε ότι αν οι Ρώσοι παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός θα εντείνουν ακόμη περισσότερο την διεθνή απομόνωση στην οποία οδηγούνται. Δημιουργείται η εντύπωση ότι η Ρωσία δεν ενεργεί σαν διεθνής εταίρος, όπως λέει ότι θέλει να θεωρείται, επεσήμανε η κ. Ράις.

    Από τη πλευρά του, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, δήλωσε ότι η Γεωργία αποτελεί 'ειδικό project' για τις ΗΠΑ και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ αυτού του project και της σχέσης της με τη Μόσχα.

    Η κ. Ράις τόνισε ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Γεωργίας, αλλά δεν είπε ότι η Ουάσιγκτον θα σταματήσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία σε θέματα όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

    Σε άλλες εξελίξεις, δωδεκαμελής ομάδα Αμερικανών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων βρίσκεται στην Τιφλίδα για να αξιολογήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες στη περιοχή. Αμερικανική πτήση με σκηνές, κουβέρτες και άλλη βοήθεια έφτασε τη Τετάρτη στη Γεωργία και στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι και δεύτερη πτήση θα φτάσει σήμερα στη περιοχή. Πάντως δεν είναι ξεκάθαρο αν η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα μπορέσει να μεταβεί στην εμπόλεμη ζώνη μέσα και γύρω απ' την Νότια Οσετία.

    Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού δήλωσαν ότι δεν τους επετράπη να μεταβούν στη περιοχή. Παράλληλα το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ χορηγεί βοήθεια σε χιλιάδες εκτοπισμένους λόγω των εχθροπραξιών.

    [02] Η Γεωργία αναλαμβάνει τον έλεγχο του Γκόρι

    14-08-2008

    Ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν απο το Γκόρι.

    Γεωργιανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αστυνομία της Γεωργίας θα αναλάβει από σήμερα και πάλι τον έλεγχο του Γκόρι, όπου σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες σημειώθηκαν λεηλασίες από μέρους Ρώσων στρατιωτών και παραστρατιωτικών. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Γκόρι εγκατέλειψαν τη πόλη μετά την έναρξη των μαχών μεταξύ Γεωργιανών και Ρωσικών δυνάμεων, ενώ όσοι έμειναν αναφέρουν βομβαρδισμούς Ρωσικών αεροσκαφών, απαγωγές, δολοφονίες και λεηλασίες. Αλλά ο Ρώσος υποστράτηγος, Αλεξάντερ Μπορίσωφ, δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες δεν μπήκαν ποτέ στο Γκόρι και ότι τα κτήρια της πόλης δεν έχουν υποστεί ζημιές ενώ η παροχή ηλεκτρισμού και νερού συνεχίζεται κανονικά.

    Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι τη Τετάρτη Ρωσικές δυνάμεις και τανκς προωθήθηκαν βαθύτερα μέσα στη Γεωργία παρά την κατάπαυση του πυρός. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σκάφη της Γεωργιανής ακτοφυλακής στο λιμάνι Πότι της Μαύρης Θάλασσας.

    Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να τηρήσει την εκεχειρία και ότι Ρωσικά στρατεύματα συνεχίσουν να λεηλατούν χωριά της Γεωργίας και να προχωρούν αργά αλλά σταθερά προς την Τιφλίδα.

    [03] Σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Λιβάνου και Συρίας

    14-08-2008

    Μπασάρ αλ Άσαντ Μισέλ Σουλεϊμάν

    Ο Λίβανος και η Σύρια συμφώνησαν στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και ανταλλαγή πρεσβευτών για πρώτη φορά από την ανεξαρτητοποίηση τους πριν από 60 χρόνια. Σύρος αξιωματούχος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ και ο Λιβανέζος ομόλογός του Μισέλ Σουλεϊμάν κατέληξαν σε αυτή την απόφαση κατά τη διάρκεια συνομιλιών την Τετάρτη στη Δαμασκό.

    Ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν έφτασε την Τετάρτη στη Συρία για μία διήμερη ιστορικής σημασίας επίσκεψη που αποσκοπεί στη ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η συμφωνία θα αποτελέσει πολύ καλό πρώτο βήμα, αν η Συρία σεβαστεί τα σύνορα και την αυτεξουσιότητα του Λιβάνου.

    [04] Αναφορά Condoleezza Rice στην διαμάχη Αθηνών-Σκοπίων για το όνομα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    14-08-2008

    Δείτε την δήλωση της YΠEΞ Condoleezza Rice, όπως η ίδια την διατύπωσε - Download (WM)

    Δείτε την δήλωση της YΠEΞ Condoleezza Rice, όπως η ίδια την διατύπωσε

    - Watch (WM)

    Condoleezza Rice

    Η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Condoleezza Rice, σε έκτακτη ενημερωτική συνάντηση την οποία είχε με τους εκπροσώπους των Αμερικανικών και ξένων μέσων ενημέρωσης στην Ουάσιγκτον, επανέλαβε την σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την δημοκρατικά εκλεγμένη Γεωργιανή κυβέρνηση, τονίζοντας την ανάγκη για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Γεωργίας. Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο Γεωργιανό έδαφος και μάλιστα, κατά την έκφραση της Υπουργού Εξωτερικών, να τις σταματήσει αμέσως.

    Στα πλαίσια της ενημέρωσης, ο διαπιστευμένος στο Στέητ Ντηπάρτμεντ Έλληνας ανταποκριτής, Λάμπρος Παπαντωνίου, ρώτησε την κυρία Rice κατά πόσον θα ήθελε να κάνει κάποια δήλωση αναφορικά με την διαμάχη Αθηνών-Σκοπίων σε σχέση με το θέμα του 'ονόματος' και της ζήτησε να σχολιάσει τα, όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε, στοιχεία αλυτρωτισμού πού περιέλαβε ο Πρωθυπουργός της Nikola Gruevski σε επιστολή προς τον Έλληνα ομόλογό του Κώστα Καραμανλή, στην κρίσιμη αυτή περίοδο κατά την οποία ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας επιδιώκει να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών απήντησε λέγοντας μεταξύ άλλων: 'Όπως γνωρίζετε, η θέση μας είναι ότι οι Μακεδόνες πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Αυτή ήταν η θέση την οποία αναπτύξαμε (στην σύνοδο κορυφής της συμμαχίας) στο Βουκουρέστι. Η ελπίδα μας είναι ότι το θέμα του 'ονόματος' θα καταστεί δυνατόν να διευθετηθεί σύντομα τώρα. Έχω μιλήσει με τους Έλληνες συναδέλφους μου και πριν λίγες μέρες είχαμε εδώ (στη Ουάσιγκτον) και Μακεδόνες επισήμους. Το θέμα του ονόματος δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και αυτό προσπαθούμε να διευθετήσουμε τώρα'.

    Στην συνέχεια η κυρία Rice επισήμανε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ είναι η βοήθεια που παρέχεται σε κράτη-μέλη να διευθετούν μακρόχρονες δυσκολίες, διαφορές και διαμάχες κάτω από μια ομπρέλα συλλογικής ασφάλειας και αμυντικής οργάνωσης δημοκρατικών κρατών. Για παράδειγμα, είπε, στην περίοδο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής αυτοκρατορίας, ήταν αδιανόητο ότι θα μπορούσαν να διευθετηθούν διαφορές μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας ή μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, με ειρηνικά μέσα. Και όμως, τόνισε, αυτό ακριβώς γίνεται τώρα κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός ανέφερε στην συνέχεια ότι μια από τις πιο μεγάλες διαφορές που παρατηρούνται σήμερα στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, σε σύγκριση με το τι συνέβαινε πριν λίγες μόνον δεκαετίες εκεί, έγκειται στο ότι χώρες που απέκτησαν την ελευθερία τους μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, χώρες όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής και τώρα άλλες υποψήφιες για ένταξη χώρες, όπως η Αλβανία, η Κροατία και η Μακεδονία, έχουν ήδη κάνει την μετάβαση ή έχουνε μπει στον δρόμο για μετάβαση προς τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς. Και τούτο, κατά την κυρία Rice, αφ ενός μεν τους επιτρέπει να επιλύουν τις μεταξύ τους διαφορές, αφ ετέρου αποτελεί κίνητρο για εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, για περαιτέρω εκδημοκρατικοποίηση και για την ανάπτυξη της ενδεδειγμένης σχέσεως μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας ότι για όλους αυτούς τους λόγους το πρόγραμμα εντάξεως στο ΝΑΤΟ έχει μεγάλη σπουδαιότητα και για τους ίδιους λόγους οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

