Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ηλεκτρονικό φόρουμ για ευρωπαϊκά θέματα
  • [02] Ιράκ: Νέα επιχείρηση κατά της Αλ Κάιντα
  • [03] Προκριματικές στη Φλόριντα
  • [04] Κένυα: Έκκληση για ηρεμία
  • [05] Λίβανος: Ημέρα πένθους η Δευτέρα
  • [06] Συνάντηση Ολμέρτ-Αμπάς
  • [07] Αφγανιστάν: Υποψηφιότητες για το νέο ειδικό απεσταλμένο των Η.Ε.
  • [08] Διάγγελμα Μπους για την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας
  • [09] Πώλσον: Με αργότερους ρυθμούς η διεύρυνση της Αμερικανικής οικονομίας

  • [01] Ηλεκτρονικό φόρουμ για ευρωπαϊκά θέματα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    28-01-2008

    Αν σας ενδιαφέρει να εκφράσετε την γνώμη σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα σχετικά με το περιβάλλον ή την ενεργειακή πολιτική, αν έχετε άποψη για το μέλλον της Ευρώπης και θεωρείτε σημαντικό τον διαπολιτιστικό διάλογο, αύριο γίνονται ακριβώς τα εγκαίνια του νέου ευρωπαϊκού ηλεκτρονικού φόρουμ συζήτησης μέσω Διαδικτύου.

    Οι Επίτροποι Σταύρος Δήμας για το Περιβάλλον, Αντρις Πίλμπαγκς για την Ενέργεια και η αντιπρόεδρος της Κομισσιόν Μάργκοτ Βάλστρομ, θα είναι ανάμεσα στους εκπροσώπους της επιτροπής που θα απαντήσουν σε απ' ευθείας σύνδεση στα σχόλια και ερωτήματα πολιτών σε δημόσια συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα ώρα κεντρικής Ευρώπης δηλαδή 4 έως 6 ώρα Ελλάδος.

    Το φόρουμ Debate Europe είχε ξαναδοκιμαστεί το 2006 και είχε συγκεντρώσει με επιτυχία 1,3 εκατομμύρια απόψεις κυρίως νέων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και εκφράζουν τις ανησυχίες τους.

    Η επανεκκίνηση του, όπως δήλωσε η κ. Βάλστρομ, γίνεται για να δρομολογηθεί και πάλι ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών σε τακτική βάση και συνέχεια για να ευαισθητοποιηθεί το ευρωπαϊκό κοινό για την νέα στρατηγική της Επιτροπής γι αυτό και θα υπάρχει η δυνατότητα της σύνδεσης και στις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Για να είστε και σείς από τους πρώτους που θα συνδεθείτε δημιουργείστε όνομα χρήστη ήδη από αύριο το πρωί ημέρα της συζήτησης στην ηλεκτρονική γνωστή διεύθυνση http://europa.eu/debateeurope/.

    [02] Ιράκ: Νέα επιχείρηση κατά της Αλ Κάιντα

    28-01-2008

    Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τάνκς και στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται στην Μοσούλη για νέα επιχείρηση σε βάρος της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Αξιωματούχοι αποφεύγουν να αναφέρουν τον ακριβή αριθμό Ιρακινών στρατιωτών που βρίσκονται στη περιοχή, όπου από βομβιστικές επιθέσεις τη περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 34 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 200. Επίσης Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές δεν αναφέρουν πόσες Αμερικανικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.

    Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μαχητές της Αλ Κάιντα στο Ιράκ έχουν στο παρελθόν εγκαταλείψει περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν επιτυχημένες επιχειρήσεις σε βάρος τους, όπως η επαρχία Αλ Ανμπάρ και η Βαγδάτη και έχουν ζητήσει καταφύγιο σε βορειότερες επαρχίες.

    [03] Προκριματικές στη Φλόριντα

    28-01-2008

    Η Γερουσιαστής Χίλαρυ Κλίντον με τον Γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτική αναμέτρηση.

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος επικεντρώνουν τώρα τη προσοχή τους στις προκριματικές εκλογές σε 22 πολιτείες που θα γίνουν την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, την λεγόμενη Σούπερ Τρίτη.

