Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύξηση σημειώνει η βία στα σχολεία
  • [02] Γκέιτς: Δεν αλλάζουν τα Αμερικανικά σχέδια παρά την κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ
  • [03] Πέθανε ο Ζιλ Ντασέν
  • [04] Πάσκο: Αισιοδοξία για πρόοδο στο Κυπριακό μέσω νέων συνομιλιών
  • [05] Επεισόδιο μεταξύ Εβραίων εποίκων και Παλαιστίνιου στη Δυτική Όχθη
  • [06] Επίσκεψη Μπούς στην Ουκρανία
  • [07] Oλοκληρώθηκε η αναδάσωση και τώρα μένει η συντήρηση
  • [08] Έκκληση για την αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν

  • [01] Αύξηση σημειώνει η βία στα σχολεία

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Aθήνα

    01-04-2008

    Το γεγονός ότι οι περιπτώσεις βίας στα σχολεία αυξάνονται μέρα με τη μέρα δημιουργεί έντονο προβληματισμό σε γονείς και κηδεμόνες αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

    Έρευνες που διενεργήθηκαν στα τέλη του 2007 καταδεικνύουν ότι η βία μεταξύ ανηλίκων είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά σχολεία. Ο εκφοβισμός και η επιθετικότητα δεν έχουν γεωγραφικά όρια αφού ανάλογα περιστατικά καταγράφονται και στα αστικά κέντρα και στις αγροτικές περιοχές. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δημοτικά σχολεία της Αθήνας και σε γυμνάσια της Θεσσαλονίκης που δείχνουν ότι το 22,5% των μαθητών έχει υποστεί κάποια μορφή λεκτικού, σωματικού, σεξουαλικού ή άλλου τύπου εκβιασμού και βίας με συχνότητα δύο ως τρεις φορές τον μήνα ή και περισσότερο. Επίσης ένας στους δέκα μαθητές παραδέχεται ότι έχει ασκήσει κάποια μορφή εκφοβισμού σε συμμαθητές του.

    Τα βίαια περιστατικά εκτιμώνται διαφορετικά από μαθητές και δασκάλους αναδεικνύοντας μια επιπλέον παράμετρο του φαινομένου. Οι μαθητές θεωρούν ότι οι δάσκαλοι τους αντιλαμβάνονται μόλις το ένα τρίτο των περιπτώσεων σε αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς που δηλώνουν ότι βοηθούν στον τερματισμό των βίαιων περιστατικών στη πλειοψηφία τους.

    Οι απαντήσεις όμως τον μαθητών φωτίζουν και τις σχέσεις συνεργασίας των καθηγητών με τους γονείς για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας. Σχέσεις αδύναμες και άτονες καθώς οι μαθητές θεωρούν ότι οι έξι στους δέκα γονείς ποσοστό δηλαδή 61,54% δεν μιλούν με εκπροσώπους του σχολείου για να πάψουν τα φαινόμενα εκφοβισμού.

    Για να βρεθεί λύση, επιμένουν οι ειδικοί, τα παιδιά πρέπει να μάθουν πρωτίστως να μιλούν. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί το χτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ σχολείου και μαθητών που είναι το σημαντικότερο όλων.

    Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο όμως όταν η πλειοψηφία των μαθητών συμφωνεί ότι απουσιάζει η ουσιαστική στήριξη είτε από το σχολείο είτε από την οικογένεια. Όπως σημειώνεται πρόσφατα σε άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 'η βία περισσεύει στις αυλές των σχολείων. Μια συνωμοσία σιωπής εμποδίζει τα παιδιά να μοιραστούν τα προβλήματα τους και να ζητήσουν βοήθεια'.

    Η προτροπή των ειδικών και επιστημόνων προς γονείς και εκπαιδευτικούς φαίνεται να ταυτίζεται καθώς επιμένουν 'μάθε να ακούς τα παιδιά'. Έτσι η διαχείριση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας θα έχει αποτέλεσμα.

    [02] Γκέιτς: Δεν αλλάζουν τα Αμερικανικά σχέδια παρά την κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ

    01-04-2008

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρομπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι η πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ δεν επηρεάζει τα Αμερικανικά σχέδια για την απόσυρση δυνάμεων από την περιοχή μέσα στους επόμενους μήνες.

    Ο κ. Γκέιτς έκανε τις δηλώσεις αυτές από την Δανία όπου επίσης επαίνεσε τον Ιρακινό Πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλίκι, για τις πρόσφατες προσπάθειες του να αντιμετωπίσει Σιιτικές πολιτοφυλακές στη Βασόρα, την πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του Ιράκ. Από τις συγκρούσεις μεταξύ Ιρακινών δυνάμεων και πολιτοφυλάκων του ακραίου Σιίτη κληρικού, Μοκτάντα Αλ Σάντρ, έχασαν τη ζωή τους περίπου 400 άτομα.

