Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-12-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζωγραφίζοντας την Αμερική
  • [02] Ο επικεφαλής της CIA ενώπιον του Κογκρέσου
  • [03] 3 νεκροί από επιθέσεις ενόπλων στο Κολοράντο
  • [04] Επίσκεψη Μπράουν στο Ιράκ
  • [05] Μουσάραφ: Οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και αδιάβλητες
  • [06] Νέα εποχή στις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, αλλά με διαφωνίες
  • [07] Συμφωνία Ιράν-Κίνας για την ανάπτυξη μεγάλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων
  • [08] Ισραήλ: Νέες εβραϊκές συνοικίες στην Ιερουσαλήμ

  • [01] Ζωγραφίζοντας την Αμερική

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    10-12-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ για την έκθεση του Χόπερ στην Ουάσιγκτον

    Δείτε το ρεπορτάζ για την έκθεση του Χόπερ στην Ουάσιγκτον

    Δωμάτιο στη Νέα Υόρκη, 1932, Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον.

    Μεγάλη έκθεση του δημοφιλή αμερικανού ζωγράφου Έντουαρντ Χόπερ που οργανώθηκε από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης τώρα βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον με τελικό προορισμό το Σικάγο.

    Τον αποκαλούν αυθεντικό αμερικανό καλλιτέχνη. Ρεαλιστή αλλά και αινιγματικό. Απέδωσε την ζωή στη Νέα Υόρκη με ειλικρίνεια και βλέμμα διεισδυτικό. H ζωγραφική του Χόπερ απεικόνισε τον αμερικανικό τρόπο ζωής με ένα είδος ωμού ρεαλισμού που αιχμαλωτίζει ακόμη τη φαντασία του κοινού.

    Τσαρλς Μπροκ

    O Τσαρλς Μπροκ είναι Eπιμελητής Αμερικάνικης και Βρετανικής Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον. 'Τα έργα του καλούν το θεατή να εξερευνήσει τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων', επισημαίνει ο κ. Μπροκ. 'Έτσι έχουμε 2 διαστάσεις την εξωτερική πραγματικότητα και την ψυχολογική διάσταση, τον τρόπο δηλαδή που οι άνθρωποι ζουν μέσα στο χώρο'.

    Ο Χόππερ γεννήθηκε το 1882 στο Νάικ, μία μικρή πόλη κοντά στη Νέα Υόρκη. Από μικρός ζωγράφιζε. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Νέα Υόρκης και ταξίδεψε στο Παρίσι όπου μελέτησε τους ιμπρεσιονιστές. Όταν γύρισε όμως στην Αμερική τα πράγματα ήταν δύσκολα. Κανείς δεν έδινε σημασία στη δουλεία του. Αναγκάστηκε να εικονογραφεί βιβλία για να βγάλει τα προς το ζην. Μέχρι τα 40 του ο Χόπερ είχε πουλήσει μόνο ένα έργο.

    Τhe Mansard Roof, 1923, Βrooklyn Museum.

    Το 1924 υπέβαλε την ακουαρέλα The Mansard Roof σε έκθεση του Μουσείου Τέχνης του Μπρούκλιν. Άρεσε στον κόσμο, το μουσείου την αγόρασε, και ο Χοπερ αναδύθηκε από τη αφάνεια. Η καριέρα του μπήκε σε ανοδική τροχιά.

    Σε μία σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη ο ζωγράφος μίλησε για τη δημιουγική του πορεία.'Είναι πολύ δύσκολο' παραδέχτηκε ο Χόπερ 'να πω πώς γίνεται ένα έργο, θέλει πολύ σκέψη και συναίσθημα'.

    Λεπτομέρεια απο αυτοπροσωπογραφία, 1925-1930, Ιδιωτιτκή συλλογή.

