Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όπλα προηγμένης τεχνολογίας πωλούν οι ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία
  • [02] Αυξήθηκε η τουριστική κίνηση στη Νέα Υόρκη
  • [03] Επίθεση σε ξενοδοχείο της Καμπούλ
  • [04] Ευρωπαϊκή προσπάθεια προσέγγισης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου
  • [05] Ερντογάν: Δεν μπορεί να προβλεφτεί η λήξη των επιθέσεων κατά Κούρδων ανταρτών
  • [06] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων
  • [07] Επιστροφή στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας εξετάζουν οι Σουνίτες
  • [08] Προκριματικές εκλογές στο Μίσιγκαν

  • [01] Όπλα προηγμένης τεχνολογίας πωλούν οι ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία

    15-01-2008

    Η κυβέρνηση Μπους ενημέρωσε επίσημα το Κογκρέσο ότι σχεδιάζει να πουλήσει όπλα προηγμένης τεχνολογίας στη Σαουδική Αραβία, στα πλαίσια των προσπαθειών των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την απειλή του Ιράν. Η ανακοίνωση έγινε ενώ ο Πρόεδρος Μπους είχε συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα στη Ριάντ, της Σαουδικής Αραβίας.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι με την ανακοίνωση αυτή ανοίγει περίοδος 30 ημερών κατά την οποία το Κογκρέσο μπορεί να εκφράσει ενδεχόμενες αντιρρήσεις του για την επικείμενη πώληση. Συγκεκριμένα θα πουληθούν στη Σαουδική Αραβία 900 τηλεκατευθυνόμενες ή έξυπνες, όπως ονομάζονται, βόμβες καθώς και συνοδευόμενη τεχνολογία και εξοπλισμός, έναντι 120 εκατομμυρίων δολαρίων. Η πώληση αυτή συγκαταλέγεται στα πλαίσια ευρύτερου πακέτου πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Ριάντ συνολικού ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ορισμένα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου έχουν εκφράσει ανησυχία ότι οι πωλήσεις αυτές θα μειώσουν την στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ στη περιοχή.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Μπους θα ενημερώσει το βασιλιά Αμπντάλα για τις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες και θα εξετάσει μαζί του το ρόλο του Ιράν στη σταθερότητα της περιοχής.

    [02] Αυξήθηκε η τουριστική κίνηση στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    15-01-2008

    Περισσότεροι από 46 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν μέσα στο 2007, την πόλη της Νέας Υόρκης ξοδεύοντας 28 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πτώση του δολαρίου και η ισχυροποίηση του ευρώ, αποτέλεσαν το βασικό κίνητρο για τους επισκέπτες της πόλης που επιδόθηκαν με μανία στο σπορ του ξοδεύειν.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παραχώρησε η τουριστική υπηρεσία της πόλης, οι επισκέψεις αυξήθηκαν κατά 5% από το 2006, και 17% αυξήθηκαν οι επισκέπτες από άλλες χώρες. Στην φτήνια της αγοράς προστέθηκε και μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες καθώς και την Κίνα, Βραζιλία και Καναδά.

    Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της πόλης κ. Μπλούμπεργκ εξέφρασε την επιθυμία αλλά και τα σχέδια του, μέχρι το 2015, να επισκέπτονται ετησίως 50 εκατομμύρια επισκέπτες την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ.

    [03] Επίθεση σε ξενοδοχείο της Καμπούλ

    15-01-2008

    4 μαχητές των Ταλεμπάν οπλισμένοι με γιλέκα καμικάζι, χειροβομβίδες και Καλάζνικωφ επιτέθηκαν σε αυστηρά φρουρούμενο πολυτελές ξενοδοχείο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν τη Δευτέρα, σκοτώνοντας 6 άτομα, μεταξύ των οποίων και έναν Αμερικανό πολίτη και έναν Νορβηγό δημοσιογράφο.

    Επίσης τραυματίστηκαν 6 άλλα άτομα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν δήλωσε ότι ένας απ' τους δράστες αυτοανατινάχθηκε, ενώ οι υπόλοιποι έριξαν χειροβομβίδες και άνοιξαν πυρ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες άλλος ένας δράστης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από φρουρούς του ξενοδοχείου. Οι Ταλιμπαν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Τζόνας Γκαρ Στόερ, βρισκόταν στο πέντε αστέρων ξενοδοχείο την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση αλλά δεν έπαθε τίποτα και απομακρύνθηκε σε ασφαλές σημείο.

    Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιένς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε την επίθεση 'απαράδεκτο πλήγμα σε βάρος αθώων αμάχων' και σημείωσε ότι δεν πρόκειται να επιτύχει απομάκρυνση της χώρας του απ' τις προσπάθειες της στο Αφγανιστάν. Επίσης ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Στόερ ήταν ο στόχος της επίθεσης, η οποία, όπως είπε, αποδεικνύει την ανάγκη λήψης απαραίτητων μέτρων κατά της τρομοκρατίας.

    [04] Ευρωπαϊκή προσπάθεια προσέγγισης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου

    15-01-2008

    Όλι Ρέν

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει συνάντηση των μελών της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο. Οι υπουργοί εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν έξω απ' την Λιουμπλιάνα για να συζητήσουν την κοινή Ευρωπαϊκή προσέγγιση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Στην συνεδρίαση θα συμμετάσχουν επίσης ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρέν και ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης, Χαβιέρ Σολάνα. Πάντως η Ρωσία, που είναι και αυτή μέλος της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο, δεν θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση.

