Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-06-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακοίνωση της Κλίντον το Σάββατο
  • [02] Συνάντηση Μπους- Μπαλκενέντε
  • [03] 'Μάρτυρας' θέλει να γίνει ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ
  • [04] Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς αναπτύσσει την δυναμική της Ελληνικής γλώσσας και τιμά τον Μπομπ Μενέντεζ
  • [05] Διακήρυξη του FAO για την επισιτιστική κρίση
  • [06] Ο πρώτος πρέσβης Αραβικής χώρας στο Ιράκ

  • [01] Ανακοίνωση της Κλίντον το Σάββατο

    06-06-2008

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, καταβάλλει προσπάθειες για την γεφύρωση διαφορών στους κόλπους του κόμματος του.

    Σε προεκλογική του εμφάνιση τη Πέμπτη το βράδυ στην Βιρτζίνια, ο κ. Ομπάμα χαρακτήρισε την μέχρι πρότινος αντίπαλο του, Χίλαρυ Κλίντον, 'εξέχουσα και σκληρή' αντίπαλο και σημείωσε ότι η αντιπαράθεση με την κ. Κλίντον τον έκανε καλύτερο υποψήφιο.

    Αναμένεται ότι το Σάββατο η Χίλαρυ Κλίντον θα ανακοινώσει ότι σταματά την προεκλογική της εκστρατεία για το προεδρικό αξίωμα. Επίσης την Πέμπτη ανακοίνωση της προεκλογικής εκστρατείας Κλίντον ανέφερε ότι η Γερουσιαστής αποσύρεται από κάθε προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τον κ. Ομπάμα να την επιλέξει ως υποψήφια αντιπρόεδρο. Το ίδιο ανακοινωθέν αναφέρει επίσης ότι η κ. Κλίντον δεν επιδιώκει την αντιπροεδρία και ότι η επιλογή υποψήφιου αντιπροέδρου εξαρτάται αποκλειστικά από τον κ. Ομπάμα.

    Από τη πλευρά του, ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέιν, πραγματοποίησε προεκλογικές συγκεντρώσεις τη Πέμπτη στη Φλόριντα, λέγοντας ότι το πρόγραμμα του θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της ευημερίας στην Αμερική.

    [02] Συνάντηση Μπους- Μπαλκενέντε

    06-06-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

    Ο Πρόεδρος Μπους συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, στο Λευκό Οίκο για να συζητήσουν σειρά θεμάτων καθώς και τη στρατιωτική συνεργασία στο Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια από κοινού συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος Μπους ευχαρίστησε τον κ. Μπαλκενέντε για την συμβολή της χώρας του στην ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αφγανιστάν. Η Ολλανδία είναι μια απ' τις χώρες που έχουν στείλει το μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, πάνω από 1.500 στρατιώτες.

    Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο Μπους τις κλιματολογικές αλλαγές στο πλανήτη μας και την ανάγκη ολοκλήρωσης του τελευταίου γύρου εμπορικών συνομιλιών. Επίσης οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κοινές τους αξίες, όπως η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα κι η δημοκρατία, ο οικονομικός δυναμισμός και η αειφόρος ανάπτυξη.

    [03] 'Μάρτυρας' θέλει να γίνει ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ

    06-06-2008

    O φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, δήλωσε στο στρατιωτικό δικαστήριο στο Γκουαντάναμο της Κούβας ότι θέλει να του επιβληθεί η θανατική ποινή για να γίνει 'μάρτυρας'. Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας ο Μοχάμεντ έψελνε στοίχους από το Κοράνιο, χαρακτήρισε την όλη διαδικασία 'ιερά εξέταση' και απέρριψε το στρατιωτικό και πολιτικό νομικό σύστημα, ενώ δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και τέσσερις συνεργάτες του κατηγορούνται για δολοφονία, συνομωσία και τρομοκρατία.

    Είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται στο κοινό να δει από κοντά τους σημαντικούς αυτούς υπόπτους για τρομοκρατία. Δημοσιογράφοι, δικηγόροι και μέλη οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία, ενώπιον στρατοδικείου.

