Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: 15 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις
  • [02] Ομιλία Ράις στο Νταβός
  • [03] Μαζική εισροή Παλαιστινίων στην Αίγυπτο
  • [04] Το ΝΑΤΟ προσκαλεί τη Ρωσία στην σύνοδο του Απριλίου
  • [05] Θετική ανταπόκριση της Γουώλ Στρήτ

  • [01] Ιράκ: 15 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις

    24-01-2008

    Τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι και 132 τραυματίστηκαν από δύο βομβιστικές επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ. Η έκρηξη σημειώθηκε σε κατοικημένη περιοχή της Μοσούλης αφού πρώτα η αστυνομία είχε πληροφορηθεί για οπλοστάσιο μέσα σε κτήριο. Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια του τριώροφου κτηρίου και σε κατεστραμμένα διπλανά σπίτια.

    Ανακοινωθέν του Αμερικανικού στρατού αναφέρει ότι μεταξύ των νεκρών είναι και τρεις Ιρακινοί στρατιώτες. Επίσης τη Τετάρτη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αγορά κοντά στο Κιρκούκ κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 5 άτομα και τον τραυματισμό πάνω από 10 άλλων.

    [02] Ομιλία Ράις στο Νταβός

    24-01-2008

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε σε πολιτικούς και επιχειρηματίες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ότι η Αμερικανική οικονομία είναι 'ισχυρή και ευπροσάρμοστη' και προσπάθησε να διαβεβαιώσει το ακροατήριο της ότι η Ουάσιγκτον λαμβάνει μέτρα για την επίλυση προβλημάτων που τελευταία έχουν οδηγήσει στην πτώση των διεθνών χρηματαγορών. Ένα κλίμα άγχους έχει επηρεάσει τα διεθνή χρηματιστήρια, δήλωσε η κ. Ράις, αλλά τόνισε ότι η Αμερικανική οικονομία θα παραμείνει μηχανή ανάπτυξης, όπως είπε.

    Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός έχουν ακουστεί και επικρίσεις για την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει το κύριο δανειοδοτικό επιτόκιο, γιατί κάτι τέτοιο ενδεχομένως να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις. Επίσης υπάρχουν παράγοντες που δηλώνουν ότι τα χαμηλά επιτόκια και τα φθηνά δάνεια αποτέλεσαν μια απ' τις κύριες αιτίες της τελευταίας αυτής χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ.

    Στο μεταξύ, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, πίεσε τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, να διασφαλίσει ότι οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα του θα είναι ελεύθερες και αδιάβλητες. Επίσης η κ. Ράις ζήτησε απ' τον Πακιστανό ηγέτη να εντείνει τις προσπάθειες του στα πλαίσια του διεθνούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. Μουσάραφ πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη.

    [03] Μαζική εισροή Παλαιστινίων στην Αίγυπτο

    24-01-2008

    Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εισχώρησαν στην Αίγυπτο μέσω των κοινών συνόρων με τη Γάζα, μετά από σειρά εκρήξεων τη νύχτα που κατέστρεψαν το συνοριακό τείχος μεταξύ των δύο πλευρών. Κάτοικοι της Γάζας άρχισαν να μπαίνουν στην Αίγυπτο νωρίς τη Τετάρτη το πρωί για να αγοράσουν τρόφιμα, καύσιμα και άλλα εφόδια για τα οποία υπάρχει έλλειψη λόγω του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κάϊρο ότι διέταξε τις συνοριακές δυνάμεις ασφάλειας να επιτρέψουν την είσοδο των Παλαιστινίων με την προϋπόθεση ότι δεν θα οπλοφορούν. Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για το χάος που επικρατεί στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην είσοδο όπλων και τρομοκρατών στη Γάζα.

    Επίσης η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς είναι 'ιδιαίτερα προβληματισμένος' για την κατάσταση στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας. Ο απερχόμενος υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπέρνς, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη μέχρι τη Παρασκευή για ξεχωριστές συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

    [04] Το ΝΑΤΟ προσκαλεί τη Ρωσία στην σύνοδο του Απριλίου

    24-01-2008

    Σεργκέι Λαβρώφ

    Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, προσκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να συμμετάσχει στην σύνοδο της συμμαχίας τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι σε σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα δοθεί η ευκαιρία στους ηγέτες να συζητήσουν θέματα για τα οποία υπάρχουν διαφωνίες. Η σύνοδο της συμμαχίας θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν την λήξη της προεδρικής θητείας του κ. Πούτιν το Μάιο.

    Στο μεταξύ τη Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, επέκρινε το ΝΑΤΟ για το γεγονός ότι συνεχίζει να επιδιώκει διεύρυνση της συμμαχίας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα πρόβλημα ασφάλειας. Η Ρωσία έχει εκφράσει έντονη αντίθεση στην πρόθεση της Ουκρανίας και της Γεωργίας να επιδιώξουν ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    [05] Θετική ανταπόκριση της Γουώλ Στρήτ

    24-01-2008

    Εντυπωσιακά κέρδη κατέγραψε στο τέλος της ημέρας η Γουώλ Στρήτ τη Τετάρτη, εν μέσω αισιοδοξίας ότι τελικά οι μείωση των επιτοκίων από τη Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να περιορίσει την ύφεση της Αμερικανικής οικονομίας. Και ενώ το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με έλλειμμα, τελικά ο δείκτης Ντάου Ταόουνς ενισχύθηκε κατά 2,5%, δηλαδή 299 μονάδες, για να κλείσει στις 12 χιλιάδες 270. Ο δείκτης S&P σημείωσε άνοδο 2,1%, δηλαδή 28 μονάδες για να κλείσει στις χίλιες 339 και ο δείκτης Νάσντακ κέρδισε 24 μονάδες, 1%, κλείνοντας στις 2 χιλιάδες 316.

    Επίσης κέρδη κατέγραψαν και οι Ασιατικές χρηματαγορές με τον δείκτη του Χόνγκ Κόνγκ να ενισχύεται κατά περίπου 11%. Αλλά ορισμένες Ευρωπαϊκές χρηματαγορές ακολούθησαν ελλειμματική πορεία μέχρι και 4%.

    Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαρακτήρισαν την μείωση του Αμερικανικού διατραπεζικού επιτοκίου σωστή, αλλά προειδοποίησαν ότι παρόλ' αυτά θα υπάρξει μείωση της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης φέτος. Από τη πλευρά του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Αμερικανικού Κογκρέσου σε έκθεση του τη Τετάρτη ανέφερε ότι δεν περιμένει ύφεση της οικονομίας φέτος και επεσήμανε ότι η οικονομία θα ανακάμψει πλήρως το 2009, αλλά προειδοποίησε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ για το 2008 θα φτάσει τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης Μπούς με το Κογκρέσο με στόχο μέτρα για την τόνωση της ασθμαίνουσας Αμερικανικής οικονομίας. Την Τετάρτη ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρυ Πώλσον, συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου για συνομιλίες επί πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας. Ο κ. Μπούς προτείνει ευρύτατο σχέδιο φοροαπαλλαγών ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Σε ομιλία του τη Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία με το Κογκρέσο και παρότρυνε την νομοθετική εξουσία να εγκρίνει εκκρεμούσες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που όπως είπε δημιουργούν νέες ευκαιρίες για Αμερικανικές επιχειρήσεις.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέϊνα Περίνο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς εξετάζει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με την Κολομβία, τον Παναμά και τη Νότια Κορέα. Σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει στην Κολομβία συνοδευόμενη από 10 μέλη της Αμερικανικής Βουλής με στόχο την προώθηση συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 25 January 2008 - 2:19:07 UTC