Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-06-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα Η.Ε. επικρίνουν το Ισραήλ
  • [02] Ψηφίζουν Νότια Ντακότα και Μοντάνα
  • [03] Η Παμμακεδονική Αμερικής τιμά τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο
  • [04] Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας
  • [05] Έφυγε ο Μπο Ντίντλυ
  • [06] Έντονα επικριτική προς την κυβέρνηση της Βιρμανίας η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • [07] Σε εγχείρηση υπεβλήθη ο Γερουσιαστής Έντουαρντ Κέννεντυ
  • [08] Έφυγε ο Charles Moskos

  • [01] Τα Η.Ε. επικρίνουν το Ισραήλ

    03-06-2008

    Ισραηλινοί οικισμοί περικυκλώνουν την Παλαιστινιακή πόλη Χέζμα.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, επέκρινε το σχέδιο του Ισραήλ να χτίσει νέες κατοικίες στην διαφιλονικούμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, χαρακτηρίζοντας την στάση αυτή παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας. Ανακοινωθέν του γραφείου του κ. Μπαν τη Δευτέρα αναφέρει ότι τα εποικιστικά σχέδια του Ισραήλ παραβιάζουν τις δεσμεύσεις του στα πλαίσια του λεγόμενου 'οδικού χάρτη' για την ειρήνη.

    Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, διαμαρτυρήθηκε για τα Ισραηλινά σχέδια στη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης του την Δευτέρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ. Αργότερα ο κ. Ολμέρτ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει για πάντα την κυριαρχία της 'ιερής Ιερουσαλήμ', όπως είπε.

    Μετά τη συνάντηση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναχώρησε για τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Εδώ στην Ουάσιγκτον ο κ. Ολμέρτ θα συμμετάσχει στην διάσκεψη της Αμερικανο-Ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων.

    [02] Ψηφίζουν Νότια Ντακότα και Μοντάνα

    03-06-2008

    Η τελική αναμέτρηση Ομπάμα-Κλίντον.

    Η Νότια Ντακότα και η Μοντάνα είναι οι τελευταίες δύο πολιτείες όπου σήμερα πραγματοποιούνται προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Ο Γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχει πλέον κερδίσει το χρίσμα και η εκστρατεία της Γερουσιαστή Χίλαρυ Κλίντον, έχει αρχίσει να δίνει ενδείξεις ότι ενδεχομένως να εξετάζει την αποχώρηση της απ' τον προεκλογικό αγώνα.

    Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωσε σε πλήθος υποστηρικτών της συζύγου του στη Νότια Ντακότα ότι η Δευτέρα ενδεχομένως να ήταν και η τελευταία μέρα που συμμετείχε σε μια τέτοια εκστρατεία και επεσήμανε ότι αισθάνεται τιμή του που συμμετείχε στην εκστρατεία αυτή της συζύγου του. Μάλιστα ορισμένοι υπάλληλοι της εκστρατείας Κλίντον απολύθηκαν.

    Τη Δευτέρα στο Μίσιγκαν, ο κ. Ομπάμα επαίνεσε την κ. Κλίντον για μια εξέχουσα, όπως την χαρακτήρισε, προεκλογική εκστρατεία και πρόσθεσε ότι αυτός και η γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη θα συνεργαστούν στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου. Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

    [03] Η Παμμακεδονική Αμερικής τιμά τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    03-06-2008

    Ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής, Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, τιμήθηκε με το Φιλίππειο Βραβείο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής για την συμβολή του στο έργο της μεγάλης και δυναμικής αυτής οργάνωσης.

    Η απονομή του βραβείου έγινε σε δείπνο που δόθηκε προς τιμήν του Σεβασμιότατου στα πλαίσια του 62ου ετήσιου συνεδρίου της Παμμακεδονικής, στην Νέα Υόρκη, το οποίο και επανεξέλεξε την Πρόεδρό του Νίνα Γκατζούλη για μια ακόμα θητεία στο πηδάλιο της Ένωσης.

