Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-06-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση ΜπουςβΤαλαμπανί στο Λευκό Οίκο
  • [02] Οι κλιματολογικές αλλαγές απειλούν για την ασφάλεια των ΗΠΑ
  • [03] Προβάδισμα Ομπάμα σε πρόσφατες σφυγμομετρήσεις
  • [04] Κλειστό το πέρασμα Γάζας-Ισραήλ
  • [05] Διεθνής κατακραυγή κατά του Μουγκάμπε
  • [06] Αύξηση κατά 50% των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη
  • [07] Αμετάβλητο το δανειοδοτικό επιτόκιο των ΗΠΑ

  • [01] Συνάντηση ΜπουςβΤαλαμπανί στο Λευκό Οίκο

    26-06-2008

    Μπους και Ταλαμπανί στο Λευκό Οίκο.

    O Πρόεδρος Μπους διεξήγαγε συνομιλίες την Τετάρτη με τον Ιρακινό ομόλογό του Τζαλάλ Ταλαμπανί στο Λευκό Οίκο για τον μελλοντικό ρόλο των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

    Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου ο κ Μπους δήλωσε ότι αυτός και ο κ Ταλαμπανί συζήτησαν για το στρατηγικό πλαίσιο που αρμόζει στην Ιρακινή κυβέρνηση.

    Ο κ. Ταλαμπανί επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να επιτευχθεί η συμφωνία για τον μακροπρόθεσμο ρόλο των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, η οποία τεθεί σε ισχύ όταν εμπνεύσει η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη αυτού του χρόνου.

    Ο κ Μπους επαίνεσε τον Ιρακινό ηγέτη για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα του και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε επιτεύγματα στο νομικό τομέα καθώς και στην οικονομία.

    Ο Ιρακινός Πρόεδρος ενημέρωσε το κ Μπους για τα επιτεύγματα του Ιράκ κατά της τρομοκρατίας και των πολιτοφυλακών λέγοντας ότι 'ένα μεγάλο μέρος του Ιράκ' έχει σταθεροποιηθεί , αναγνώρισε όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβληματικές περιοχές και ότι εξακολουθεί να υφίσταται βία.

    Ο Πρόεδρος Ταλαμπανί βρίσκεται στις ΗΠΑ για ιατρική αγωγή.

    [02] Οι κλιματολογικές αλλαγές απειλούν για την ασφάλεια των ΗΠΑ

    26-06-2008

    Νέα έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι κλιματολογικές αλλαγές μπορεί να απειλήσουν την ασφάλεια της χώρας, επιδεινώνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα σε άλλα σημεία του κόσμου, όπως την φτώχια, τις κοινωνικές εντάσεις και τους χαλαρούς πολιτικούς θεσμούς.

    Σε ανακοίνωσή του σε επιτροπή της Βουλής ο επικεφαλής του Συμβουλίου Τόμας Φίνγκαρ δήλωσε ότι η πιο σημαντική επίδραση του φαινομένου του θερμοκηπίου στην ασφάλεια των ΗΠΑ θα είναι έμμεση και θα προέρχεται από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος σε άλλες χώρες.

    Μελέτη του Εθνικού Συμβουλίου των Μυστικών Υπηρεσιών για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου μέσα στα επόμενα 20 χρόνια επεσήμαινε ότι η περιβαλλοντολογική παρακμή μπορεί να απειλήσει της σταθερότητα πολλών χωρών, προκαλώντας εμφύλιους πόλεμους, ή ακόμα και πόλεμους μεταξύ κρατών για τη πρόσβαση σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους.

    Ανάμεσα στις επιπτώσεις που θα επηρεάσουν άμεσα τις ΗΠΑ θα είναι αύξηση ζήτησης ενεργειακών πηγών και η αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος προς τις ΗΠΑ από χώρες με μειωμένους πόρους.

    Η έκθεση επισημαίνει ότι η επίδραση των κλιματολογικών αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2030 θα είναι πολύ μικρή, αλλά δεχτούν ισχυρό πλήγμα οι οικονομίες στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ασίας και της υπό την Σαχάρα Αφρικής.

    Αναλυτές επίσης προβλέπουν ότι οι κλιματολογικές αλλαγές θα δυσκολέψουν τη δυνατότητα της διεθνούς κοινότητας να ανταποκρίνεται σε επείγουσες καταστάσεις και για το λόγο αυτό μπορεί να επέλθουν περισσότερες ανθρωπιστικές καταστροφές.

    Καταλήγοντας το Εθνικό Συμβουλίο Μυστικών Υπηρεσιών αναφέρει ότι σε μερικές περιπτώσεις οι περιβαλλοντολογικές αλλαγές γίνονται με γρηγορότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό.

    [03] Προβάδισμα Ομπάμα σε πρόσφατες σφυγμομετρήσεις

    26-06-2008

    Τζον Μακέην

    Ο Προεδρικός Υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τζον Μακέην χαρακτήρισε την Αμερικανική εξάρτηση από το εισαγόμενο πετρέλαιο ως επικίνδυνη και υποσχέθηκε ότι θα εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής μεταρρύθμισης αν εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Γερουσιαστής Μακέην μίλησε σήμερα στο Λας Βέγκας της Νεβάδα, όπου και προώθησε τα σχέδιά του για μεγαλύτερη εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου στην Αμερική, ανέγερση πρόσθετων πυρηνικών εργοστασίων και ανάπτυξη εναλλακτικών ενεργειακών τεχνολογιών. Ο Γερουσιαστής από την Αριζόνα υποσχέθηκε ότι θα φέρει στην Αμερική ενεργειακή ανεξαρτησία μέχρι το έτος 2025.

