Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάσκο: Στενή συνεργασία για να προχωρήσει το Κυπριακό
  • [02] Καταθέσεις Πετρέους και Κρόκερ για το Ιράκ
  • [03] Συνομιλίες Ολμέρτ-Αμπάς
  • [04] 6 Πούλιτζερ η Ουάσιγκτον Ποστ
  • [05] Μετ' εμποδίων η λαμπαδηδρομία στο Παρίσι
  • [06] Πιέσεις στη Ζιμπάμπουε

  • [01] Πάσκο: Στενή συνεργασία για να προχωρήσει το Κυπριακό

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    08-04-2008

    Λiν Πάσκο

    Την επίσκεψη του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Λiν Πάσκο δέχτηκε την Δευτέρα η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη .

    Ερχόμενος από την Λευκωσία όπου συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και κατευθυνόμενος στην Άγκυρα, ο κ. Πάσκο συζήτησε στην Αθήνα με την κ. Μπακογιάννη τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την συμφωνία της 21ης Μαρτίου μεταξύ του κ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, που είχε μάλιστα σαν πρώτη θεαματική ένδειξη της νέας φάσης στην οποία εισέρχεται το Κυπριακό την διάνοιξη της οδού Λήδρας.

    Η κ. Mπακογιάννη αναγνώρισε ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία τώρα για να προχωρήσει το θέμα μπροστά και ότι η Ελλάδα θα δει πώς μπορεί να βοηθήσει προκειμένου να υπάρξει μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία διαπραγμάτευσης για για να επιτευχθεί μια δίκαια λύση του Κυπριακού.

    Με την σειρά του ο κ. Πάσκο δήλωσε ότι 'χρειάζεται στενή συνεργασία για να προχωρήσει η διαδικασία και ότι θα συνεργαστεί πολύ στενά με την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και με όλο τον κόσμο στην Κύπρο για να υπάρξει αποτέλεσμα'.

    Η Υπουργός Εξωτερικών όμως αντιμετώπισε επίσης ένα νέο μέτωπο σε σχέση με το Σκοπιανό, όταν από την Ουάσιγκτον έφθασαν δηλώσεις του αναπληρωτή βοηθού του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντάνιελ Φρηντ περί 'ύπαρξης μακεδονικού λαού και μακεδονικής γλώσσας'. Η κ. Μπακογιάννη σχολίασε ότι 'τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν και ότι η Αθήνα δεν θα παρασυρθεί σε τέτοιες συζητήσεις'.

    Την Πέμπτη, εξ άλλου, αναμένεται στην Αθήνα και άλλος εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για συζητήσεις γύρω από την δυνατότητα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια. Σχετικές ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρτ πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται με την Ελλάδα έναν ' σημαντικό σύμμαχο' για να βοηθήσουν διευκολύνοντας την λύση έφ όσον η Αθήνα έχει παραδεχθεί ότι επιθυμεί να δει την γειτονική της χώρα μέλος της ατλαντικής συμμαχίας.

    [02] Καταθέσεις Πετρέους και Κρόκερ για το Ιράκ

    08-04-2008

    O στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους με τον πρέσβη Ράιαν Κρόκερ.

    Οι δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ καταθέτουν ενώπιον αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου σήμερα για την κατάσταση στη περιοχή και τα αποτελέσματα της στρατηγικής αύξησης κατά 30 χιλιάδες του αριθμού των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους και ο πρέσβης Ράιαν Κρόκερ θα καταθέσουν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας όπου αναμένεται ότι θα δεχτούν ερωτήσεις και από τους τρεις προεδρικούς υποψηφίους, τους Γερουσιαστές Χίλαρυ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα του Δημοκρατικού Κόμματος και τον Γερουσιαστή, Τζον Μακείν του Ρεπουμπλικανικού. Η κ. Κλίντον και ο κ. Ομπάμα έχουν δεσμευτεί ότι, αν εκλεγούν, θα αρχίσουν την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ, ενώ ο κ. Μακέιν έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει τις Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ έως ότου διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες στη χώρα.

    Στο μεταξύ στο Ιράκ τη Δευτέρα, σύμβουλος του ακραίου Σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ δήλωσε ότι ο αλ Σαντρ θα διαλύσει την πολιτοφυλακή του, τον λεγόμενο Στρατό Μαχντί, αν του το ζητήσουν ανώτεροι Σιίτες θρησκευτικοί ηγέτες. Επεσήμανε επίσης ότι ο αλ Σαντρ θα συμβουλευτεί για το θέμα τον Μεγάλο Αγιατολάχ αλί αλ Σιστάνι και άλλους Σιίτες κληρικούς και θα ακολουθήσει την εντολή τους.