    Ο Γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε προεκλογικές εμφανίσεις στη Τζώρτζια και την Αλαμπάμα μετά την νίκη του στη Νότια Καρολίνα έναντι της Γερουσιαστή Χίλαρυ Κλίντον η οποία τώρα διεξάγει προεκλογική εκστρατεία στο Τενεσύ.

    Η Κλίντον δήλωσε τη Κυριακή κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ότι ο σύζυγος της, ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, μπορεί να 'παρασύρθηκε λίγο' στο τρόπο που επέκρινε τον αντίπαλο της Μπαράκ Ομπάμα.

    Στο μεταξύ, ολοκληρώνονται οι προεκλογικές εκστρατείες των Ρεμπουπλικανών προεδρικών υποψηφίων στη Φλόριντα εν όψει των προκριματικών εκλογών της Τρίτης.

    [04] Κένυα: Έκκληση για ηρεμία

    28-01-2008

    Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, Άλφα Ομάρ Κονάρε, έκανε έκκληση για ηρεμία στην Κένυα, λέγοντας ότι οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φυλών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γενοκτονία στη χώρα.

    Σε δηλώσεις του στην Αντίς Αμπέμπα μετά από υπουργική σύνοδο Αφρικανικών χωρών, ο κ. Κονάρε επεσήμανε ότι οι Αφρικανοί ηγέτες δεν θα πρέπει να αγνοήσουν τραγωδίες που εκτυλίσσονται οπουδήποτε στην Αφρικανική ήπειρο και ότι η Αφρικανική Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις. Επίσης ο κ. Κονάρε δήλωσε ότι δεν αποτελεί λύση η σύμπηξη κυβερνήσεων εθνικής ενότητας με την συμμετοχή αντιμαχόμενων παρατάξεων, γιατί κάτι τέτοιο, όπως είπε, οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

    Στο μεταξύ, τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν από νέες συγκρούσεις στην δυτική Κένυα τη Κυριακή.

    [05] Λίβανος: Ημέρα πένθους η Δευτέρα

    28-01-2008

    Εκρήξεις στη Βηρυτό.

    Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, κήρυξε τη Δευτέρα ημέρα πένθους μετά από πολύνεκρες βιαιότητες στη Βηρυτό την Κυριακή. Αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι τουλάχιστον 7 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 19 τραυματίστηκαν, όταν συλλαλητήρια κατά δελτίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μετατράπηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις αρχές ασφάλειας.

    Διαδηλωτές έκλεισαν δρόμους καίγοντας λάστιχα αυτοκινήτων και συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας στους δρόμους της Βηρυτού. Στρατιώτες έσπευσαν στη περιοχή και, απ' ότι λένε, πυροβόλησαν στον αέρα, αλλά αργότερα 7 διαδηλωτές βρέθηκαν νεκροί. Ο στρατός δήλωσε ότι διερευνά το θέμα.

    Γνωστός ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Σιιτών είναι μεταξύ των νεκρών, αλλά το κίνημα του ζήτησε απ' τα μέλη του να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Ανακοινωθέν του κ. Σινιόρα αναφέρει ότι ο Λίβανος διανύει δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο.

    [06] Συνάντηση Ολμέρτ-Αμπάς

    28-01-2008

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Φωτογραφία αρχείου.

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκαν επί δύο ώρες για να συζητήσουν την κρίση που έχει προκύψει στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, δεν έδωσαν όμως λεπτομέρειες για την έκβαση των συνομιλιών τους.

    Εκπρόσωπος του κ. Ολμέρτ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες είναι προσηλωμένοι στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Πριν από τη συνάντηση Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ο κ. Αμπάς θα ζητήσει από το Ισραήλ να επιτρέψει στην Παλαιστινιακή Αρχή να αναπτύξει δυνάμεις στα σύνορα, δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν οι ένοπλες δυνάμεις που υποστηρίζουν τον κ. Αμπάς θα μπορέσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο περιοχών που τώρα κατέχουν μαχητές της Χαμάς.

