Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα ανακάλυψη για τον πολλαπλασιασμό του ιού του AIDS.
  • [02] Νέα μέθοδος εξαγωγής εμβρυϊκών πρωτογενών κυττάρων
  • [03] Οι στόχοι Μπους για τη Μέση Ανατολή
  • [04] Μπερνάνκι: Πιθανή και νέα μείωση των επιτοκίων
  • [05] Μπούς: "Δύσκολες επιλογές" για την ειρήνη
  • [06] Άλλος ένας υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος αποσύρεται απ' τον προεκλογικό αγώνα
  • [07] Μπέρνς: Πλήρης η υποστήριξη των ΗΠΑ στην ταχύτερη δυνατόν επίλυση του θέματος του Κοσόβου
  • [08] Στο Ιράν ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
  • [09] Η Ελλάδα υπέρ Ένωσης Χωρών της Μεσογείου

  • [01] Νέα ανακάλυψη για τον πολλαπλασιασμό του ιού του AIDS.

    11-01-2008

    Επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν πάνω από 200 καινούργιες πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα που χρησιμοποιεί ο ιός του AIDS για να πολλαπλασιάζεται. Η ανακάλυψη αυτή διευρύνει το πεδίο των ερευνητών για την ανάπτυξη φαρμάκων, κατά της νόσου.

    Οι επιστήμονες είπαν ότι ο ιός του AIDS συντηρείται από τις πρωτεΐνες του ανθρώπινου σώματος.

    Ερευνητές του πανεπιστήμιου Χάρβαρντ δημοσίευσαν τα ευρήματα τους τη Πέμπτη, δηλώνοντας ότι αφαίρεσαν ορισμένες πρωτεΐνες από ανθρώπινα γονίδια πριν τα μολύνουν με τον ιό του AIDS. Η επανάληψη αυτής της διαδικασίας, αφαιρώντας δηλαδή διαφορετικές πρωτεΐνες κάθε φορά, οδήγησε στη διατύπωση μιας λίστας πρωτεϊνών, των οποίων η έλλειψη φαίνεται να εμποδίζει τις αναπαραγωγικές ικανότητες του ιού.

    Οι επιστήμονες είπαν ότι η ανάπτυξη φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με ανθρώπινες πρωτεΐνες και όχι με τον ίδιο τον ιό μπορεί να παρακάμψει την ανάπτυξη ανθεκτικότητας του ιού στα γνωστά φάρμακα.

    [02] Νέα μέθοδος εξαγωγής εμβρυϊκών πρωτογενών κυττάρων

    11-01-2008

    Ερευνητές λένε ότι έχουν βρει τρόπο παραγωγής πρωτογενών κύτταρων από ανθρώπινα έμβρυα χωρίς τη καταστροφή τους, εξέλιξη που μπορεί να ενισχύσει τέτοιες έρευνες στις ΗΠΑ.

    Επιστήμονες της Αμερικανικής εταιρίας Advanced Cell Technology δημοσίευσαν τα ευρήματα τους τη Πέμπτη, δηλώνοντας ότι κατάφεραν να βγάλουν ένα μόνο κύτταρο από έμβρυο. Η διαδικασία χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους εφαρμοζόμενες στην εξέταση για γενετικά ελαττώματα σε έμβρυα που γονιμοποιούνται σε τεχνιτό περιβάλλον.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη θρεπτική ουσία λαμινη για να προωθήσουν τον πολλαπλασιασμό του κυττάρου. Το έμβρυο από το οποίο είχαν πάρει το κύτταρο δεν επλήγη από τη διαδικασία.

    Ο Πρόεδρος Μπους έχει περιορίσει κρατικά κονδύλια για τέτοιες έρευνες λόγω των προηγούμενων μεθοδεύσεων που κατέστρεφαν τα έμβρυα.