    Ο αλ Σαντρ διέταξε κατάπαυση του πυρός την Κυριακή και οι Ιρακινές αρχές ήραν την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στη Βαγδάτη.

    [03] Πέθανε ο Ζιλ Ντασέν

    01-04-2008

    Την τελευταία του πνοή άφησε την Δευτέρα σε νοσοκομείο της Αθήνας, ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης της ταινίας 'Ποτέ την Κυριακή', Ζίλ Ντασέν. Ήταν 96 ετών.

    Ο Ντασέν ξεκίνησε την καριέρα του στο Χόλυγουντ στη δεκαετία του 1940 με κλασικές πλέον ταινίες, όπως 'Γυμνή Πόλη' και 'Brute Force', αλλά καταδιωκόμενος από τον Μακαρθισμό στη δεκαετία του '50 εγκατέλειψε το Χόλυγουντ και εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη, όπου το 1955 γύρισε την ταινία 'Ριφιφί', μια απ' τις κλασικότερες του διεθνούς κινηματογράφου. Αργότερα ο Ζιλ Ντασέν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου παντρεύτηκε την σύντροφο της ζωής του Ελληνίδα ηθοποιό και αργότερα πολιτικό, Μελίνα Μερκούρη.

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε τον Ζιλ Ντασέν 'σπάνιο άνθρωπο και έναν απ' τους σημαντικότερους δημιουργούς'.

    [04] Πάσκο: Αισιοδοξία για πρόοδο στο Κυπριακό μέσω νέων συνομιλιών

    01-04-2008

    Lynn Pascoe

    Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πως αισιοδοξεί ότι οι νέες συνομιλίες για το Κυπριακό που, έχουν προκαταρκτικά προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στην τριών δεκαετιών διαίρεση του νησιωτικού κράτους.

    Ο αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Lynn Pascoe, έκανε την σχετική δήλωση την Δευτέρα στην Λευκωσία μετά από συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια γύρω από τρόπους υποστήριξης των επικείμενων συνομιλιών. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επρόκειτο επίσης να συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, προβαίνοντας σε μια χειρονομία καλής θέλησης, αποφάσισαν νωρίτερα τον Μάρτιο να ανοίξουν την Οδό Λήδρας στην καρδιά της διαιρεμένης Κυπριακής πρωτεύουσας. Οι σχετικές προετοιμασίες για αυτό κοντεύουν να ολοκληρωθούν και αναμένεται ότι η Οδός Λήδρας θα ανοίξει και πάλιν στο εγγύς μέλλον για διαβάσεις από τον έναν προς τον άλλο τομέα της Λευκωσίας.

    [05] Επεισόδιο μεταξύ Εβραίων εποίκων και Παλαιστίνιου στη Δυτική Όχθη

    01-04-2008

    Ισραηλινός έποικος πυροβόλησε και σκότωσε Παλαιστίνιο, ο οποίος, σύμφωνα με Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, επιτέθηκε εναντίον Εβραίων εποίκων σε στάση λεωφορείου στη Δυτική Όχθη. Το επεισόδιο σημειώθηκε αργέ τη Δευτέρα το βράδυ κοντά σε Εβραϊκό οικισμό βόρεια της Ραμάλα. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους αξιωματούχους ο έποικος που ήταν οπλισμένος, πυροβόλησε τον Παλαιστίνιο όταν αποπειράθηκε να μαχαιρώσει τους άλλους Ισραηλινούς.

    Το επεισόδιο σημειώθηκε καθώς η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολιζα Ράις, ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει την διερεύνηση των οικισμών του στη Δυτική Όχθη. Τις δηλώσεις αυτές έκανε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών τη Δευτέρα στην Ιορδανία, όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε τη δημιουργία τουλάχιστον 600 νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη.

    Η κ. Ράις βρίσκεται στο Αμάν για συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπας. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων διαπραγματευτών αποτελούν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως επέκρινε το Ισραήλ για τη συνεχιζόμενη διεύρυνση των οικισμών η οποία παραβιάζει τον λεγόμενο οδικό χάρτη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    [06] Επίσκεψη Μπούς στην Ουκρανία

    01-04-2008

    Από την άφοιξη Μπούς στο Κίεβο

    O Πρόεδρος Μπους άρχισε την περιοδεία του στην Ευρώπη με επίσκεψη στο Κίεβο της Ουκρανίας, όπου προωθεί την ιδέα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Μπούς θα έχει συνομιλίες στο Κίεβο με τον πρόεδρο, Βίκτορ Γιούσενκο και την πρωθυπουργό, Γιούλια Τιμοσένκο. Επίσης θα επισκεφτεί τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, καθώς και μνημείο για τα θύματα απ' την πείνα του 1933.

    Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο κ. Μπους θα πιέσει το ΝΑΤΟ να διευρύνει την ενταξιακή του διαδικασία για να συμπεριλάβει χώρες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία. Η Ρωσία όμως επιμένει ότι δεν υποστηρίζει τη διεύρυνση της συμμαχίας προς τα σύνορα της. Ο κ. Χάντλυ δήλωσε επίσης ότι οι Νατοϊκοί ηγέτες θα προωθήσουν ξεκάθαρο ανακοινωθέν για επιτυχία των επιχειρήσεων της συμμαχίας στο Αφγανιστάν. Ορισμένοι σύμμαχοι θα αποδεχτούν το κάλεσμα και θα αυξήσουν την συνεισφορά τους στις εν λόγω επιχειρήσεις, επεσήμανε ο κ. Χάντλυ.

    [07] Oλοκληρώθηκε η αναδάσωση και τώρα μένει η συντήρηση

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    01-04-2008

    Στις αρχές Μαρτίου ουσιαστικά τέλειωσαν οι αναδασώσεις. Χιλιάδες εθελοντές σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως χτυπημένες από τη φωτιά σήκωσαν το βάρος μιας προσπάθειας που την έχει απόλυτα ανάγκη η φύση και η πανίδα της. Ένα από τα τελευταία ραντεβού για αναδάσωση δόθηκε στο δήμο της Νέας Μάκρης

    Η Μαρία Μήλα υπεύθυνη των αναδασώσεων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Ευρωπαϊκή Έκφραση που πραγματοποίησε την αναδάσωση διαβεβαιώνει ότι αυτή η προσπάθεια θα ευδοκιμήσει. Το μέρος έχει πληγεί από αλλεπάλληλες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια ιδίως τις καταστροφικές φωτιές του 1995 και 1998. Η Πεντέλη τότε καταστράφηκε κατά 90%. Παρόλα αυτά φορείς και κάτοικοι της περιοχής επιμένουν να προσπαθούν για περισσότερα δέντρα για καλύτερη ζωή.

    Όπως και όλες τις καμένες περιοχές της χώρας. Τα προβλήματα όμως που πρέπει να αντιμετωπίσουν μεγάλα. Κυρίως αυτά που σχετίζονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και μάλιστα τις παράνομες.

    Η βοσκή στους ορεινούς όγκους της Αττικής απαγορεύεται με νόμο, ωστόσο ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ καταγγέλλει ο αντιδήμαρχος Νέας Μάκρης Βασίλης Κουλουμπής καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δηλώνουν αδυναμία.

    Η αδιαφορία των υπευθύνων προβληματίζει για την τύχη των δασικών εκτάσεων. Οι αναδασώσεις δεν είναι πανάκεια, υπενθυμίζει η Μαρία Μήλα. Είναι μόνο η αρχή που όμως δεν βρίσκει ανταπόκριση για συνέχεια.

    Από τα δέντρα που φυτεύονται στις αναδασώσεις μόνο το 30% επιβιώνει. Το ποσοστό είναι συγκλονιστικό. Οι τοπικές κοινωνίες αφυπνίζονται. Οι γονείς παρακινούν τα παιδιά. Κι αυτά κάνουν ότι μπορούν.

    [08] Έκκληση για την αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν

    02-04-2008

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, επεσήμανε ότι το πιθανότερο είναι πως το ΝΑΤΟ θα συμφωνήσει στην αποστολή και άλλων στρατευμάτων για τον αγώνα κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αλλά τόνισε ο αριθμός των στρατιωτών που θα σταλούν θα είναι μικρότερος απ' αυτόν που χρειάζονται οι στρατιωτικοί διοικητές στη περιοχή. Ο κ. Γκέιτς έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Κοπενχάγη, όπου είχε συνομιλίες με τον Δανό ομόλογό του, Σόρεν Γκέιντ, την παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

    Λίγες ώρες αργότερα, η Γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα στείλει μερικές ακόμη εκατοντάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

    Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε στη ΦτΑ ότι οι χώρες μέλη της συμμαχίας θα επαναβεβαιώσουν την μακροπρόθεσμη δέσμευση τους στο Αφγανιστάν, αλλά επεσήμανε και την σπουδαιότητα της περαιτέρω ανάμειξης της Αφγανικής πλευράς και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας στα δρώμενα της περιοχής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 2 April 2008 - 2:18:28 UTC