Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναθεώρηση του ΑΕΠ της Ελλάδας
  • [02] Έρευνα: Μετάλλαξη σε αίμα που χρησιμοποιείται για μεταγγίσεις
  • [03] ΗΠΑ: Πάνω από το μέσο όρο η θερμοκρασία αυτό το χειμώνα
  • [04] Προειδοποίηση ΗΠΑ προς Τουρκία να μην αναλάβει μονομερή δράση στο βόρειο Ιράκ
  • [05] Συνομιλίες Σαρκοζί-Πούτιν
  • [06] Λευκός Οίκος: Η Αλ Κάιντα η πλέον σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ
  • [07] Η Αμερικανική Βουλή ενέκρινε το Ψήφισμα 405 για το Κυπριακό
  • [08] Σήμερα το Νόμπελ Χημείας

  • [01] Αναθεώρηση του ΑΕΠ της Ελλάδας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    10-10-2007

    Γ. Αλογοσκούφης

    Το θέμα της αναθεώρησης του ελληνικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ολοκληρώθηκε και το ποσοστό που οριστικοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είναι 9,6% πολύ μικρότερο από το 25% που είχε με τις εκτιμήσεις της προτείνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης σχολιάζοντας στο Λουξεμβούργο μετά το τέλος του Συμβουλίου Εcofin την τελική θέση στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές είπε oτι πρόκειται για ένα 'τεχνικό ζήτημα' και πως η ΕΣΥΕ δικαιώθηκε ως προς την αναγκαιότητα της αναθεώρησης αλλά πως το τελικό αποτέλεσμα υπολείπεται των αρχικών υπολογισμών της και την κάλεσε να εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση και να δώσει εξηγήσεις μετά την τελική έγκριση του νέου ΑΕΠ από την Επιτροπή Εθνικών Λογαριασμών του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος.

    Ο υπουργός τόνισε μάλιστα ότι μετά την έγκριση θα προχωρήσει στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2008 με βάση τα αναθεωρημένα εθνικολογιστικά στοιχεία.

    Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια με την σειρά του εξέφρασε ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας για το ΑΕΠ πού είναι δείγμα της σωστής συνεργασίας μεταξύ των δύο υπηρεσιών Eurostat και ΕΣΥΕ και δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το προϋπολογισμό του 2008 θετικό και φιλόδοξο ως προς την περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τονίζοντας παράλληλα ότι πάντα υπάρχουν κίνδυνοι απόκλισης από τον στόχο αυτό.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη και κατά την ενημέρωση πού έκανε στους ομολόγους του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το έλλειμμα θα κλείσει φέτος στο 2,5 % και ο στόχος είναι να κατέβει στο 1,7% το 2008.

    Ο Υπουργός ανέφερε τον σταθερό ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφεται στο 4% μεταξύ του 2005 και 2007 και που οφείλεται σε ιδιωτικές επενδύσεις και εξαγωγές Η ανεργία μειώθηκε σημαντικά από το 10,5 % το 2004 στο 8,9% το 2006 και το ποσοστό απασχόλησης ανέβηκε κατά δύο μονάδες στο 61%.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν κυρίως με την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τις περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, τη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, την διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Ακόμη ο υπουργός υπογράμμισε την ένταση των προσπαθειών της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και φυσικά την μεταρρύθμιση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης που είναι το μείζον θέμα και που αποτελεί για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα, με στόχο να είναι σε θέση να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008.

    Ο κ, Αλογοσκούφης αναχώρησε αργά το απόγευμα από το Λουξεμβούργο για την Αθήνα και θα δώσει σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη τύπου για όσα συνέβησαν τόσο στην συνεδρίαση του Eurogroup όσο και στο Συμβούλιο Εcofin.

