Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-02-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο
  • [02] Ο Πρόεδρος Μπους στη Γκάνα
  • [03] Αίτημα για παραίτηση Μουσάραφ
  • [04] Επαφές Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Κροατίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ
  • [05] Νέα πρόταση Νίμιτς για το όνομα
  • [06] Έκθεση για την ελληνική οικονομία
  • [07] Ομπάμα-Μακέιν
  • [08] Νέο ρεκόρ της τιμής πετρελαίου

  • [01] Παραιτήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο

    20-02-2008

    Φιντέλ Κάστρο

    Ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, παραιτήθηκε από Πρόεδρος και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων μετά από 49 χρόνια στην εξουσία. Ο ηλικίας 81 χρονών ηγέτης ανακοίνωσε την απόφαση του σε επιστολή του την Τρίτη στην κομουνιστική εφημερίδα Γκράμμα. Ο κ. Κάστρο επεσήμανε ότι θα πρόδιδε την συνείδηση του αν δεχόταν μεγαλύτερες ευθύνες από αυτές που είναι σε θέση να αντεπεξέλθει. Ο κ. Κάστρο πρόσθεσε επίσης ότι αυτό δεν αποτελεί ένα αποχαιρετισμό προς το λαό της Κούβας και ότι θα συνεχίσει να γράφει τις σκέψεις του.

    Ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε την ελπίδα ότι η παραίτηση του Κάστρο θα σημάνει την αρχή της μετάβασης της Κούβας από τον κομουνισμό στη δημοκρατία. Ο αμερικανός Πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι και να διενεργηθούν ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζων Νεγρoποντε, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα άρουν το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Κούβα παρά την ανακοίνωση του Φιντέλ Κάστρο.

    Ηγέτες δυτικών χωρών χαρακτηρίζουν την παραίτηση του Φιντέλ Κάστρο ευκαιρία για πολιτική αλλαγή στη χώρα του. Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε τη Τρίτη ότι η Κούβα θα έχει τώρα την ευκαιρία για ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία, αλλά επεσήμανε ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσει ο Κουβανικός λαός.

    Εκτός απ' τις ΗΠΑ, η Ισπανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν ελπίδες για ειρηνική πολιτική αλλαγή στη Κούβα. Επίσης η Διεθνής Αμνηστία ζήτησαν απ' την νέα ηγεσία της Κούβας να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να κινηθεί προς μια ανεξάρτητη δικαστική εξουσία. Πάντως η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch δήλωσε ότι η 'καταπιεστική μηχανή', όπως τη χαρακτήρισε, του Φιντέλ Κάστρο θα παραμείνει στη θέση της και σημείωσε ότι είναι μάλλον απίθανη η επίτευξη προόδου σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Κούβα.

    Συγκρατημένες ήταν και οι αντιδράσεις των εξόριστων Κουβανών στο Μαϊάμι της Φλόριδα, για την ανακοίνωση Κάστρο. Ορισμένοι χαρακτήρισαν την απόφαση του Κουβανού ηγέτη σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, ενώ άλλοι εξέφρασαν αμφιβολία για το κατά πόσο η παραίτηση Κάστρο θα σημάνει πολιτική αλλαγή στη Κούβα.

    [02] Ο Πρόεδρος Μπους στη Γκάνα

    20-02-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους με τον ομολογό του Τζον Κουφούρ.

    Τον τερματισμό των συγκρούσεων και την καταπολέμηση των ασθενειών στην Αφρικανική ήπειρο θα συζητήσει σήμερα ο πρόεδρος Μπους με τον ομόλογο του απ' την Γκάνα, Τζον Κουφούρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε τη Τρίτη στη Γκάνα, 4ο σταθμό της περιοδείας του σε 5 χώρες της Αφρικής. Πριν την Γκάνα ο κ. Μπούς επισκέφτηκε τη Ρουάντα όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τα 800 χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας στη περιοχή το 1994.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να κάνει έκκληση για εντατικοποίηση των προσπαθειών για τον τερματισμό των εθνικιστικών βιαιοτήτων στο Νταρφούρ του Σουδάν και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ χορηγούν 100 εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση και εξοπλισμό Αφρικανών ειρηνοφρουρών που θα μεταβούν στο Νταρφούρ.

    [03] Αίτημα για παραίτηση Μουσάραφ

    20-02-2008

    Ναβάζ Σαρίφ

    Στο Πακιστάν, ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ αντιμετωπίζει αιτήματα για την παραίτηση του μετά την μεγάλη νίκη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις γενικές εκλογές της Δευτέρας. Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναβάζ Σαρίφ, επανέλαβε αίτημα του για την παραίτηση του κ. Μουσάραφ αναφερόμενος σε δήλωση του Πακιστανού προέδρου πέρυσι που είχε πει ότι θα παραιτείτο αν έχανε την υποστήριξη του λαού. Αλλά ο εκπρόσωπος του κ. Μουσάραφ απέρριψε την πιθανότητα παραίτησης του Πακιστανού προέδρου.

    Επίσης τη Τρίτη ο Ασιφ Αλή Ζαρντάρι, σύζυγος της δολοφονημένης ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπεναζίρ Μπούτο, δήλωσε ότι το κόμμα του και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ναβάζ Σαρίφ, θα σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία όμως δεν θα περιλαμβάνει βουλευτές του κόμματος του κ. Μουσάραφ, που ήρθε τρίτο στις εκλογές και έχει ήδη παραδεχτεί την ήττα του. Οι κ. Ζαρντάρι και Σαρίφ θα συναντηθούν τη Πέμπτη στην Ισλαμαμπάντ για να συζητήσουν τα σχέδια των κομμάτων τους.

