Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέχιση διπλωματικών προσπαθειών
  • [02] Ιράκ: "Σοβαρότατες συνέπειες" από ενδεχόμενη Τουρκική επίθεση στο βόρειο Ιράκ
  • [03] Αντιπαραθέσεις Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικανών για την Γενοκτονία των Αρμενίων
  • [04] Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ιράν
  • [05] 5 νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας
  • [06] Πώλσον: Η αγορά ακινήτων το σοβαρότερο πρόβλημα της Αμερικανικής οικονομίας
  • [07] Αύξηση των επενδύσεων διεθνώς

  • [01] Συνέχιση διπλωματικών προσπαθειών

    17-10-2007

    Κ. Ράις και Χ. Μουμπάρακ

    Η Αίγυπτος προσέφερε συγκρατημένη υποστήριξη προς την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, για το σχέδιο των ΗΠΑ να φιλοξενήσουν ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό τον άλλο μήνα.

    Η κ. Ράις συναντήθηκε τη Τρίτη στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, στα πλαίσια ενίσχυσης των προσπαθειών για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Ο Αιγύπτιος υπουργός εξωτερικών, Αμπούλ Γκεΐτ, δήλωσε ότι κατά την συνάντηση η Αίγυπτος αισθάνθηκε σιγουριά για τις προθέσεις των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διάσκεψη. Νωρίτερα το Κάιρο είχε εκφράσει αμφιβολίες για το αν η Ουάσιγκτον ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για τη διάσκεψη. Πάντως η κ. Ράις και ο κ. Γκεΐτ δήλωσαν ότι η ακριβής ημερομηνία της διάσκεψης θα εξαρτηθεί απ' την πρόοδο που θα επιτευχθεί στις Ισραηλο-Παλαιστινιακές συνομιλίες επί του κειμένου της κοινής διακήρυξης που θα συζητηθεί στην διάσκεψη.

    Η κ. Ράις θα πραγματοποιήσει σήμερα και δεύτερο γύρο ξεχωριστών συνομιλιών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

    [02] Ιράκ: "Σοβαρότατες συνέπειες" από ενδεχόμενη Τουρκική επίθεση στο βόρειο Ιράκ

    17-10-2007

    Ταρίκ Αλ Χασίμι

    Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ιράκ, Μπαρχάμ Σαλίχ, προειδοποίησε για 'σοβαρότατες συνέπειες' από ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας σε βάρος Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα θα δημιουργήσει φοβερό προηγούμενο αν προβεί σε μονομερή διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση, δήλωσε ο κ. Σαλίχ τονίζοντας ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του Ιράκ και ολόκληρης της περιοχής.

    Στο μεταξύ ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρίκ Αλ Χασίμι, επισκέπτεται τη Τουρκία σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια τέτοια επιχείρηση. Η Τουρκική κυβέρνηση ζητά την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης για ενδεχόμενες διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις και η ψηφοφορία επί του θέματος θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σήμερα.

    Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ενδεχόμενη έγκριση του μέτρου δεν θα σημάνει άμεσες στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά επεσήμανε ότι η Τουρκία θα αμυνθεί των συμφερόντων της την κατάλληλη στιγμή και υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

    [03] Αντιπαραθέσεις Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικανών για την Γενοκτονία των Αρμενίων

    17-10-2007

    Νάνσι Πελόσι

    Έντονες αντιπαραθέσεις έχουν προκύψει μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών βουλευτών επί ψηφίσματος για την Γενοκτονία των Αρμενίων που εκκρεμεί στην ολομέλεια της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Την Τρίτη Ρεπουμπλικανοί με επικεφαλής τον ηγέτη της μειοψηφίας στη Βουλή, Τζον Μπόνερ, κατηγόρησαν την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσυ Πελόσι, ότι πράττει ανεύθυνα με το να εμμένει στο εν λόγω θέμα σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή. Ο επικεφαλής των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θέτουν σε κίνδυνο την συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών αν η Βουλή εγκρίνει το μη δεσμευτικό αυτό ψήφισμα.

    Πάντως ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Αμερικανική Βουλή, Στένι Χόϊερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Τρίτη ότι η κ. Πελόσι σκοπεύει να υποβάλλει το ψήφισμα στην ολομέλεια του σώματος, αλλά επεσήμανε ότι η έντονη αντίδραση της Τουρκίας έχει κάνει ορισμένους βουλευτές να επανεξετάσουν τη στάση τους.