    Μπαράκ Ομπάμα

    Εξάλλου, δύο νέες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι ο Δημοκρατικός Προεδρικός Υποψήφιος Μπαράκ Ομπάμα αύξησε το προβάδισμα που έχει στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Δημοσκόπηση που έκαναν η εφημερίδα Τάημς του Λος Άντζελες και το ειδησεογραφικό συγκρότημα Μπλούμπεργκ δείχνει ότι ο Γερουσιαστής Ομπάμα προηγείται του Γερουσιαστή Μακέην κατά 12 εκατοστιαίες μονάδες. Άλλη δημοσκόπηση όμως, την οποία έκανε το περιοδικό Νιούζγουηκ, δείχνει τον κ. Ομπάμα να προηγείται κατά 15 μονάδες.

    Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν την αύξηση της υποστήριξης προς τον Γερουσιαστή Ομπάμα στην αύξηση των ανησυχιών που έχουν οι ψηφοφόροι για την μειωμένη απόδοση της Αμερικανικής οικονομίας.

    [04] Κλειστό το πέρασμα Γάζας-Ισραήλ

    26-06-2008

    Κλειστό θα παραμείνει σήμερα το πέρασμα στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους για δεύτερη κατά σειρά μέρα σε αντίποινα για την παλαιστινιακή ρουκέτα η οποία παραβίασε την εύθραυστη εκεχειρία.

    Η Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσε ότι έριξε ρουκέτες σε αντίποινα για Ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Όχθη, η οποία δεν περιέχεται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Η Χαμάς, με τη σειρά της, η οποία ηγείται της Γάζας, κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση της εκεχειρίας με το κλείσιμο των συνόρων Γάζας-Ισραήλ.

    [05] Διεθνής κατακραυγή κατά του Μουγκάμπε

    26-06-2008

    Μόργκαν Τσβανγκιράι

    Εντείνεται η διεθνής κατακραυγή κατά του Προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε ο οποίος σχεδιάζει να διενεργήσει εκλογές αυτή την εβδομάδα παρά την απόσυρση της αντιπολίτευσης.

    Ηγέτες χωρών της Νοτίου Αφρικής είχαν την Τετάρτη επείγουσα συνάντηση και ζήτησαν την αναβολή των εκλογών.

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι προγραμματισμένες για την Παρασκευή επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Ζιμπάμπουε φαίνεται να είναι πλαστές. Μιλώντας στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός ηγέτης είπε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ελεύθερες εκλογές όταν ένας υποψήφιος που συμμετέχει σε αυτές δεν μπορεί να κάνει προεκλογική εκστρατεία δίχως να αντιμετωπίζει εκφοβισμό.

    Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μπους έγιναν καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις εναντίον του Προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις εκλογές παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκε από αυτές ο αντίπαλός του Μόργκαν Τσβανγκιράι.

    Ο κ Τσβανγκιράι δήλωσε στη ΦτΑ ότι η ασφάλεια του λαού της Ζιμπάμπουε κινδυνεύει λόγω της βίας που επικρατεί στη χώρα του. Τις δηλώσεις αυτές έκανε από την πρεσβεία της Ολλανδίας στη Χαράρε όπου κατέφυγε λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του.

    Νωρίτερα την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός της Κένυας Ραίλα Οντίνγκα προειδοποίησε ότι εάν η διεθνής κοινότητα δεν ενεργήσει αμέσως η Ζιμπάμπουε μπορεί να αντιμετωπίσει το είδος της συμφοράς που είδαμε στην Ρουάντα, δηλαδή την γενοκτονία του 1994.

    Παράλληλα στην Βρετανία, ο Πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είπε ότι η κυβέρνησή του προετοιμάζεται να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον μελών της κυβέρνησης του κ. Μουγκάμπε.

    [06] Αύξηση κατά 50% των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη

    26-06-2008

    Αύξηση της τάξης του 50% στη κατανάλωση ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στα επόμενα 20 χρόνια προβλέπει νέα έκθεση του Υπηρεσίας Ενεργειακών Ερευνών των ΗΠΑ γεγονός που θα εξοβελίσει τις τιμές πετρελαίου ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

    Η έκθεση αναφέρει ότι μακροπρόθεσμα στη χειρότερη περίπτωση η ζήτηση μπορεί να αυξήσει τις τιμές πετρελαίου στα 186 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2030, μπορεί όπως οι τιμές να κυμανθούν και στα 113 δολάρια το βαρέλι.

    Την Τετάρτη η τιμή του μαύρου χρυσού έκλεισε στα 134,55 δολάρια το βαρέλι.

    [07] Αμετάβλητο το δανειοδοτικό επιτόκιο των ΗΠΑ

    26-06-2008

    Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ

    Παράγοντες της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας στην Ουάσιγκτον αποφάσισαν να διατηρήσουν το δανειοδοτικό επιτόκιο στο επίπεδο του 2%. Αλλά παράλληλα το Ομοσπονδιακό Ταμείο Αποθεματικού, όπως είναι επίσημα γνωστή η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, εξέφρασε και ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται και αυτό κάνει τους αναλυτές να πιστεύουν πως έτσι μπορεί να τίθεται μια βάση για μελλοντική αύξηση του δανειοδοτικού επιτοκίου.

    Μέχρι τώρα η Κεντρική Τράπεζα μείωνε τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την Αμερικανική οικονομία της οποίας η δραστηριότητα έχει μειωθεί λόγω της πτώσης των τιμών των ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και της συνεχούς αυξήσεως των τιμών του πετρελαίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 27 June 2008 - 1:18:28 UTC