    Ο Χόπερ ήταν πανύψηλος, λιγομίλητος, με μία επιβλητική μελαγχολική παρουσία. Η δουλειά του για πολλούς εκφράζει την απομόνωση της ζωής στο αστικό τοπίο. Η γυναίκα του, η Τζόζεφιν, ήταν στενός του συνεργάτης. Μαζί της συζητούσε διεξοδικά για κάθε φιγούρα που ζωγράφιζε, σαν να ήταν πραγματικός άνθρωπος και για το οποίο έπλαθε ένα σενάριο, ένα θεατρικό δρώμενο. 'Η έμφαση στη δουλεία του Χόπερ' τονίζει ο κ Μπροκ 'είναι το έργο να δέχεται πολλές ερμηνείες. Στην αρχή φαίνεται απλό, προσιτό αλλά όταν το εξετάσεις προσεκτικά προκύπτουν περισσότερα ερωτήματα απ' ότι απαντήσεις'.

    Εκτός όμως από ασφυκτικά αστικά τοπία ο Χόπερ περνά τα καλοκαίρια του στη εξοχή και ζωγραφίζει τη φύση. Δεν επικεντρώνεται στοn άνθρωπο μέσα σε στενόχωρα διαμερίσματα, αλλά στα εξωτερικά κτιρίων μέσα στη φύση. Η ανθρώπινη φιγούρα απουσιάζει .'Είναι ένας από τους μεγάλους ζωγράφους της Νέας Αγγλίας' αναφέρει ο επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης. 'Αποδίδει καταπληκτικά το φως και αυτή η άλλη του πτυχή γοητεύει τους αμερικανούς'.

    Φως σ' αδειανό δωμάτιο, 1963, Ιδιωωτική Συλλογή

    Ο Χόπερ έχει επίσης ένα ιδιαίτερο τρόπο να ζωγραφίζει τη γυναικεία φιγούρα. H σύντροφος του, η Τζο, όπως αυτός την αποκαλούσε, ήταν το μοναδικό του μοντέλο επί 40 χρόνια για όλες τις γυναίκες που εμφανίζονται στα έργα του. Η Έϊβις Μπερμαν είναι συγγραφέας του βιβλίου Η Νέα Υόρκη του Έντουαρντ Χόπερ: 'Ο Χόπερ βλέπει τις γυναίκες σαν ανθρώπινα όντα που έχουν και αυτές πέσει στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής όπως και οι άντρες'. Οι γυναίκες στη ζωγραφική του δεν παρουσιάζονται σαν όμορφα διακοσμητικά στοιχεία, είναι γυναίκες που δουλεύουν, που αντιμετωπίζουν και αυτές την τραγικότητα της καθημερινότητας και της αλλοτρίωσης.

    Άνθρωποι της νύκτας, 1942, Art Institute of Chicago

    Η ζωγραφική του Χόπερ διαθέτει μια κινηματογραφικότητα που κάνει το έργο του προσιτό σε πολλαπλές ερμηνείες 'H ζωγραφική του επηρεάζεται και από τον κινηματογράφο', επισημαίνει ο Μπροκ. 'Το έργο του Άνθρωποι της νύκτας θυμίζει σκηνή από ταινία φιλμ νουάρ με το Χάμφρι Μπόγκαρτ και μία ωραία γυναίκα'.

    Η ζωγραφική του έχει εμπνεύσει πολλούς σκηνοθέτες. O Χίτσκοκ για το έργο του Ψυχώ εμπνεύστηκε από τα σπίτια που ζωγράφιζε ο Χοπερ. Ο Βιμ Βεντερ κάνει αναφορά σε έργο του ζωγράφου στην ταινία του Τέλος της Βίας.

    Ο Χόπερ έλεγε πάντα ότι το μόνο που θέλει να κάνει είναι να ζωγραφίσει το φως καθώς αυτό πέφτει πάνω σε ένα σπίτι. Το έργο του Φως σ' ένα αδειανό δωμάτιο είναι το τελευταίο του. Το ζωγράφισε σε ηλικία 81 ετών. Πέθανε το 1967 μέσα στο στούντιο του στη Νέα Υόρκη, λίγους μήνες αργότερα τον ακολούθησε και η γυναίκα του.

