Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-08-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικρίσεις Μπούς για Κίνα
  • [02] Κορύφωση προετοιμασιών για την Ολυμπιάδα του Πεκίνου
  • [03] Νέες κυρώσεις για Ιράν εξετάζουν τα μόνιμα μέλη του ΣΑ και η Γερμανία
  • [04] Ο Κάρατζιτς αμφισβητεί την νομιμότητα προσαγωγής του στη Χάγη
  • [05] Η πρώτη δίκη στο Γκουαντάναμο
  • [06] 10 χρόνια απ' τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Κένυα και Τανζανία

  • [01] Επικρίσεις Μπούς για Κίνα

    07-08-2008

    Ο πρόεδρος Μπούς μεταβαίνει σήμερα στην Κίνα όπου θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, τη Παρασκευή. Πάντως σε ομιλία του στην Ταϊλάνδη πριν αναχωρήσει για την Κινεζική πρωτεύουσα ο Αμερικανός πρόεδρος θα επικρίνει το μητρώο της Κίνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Αποσπάσματα της ομιλίας που δόθηκαν ήδη στη δημοσιότητα απ' τον Λευκό Οίκο, φέρουν τον κ. Μπούς να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ 'αντιτίθενται έντονα', στην σύλληψη από μέρους της Κίνας πολιτικών ή θρησκευτικών ακτιβιστών ή προασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Την Τετάρτη, κατά την επίσκεψη του στην Ταϊλάνδη, ο κ. Μπούς χαιρέτησε την 175 ετών σχέση των ΗΠΑ με την χώρα αυτή και δεσμεύτηκε για διεύρυνση της συνεργασίας Ουάσιγκτον-Μπανγκόκ σε θέματα υγείας και ασφάλειας. Σε ομιλία του την Τετάρτη στην Μπανγκόκ, ο κ. Μπούς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν συνεισφέρει 35 εκατομμύρια δολάρια στον αγώνα που καταβάλλει η Ταϊλάνδη κατά ασθενειών όπως το AIDS και η γρίπη των πτηνών και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, Σαμάκ Σουνταραβέι, για την συνεργασία του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    [02] Κορύφωση προετοιμασιών για την Ολυμπιάδα του Πεκίνου

    07-08-2008

    Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στη Κίνα ενόψει της επίσημης έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Χιλιάδες Κινέζοι γιόρτασαν τη Τετάρτη την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στο Πεκίνο. Ο αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κίνας, Λη Φουρόνγκ, ήταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος που μετέφερε τη Φλόγα στην ιστορική Απαγορευμένη Πόλη της Κινεζικής πρωτεύουσας.

    Η τελετή έναρξης των Αγώνων θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή στο νέο Ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου και υπολογίζεται ότι θα την παρακολουθήσουν ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές σ' ολόκληρο τον κόσμο.

    Πάντως τη Τετάρτη δύο Αμερικανοί και δύο Βρετανοί ακτιβιστές απελάθηκαν απ' την Κίνα λόγω των δραστηριοτήτων τους υπέρ της ελευθερίας του Θιβέτ. Οι ακτιβιστές συνελήφθησαν όταν ανήρτησαν πανό κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου.

    [03] Νέες κυρώσεις για Ιράν εξετάζουν τα μόνιμα μέλη του ΣΑ και η Γερμανία

    07-08-2008

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία συμφώνησαν να εξετάσουν την επιβολή νέων κυρώσεων μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εναντίον του Ιράν για την άρνησή του να διακόψει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Γκονζάλο Γκαγιέγκος, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας από κοινού με την Γερμανία έκριναν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από του να λάβουν κυρωτικά μέτρα κατά της Τεχεράνης, επειδή το Ιράν αρνήθηκε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση επί πακέτου κινήτρων που προσέφερε η διεθνής κοινότητα για να τερματίσει το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα. Κατά τον εκπρόσωπο του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών η επιστολή που επέδωσε το Ιράν στον αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, την Τρίτη, φαίνεται ότι αποτελεί τακτική κωλυσιεργίας.

