Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-12-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάσκεψη για το Κλίμα στο Μπαλί
  • [02] Νεγκροπόντε: Οι Ιρακινοί πρέπει να εκμεταλλευτούν την πτώση της βίας
  • [03] Ολμέρτ: Δεν υποχρεούται το Ισραήλ να ολοκληρώσει συμφωνία με τους Παλαιστίνιους
  • [04] Κίνα: 24χρονος θύμα της γρίπης των πτηνών
  • [05] Πακιστάν: Συνάντηση Μπουτο Σαρίφ ενόψει των εκλογών
  • [06] Αυστραλία: Νέος πρωθυπουργός ο Κέβιν Ράντ
  • [07] Ρωσία: Υπερισχύει ο Πούτιν στις εκλογές
  • [08] Βενεζουέλα: Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων απ' το δημοψήφισμα της Κυριακής

  • [01] Διάσκεψη για το Κλίμα στο Μπαλί

    03-12-2007

    Μέτρα ασφάλειας για τη διάσκεψη.

    Πάνω από 10 χιλιάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι και περιβαλλοντολόγοι από 190 χώρες του κόσμου συμμετέχουν στην διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που άρχισε στο Μπαλί της Ινδονησίας. Ένας απ' τους κύριους στόχους της 12ήμερης συνόδου είναι και η αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο εκπνέει το 2012.

    Τα ΗΕ δηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2009, έτσι ώστε να τεθούν σε λειτουργία εγκαίρως οι απαραίτητοι μηχανισμοί.

    Ο πρόεδρος Μπούς έχει ζητήσει διεθνή απάντηση στις κλιματολογικές αλλαγές, αλλά υπό όρους διαφορετικούς απ' αυτούς που προβλέπει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι το εν λόγω σχέδιο θα απειλούσε την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία για τις κλιματολογικές αλλαγές θα αποβεί αναποτελεσματική αν δεν συμπεριλάβει ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που περιλαμβάνονται μεταξύ των σοβαρότερων ρυπαντών της ατμόσφαιρας με αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    [02] Νεγκροπόντε: Οι Ιρακινοί πρέπει να εκμεταλλευτούν την πτώση της βίας

    03-12-2007

    Τζον Νεγκροπόντε

    Ολοκληρώνοντας εξαήμερη επίσκεψη στο Ιράκ, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Νεγκροπόντε, δήλωσε ότι η Ιρακινή ηγεσία θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στη χώρα για να επιταχύνει την διαδικασία πολιτικής συμφιλίωσης, αλλιώς ρισκάρει νέο κύμα εμφύλιων βιαιοτήτων.

    Ο κ. Νεγκροπόντε προειδοποίησε ότι αν η ηγεσία του Ιράκ δεν κινητοποιηθεί ρισκάρει οπισθοδρόμηση στο 'καθεστώς βιαιοτήτων του παρελθόντος', όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η αποστολή επιπρόσθετων Αμερικανών στρατιωτών φέτος στο Ιράκ είχε σημαντικά αποτελέσματα που θα πρέπει να συνοδευτούν και απ' την έγκριση καίριας σημασίας νομοθεσίας πολιτικής συμφιλίωσης και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Στο μεταξύ, ο υποδιοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, αντιστράτηγος Ρέιμοντ Οντιέρνο, δήλωσε ότι έχει μειωθεί κατά 25 με 30% ο αριθμός ξένων μαχητών που μπαίνουν στο Ιράκ και αναφέρθηκε στα σχετικά μέτρα που έχει λάβει η Συρία. Ο κ. Οντιέρνο εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Δαμασκός έχει εντείνει τις προσπάθειες της για τον περιορισμό της διασυνοριακής διακίνησης ανταρτών, αλλά σημείωσε ότι θα ήθελε τον πλήρη τερματισμό της ροής τέτοιων μαχητών προς το Ιράκ.

    [03] Ολμέρτ: Δεν υποχρεούται το Ισραήλ να ολοκληρώσει συμφωνία με τους Παλαιστίνιους

    03-12-2007

    Εχούντ Ολμέρτ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι το Ισραήλ δεν υποχρεούται να ολοκληρώσει ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους μέχρι το τέλος του 2008, όπως αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό στην Ανάπολη του Μαίρυλαντ.

    Ο κ. Ολμέρτ τόνισε τη Κυριακή ότι και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις τους για την πάταξη των τρομοκρατικών οργανώσεων. Από τη πλευρά του ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

    Αναλυτές θεωρούν την απόφαση του κ. Ολμέρτ να μειώσει τις προσδοκίες απ' την ειρηνευτική σύνοδο, σαν προσπάθεια διαβεβαίωσης των Ισραηλινών πολιτικών και πολιτών ότι το Ισραήλ δεν θα προβεί σε υπερβολικές υποχωρήσεις προς τους Παλαιστίνιους.

