Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Τζίμμυ Κάρτερ εμμένει στην απόφαση του να συναντηθεί με την Χαμάς
  • [02] Γκέιτς: Η κυβέρνηση Μπούς ανησυχεί για την επιρροή του Ιράν στο Ιράκ
  • [03] Το Ιράν ακύρωσε συνάντηση με την ΔΥΑΕ
  • [04] Εκλογές στην Ιταλία
  • [05] Ζέλλικ: Ανάγκη λήψης μέτρων κατά της πείνας διεθνώς
  • [06] Επίσκεψη Πάπα στις ΗΠΑ

  • [01] Ο Τζίμμυ Κάρτερ εμμένει στην απόφαση του να συναντηθεί με την Χαμάς

    14-04-2008

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμμυ Κάρτερ, υπεραμύνθηκε της πρόθεσης του να συναντηθεί με την Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς μέσα στις επόμενες μέρες.

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Κάρτερ επεσήμανε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τη Χαμάς να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών και θα την πιέσει να συνεργαστεί με την αντίπαλη της παράταξη, την Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, με στόχο την αποκατάσταση της Παλαιστινιακής εσωτερικής ενότητας.

    Ο κ. Κάρτερ ξεκαθάρισε ότι δεν εκπροσωπεί την Αμερικανική κυβέρνηση κατά την περιοδεία του αυτή στη Μέση Ανατολή. Από τη πλευρά τους Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν απ' τον κ. Κάρτερ να μην συναντηθεί με την Χαμάς.

    [02] Γκέιτς: Η κυβέρνηση Μπούς ανησυχεί για την επιρροή του Ιράν στο Ιράκ

    14-04-2008

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα ένοπλης αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με το Ιράν, παρά την αυξανόμενη επιρροή της Τεχεράνης στις Σιιτικές πολιτοφυλακές στο νότιο Ιράκ. Ο κ. Γκέιτς επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μπους ανησυχεί για την επιρροή του Ιράν στο Ιράκ, συγκεκριμένα για την πώληση όπλων σε Ιρακινούς εξτρεμιστές. Όμως σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Γκέητς σημείωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως η κυβέρνηση στη Βαγδάτη 'κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση' στην προσπάθεια της να θέσει υπό έλεγχο και να περιορίσει τις δραστηριότητες των Σιιτικών πολιτοφυλακών.

    Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του το Ιράκ θα εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις προς το Ιράν, να μειώσει την επιρροή του προς τις πολιτοφυλακές Σιιτών.

    Στο μεταξύ, η Ιρακινή κυβέρνηση απέλυσε 1.300 άτομα από το προσωπικό ασφάλειας, για εγκατάλειψη καθηκόντων κατά την διάρκεια πρόσφατης επιχείρησης κατά Σιιτών πολιτοφυλάκων στο νότιο Ιράκ. Το περασμένο μήνα ο Ιρακινός Πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, ξεκίνησε επιχείρηση στη Βασόρα κατά Σιιτών εξτρεμιστών. Η επιχείρηση αντιμετωπίστηκε με φοβερή αντίσταση και οι συγκρούσεις εξαπλώθηκαν στη Βαγδάτη και άλλες Σιιτικές περιοχές.

    Ιρακινοί αξιωματούχοι αργότερα παραδέχτηκαν ότι εκατοντάδες αστυνομικοί και άλλα μέλη των δυνάμεων ασφάλειας αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις. Μερικοί αυτομόλησαν και παρέδωσαν τα όπλα και τον εξοπλισμό τους σε πολιτοφυλακές, συμπεριλαμβανομένου και του Στρατού Μαχντί του ακραίου Σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ.

    Εξάλλου, το Ιρακινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε προσχέδιο νόμου την Κυριακή που απαγορεύει σε πολιτικά κόμματα που διατηρούν πολιτοφυλακές να συμμετάσχουν στις περιφερειακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του 2008.