    Στην σχετική προσφώνησή της η κ. Γκατζούλη χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο ως 'πολύτιμο σύμβουλο και συμπαραστάτη της οργάνωσης' τονίζοντας ότι ο Σεβασμιότατος ενθάρρυνε τους ηγέτες και τα μέλη της Παμμακεδονικής στο έργο τους λέγοντάς τους ότι πρέπει να γίνουνε 'απόστολοι της αλήθειας'.

    Αποδεχόμενος το Φιλίππειο ο Αρχιεπίσκοπος συνέστησε τους συνέδρους να παραμείνουν σε συνεχή 'εγρήγορση, που σημαίνει δράση, όχι φωνασκίας αλλά δράση ουσιαστική' για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της 'σκοπιανής προπαγάνδας'.

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς επισήμανε ότι 'η απόφαση της οργάνωσης να τιμήσει τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο με το Φιλίππειο Βραβείο δίνει στο βραβείο ύψος και ηθική βάση'.

    Στην πολυμελή αντιπροσωπεία που ήρθε από την Αθήνα για τις εργασίες του συνεδρίου της Παμμακεδονικής στην Νέα Υόρκη περιλαμβάνονταν και τρεις εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δράμας Χρήστος Αηδόνης και ο βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ Αθηνών Αθανάσιος Πλεύρης. Πήρε επίσης μέρος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης και πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής.

    [04] Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    03-06-2008

    Αλί Μπαμπατσάν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατσάν, βρίσκεται σήμερα εδώ στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με την Αμερικανίδα ομόλογο του, Κοντολίζα Ράις.

    Προκαταρκτικά της σημερινής επίσκεψης, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για συνεργασία στην χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Η συμφωνία περιλαμβάνει περιεκτικό πλαίσιο για την συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στο τομέα και στα πλαίσια συμπεφωνημένων συνθηκών και ελέγχων για την μη εξάπλωση των πυρηνικών.

    Όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, η συμφωνία αποτελεί την βάση για αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία στον σημαντικό τομέα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Η συμφωνία έχει αρχική ισχύ 15 χρόνια, με πρόνοια αυτόματης ανανέωσης της ανά πενταετία και όπως αναφέρει το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, προσφέρει ευκαιρίες σε Αμερικανικές και Τουρκικές βιομηχανίες επιτρέποντας την μεταφορά τεχνολογίας, υλικού, αντιδραστήρων και ανταλλακτικών για πυρηνικές έρευνες και παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί και από το Αμερικανικό Κογκρέσο.

    [05] Έφυγε ο Μπο Ντίντλυ

    03-06-2008

    Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ένας από τους πατέρες του Αμερικανικού ροκ ν' ρολ, ο Μπο Ντίντλυ. Ο Ντίντλυ πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια στο σπίτι του στη Φλόριντα.

    Η καριέρα του μεγάλου Αμερικανού μουσικού εκτείνεται σε 5 δεκαετίες. Επηρέασε τη μουσική άλλων ρόκερς από τον Buddy Holly μέχρι τους U2. Ο Μπο Ντίντλυ αποτέλεσε καταλύτη στο πέρασμα από το μπλουζ στο ροκ ν' ρολ και ήταν από τους μαύρους καλλιτέχνες που άρεσαν σ' ένα λευκό κοινό. Έγινε διάσημος τη δεκαετία του 50 και συνέχισε τις εμφανίσεις του μέχρι και πέρυσι.

    [06] Έντονα επικριτική προς την κυβέρνηση της Βιρμανίας η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    03-06-2008

    Λουίζ Αρμπούρ

    Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Λουίζ Αρμπούρ, κατηγόρησε την στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας για παρεμπόδιση της διανομής βοηθείας στα θύματα του καταστροφικού κυκλώνα από τον οποίο τουλάχιστον 134 χιλιάδες άτομα είτε έχασαν τη ζωή τους, είτε αγνοούνται.

    Κατά την διάρκεια ομιλίας της στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η κ. Αρμπούρ κατηγόρησε τη κυβέρνηση της Βιρμανίας για απάθεια στο τρόπο αντιμετώπισης του κυκλώνα Ναργκίς, αλλά επεσήμανε ότι και η διεθνή κοινότητας ευθύνεται για τις δοκιμασίες των πληγέντων.

