Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την επίλυση της κρίσης με το Ιράν
  • [02] Το Ισραήλ περιορίζει τη ροή καύσιμων στη Λωρίδα της Γάζας
  • [03] Πρόοδος σημειώνεται στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη νότια Καλιφόρνια
  • [04] Στους Ιρακινούς ο έλεγχος της Καρμπάλα
  • [05] Τουρκική επίθεση σε Κουρδική επαρχία
  • [06] Προτάσεις Ρεν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
  • [07] Η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρος της Αργεντινής

  • [01] Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την επίλυση της κρίσης με το Ιράν

    29-10-2007

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την χρήση διπλωματίας με στόχο την επίλυση της αντιπαράθεσης με το Ιράν. Το Ιράν δεν έχει ακόμη την δυνατότητα να αναπτύξει πυρηνικό όπλο, επεσήμανε ο κ. Ελ Μπαραντέι και πρόσθεσε ότι η Υπηρεσία του προσπαθεί να διευκρινίσει λεπτομέρειες ορισμένων ανεξήγητων πειραμάτων του Ιράν, καθώς και πρόγραμμα προμηθειών που θα μπορούσε να συνδεόταν με τις προσπάθειες ανάπτυξης πυρηνικής τεχνολογίας.

    Πάντως ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει στα χέρια του καμία συγκεκριμένη πληροφορία που να επιβεβαιώνει ότι αυτή τη στιγμή η Τεχεράνη διαθέτει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

    [02] Το Ισραήλ περιορίζει τη ροή καύσιμων στη Λωρίδα της Γάζας

    29-10-2007

    Το Ισραήλ περιόρισε τη ροή καυσίμων προς τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης με στόχο το τερματισμό των Παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες.

    Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι τα καύσιμα που χορηγήθηκαν τη Κυριακή ήταν πολύ λιγότερα απ' αυτά που είχαν παραγγελθεί και η εταιρεία μεταφοράς των καυσίμων δήλωσε ότι ενήργησε κατ' εντολήν του Ισραηλινού υπουργείου άμυνας. Το Ισραήλ έχει επίσης δηλώσει ότι θα αρχίσει να περικόπτει και τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος προς τη Γάζα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

    Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν απ' το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να διατάξει τερματισμό του εμπάργκο ενέργειας σε βάρος των Παλαιστινίων, χαρακτηρίζοντας τις περικοπές καυσίμων παράνομη 'μαζική τιμωρία' των κατοίκων της Γάζας. Από τη πλευρά τους Ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τις περικοπές 'περιορισμένες' και δηλώνουν ότι δεν θα επηρεάσουν την λειτουργία νοσοκομείων και άλλων καίριας σημασίας εγκαταστάσεων.

    [03] Πρόοδος σημειώνεται στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη νότια Καλιφόρνια

    29-10-2007

    Κάτοικοι της Ραμόνα στην Καλιφόρνια προσπαθούν να περισώσουν τα υπάρχοντά τους.

    Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στον να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια που έχουν κατακάψει 2 εκατομμύρια στρέμματα γης και έχουν καταστρέψει περίπου 2 χιλιάδες σπίτια. Ψυχρότερες και υγρότερες θερμοκρασίες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου βοήθησαν το έργο των πυροσβεστών, αλλά οι μετεωρολόγοι προβλέπουν αύξηση της θερμοκρασίας και πάλι και ξηρότερες συνθήκες. Στους 7 έφτασε ο αριθμός των νεκρών απ' τις πυρκαγιές, ενώ πάνω από 20 χιλιάδες οικήματα απειλήθηκαν απ' τις φλόγες.

    Στο μεταξύ πυκνός καπνός αιωρείται πάνω από τη νότια Καλιφόρνια και οι αρχές προτρέπουν τους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους λόγω του αυξημένου ποσοστού ατμοσφαιρικών ρύπων.

    [04] Στους Ιρακινούς ο έλεγχος της Καρμπάλα

    29-10-2007

    Οι Ιρακινές αρχές αναλαμβάνουν από σήμερα τον έλεγχο της Καρμπάλα. Οι Αμερικανικές δυνάμεις σχεδιάζουν την μεταβίβαση της ευθύνης επί θεμάτων ασφάλειας στην Σιιτική αυτή επαρχία, την 8η απ' τις 18 επαρχίες του Ιράκ που περνά υπό Ιρακινό έλεγχο. Οι Αμερικανικές δυνάμεις δήλωσαν ότι θα επέμβουν μόνο αν τους το ζητήσουν οι Ιρακινές αρχές.