    [02] Ο επικεφαλής της CIA ενώπιον του Κογκρέσου

    10-12-2007

    Μάικλ Χέϋντεν

    O επικεφαλής της CIA, Μάικλ Χέϋντεν, καταθέτει αύριο ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου για το θέμα της καταστροφής βιντεοταινιών της CIA που δείχνουν πράκτορες να ανακρίνουν υπόπτους της Αλ Κάιντα.

    Πάντως, ο δημοκρατικός Γερουσιαστής, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε το διορισμό ειδικού διερευνητή για να εξετάσει το θέμα. Σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο κ. Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι δεν πιστεύει πως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Μιουκέησι, θα διεξάγει δίκαιη διερεύνηση του θέματος. Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στην άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να χαρακτηρίσει ανακριτική τεχνική, κατά την οποία ο ύποπτος βυθίζεται μέσα στο νερό μέχρι να ομολογήσει, ως βασανιστήριο.

    Αντίθετη άποψη με αυτή του κ. Μπάιντεν εξέφρασε ο επικεφαλής της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών της Γερουσίας, Τζέι Ροκαφέλλερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής πρέπει να διεξάγουν έρευνες για τις ταινίες που καταστράφηκαν.

    [03] 3 νεκροί από επιθέσεις ενόπλων στο Κολοράντο

    10-12-2007

    Στην μεσοδυτική πολιτεία του Κολοράντο, ένοπλος σκότωσε ένα άτομο σε εκκλησία της περιοχής και τραυμάτισε 4 άλλα, πριν τελικά σκοτωθεί από ένοπλο φρουρό της εκκλησίας. Σύμφωνα με την αστυνομία ο ένοπλος άνοιξε πυρ μετά από θρησκευτική τελετή σε εκκλησία του Κολοράντο Σπρίνγκς.

    Επίσης 12 ώρες νωρίτερα άλλος ένοπλος σκότωσε δύο άτομα μέλη της θρησκευτικής φιλανθρωπικής οργάνωσης 'Νέοι με Αποστολή' και τραυμάτισε δύο άλλα, στην πόλη Αρβάντα του Κολοράντο, 100 χιλιόμετρα απ' το Κολοράντο Σπρίνγκς. Ο ένοπλος άνοιξε πυρ κατά των μελών όταν δεν του επέτρεψαν να διανυκτερεύσει σε ξενώνα της οργάνωσης. Η αστυνομία δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αν συνδέονται τα δύο αυτά επεισόδια.

    [04] Επίσκεψη Μπράουν στο Ιράκ

    10-12-2007

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, πραγματοποίησε σύντομη απρογραμμάτιστη επίσκεψη στο Ιράκ, όπου συνεχάρη τους Βρετανούς στρατιώτες για την συνεισφορά τους στη βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή της Βασόρας και επιβεβαίωσε ότι ο έλεγχος της επαρχίας θα μεταβιβαστεί σύντομα στους Ιρακινούς. Ο κ. Μπράουν δήλωσε ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι, προτείνει την ανάληψη της ευθύνης για θέματα ασφάλειας από μέρους των τοπικών αρχών της Βασόρας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

    Αυτή τη στιγμή περίπου 4.500 Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ, αλλά ο αριθμός αυτός θα περιοριστεί κατά το ήμισυ πριν τα μέσα του 2008. Επίσης η Βρετανία έχει ήδη μεταβιβάσει στις Ιρακινές αρχές τον έλεγχο τριών άλλων επαρχιών. Παράλληλα ο κ. Μπράουν ζήτησε την άμεση απελευθέρωση 5 Βρετανών ομήρων που απήγαγε ομάδα Σιιτών στο Ιράκ πριν 6 μήνες.