    [04] Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς αναπτύσσει την δυναμική της Ελληνικής γλώσσας και τιμά τον Μπομπ Μενέντεζ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    06-06-2008

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς επισήμανε ότι διάφορα φαινόμενα της εποχής μας, όπως τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα διεθνοπολιτικά αδιέξοδα και η επισιτιστική κρίση, 'καθιστούν αναγκαία την επιστροφή της ανθρωπότητας στην αρχαιοελληνική σκέψη και στις φιλοσοφικές έννοιες του μέτρου, της αρμονίας και της συμμετρίας'.

    Ο κύριος Μαλλιάς έκανε την παρατήρηση αυτή σε ομιλία του με θέμα την δυναμική της Ελληνικής γλώσσας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε σε αίθουσα του Αμερικανικού Καπιτωλίου η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συνδέσμων με την υποστήριξη του ΣΑΕ Αμερικής και της Ελληνικής Πρεσβείας.

    Robert Menendez

    Στην εκδήλωση παρέστη μεταξύ άλλων ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Robert Menendez στον οποίον ο Έλληνας πρέσβης επέδωσε τιμητική πλακέτα σε αναγνώριση της 'αταλάντευτης υποστήριξης' που έχει παράσχει σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Ο κ. Μαλλιάς αποκάλυψε κατόπιν ότι σε συνάντηση που προηγήθηκε της εκδήλωσης επέδωσε στον Γερουσιαστή Menendez και επιστολή της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, με την οποία εκφράζονται οι ευχαριστίες της Ελλάδας 'για την συνεπή στάση του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο'.

    Αποδεχόμενος την πλακέτα ο κουβανικής καταγωγής γερουσιαστής εξήρε τον πρέσβη κ. Μαλλιά για τις προσπάθειές του προς την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας και εξέφρασε θαυμασμό για την διαχρονική συμβολή της ελληνικής κουλτούρας και γλώσσας τόσο στον εμπλουτισμό της αγγλικής και της ισπανικής γλώσσας όσο και στην διαμόρφωση πανανθρώπινων ιδανικών που ενισχύουν τις σχέσεις των λαών. Αναφερθείς κατόπιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ομογένεια ο κύριος. Menendez είπε ότι θα παρεμποδίσει κάθε φιλοδοξία των Σκοπίων αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα σχετικά με το θέμα της επίσημης ονομασία τους και τόνισε ότι παραμένει προσηλωμένος στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού.

    [05] Διακήρυξη του FAO για την επισιτιστική κρίση

    06-06-2008

    Οι συμμετέχοντες στην έκτακτη διεθνή διάσκεψη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ που ολοκληρώθηκε στη Ρώμη, ενέκριναν διακήρυξη δεσμευόμενοι ότι θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των ραγδαία αυξανόμενων διεθνώς τιμών των τροφίμων. Η τελική διακήρυξη της διάσκεψης υπόσχεται μάχη κατά της πείνας παγκοσμίως με την αύξηση της παραγωγής τροφίμων.

    Πάντως οι σύνεδροι κινδύνευσαν να αποτύχουν να καταλήξουν σε συμφωνία λόγω έντονων διαφωνιών, διαφόρων χωρών, όπως η Κούβα και η Αργεντινή. Επίσης τα βιοκαύσιμα αποτέλεσαν άλλο ένα σημείο τριβής στη διάσκεψη. Τα ΗΕ δηλώνουν ότι θα χρειαστούν 15 με 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση του κύματος των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων.

    [06] Ο πρώτος πρέσβης Αραβικής χώρας στο Ιράκ

    06-06-2008

    Ο ΥπΕξ των ΗΑΕ με τον πρόεδρο του Ιράκ

    Πρέσβη στο Ιράκ πρόκειται να διορίσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι η πρώτη τέτοια κίνηση από Αραβική χώρα τα τελευταία 3 χρόνια.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιβεβαίωσε το διορισμό κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Πέμπτη στη Βαγδάτη μετά από συνάντηση με τον Ιρακινό Πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλίκι, και τον Πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπάνι, και πρόσθεσε ότι σε μερικές εβδομάδες η χώρα του θα ανοίξει πρεσβεία στη Βαγδάτη.

    Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την απόφαση αυτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εξέφρασε την ελπίδα να πράξουν το ίδιο και οι άλλες γειτονικές χώρες του Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 7 June 2008 - 1:19:13 UTC