    [04] Επαφές Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Κροατίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

    20-02-2008

    Εκπρόσωποι της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Αλβανίας και της Κροατίας συναντήθηκαν με εκπροσώπους χωρών μελών του ΝΑΤΟ τη Τρίτη στα Σκόπια. Ο αξιωματούχος της συμμαχίας, Μπομπ Σίμμονς, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εντάξει και τις τρεις αυτές χώρες γιατί πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ένταξης τους. Εδώ στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Αμυνας των τριών χωρών συναντήθηκαν τη Τρίτη με τον Αμερικανό Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Τζον Νεγκροπόντε και τον ενημέρωσαν για τις προσπάθειες τους με στόχο την ικανοποίηση των κριτηρίων ένταξης στο ΝΑΤΟ.

    [05] Νέα πρόταση Νίμιτς για το όνομα

    20-02-2008

    Μάθιου Νίμιτς

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπέβαλε νέα πρόταση για την επίλυση της διαμάχης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων αναφορικά με το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο κ. Νίμιτς δήλωσε τη Τρίτη σε δημοσιογράφους στην Αθήνα ότι υπέβαλε την πρόταση και στις δύο πλευρές και ότι περιμένει απάντηση τους μέσα σε μια με δύο εβδομάδες. Πάντως ο κ. Νίμιτς αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες της πρότασης του.

    [06] Έκθεση για την ελληνική οικονομία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    20-02-2008

    Η δυνατότητα υλοποίησης των προβλέψεων του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2008 αμφισβητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω των ευρωπαϊκών και διεθνών τρεχουσών συνθηκών παρ όλο που διατυπώνεται μια ικανοποίηση για το γεγονός ότι επιδιώκεται στο νέο πρόγραμμα σταθερότητας 2007-2010 της ελληνικής οικονομίας επιτάχυνση των προσπαθειών για την περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αυτά συμπεραίνονται στην έκθεση που δόθηκε την Τρίτη στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες από την Κομισσιόν για την ελληνική οικονομία.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει και συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η 'δημοσιονομική εξυγίανση' να ξεπεράσει τους 'πιθανούς κινδύνους' στους οποίους η ίδια θεωρεί ότι είναι εκτεθειμένη. To ασφαλιστικό και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι το πρώτο θέμα, που παρ όλες τις αντιδράσεις, θα πρέπει να προχωρήσει η Αθήνα, υποστηρίζει η Κομισσιόν και στην , προσεκτική εκτέλεση και εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού 2008 με ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον υπάρξει ανάγκη ,της υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων για την μείωση του ελλείμματος και τη συνέχιση ακόμη της φορολογικής μεταρρύθμισης.

    Στην έκθεση ή επιτροπή αναφέρεται ακόμη στο θέμα του χρέους και τις σχεδιαζόμενες περικοπές ορισμένων δαπανών και κλείνοντας την ανάλυσή της καλεί το Συμβούλιο Υπουργών στις 4 Μαρτίου να ζητήσει από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις συστάσεις της.

    [07] Ομπάμα-Μακέιν

    20-02-2008

    Τζον Μακέιν

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέιν και ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, αναδείχτηκαν και πάλι νικητές, αυτή τη φορά στην πολιτεία Γουισκόνσιν. Ο κ. Μακέιν που θεωρείται ότι έχει πλέον εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματος του, προηγείται του αντιπάλου του, Μάικ Χάκαμπι, κατά 20 μονάδες στο Γουισκόνσιν, ενώ ο κ. Ομπάμα προηγείται της αντιπάλου του Χίλαρυ Κλίντον κατά πάνω από 10 εκατοστιαίες μονάδες. Σε ομιλία του στο Οχάιο ο κ. Μακέιν υπογράμμισε την εμπειρία του στο τομέα της εξωτερικής πολιτικής και επέκρινε τις θέσεις των Δημοκρατικών υποψηφίων και κυρίως του Μπαράκ Ομπάμα.

    Μπαράκ Ομπάμα

    Από τη πλευρά του σε ομιλία του στο Τέξας, ο κ. Ομπάμα επανέλαβε τα συνθήματα του για ανάγκη αλλαγής στη χώρα, ενώ η κ. Κλίντον επικεντρώθηκε σε θέματα οικονομίας και υπογράμμισε την μακροχρόνια εμπειρία της στην πολιτική. Ο κ. Ομπάμα διατηρεί μικρή πρωτιά έναντι της κ. Κλίντον στο αριθμό εκλεκτορικών ψήφων που χρειάζονται για την εξασφάλιση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος. Δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι ο κ. Ομπάμα προηγείται και στις προκριματικές που πραγματοποιούνται στην Χαβάη.

    [08] Νέο ρεκόρ της τιμής πετρελαίου

    20-02-2008

    Τα 100 δολάρια το βαρέλι ξεπέρασε τη Τρίτη η τιμή του πετρελαίου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μάλιστα η τιμή του μαύρου χρυσού έφτασε τα 100,10 δολάρια για να υποχωρήσει τελικά στην τιμή ρεκόρ των 100,01 δολαρίων.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές αντέδρασαν σε ανησυχίες για ενδεχόμενη απόφαση μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά την επόμενη συνεδρίαση του καρτέλ στις 5 Μαρτίου. Επίσης οι αγορές επηρεάστηκαν από την διαμάχη μεταξύ Βενεζουέλας και ExxonMobil, την πτώση της τιμής του δολαρίου και μια έκρηξη σε Αμερικανικό διυλιστήριο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 21 February 2008 - 2:18:24 UTC