    [05] Eπίθεση στον επικεφαλή του Δημοκρατικού κόμματος του Άρκενσω

    14-08-2008

    Μπιλ Γκάτνυ

    Οι αρχές του Άρκενσω ανακοίνωσαν ότι ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τον επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος στην εν λόγω πολιτεία. Ο ένοπλος εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στο Λίτλ Ρόκ του Άρκενσω και πυροβόλησε θανάσιμα τον πρόεδρο,, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπως και εξέπνευσε. Οι αρχές δηλώνουν ότι ο δράστης, o 50χρονος Τίμοθυ Ντέιλ Τζόνσον, συνελήφθη βαριά τραυματίας μετά από κυνηγιτό με την αστυνομία.

    Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και εξέπνευσε και αυτός. Οι αρχές δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τα κίνητρα της επίθεσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τζόνσον διαμαρτυρόταν για το ότι έχασε τη δουλειά του, αλλά δεν είχε ποτέ δουλέψει στο γραφείο του Μπιλ Γκάτνυ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και πρώην κυβερνήτης του Άρκενσω, Μπιλ Κλίντον και η σύζυγος Γερουσιαστής, Χίλαρυ Κλίντον, δηλώνουν συγκλονισμένοι απ' το γεγονός και χαρακτηρίζουν τον Μπιλ Γκάτνυ στενό φίλο και σύμβουλο.Ο Μπιλ Γκάτνυ θα ήταν και υπερεκλέκτορας στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Ντένβερ στο τέλος του μήνα.

    [06] Επίσκεψη Αχμαντινετζάντ σε Τουρκία

    14-08-2008

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, μεταβαίνει σήμερα στη Τουρκία για διήμερες συνομιλίες που θα επικεντρωθούν και στο επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο κ. Αχμαντινετζάντ θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του, Αμπντουλλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα συζητήσει μαζί τους θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Τούρκοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την επίσκεψη Αχμαντινετζάντ 'επίσκεψη εργασίας'.

    [07] Οι Ταλεμπάν αναλαμβάνουν ευθύνη για το θάνατο 3 γυναικών

    14-08-2008

    Οι Ταλεμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τους θανάτους τριών γυναικών εργαζομένων στην ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μια Βρετανο-Καναδή, μια Καναδή και μια Αμερικανίδα απ' την Τρινιντάντ που μετέβαιναν οδικά στην Καμπούλ όταν εξτρεμιστές άνοιξαν πυρ εναντίον της αυτοκινητοπομπής τους, που έφερε ξεκάθαρα τα διακριτικά της οργάνωσης. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, χαρακτήρισε την επίθεση 'ασυγχώρητη' και επέρριψε την ευθύνη στους εχθρούς του Αφγανιστάν, όπως είπε.

    Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, Τζώρτζ Ράπ, δήλωσε ότι η οργάνωση του είναι συγκλονισμένη και εξαιρετικά θλιμμένη, ενώ ο αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Τζον Χόλμς, καταδίκασε την επίθεση λέγοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια ενέργεια σε βάρος ανθρώπων που αφιερώνουν τη ζωή τους στην προσφορά βοήθεια στον Αφγανικό λαό. Ο Καναδός πρωθυπουργός, Στήβεν Χάρπερ, δήλωσε ότι η επίθεση αποτελεί υπενθύμιση της βαρβαρότητας των Ταλεμπάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 15 August 2008 - 1:18:15 UTC