    Επίσης τα Υπουργεία Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γαλλίας δήλωσαν τη Τετάρτη ότι το Ιράν ενδεχομένως να αντιμετωπίσει επιπρόσθετες κυρώσεις.

    Πάντως ο Πρέσβης της Ρωσίας στην έδρα του ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει περί συμφωνίας με τα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ για νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και επεσήμανε ότι εξακολουθεί να υπάρχει προοπτική για διάλογο με στόχο την διευθέτηση της διαμάχης γύρω από το θέμα αυτό.

    [04] Ο Κάρατζιτς αμφισβητεί την νομιμότητα προσαγωγής του στη Χάγη

    07-08-2008

    Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, αμφισβητεί την νομιμότητα της προσαγωγής του στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη με την κατηγορία της γενοκτονίας.

    Την Τετάρτη ο Κάρατζιτς ζήτησε απ' το δικαστήριο να επιδιώξει την κατάθεση της πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάντελιν Ωλμπράιτ και του Αμερικανού πρώην διπλωμάτη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σχετικά με συμφωνία που, όπως ισχυρίζεται ο Κάρατζιτς, του προσέφερε ασυλία από οποιαδήποτε ποινική δίωξη.

    Στο έγγραφο που ο Κάρατζιτς υπέβαλε στο δικαστήριο αναφέρεται ότι ο κ. Χόλμπρουκ υπαναχώρησε σε υπόσχεση του το 1996 και επεσήμανε ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας καθιστά άκυρη την προσαγωγή του στο δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πάντως αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ και ο ίδιος ο κύριος Χόλμπρουκ διαψεύδουν την ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας.

    [05] Η πρώτη δίκη στο Γκουαντάναμο

    07-08-2008

    Οι ένορκοι στρατοδικείου στο Γκουαντάναμο καταδίκασαν τον Σαλίμ Χαμντάν, πρώην οδηγό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, για παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκράτες. Πρόκειται για την πρώτη δίκη ενώπιον στρατοδικείου στις φυλακές του Γκουαντάναμο. Φανερά ταραγμένος ο Χαμντάν άκουσε την απόφαση των ενόρκων, ενώ αντιμετωπίζει μέχρι και ισόβια κάθειρξη.

    Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την διαδικασία δίκαιη και ανέφερε ότι ο Σαλίμ Χαμντάν είχε την ευκαιρία να αμυνθεί των κατηγοριών σε βάρος του ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν τον Χαμντάν ενεργό μέλος της Αλ Κάιντα που μετέφερε όπλα και προστάτευε τον Μπιν Λάντεν. Αλλά οι συνήγοροι υπεράσπισης του δηλώνουν ότι πρόκειται για έναν απλό άνθρωπο που δούλευε για να ζήσει και δεν είχε ενεργό συμμετοχή στην Αλ Κάιντα.

    [06] 10 χρόνια απ' τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Κένυα και Τανζανία

    07-08-2008

    Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια απ' τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος των Αμερικανικών πρεσβειών στο Ναϊρόμπι της Κένυα και το Νταρ Ες Σαλάμ, της Τανζανίας, απ' τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 220 άτομα, κυρίως Αφρικανοί άμαχοι και περίπου 5 χιλιάδες τραυματίστηκαν. Ήταν οι πρώτες σημαντικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα σε βάρος Αμερικανικών στόχων.

    Τελετές προς τιμήν των θυμάτων έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και στις δύο Αφρικανικές χώρες. Ανακοινωθέν στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι αναφέρει ότι η Κένυα παραμένει ευάλωτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις και επισημαίνει ότι πολλοί απ' τους υπεύθυνους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 1998 δεν έχουν συλληφθεί και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη περιοχή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 8 August 2008 - 1:18:31 UTC