    Η κ. Αρμπούρ επεσήμανε ότι τα εμπόδια που έθεσε η στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας στην διανομή διεθνούς βοηθείας οφείλονται και στην μακρόχρονη ανοχή της διεθνούς κοινότητας για τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων της Βιρμανικής χούντας.

    Τα ΗΕ υπολογίζουν ότι 2 κόμμα 4 εκατομμύρια άτομα που επέζησαν του κυκλώνα χρειάζονται τρόφιμα, στέγη και άλλη βοήθεια. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το 60% των επιζώντων δεν έχει λάβει καμία βοήθεια από τις 3 Μαΐου που ο κυκλώνας έπληξε την περιοχή.

    [07] Σε εγχείρηση υπεβλήθη ο Γερουσιαστής Έντουαρντ Κέννεντυ

    03-06-2008

    Ο παλαίμαχος Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Έντουαρντ Κέννεντυ, που πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο, υπεβλήθη τη Δευτέρα σε εγχείρηση σε νοσοκομείο της Βόρειας Καρολίνας.

    Ο νευροχειρούργος, Άλλαν Φρήντμαν, που πραγματοποίησε την τρίωρη επέμβαση, ανακοίνωσε αργότερα ότι ήταν επιτυχής και ότι 'πέτυχε τους στόχους της', όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Ο 76χρονος Γερουσιαστής Κέννεντυ ήταν ξύπνιος στη διάρκεια της επέμβασης, η οποία δεν αναμένεται να τον επηρεάσει νευρολογικά.

    Πάντως οι στατιστικές δείχνουν ότι οι μισοί περίπου ασθενείς μ' αυτόν τον τύπο καρκίνου δεν ζουν πάνω από ένα χρόνο. Αναμένεται πως ο κ. Κέννεντυ θα παραμείνει στο νοσοκομείο για περίπου μια εβδομάδα και στη συνέχεια θα αρχίσει ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

    [08] Έφυγε ο Charles Moskos

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    03-06-2008

    Charles Moskos

    Ο Ελληνισμός της Αμερικής πενθεί ένα από πιο καταξιωμένα παιδιά του, τον καθηγητή Charles Constantine Moskos, που άφησε την τελευταία του πνοή, το Σάββατο 31 Μαΐου, σε ηλικία 74ων ετών. Την δυσάρεστη είδηση μετέδωσε η σύζυγός του Ilca, η οποία πέρασε στο πλευρό του διακεκριμένου κοινωνιολόγου 41 ολόκληρα χρόνια. Το σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμά της αρχίζει με τούτα τα λόγια: 'Ο Charles Moskos, κάτοικος Santa Monica Καλιφόρνιας, και πρώην κάτοικος Evanston της Πολιτείας Illinois, που κλήθηκε και κατατάχτηκε στον Αμερικανικό Στρατό, πέθανε ήρεμα καθώς κοιμόταν, ύστερα από γενναία μάχη με τον καρκίνο'.

    Το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον (American Hellenic Institute), στο οποίο ο βCharlieβ διηύθυνε το τμήμα Ομογενειακών Σπουδών, μας θυμίζει πως η αναφορά στο Evanston του Illinois γίνεται επειδή εκεί βρίσκεται το περίφημο Πανεπιστήμιο Northwestern, όπου ο δίδαξε επί τέσσαρες δεκαετίες ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός ακαδημαϊκός.

    Όσο για την αναφορά στην κατάταξή του στον Αμερικανικό Στρατό, αυτή κατά το AHI, δείχνει 'το μεγάλο πάθος της διανόησης και της δημόσιας ζωής του Moskos για την αποκατάσταση της αρμονικής σχέσης ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και των κοινών πολιτών της Αμερικής, κάτι που αναμφίβολα ήταν το πιο θετικό αποτέλεσμα της υποχρεωτικής στράτευσής του το 1956'. Παρενθετικά να πούμε για να γίνει καλύτερα κατανοητή στους νεότερους η εποχή για την οποία μιλάμε πως ο Elvis Presley στρατολογήθηκε ένα χρόνο αργότερα. Σε εκείνα τα χρόνια, στις δεκαετίες 1950 και 1960 τα μέλη των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων προέρχονταν από κάθε θύλακα της ευρείας κοινωνικής βάσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μετά την αποστράτευσή του ο Charles Moskos εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, UCLA, από όπου πήρε το διδακτορικό δίπλωμα που του άνοιξε τον δρόμο για μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα, την οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το 2003, όταν διαγνώστηκε πως έπασχε από καρκίνο.