    Στο μεταξύ στη Βαγδάτη τουλάχιστον 10 προεστοί απ' την επαρχία Ντιγιάλα έπεσαν θύματα απαγωγέων τη Κυριακή μετά από συνάντηση με κυβερνητικό αξιωματούχο. Σύμφωνα με την αστυνομία οι απαχθέντες ανήκουν σε οργάνωση που αντιτίθεται στην Αλ Κάιντα στο Ιράκ και έπεσαν σε ενέδρα ενώ περνούσαν με αυτοκίνητο μέσα απ' την Σιιτική συνοικία Σαάμπ της Ιρακινής πρωτεύουσας. Πηγές ανέφεραν ότι οι εξτρεμιστές πυροβόλησαν έναν απ' τους προεστούς, αλλά δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης τη Κυριακή τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 35 τραυματίστηκαν από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ.

    [05] Τουρκική επίθεση σε Κουρδική επαρχία

    29-10-2007

    Η Τουρκία δηλώνει ότι 15 Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν συνεπεία στρατιωτικής της επιχείρησης στην ανατολική Τουρκία. Η Τουρκική αεροπορία υποστηριζόμενη από χερσαίες δυνάμεις πραγματοποίησε επιχείρηση στην κυρίως Κουρδική επαρχία Τουνσελί, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ιράκ. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για ενδεχόμενες απώλειες από πλευράς Τουρκικών δυνάμεων.

    Στο μεταξύ, κατά την επίσκεψη του στο Ιράν τη Κυριακή, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπακάν, δήλωσε ότι δεν έχει αποκλειστεί καμία εναλλακτική λύση στον αγώνα της Άγκυρας κατά των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ. Επίσης ο κ. Μπαμπακάν ευχαρίστησε τις Ιρανικές αρχές για την βοήθεια τους κατά των Κούρδων ανταρτών του ΠεΚαΚα και συζήτησε νέες πτυχές τις Τουρκο-Ιρανικής συνεργασίας.

    [06] Προτάσεις Ρεν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    29-10-2007

    Ολυ Ρεν

    Την ερχόμενη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις Βρυξέλλες η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προόδους της Τουρκίας, όσον αφορά τα κριτήρια ένταξης. Δίνοντας μια πρόγευση του τι θα περιλαμβάνει η έκθεση, ο αρμόδιος επίτροπος Ολυ Ρεν, στο Στρασβούργο όπου βρέθηκε την εβδομάδα πού πέρασε, και από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε από την Τουρκία να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις που καθυστέρησαν λόγω εκλογών, μίλησε για την ανάγκη του πολιτικού ελέγχου του στρατού και εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα ο κ. Ρεν επεσήμανε ότι πρέπει να ανακληθεί επειγόντως ή τουλάχιστον να τροποποιηθεί το άρθρο 301 του ποινικού κώδικα, βάσει του οποίου διώκονται διανοούμενοι, κατηγορούμενοι για προσβολή της τουρκικής ταυτότητας, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ακόμη ο κ. Ρέν κάλεσε την Τουρκία να κάνει βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κύπρο και να τηρήσει την υπόσχεση να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Το θέμα αυτό τόνισαν και σε ομιλίες τους διάφοροι ευρωβουλευτές σημειώνοντας την ανοχή που έχει δείξει ως τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με το Πρωτόκολλο.

    Παρ όλες τις παρατηρήσεις όμως, ο επίτροπος στη συζήτηση που έγινε , έδειξε ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις καθώς πρόκειται να ανοίξουν σύντομα δύο ακόμη κεφάλαια, η προστασία του καταναλωτή και τα διευρωπαϊκά δίκτυα.

    Τέλος, ακολούθησε και η υπερψήφιση του ψηφίσματος που είχε εισηγηθεί η ολλανδή ευρωβουλευτής Ομεν Ρούπεν, μετά την πρόταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, του οποίου τα κυριότερα σημεία αφορούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην Κύπρο, στο ζήτημα των Αρμενίων αλλά και των Κούρδων.

    Στο θέμα της Κύπρου απορρίφθηκε τροπολογία που αφορούσε την στρατιωτική κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου και ζητούσε άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.

    Η σχετική παράγραφος του κειμένου τροποποιήθηκε ως εξής: 'Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την λύπη του για το γεγονός ότι δεν έχει συντελεσθεί ουσιαστική πρόοδος στην εξεύρεση μια ολοκληρωμένης διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος και υπενθυμίζει τα προηγούμενα ψηφίσματά του στα οποία δηλώνεται ότι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις για ένα διακανονισμό'.

    [07] Η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρος της Αργεντινής

    29-10-2007

    Η Κριστίνα Φερνάντεζ Ντε Κίρσνερ διακηρύττει την νίκη της στις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής μετά την ανακοίνωση των exit poll και των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων που δείχνουν ότι θα διαδεχτεί τον σύζυγο της, Νέστωρ Κίρσνερ, σαν η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρος της Αργεντινής.

    Η κ. Φερνάντεζ παίρνει περίπου το 42,5% της ψήφου, ενώ ο πλησιέστερος αντίπαλος της Ρομπέρτο Λαβάνια, έρχεται δεύτερος με ποσοστό 21% και ο πρώην βουλευτής, Ελίσο Κάρριο, έρχεται τρίτος με 18% της ψήφου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 30 October 2007 - 2:19:19 UTC