    [03] Οι στόχοι Μπους για τη Μέση Ανατολή

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    11-01-2008

    Δείτε το ρεπορτάζ για τους στόχους Μπους στη Μέση Ανατολή-Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τους στόχους Μπους στη Μέση Ανατολή

    Ο Πρόεδρος Μπους μιλά για την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

    Κρίσιμης σημασίας περιοδεία στη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί ο πρόεδρος Μπούς για να προωθήσει την λεγόμενη ατζέντα της Ανάπολης με στόχο μια Ισραηλο-Παλαιστινιακή ειρηνευτική συμφωνία. Σε αποκλειστική του συνέντευξη προς το Αραβόφωνο, αδελφό της ΦτΑ, τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χουρά, ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε το όραμα του για μια ειρηνικότερη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Μπούς θεωρεί την τρέχουσα περίοδο κρίσιμης σημασίας για την συνέχιση της διαδικασίας που ξεκίνησε στην Ανάπολη. 'Θα προωθήσω τρεις στόχους', επεσήμανε ο Αμερικανός Πρόεδρος. 'Το όραμα δύο κρατών, ενός Παλαιστινιακού και ενός Ισραηλινού που θα συνυπάρχουν ειρηνικά. Το να πείσω τους συμμάχους μας στην περιοχή ότι τους συμφέρει να υποστηρίξουν την ειρηνευτική διαδικασία. Το να υπενθυμίσω στο κόσμο ότι οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στο να βοηθήσουν τη περιοχή, ότι θα διατηρήσουμε ενεργή παρουσία στη Μέση Ανατολή και ότι η παρουσία αυτή δεν πρόκειται να χαλαρώσει'.

    Ο Πρόεδρος Μπους με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο κ. Μπούς σημείωσε ότι στόχος του είναι να κρατήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, επικεντρωμένους στον ευρύτερο στόχο, παρά τα σημαντικά προβλήματα που καθιστούν δύσκολη την σύσταση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. 'Θέλω να τους ενθαρρύνω να σκεφτούν την μορφή του νέου κράτους' τόνισε ο κ. Μπους, 'να δώσουν τον ορισμό αυτού του κράτους έτσι ώστε οι λαοί της περιοχής να μπορούν να ελπίζουν ότι αυτός ο μακροσκελής πόλεμος κάποτε θα τελειώσει. Θέλω να πιέσω όπου χρειάζεται και να τους κρατήσω το χέρι όπου χρειάζεται, για να τους ενθαρρύνω να παραμείνουν προσηλωμένοι στον ευρύτερο στόχο'.

    Στην συνέντευξη του ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι ο δρόμος προς την σύσταση νέου Παλαιστινιακού κράτους θα είναι μακρύς, αλλά σημείωσε ότι θα υπενθυμίσει στις χώρες του Περσικού Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, ότι για να επιτύχει η διαδικασία απαιτείται υποστήριξη των γειτονικών χωρών όχι μόνο προς τους Παλαιστίνιους, αλλά και τους Ισραηλινούς.

    Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Εκτός απ' την Ισραηλο-Παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, το θέμα του Ιράν θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του κ. Μπούς στη Μέση Ανατολή. Παρά την τελευταία έκθεση των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών για το Ιράν, ο πρόεδρος Μπους επιμένει ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να αποτελεί απειλή. 'Θα τους υπενθυμίσω', υπογράμμισε ο Πρόεδρος Μπους 'ότι η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών ανέφερε ότι το Ιράν διατηρούσε απόρρητο στρατιωτικό πρόγραμμα. Διέκοψαν αυτό το πρόγραμμα, αλλά ένα καθεστώς που είχε ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να το ξαναρχίσει'.

    Πάντως, εκτός από θέματα πολιτικής, στην συνέντευξη του προς το Αραβόφωνο, αδελφό της ΦτΑ, τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χούρα, ο κ. Μπούς εξέφρασε συμπάθεια για τους λαούς της Μέσης Ανατολής.

    Σημείο ελέγχου στα Παλαιστινιακά εδάφη.

    Στην ερώτηση πως θα θέλατε να σας θυμούνται οι λαοί της περιοχής, ο αμερικανός Πρόεδρος απάντησε: 'Εύχομαι να με θυμούνται σαν τον άνθρωπο που αγωνίστηκε κατά των εξτρεμιστών που δολοφονούν αθώους για πολιτικό τους όφελος, τον άνθρωπο που πίστεψε στην ικανότητα των λαών της Μέσης Ανατολής να αυτοκυβερνηθούν. Το μέλλον της Μέσης Ανατολής είναι λαμπρό. Εύχομαι να πουν ότι βΟ πρόεδρος Μπους σέβεται τη θρησκεία μου, αγαπά τους ανθρώπους και πιστεύει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια'. Ξέρω ότι η εικόνα μου δεν ήταν ακριβώς αυτή που περιγράφω. Χρειάστηκε να λάβω ορισμένες δύσκολες αποφάσεις για τον πόλεμο και την ειρήνη. Αλλά ελπίζω ότι οι λαοί θα δουν την δημιουργία ενός ελεύθερου Ιράκ, στα πλαίσια του οράματος μου για την ειρήνη που όλοι επιθυμούμε'.