    O Charles Moskos (στα αριστερά) στο Βιετναμ το 1967.

    Ο Charlie θεωρείτο ως 'ο πιο σημαντικός στρατιωτικός κοινωνιολόγος'. Η συμβολή του ήταν ουσιαστική όχι μόνον επειδή είχε μελετήσει τα θέματά του καλά αλλά και επειδή είχε δει από κοντά τις εμπειρίες των ενόπλων δυνάμεων σε εμπόλεμες περιοχές. Για την συγκέντρωση του υλικού που χρειάζονταν προκειμένου να εξάγει συμπεράσματα ανταποκρινόμενα στην αληθινή πραγματικότητα είχε συνοδεύσει Αμερικανικές μάχιμες δυνάμεις σε χώρες όπως του Βιετνάμ, το 1965 και το 1967, της Δομινικανής Δημοκρατίας, το 1966, της Ονδούρας, το 1984, του Παναμά, το 1989, της Σαουδικής Αραβίας, το 1991, της Σομαλίας, το 1993, της Αϊτής, το 1994, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, το 1995, της Βοσνίας, το 1996 και το 1998, του Κόσοβο, το 2000 και του Ιράκ, το 2003. Επίσης ταξίδεψε με μη Αμερικανικές στρατιωτικές αποστολές, όπως της UNFICYP, δηλαδή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, κατά την περίοδο 1969-1970, του Ιταλικού Στρατού στην Αλβανία, το 1994 και πιο πρόσφατα των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ.

    Ο Charles Moskos μεταξύ άλλων διαμόρφωσε την επίμαχη συμβιβαστική πολιτική που καθιέρωσε η κυβέρνηση του Προέδρου Bill Clinton σε σχέση με τους ομοφυλόφιλους στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων. Ο στρατιωτικός κώδικας δεν επιτρέπει ομοφυλοφιλική συμμετοχή στις ένοπλες δυνάμεις αλλά σύμφωνα με την συμβιβαστική πολιτική, που εφαρμόστηκε τότε και εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, οι στρατιωτικές αρχές δεν έχουν δικαίωμα να απαιτούν από κάθε νεοσύλλεκτο να αναφέρει την σεξουαλική προτίμηση του και οι ομοφυλόφιλοι δεν υποχρεούνται να δηλώνουν ότι είναι όντως ομοφυλόφιλοι στους προϊσταμένους τους. Ο Charles Moskos εφεύρε επίσης και την φράση 'Μη Ρωτάτε, Μην Απαντάτε' (Don't Ask, Don't Tell) με την οποία και έγινε ευρύτερα γνωστή η πολιτική αυτή. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ τον έχουν τιμήσει με το μεγαλύτερο βραβείο που απονέμουν σε μη στρατιωτικό για την συμβολή του στο έργο τους.

    O Charles Moskos σε ομιλία του στο Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο.

    Το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο θεωρεί τον Charlie ως 'γίγαντα της διανόησης' του οποίου οι απόψεις επηρέασαν δύο γενιές στρατιωτικών, πολιτικών και ακαδημαϊκών. Ο Ιδρυτής του Ινστιτούτου Eugene Rossides, που τον ήξερε καλά, επισημαίνει ότι η γενναιότητα με την οποία ο Charles Moskos πάλεψε τον καρκίνο είναι χαρακτηριστική και του κάθε τι που έκανε στην ζωή του. Κατά τον κύριο Ρωσίδη, ο Charlie έβλεπε τους Έλληνες της Αμερικής ως την καλύτερη ομάδα σε σύγκριση με κάθε άλλο κοινωνικό σύνολο στον κόσμο.