    Την Κυριακή, Αιγύπτιοι συνοριακοί φρουροί άρχισαν να περιορίζουν την διασυνοριακή κίνηση με αυτοκίνητα και επέβαλαν περισσότερα σημεία ελέγχου στους δρόμους από την Ράφα.

    [07] Αφγανιστάν: Υποψηφιότητες για το νέο ειδικό απεσταλμένο των Η.Ε.

    28-01-2008

    Πάντυ Άσνταουν

    Ο βετεράνος Βρετανός διπλωμάτης, Πάντυ Άσνταουν, απέσυρε την υποψηφιότητα του για το αξίωμα του νέου ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν. Δήλωση του κ. Ασντάουν αναφέρει ότι μια τέτοια αποστολή μπορεί να εκτελεστεί αποτελεσματικά μόνο με την ξεκάθαρη υποστήριξη της Αφγανικής κυβέρνησης και επισημαίνει ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει τέτοιου είδους υποστήριξη.

    Αφγανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θέλουν τον διοικητή των Βρετανικών Νατοϊκών δυνάμεων, στρατηγό Τζον Μακόλ για το εν λόγω αξίωμα, που θα αποτελεί ένα είδος συντονιστικού οργάνου των δραστηριοτήτων των Η.Ε., του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αφγανιστάν. Στο μεταξύ στο νότιο Αφγανιστάν οι αστυνομικές αρχές ψάχνουν για τους απαγωγείς Αμερικανού εργαζομένου σε ανθρωπιστική οργάνωση.

    [08] Διάγγελμα Μπους για την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας

    28-01-2008

    Το ετήσιο διάγγελμα του για την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας απευθύνει σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος Μπούς ενώπιον κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του Κογκρέσου και του Αμερικανικού λαού.

    Μιας και φέτος είναι η τελευταία χρονιά του κ. Μπούς στην προεδρεία της χώρας, σύμβουλοι του Λευκού Οίκου δηλώνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν πρόκειται να αναφερθεί εκτενώς στα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε. Αντ' αυτού θα επικεντρώσει τη προσοχή του στο μέλλον, αναφερόμενος στις προτεραιότητες του γι' αυτόν τον τελευταίο του χρόνο στο Λευκό Οίκο.

    Αναμένεται ότι ο κ. Μπούς θα ζητήσει απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει σύντομα το νέο πακέτο μέτρων ενίσχυσης της Αμερικανικής οικονομίας. Σε θέματα εθνικής ασφάλειας αναμένεται ότι ο πρόεδρος Μπούς θα ζητήσει απ' το Κογκρέσο να ανανεώσει την ισχύ επίμαχου προγράμματος παρακολούθησης τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών συνδιαλέξεων μεταξύ Αμερικανών και ατόμων στο εξωτερικό, υπόπτων για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

    [09] Πώλσον: Με αργότερους ρυθμούς η διεύρυνση της Αμερικανικής οικονομίας

    28-01-2008

    Χένρυ Πώλσον

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρυ Πώλσον, δηλώνει ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να διευρύνεται φέτος αλλά με αργότερους ρυθμούς.

    Σε συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή σε Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο κ. Πώλσον ζήτησε από τη Γερουσία να εγκρίνει το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της Αμερικανικής οικονομίας το οποίο πρότεινε η κυβέρνηση Μπους. Το πακέτο έχει ήδη εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων και παρέχει φοροαπαλλαγές σε εκατομμύρια Αμερικανούς, καθώς επίσης και επενδυτικά κίνητρα σε επιχειρήσεις.

    Ο κ. Πωλσον δήλωσε ότι η Γερουσία πρέπει να διατηρήσει το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας σε απλή μορφή και να αποφύγει την προσθήκη επίμαχων μέτρων. Μερικοί γερουσιαστές εξετάζουν τροπολογίες για αύξηση του επιδόματος ανεργίας και του επιδόματος οικονομικής βοήθειας για την αγορά τροφίμων σε όσους την έχουν ανάγκη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 29 January 2008 - 2:18:20 UTC