    [04] Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ιράν

    17-10-2007

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επανέλαβε την υποστήριξη του προς τις προσπάθειες του Ιράν να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς και προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να δεχτεί την λήψη στρατιωτικών μέτρων σε βάρος της Τεχεράνης. Ο κ. Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογος του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ζήτησαν απ' τους ηγέτες των χωρών της Κασπίας, που πραγματοποιούν σύνοδο κορυφής στην Τεχεράνη, να αντικρούσουν εξωτερική ανάμειξη στις υποθέσεις της περιοχής.

    Ο Ρώσος ηγέτης και οι ομόλογοι του απ' το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν υπέγραψαν διακήρυξη που προβλέπει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την χρήση του εδάφους τους για επιθέσεις σε βάρος άλλης χώρας της περιοχής. Επίσης η διακήρυξη εκφράζει υποστήριξη προς το δικαίωμα του Ιράν αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς στα πλαίσια της Συνθήκης μη εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων.

    [05] 5 νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας

    17-10-2007

    Η Γενική Συνέλευση των ΗΕ επέλεξε 5 νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας. Πρόκειται για την Λιβύη, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Βιετνάμ, την Κροατία και την Κόστα Ρίκα που θα υπηρετήσουν διετή θητεία απ' την 1η Ιανουαρίου.

    Η Λιβύη, το Βιετνάμ και η Μπουρκίνα Φάσο επελέγησαν με τα δύο-τρίτα των ψήφων κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, αλλά η Κόστα Ρίκα και η Κροατία επελέγησαν κατά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, μετά την αποχώρηση των αντιπάλων τους, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Τσεχίας.

    Ο πρέσβης της Λιβύης στα ΗΕ δήλωσε ότι η εκλογή της χώρας του στο Συμβούλιο Ασφάλειας αποτελεί απόδειξη των προσπαθειών της Τρίπολης να βελτιώσει τις διπλωματικές της σχέσεις.

    [06] Πώλσον: Η αγορά ακινήτων το σοβαρότερο πρόβλημα της Αμερικανικής οικονομίας

    17-10-2007

    Χένρυ Πώλσον

    O Αμερικανός υπουργός οικονομικών, Χένρυ Πώλσον, δήλωσε ότι η καθίζηση της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ αποτελεί τον σοβαρότερο κίνδυνο για την Αμερικανική οικονομία. Σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Πώλσον επεσήμανε ότι η λεγόμενη 'διόρθωση' του τομέα ακινήτων θα συνεχιστεί περισσότερο απ' ότι αναμενόταν, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αμερικανική οικονομία είναι υγιείς και πολύμορφη και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Στο μεταξύ, ο δείκτης που προβλέπει μελλοντική δραστηριότητα στον τομέα πώλησης ακινήτων υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα απ' το 1985.

    Εξάλλου, σε νέα ύψη ρεκόρ αναρριχήθηκαν τη Τρίτη οι τιμές πετρελαίου κυρίως λόγω ανησυχιών για το ενδεχόμενο Τουρκικής εισβολής στο βόρειο Ιράκ. Η τιμή αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1,48 δολάρια το βαρέλι φθάνοντας τα 88,20 δολάρια και κλείνοντας την ημέρα στα 87,61 δολάρια. Σε ανακοινωθέν του ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ αναφέρει ότι το καρτέλ δεν επιθυμεί υψηλές τιμές και επέμεινε ότι η προσφορά του προϊόντος στην αγορά επαρκεί.

    [07] Αύξηση των επενδύσεων διεθνώς

    17-10-2007

    Νέα έκθεση των ΗΕ για τις επενδύσεις δείχνει αύξηση των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο κατά άνω του 38% το 2006. Η έκθεση αναφέρει ότι 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν από διάφορες χώρες του κόσμου σε τρίτες χώρες και οι ΗΠΑ ήταν ο αποδέκτης των περισσότερων ξένων επενδύσεων.

    Σύμφωνα με τα ΗΕ η αύξηση των επενδύσεων σημειώθηκε σε τρεις οικονομικές κατηγορίες, στις αναπτυσσόμενες χώρες, τις ανεπτυγμένες χώρες και τις λεγόμενες οικονομίες σε μετάβαση στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι επενδύσεις στην Αφρική διπλασιάστηκαν μεταξύ 2004 και 2006, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ, ιδιαίτερα στο τομέα των φυσικών πόρων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 18 October 2007 - 1:19:07 UTC