    Γι αυτό και ήτανε πάντα κοντά σε διάφορα πλοκάμια της οργανωμένης ομογένειας. Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Ike Gulas, εκφράζοντας την βαθιά λύπη των χιλιάδων μελών της οργάνωσής του για τον θάνατο του Charles Moskos, μας υπενθυμίζει ότι ο αείμνηστος ακαδημαϊκός ήτανε μέλος της επί 53 συνεχή χρόνια και πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες σε πολλά παραρτήματά της από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το τελευταίο παράρτημα της ΑΧΕΠΑ στο οποίο ο Charlie ανέπτυξε ομογενειακή δράση ήταν το Παράρτημα Αριθμός 501, στο Albuquerque του Νέου Μεξικού.

    Ο καθηγητής Moskos ήταν επίσης ο συγγραφέας του μεγάλου ιστορικού ντοκουμέντου 'Αγώνες και Επιτυχίες των Ελληνοαμερικανών' (Greek Americans: Struggle and Success) και του βιβλίου 'Νέες Τάσεις στις Ελληνοαμερικανικές Σπουδές' (New Directions in Greek American Studies), το οποίο έγραψε μαζί με τον Νταν Γεωργακά.

    Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται και πολλά άλλα βιβλία που δεν σχετίζονται με την ομογένεια αλλά που η κυκλοφορία τους σημείωσε μεγάλη επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως για παράδειγμα το 'Οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά τον Ψυχρό Πόλεμο'. Έγραψε επίσης πάνω από 200 άρθρα σε μεγάλου κύρους εφημερίδας σαν τις New York Times, Wall Street Journal και Washington Post, ενώ εμφανίστηκε σε πάμπολλα προγράμματα πανεθνικών τηλεοπτικών καναλιών.

    Ο Charles Moskos ήταν γιος Ελλήνων μεταναστών που ήρθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1916 μέσω του Ellis Island σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Όπως είπε κάποτε ο ίδιος, το πρώτο πράγμα που έκανε ο πατέρας του μόλις πάτησε το πόδι στον νέο κόσμο ήταν να στείλει ένα τηλεγράφημα που ανήγγειλε την άφιξή του στον αδελφό του ο οποίος είχε ήδη εγκατασταθεί στο Σικάγο. Το τηλεγράφημα αυτό το κορνιζάρισε ο Charlie και το κράτησε, τουλάχιστον για πολλά χρόνια, ως οικογενειακό κειμήλιο σε ένα περβάζι πάνω από το τζάκι του σπιτιού του.

    Στο βιβλίο του 'Αγώνες και Επιτυχίες των Ελληνοαμερικανών' ο συγγραφέας διηγείται μεταξύ άλλων πως του δόθηκε το όνομα Charles. Αυτό λέει ήταν το όνομα που έβγαλε ο πατέρας του στην τύχη από ένα καπέλο μέσα στο οποίο είχαν ριφθεί διάφορα χαρτάκια, σε καθένα των οποίων ήταν γραμμένο και από ένα πρώτο όνομα καθαρά Αμερικανικό. Ήταν έκδηλο πως ο Έλληνας εκείνος μετανάστης ήθελε να δώσει στο παιδί του ένα όνομα πλήρους αποδοχής στην τότε Αμερικανική κοινωνία. Πολλοί μετανάστες στις αρχές του περασμένου αιώνα φοβότανε πως αν προτίμαγαν ξενοφερμένα ονόματα θα προκαλούσανε μεγάλα προβλήματα στη ζωή των παιδιών τους.

    Το βιβλίο αυτό του Charles Moskos είναι ένας πραγματικός καθρέφτης σημαντικών για τον Ελληνισμό εποχών τις οποίες έσβησε ο χρόνος. Κι από τούτη την άποψη, αποτελεί ανεκτίμητο σημείο αναφοράς για όλους τους κατοπινούς μελετητές του χρονικού των Ελλήνων της Αμερικής, ιδιαίτερα για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς εργάτες του δημοσιογραφικού σιναφιού, που έχουμε χρέος ιερό να καταγράφουμε πιστά την ιστορία της ομογένειας καθώς ξεδιπλώνεται μέρα με την μέρα μπροστά στα μάτια μας.

    Για όλους εμάς Charles ήσουνα και θα παραμένεις μεγάλη πηγή έμπνευσης. Καλό ταξίδι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 4 June 2008 - 1:18:22 UTC