    Η ηγεσία των Αλβανόφωνων του Κοσυφοπεδίου έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να κηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Σερβία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης χρονοδιάγραμμα για την αποστολή 1.800 στρατιωτών στο Κόσοβο.

    [05] Ερντογάν: Δεν μπορεί να προβλεφτεί η λήξη των επιθέσεων κατά Κούρδων ανταρτών

    15-01-2008

    Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας του σε βάρος Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ. Σε δηλώσεις του προς επιχειρηματίες στη Μαδρίτη ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί σύντομα ο αγώνας κατά των ανταρτών του ΠεΚαΚα, αλλά επεσήμανε ότι αν χρειαστεί, η Τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ζητήσει παράταση της εντολής πραγματοποίησης διασυνοριακών επιθέσεων στο βόρειο Ιράκ.

    [06] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων

    15-01-2008

    Αχμέντ Κουρέϊα

    Η Ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν μετά τις μεταξύ τους συνομιλίες τη Δευτέρα κατά τις οποίες άρχισαν να εξετάζουν τα κύρια θέματα διαμάχης στο Μεσανατολικό, όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και τα σύνορα του νέου Παλαιστινιακού κράτους.

    Οι διαπραγματευόμενες ομάδες με επικεφαλείς την υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι και τον πρώην πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κουρέϊα, συνεδρίασαν για δύο ώρες τη Δευτέρα σε ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ.

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την ατμόσφαιρα των συνομιλιών καλή, αλλά δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες για τις συνομιλίες. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές δεν θέλουν να προβούν σε ανακοινώσεις επί των συνομιλιών. Πριν την συνάντηση της Δευτέρας η κ. Λίβνι είχε δηλώσει ότι ο φακός των μέσων ενημέρωσης στο παρελθόν είχε βλάψει προηγούμενες συνομιλίες.

    [07] Επιστροφή στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας εξετάζουν οι Σουνίτες

    15-01-2008

    Ο Νούρι Αλ Μαλίκι με το υπουργικό του συμβούλιο.

    Στο Ιράκ, το κύριο κόμμα των Σουνιτών δηλώνει τώρα ότι εξετάζει την πιθανότητα επιστροφής του στον κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Νούρι Αλ Μαλίκι. Οι Σουνίτες είχαν αποχωρήσει απ' τον κυβερνητικό συνασπισμό τον Αύγουστο.

    Ο Σουνίτης αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρίκ Αλ Χασεμί, δήλωσε ότι η παράταξη του είναι έτοιμη να επιστρέψει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά θα ήθελε πρώτα να ακούσει την απάντηση της κυβέρνησης του Ιράκ στα κύρια αιτήματα του, στα οποία περιλαμβάνεται και η διεύρυνση του ρόλου των Σουνιτών στα πολιτικά δρώμενα του Ιράκ. Πριν δύο μέρες το κοινοβούλιο του Ιράκ ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει σε πρώην μέλη του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσσεΐν να υπηρετούν σε θέσεις του δημοσίου.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 60 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν και περίπου 200 άλλοι συνελήφθησαν στο βόρειο Ιράκ κατά την πρώτη εβδομάδα ευρύτατων επιχειρήσεων σε βάρος εξτρεμιστών.

    [08] Προκριματικές εκλογές στο Μίσιγκαν

    15-01-2008

    Μιτ Ρόμνυ

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Μιτ Ρόμνυ και Τζον Μακέιν, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποσπάσουν την προσοχή των ψηφοφόρων στην πολιτεία Μίσιγκαν ενόψει των σημερινών προκριματικών εκλογών στην εν λόγω πολιτεία. Δημοσκοπήσεις δείχνουν αναμέτρηση στήθος με στήθος των κ. Ρόμνυ και Μακέιν με τον πρώην κυβερνήτη του Άρκενσω, Μάικ Χάκαμπι, να έρχεται τρίτος στις προτιμήσεις των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

    Στις προεκλογικές τους εμφανίσεις στο Μίσιγκαν οι κ. Μακέιν και Ρόμνυ τονίζουν ιδιαίτερα τα μέτρα που θα λάβουν για την αναζωογόνηση της οικονομίας της περιοχής που έχει ιδιαίτερα πληγεί λόγω της ύφεσης που αντιμετωπίζει η Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Οι περισσότερες βιομηχανίες αυτοκινήτων εδρεύουν στο Μίσιγκαν.

    Από πλευράς Δημοκρατικού Κόμματος δεν θα πραγματοποιηθούν προκριματικές εκλογές στο Μίσιγκαν. Το Κόμμα αποφάσισε ότι δεν θα δεχτεί εκλέκτορες από την εν λόγω πολιτεία στο συνέδριο του το καλοκαίρι, επειδή οι κομματικές αρχές της πολιτείας παραβίασαν κανονισμούς για τον προγραμματισμό των προκριματικών εκλογών. Οι επόμενες προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στη Νεβάδα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 16 January 2008 - 2:19:23 UTC