    [04] Μπερνάνκι: Πιθανή και νέα μείωση των επιτοκίων

    11-01-2008

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να μειώσει το κύριο δανειοδοτικό επιτόκιο έτσι ώστε να περιοριστεί η επιβράδυνση της Αμερικανικής οικονομίας.

    Σε δηλώσεις του τη Πέμπτη στη Ουάσιγκτον, ο κ. Μπερνάνκι αναφέρθηκε σε αποθαρρυντικές οικονομικές ενδείξεις όπως η ανεργία, οι αυξανόμενες τιμές πετρελαίου, η κρίση στην αγορά ακινήτων και η αστάθεια των χρηματιστηριακών δεικτών, οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν τη κατανάλωση που τροφοδοτεί την οικονομία, και να εμποδίσουν την ανάπτυξη της.

    Η επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών από αναπτυσσόμενες χώρες, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά και τις δικές τους οικονομίες.

    [05] Μπούς: "Δύσκολες επιλογές" για την ειρήνη

    11-01-2008

    Ο κ. Μπούς με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο στον ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

    Ο Πρόεδρος Μπους θα επισκεφτεί σήμερα την περιοχή της Γαλιλαίας και το μνημείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος Γιάντ Βασέμ, μετά από δύο μέρες ξεχωριστών συνομιλιών με την Ισραηλινή και την Παλαιστινιακή ηγεσία στην Ιερουσαλήμ και την Ραμάλα με στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κουβέιτ απ' όπου θα αρχίσει περιοδεία σε χώρες του Περσικού Κόλπου.

    Την Πέμπτη ο κ. Μπούς επισκέφτηκε την Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη και ζήτησε από το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη τα οποία κατέλαβε κατά τον πόλεμο του 1967. Ο αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε επίσης από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να 'κάνουν τις δύσκολες επιλογές' που χρειάζονται για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Ο κ. Μπους τόνισε επίσης ότι η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους θα βελτιώσει τη σταθερότητα στη περιοχή. Παραδέχτηκε όμως ότι το μέλλον της Ιερουσαλήμ αποτελεί 'δύσκολο σημείο' γιατί και οι δύο πλευρές την διεκδικούν για πρωτεύουσα.

    [06] Άλλος ένας υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος αποσύρεται απ' τον προεκλογικό αγώνα

    11-01-2008

    Μπιλ Ρίτσαρντσον

    Ο δημοκρατικός Προεδρικός υποψήφιος και κυβερνήτης της πολιτείας του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, αποσύρθηκε από την προεκλογική εκστρατεία, μετά την κατάταξη του στην τέταρτη θέση στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα και του Νιού Χάμσιρ.

    Ο κ. Ρίτσαρντσον, ο μόνος Ισπανόφωνος προεδρικός υποψήφιος, πήρε μόνο ένα 5% της ψήφου στο Νιου Χάμσιρ. Ο κ. Ρίτσαρντσον έχει διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ και υπουργός ενέργειας επί προεδρίας Κλίντον.

    Στο μεταξύ, ο Γερουσιαστής και προεδρικός υποψήφιος το 2004, Τζον Κέρρυ, εξέφρασε την υποστήριξη του προς τον Γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα για το Προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος. Την άλλη εβδομάδα πραγματοποιούνται προκριματικές εκλογές στην πολιτεία του Μίσιγκαν.

    [07] Μπέρνς: Πλήρης η υποστήριξη των ΗΠΑ στην ταχύτερη δυνατόν επίλυση του θέματος του Κοσόβου

    11-01-2008

    Ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς, συνεχάρη την ηγεσία του Κοσυφοπεδίου για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ανακοινωθέν του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι ο κ. Μπέρνς διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, και τον πρωθυπουργό, Χασίμ Θάκι, για την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στην ταχύτερη δυνατόν επίλυση του θέματος του Κοσυφοπεδίου.