    [03] Συνομιλίες Ολμέρτ-Αμπάς

    08-04-2008

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς άρχισαν ξανά συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Ο διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Δευτέρας επικεντρώθηκαν στο θέμα της Ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη. Ο κ. Ερεκάτ επεσήμανε ότι η δημιουργία εβραϊκών οικισμών βλάπτει την αξιοπιστία της ειρηνευτικής διαδικασίας και μπορεί να υπονομεύσει τις πιθανότητες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Ισραήλ εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι οι Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας δεν καταβάλουν επαρκείς προσπάθειες για να σταματήσουν τις επιθέσεις εξτρεμιστών στο Ισραήλ.

    Πάντως, σύμφωνα με τον Ισραηλινό εκπρόσωπο, οι κύριοι Αμπάς και Ολμέρτ συμφώνησαν να μην αφήσουν τα θέματα ασφάλειας και εποικισμού του Ισραήλ να βλάψουν τις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης.

    [04] 6 Πούλιτζερ η Ουάσιγκτον Ποστ

    08-04-2008

    Ντέηνα Πριστ, Αν Χαλλ και o Μισέλ ντι Σιλ.

    Έξη βραβεία Πούλιτζερ κέρδισε φέτος η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ συμπεριλαμβανομένου και μεταλλείου για τη προσφορά της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

    Συγκεκριμένα η Αμερικανική εφημερίδα αποκάλυψε τις κάκιστες συνθήκες που επικρατούσαν στο νοσοκομείο νοσηλείας βετεράνων πολέμου Walter Reed στην Ουάσιγκτον. Η ανακοίνωση των Βραβείων Πούλιτζερ έγινε τη Δευτέρα τιμώντας το έργο των δημοσιογράφων Ντέηνα Πριστ και Αν Χιλλ και του φωτορεπόρτερ Μισέλ ντι Σίλ.

    Αυτό είναι το δεύτερο βραβείο Πουλιτζερ για την Πριστ η οποία το 2006 αποκάλυψε τις κρυφές φύλακες που διατηρούσε η CIA στη Ανατολική Ευρώπη. Αλλά και η εφημερίδα Νιου Γιορκ Ταίμς και Σικαγο Τρίμπιουν κέρδισαν βραβείο Πουλτιτζερ φέτος για αναλυτικό ρεπορτάζ. Βραβείο Πούλιτζερ δόθηκε επίσης και στο συνθέτη και στιχουργό Μπομπ Ντύλαν για τη 'σημαντική του επιρροή στη μουσική και την Αμερικανική κουλτούρα'.

    [05] Μετ' εμποδίων η λαμπαδηδρομία στο Παρίσι

    08-04-2008

    H Oλυμπιακή Φλόγα στο Παρίσι, πριν τα επεισόδια.

    Η Κίνα καταδίκασε έντονα τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που προκάλεσαν προβλήματα στην Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία στο Λονδίνο και το Παρίσι. Η εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάνγκ Γιού δήλωσε σήμερα ότι 'ακατονόμαστες δραστηριότητες', όπως τις χαρακτήρισε, Θιβετιανών 'αυτονομιστικών στοιχείων' αμαύρωσαν το Ολυμπιακό Πνεύμα.

    Στη Γαλλία, η αστυνομία ακύρωσε το τελευταίο σκέλος της διαδρομής της Ολυμπιακής φλόγας στο Παρίσι μετά από μεγάλες διαδηλώσεις κατά της Κίνας. Η αστυνομία χρειάστηκε να σβήσει 2 φορές τη φλόγα και να την μεταφέρει με λεωφορείο μέσα από οργισμένα πλήθη, που ανέμιζαν σημαίες του Θιβέτ. Η αστυνομία του Παρισιού συνέλαβε επίσης τουλάχιστον 18 διαδηλωτές.

    Αργότερα στο Σαν Φρανσίσκο, τρεις διαδηλωτές τοποθέτησαν την σημαία του Θιβέτ και πανό με συνθήματα για την ελευθερία του Θιβέτ, πάνω στην περίφημη γέφυρα Golden Gate.

    [06] Πιέσεις στη Ζιμπάμπουε

    08-04-2008

    Οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη ανανέωσαν τις πιέσεις τους προς τη Ζιμπάμπουε να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 29ης Μαρτίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία της Ζιμπάμπουε συνέλαβε αξιωματούχους των εκλογών.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Φράττο, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς πιστεύει πως οι ψηφοφόροι της Ζιμπάμπουε έχουν το δικαίωμα να μάθουν τα αποτελέσματα των εκλογών στις οποίες συμμετείχαν,.

    Επίσης ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι έχει ήδη περάσει η προθεσμία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και αμφισβήτησε τη λογική του κυβερνώντος κόμματος της Ζιμπάμπουε που ζητά νέα καταμέτρηση των ψήφων πριν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, ζήτησε απ' την επιτροπή εκλογών της Ζιμπάμπου να δώσει τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα αμέσως και 'με απόλυτη διαφάνεια'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 9 April 2008 - 1:18:23 UTC