    [05] Μουσάραφ: Οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και αδιάβλητες

    10-12-2007

    Περβέζ Μουσάραφ

    Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ναβάζ Σαρίφ, αποφάσισε τελικά να συμμετάσχει στις εκλογές του άλλου μήνα. Αξιωματούχοι του κόμματος ανακοίνωσαν την απόφαση τους τη Κυριακή μετά από αποτυχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν σε όρους μαζικού μποϋκοτάζ των εκλογών.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, δήλωσε ότι οι εκλογές της 8ης Ιανουαρίου θα είναι ελεύθερες και αδιάβλητες και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για αβάσιμες καταγγελίες με μόνο στόχο το δικό τους πολιτικό όφελος.

    [06] Νέα εποχή στις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, αλλά με διαφωνίες

    10-12-2007

    Ολοκληρώθηκε στην Πορτογαλία η διήμερη σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης β Αφρικής με διακηρύξεις για μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και έντονες διαφωνίες σε θέματα εμπορίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η σύνοδος χαρακτηρίστηκε από διαμάχες για τη Ζιμπάμπουε και το Νταρφούρ, καθώς και για προτεινόμενες προσωρινές εμπορικές συμφωνίες. Ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σώκρατες, ολοκλήρωσε την σύνοδο στη Λισσαβόνα λέγοντας ότι οι σύνεδροι εξέτασαν πολλά σοβαρά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, της διακυβέρνησης, της μετανάστευσης και των κλιματολογικών αλλαγών.

    Αλλά Αφρικανοί ηγέτες διαφώνησαν με προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθήσει εμπορικές συμφωνίες με αναπτυσσόμενες χώρες, λέγοντας ότι δεν συμφέρουν την Αφρική. Από τη πλευρά της η Ευρώπη δηλώνει ότι τέτοιες συμφωνίες είναι απαραίτητες γιατί οι ισχύουσες συνθήκες εκπνέουν στα τέλη του μήνα.

    Σε κοινό ανακοινωθέν κατά την ολοκλήρωση της συνόδου αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες συμφωνούν στην ανάπτυξη μιας 'συνεργασίας εταίρων' πέραν της παραδοσιακής σχέσης δωρητή-αποδέκτη. Επίσης συμφώνησαν στην πραγματοποίηση της επόμενης συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικής το 2010 στην Αφρική.

    [07] Συμφωνία Ιράν-Κίνας για την ανάπτυξη μεγάλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων

    10-12-2007

    To Iράν και η μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και χημικών της Κίνας Σίνοπεκ υπέγραψαν την Κυριακή στη Τεχεράνη συμφωνία δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη μεγάλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Γιανταβαράν, στο νοτιοδυτικό Ιράν. Η ανάπτυξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων θα διεξαχθεί σε δύο στάδια. Αναμένεται ότι μέσα σε 7 χρόνια οι εγκαταστάσεις θα παράγουν 185 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Η Σίνοπεκ, είχε συμφωνήσει να αναπτύξει το Γιανταβαράν, το 2004 αλλά διαφωνίες στους όρους του συμβολαίου καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

    [08] Ισραήλ: Νέες εβραϊκές συνοικίες στην Ιερουσαλήμ

    10-12-2007

    Ο Ισραηλινός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Χαΐμ Ραμόν, δήλωσε ότι η χώρα του θα χτίσει Εβραϊκή συνοικία στην ανατολική Ιερουσαλήμ παρά τις Αμερικανικές επικρίσεις. Ο κ. Ραμόν δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να παραδώσει στους Παλαιστίνιους πολλές Αραβικές συνοικίες της πόλης στα πλαίσια ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά επεσήμανε ότι οι Εβραϊκές συνοικίες θα παραμείνουν τμήμα της Ιερουσαλήμ.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, έχει δηλώσει ότι τα σχέδια του Ισραήλ να κατασκευάσει πάνω από 300 νέα σπίτια στην ανατολική Ιερουσαλήμ δεν πρόκειται να βοηθήσουν τις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης με τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι το χτίσιμο των κατοικιών παραβιάζει τον λεγόμενο οδικό χάρτη για την ειρήνη, που προβλέπει πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 11 December 2007 - 2:19:04 UTC