    Ο κ. Μπέρνς ζήτησε επίσης και απ' τους δύο ηγέτες να εργαστούν ειρηνικά και υπεύθυνα για την εφαρμογή της λύσης. Ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως μια γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου του διαμεσολαβητή των ΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, για ανεξαρτησία υπό επιτήρηση του Κοσόβου και παράλληλα η λήψη μέτρων για την προστασία των μειονοτήτων θα προωθήσουν σταθερότητα στη περιοχή και θα οδηγήσουν τόσο τη Σερβία, όσο και το ίδιο το Κόσοβο προς ευρύτερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [08] Στο Ιράν ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    11-01-2008

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, αρχίζει σήμερα διήμερη επίσκεψη στο Ιράν σε μια προσπάθεια να επιλύσει εκκρεμότητες αναφορικά με το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Εκπρόσωπος των ΗΕ δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Πέμπτη ότι ο κ. Ελ Μπαραντέι θα συναντηθεί με υψηλόβαθμούς Ιρανούς αξιωματούχους και θα συζητήσει μαζί τους τρόπους επιτάχυνσης της εφαρμογής διαδικασίας ενίσχυσης των προστατευτικών δικλίδων για τα πυρηνικά του Ιράν.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο ο κ. Ελ Μπαραντέι θεωρεί την επίσκεψη αυτή μια ακόμη ευκαιρία για την Τεχεράνη να προσφέρει στην Διεθνή Υπηρεσία περισσότερες πληροφορίες για τις παρελθούσες και τρέχουσες πυρηνικές δραστηριότητες της. Τον περασμένο μήνα το Ιράν ανακοίνωσε ότι το πρώτο του πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής θα αρχίσει να λειτουργεί στα μέσα του χρόνου.

    Στο μεταξύ, σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προέβησαν οι ΗΠΑ προς το Ιράν για το επεισόδιο στο Περσικό Κόλπο μεταξύ Αμερικανικών και Ιρανικών πολεμικών πλοίων. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισι, δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέβαλαν την διαμαρτυρία μέσω της Ελβετικής πρεσβείας στη Τεχεράνη. Το διάβημα προειδοποιεί ενάντια σε τέτοιες 'προκλητικές', όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες του Ιράν σε διεθνή ύδατα.

    [09] Η Ελλάδα υπέρ Ένωσης Χωρών της Μεσογείου

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    11-01-2008

    Η ιδέαβπρόταση του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, για την δημιουργία Μεσογειακής Ένωσης, που διατυπώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Μαρόκο, βρίσκει την Ελλάδα θετική και σύμφωνη. Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε στον ειδικό απεσταλμένο του Γάλλου προέδρου, επιφορτισμένο με την διερεύνηση της προεδρικής πρωτοβουλίας πρέσβη Αλέν Λερουά, ο υφυπουργός Eξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης.

    Μετά τις συναντήσεις που είχε ο Νικολά Σαρκοζύ με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ιταλίας, Χοσε Μαρία Αθνάρ και Ρομάνο Πρόντι, οι οποίοι υιοθέτησαν την πρόταση και οι οποίοι εκπροσωπούν τις τρεις ισχυρότερες μεσογειακές χώρες, δρομολόγησαν τις διαδικασίες για την υλοποίησή της.

    Όπως διευκρίνισε ο απεσταλμένος του Νικολά Σαρκοζί, η ιδέα συνιστά, όχι μορφή ολοκλήρωσης όμοια με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θεσμό διακρατικής συνεργασίας με κοινά προγράμματα για την από κοινού αντιμετώπιση οικονομικών, περιβαλλοντικών, ενεργειακών και μεταναστευτικών-κοινωνικών προβλημάτων, καθώς θα συμμετέχουν και οι Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν επίσης τοποθετηθεί θετικά.

    Μόνο η Συρία κρατά επιφυλάξεις και η Τουρκία πού θεωρεί ότι η Γαλλική πρωτοβουλία αποσκοπεί να 'διασκεδάσει' το 'όχι' στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η επίσημη πρεμιέρα πάντως έχει ήδη καθορισθεί για τις 14 Ιουλίου, ημέρα της Εθνικής εορτής της Γαλλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι η σύνοδος κορυφής των Mεσογειακών χωρών και η συνάντησή τους με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύνοδος αυτή μάλιστα που αναμένεται να καταλήξει και σε ιδρυτική διακήρυξη και συγκρότηση Γενικής Γραμματείας της Μεσογειακής Ένωσης συμπίπτει και έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η Γαλλία θα ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

    Ο κ. Βαληνάκης πάντως διευκρίνισε στο θέμα της Τουρκίας και την συμμετοχή της στην Μεσογειακή Ενώση ότι 'αυτή δεν πρέπει να λειτουργήσει σαν υποκατάστατο της Ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής μαςβόπως η Τουρκία'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 12 January 2008 - 2:19:11 UTC