    [03] Το Ιράν ακύρωσε συνάντηση με την ΔΥΑΕ

    14-04-2008

    Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε πρόσφατη επίσκεψη στο πυρηνικό εργοστάσιο Νατάνζ

    Ιρανοί αξιωματούχοι ακύρωσαν προγραμματισμένη συνάντηση με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας κατά την οποία ο διεθνής οργανισμός θα διερευνούσε αν η Τεχεράνη προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    Το κρατικό πρακτορείο ο ειδήσεων του Ιράν μετέδωσε τη Κυριακή ότι η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα αναβλήθηκε για μια 'ποιο κατάλληλη στιγμή', όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αλλά δεν δόθηκε ο λόγος για την ακύρωση της συνάντησης.

    Ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Γκολάμ Ρεζά Αγκαζαντέχ, επρόκειτο να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    Τη περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμουντ Αχμαντινετζάντ, ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει να εγκαταστήσει άλλους 6 χιλιάδες νέους φυγοκεντρωτές για να βελτιώσει το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου.

    [04] Εκλογές στην Ιταλία

    14-04-2008

    Ρομάνο Πρόντι

    Οι Ιταλοί προσέρχονται και σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν την νέα τους κυβέρνηση.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης, Βάλτερ Βελτρόνι, ανταγωνίζονται για το ποιος θα διαδεχτεί τον Ρομάνο Πρόντι και θα αναδειχτεί 62ος πρωθυπουργός της χώρας. Ο κ. Μπερλουσκόνι θεωρείται φαβορί και ενδεχομένως να επιστρέψει στην πρώην θέση του.

    Επίσης σ' αυτές τις εκλογές διακυβεύεται η τύχη 945 εδρών της Γερουσίας και της κάτω Βουλής.

    [05] Ζέλλικ: Ανάγκη λήψης μέτρων κατά της πείνας διεθνώς

    14-04-2008

    Ρόμπερτ Ζέλλικ

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, ζήτησε την λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του θέματος των αυξανόμενων τιμών τροφίμων που έχουν οξύνει το πρόβλημα της πείνας και των βιαιοτήτων σε ορισμένες χώρες.

    Σε ομιλία του ενώπιον συνεδρίασης διεθνών δωρητών, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ζέλλικ ζήτησε απ' τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για βοήθεια για την καταπολέμηση της πείνας σε διεθνές επίπεδο και τόνισε ότι το θέμα των τροφίμων δεν αποτελεί μόνο βραχυπρόθεσμη ανάγκη, αλλά ζήτημα που επηρεάζει και μελλοντικές γενιές.

    Τους τελευταίους μήνες η αύξηση των τιμών τροφίμων έχει προκαλέσει βίαια επεισόδια σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αϊτή και οι Φιλιππίνες. Η κρίση αυτή ήταν ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διήμερη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτό το Σαββατοκύριακο.

    [06] Επίσκεψη Πάπα στις ΗΠΑ

    14-04-2008

    Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα ο Πάπας Βενέδικτος. Χιλιάδες Αμερικανοί Ρωμαιοκαθολικοί πιστοί αναμένεται να μεταβούν εδώ στην Ουάσιγκτον και την Νέα Υόρκη για να τον ακούσουν και να δεχτούν τις ευλογίες του.

    Στην Αμερικανική πρωτεύουσα ο Πάπας θα επισκεφτεί τον πρόεδρο Μπούς στο Λευκό Οίκο, θα λειτουργήσει στο Καθεδρικό Ναό των Καθολικών, την μεγαλύτερη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στη Βόρεια Αμερική, θα μιλήσει στα συγκεντρωμένα πλήθη σε μεγάλο στάδιο της περιοχής και θα συναντηθεί με εκπροσώπους όλων των μεγάλων θρησκειών. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ ζουν 67 εκατομμύρια Καθολικοί.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 15 April 2008 - 1:18:36 UTC