    [04] Κίνα: 24χρονος θύμα της γρίπης των πτηνών

    03-12-2007

    Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε το θάνατο ενός άνδρα από γρίπη των πτηνών στην επαρχία Ζιανγκσού. Το πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας μετέδωσε ότι ο 24χρονος ασθενής υπέκυψε από τον θανατηφόρο ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί. Πάντως δεν είναι ξεκάθαρο που ο ασθενής προσεβλήθη απ' τον ιό, μιας και δεν έχει αναφερθεί εστία της νόσου στη περιοχή. Εστίες της νόσου αναφέρθηκαν στο Χονγκ Κόνγκ, τη Νότια Κορέα και τη Βιρμανία.

    [05] Πακιστάν: Συνάντηση Μπουτο Σαρίφ ενόψει των εκλογών

    03-12-2007

    Μπεναζίρ Μπούττο

    Οι πρώην πρωθυπουργοί του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούττο και Ναβάζ Σαρίφ θα συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν την στάση τους ως προς τις βουλευτικές εκλογές του άλλου μήνα, που ο κ. Σαρίφ έχει δηλώσει ότι θα μποϋκοτάρει. Πηγές προσκείμενες τόσο στο κόμμα της κ. Μπούττο, όσο και στο κόμμα του κ. Σαρίφ δηλώνουν ότι οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι ενδεχομένως να συναντηθούν ακόμη και σήμερα. Η κ. Μπούττο έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές της 8ης Ιανουαρίου 'σε ένδειξη διαμαρτυρίας', όπως είπε, κατά της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ. Όμως ο κ. Σαρίφ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εκλογές αν δεν επιστρέψουν στις θέσεις τους οι δικαστές που απομακρύνθηκαν τον περασμένο μήνα.

    [06] Αυστραλία: Νέος πρωθυπουργός ο Κέβιν Ράντ

    03-12-2007

    Κέβιν Ράντ

    Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας, Κέβιν Ράντ, ορκίστηκε σήμερα νέος πρωθυπουργός της χώρας δίνοντας τέλος στην 11ετή θητεία του συντηρητικού, Τζον Χάουαρντ. Επίσης ορκίστηκαν τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης γυναίκας αναπληρωτή πρωθυπουργού της Αυστραλίας. Πριν την τελετή ορκωμοσίας του, ο κ. Ράντ δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντική χρονική στιγμή όπου 'γυρίζουμε σελίδα προς το μέλλον', όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας θα συμμετάσχει στην σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματολογικές αλλαγές, στο Μπαλί της Ινδονησίας. Ο κ. Ράντ έχει δηλώσει ότι η επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του.

    [07] Ρωσία: Υπερισχύει ο Πούτιν στις εκλογές

    03-12-2007

    Βλάντιμιρ Πούτιν

    Στην Ρωσία, τουλάχιστον δύο κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι σκοπεύουν να προσβάλλουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, τις οποίες φαίνεται να κερδίζει με μεγάλη διαφορά το κόμμα του Προέδρου της χώρας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

    Με καταμετρημένο περίπου το 80% των ψηφοδελτίων, το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του κ. Πούτιν παίρνει πάνω από το 63% της ψήφου με δεύτερο το Κομμουνιστικό Κόμμα με ποσοστό 11%. Τα κρατικά Ρωσικά μέσα ενημέρωσης προέβλεπαν νίκη του κόμματος Ενωμένη Ρωσία αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης. Πάντως οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος και την Ένωσης Δεξιών δυνάμεων σκοπεύουν να προσβάλλουν δικαστικά τα αποτελέσματα.

    Το Ρωσικό σύνταγμα δεν επιτρέπει την επανεκλογή του κ. Πούτιν για τρίτη φορά στην προεδρία της χώρας, αλλά ένα κοινοβούλιο που θα ελέγχεται απ' το κόμμα Ενωμένη Ρωσία θα μπορούσε να τον υποστηρίξει για το πρωθυπουργικό αξίωμα επιτρέποντας του έτσι να ηγηθεί της επόμενης Ρωσικής κυβέρνησης.

    Η αντιπολίτευση καταγγέλλει το Κρεμλίνο για εκλογική νοθεία και ότι απέκλεισε τις απόψεις της αντιπολίτευσης στα Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    [08] Βενεζουέλα: Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων απ' το δημοψήφισμα της Κυριακής

    03-12-2007

    Ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης στη Βενεζουέλα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δηλώνουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής δεν έχει ακόμη καθοριστεί, γιατί υπάρχει πολύ μικρή διαφορά ψήφων μεταξύ του 'Ναι' και του 'Όχι' για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο πρόεδρος, Ούγκο Τσάβεζ. Δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα αποτελέσματα.

    Αργά τη Κυριακή το βράδυ ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Χόρχε Ροντρίγκεζ, δήλωσε ότι συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων 5 ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών. Πάντως ο κ. Τσάβεζ δήλωσε ότι θα δεχτεί το αποτέλεσμα της ψήφου, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό.

    Μεταξύ των προτεινόμενων αλλαγών είναι και ο τερματισμός των περιορισμών στον αριθμό θητειών του προέδρου της Βενεζουέλας. Ο κ. Τσάβεζ έχει δηλώσει ότι αν το θέλουν οι ψηφοφόροι εκείνος μπορεί να μείνει στην εξουσία μέχρι το 2050, οπότε και θα είναι 95 ετών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 4 December 2007 - 2:18:26 UTC