    [02] Έρευνα: Μετάλλαξη σε αίμα που χρησιμοποιείται για μεταγγίσεις

    10-10-2007

    Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν χημική μετάλλαξη σε αίμα δότη που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όσους υποβάλλονται σε μεταγγίσεις. Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ντιούκ στη Βόρεια Καρολίνα ανακοίνωσαν ότι αέριο νιτρικού οξειδίου σε αίμα δότη διαλύεται γρήγορα. Οι επιστήμονες λένε ότι το νιτρικό οξείδιο προκαλεί αγγειο-μυϊκή διαστολή αυξάνοντας την ροή οξυγόνου στο αίμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις αίματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα, άλλες καρδιακές επιπλοκές και εγκεφαλικό.

    Σύμφωνα με την έρευνα τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου μπορούν να ρυθμιστούν ανάλογα σε τράπεζες αίματος, αλλά είναι αναγκαία η διενέργεια εκτενέστερης έρευνας για να εξακριβωθεί αν η προσθήκη αυτής της χημικής ουσίας θα διαφοροποιήσει την θεραπευτική αγωγή των ασθενών.

    [03] ΗΠΑ: Πάνω από το μέσο όρο η θερμοκρασία αυτό το χειμώνα

    10-10-2007

    Οι Αμερικανικές μετεωρολογικές αρχές προβλέπουν υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες για φέτος το χειμώνα, στα πλαίσια μιας γενικότερης τάσης αύξησης της θερμοκρασίας. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ανακοίνωσε ότι στις νοτιο-ανατολικές ΗΠΑ που μαστίζονται από ξηρασία, οι θερμοκρασίες όχι μόνο θα αυξηθούν, αλλά θα συνοδευτούν από ακόμη μεγαλύτερη ξηρασία λόγω του φαινομένου Λα Νίνια. Οι μετεωρολόγοι δηλώνουν πάντως ότι παρόλο που οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 χρόνων για φέτος το χειμώνα, ενδεχομένως να είναι λίγο χαμηλότερες σε σύγκριση με τον περσινό χειμώνα που ήταν ιδιαίτερα θερμός.

    Παράλληλα το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το κόστος θέρμανσης των σπιτιών στις ΗΠΑ φέτος θα είναι κατά 10% υψηλότερο σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ αναμένεται ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των τιμών πετρελαίου.

    [04] Προειδοποίηση ΗΠΑ προς Τουρκία να μην αναλάβει μονομερή δράση στο βόρειο Ιράκ

    10-10-2007

    Σων Μακόρμακ

    Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία να μην αναλάβει μονομερή στρατιωτική δράση σε βάρος Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, μετά την έγκριση από μέρους της Άγκυρας ενδεχόμενης επιχείρησης σε βάρος Κούρδων ανταρτών. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος αν τέτοιες μονομερείς ενέργειες αποτελούν τρόπο επίλυσης του θέματος και τόνισε την σπουδαιότητα συνεργασίας της Τουρκίας με το Ιράκ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στη περιοχή. Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τη Τουρκία και το Ιράκ για τον τερματισμό τρομοκρατικών ενεργειών από μέρους του PKK.

    Στο μεταξύ, Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δύο γυναίκες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν από φρουρούς ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας στην συνοικία Καρράντα της Βαγδάτης. Ανακοινωθέν του επικεφαλής της εταιρείας με έδρα το Ντουμπάι παραδέχεται ότι φρουροί είχαν ανάμειξη στο επεισόδιο και αναφέρει ότι το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι Ιρακινές έτρεχε προς την αυτοκινητοπομπή που εφύλασε η ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας και δεν μείωσε ταχύτητα παρά τις επανειλημμένες προτροπές των ιδιωτικών φρουρών να σταματήσει. Το ανακοινωθέν εκφράζει επίσης την λύπη της εταιρείας για το επεισόδιο και αναφέρει ότι συνεργάζεται με τις Ιρακινές αρχές. Εδώ στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι οι ιδιωτικοί φρουροί δεν εφύλασαν Αμερικανική αυτοκινητοπομπή.

    Επίσης την Τρίτη από επεισόδια βίας στο Ιράκ σκοτώθηκαν πάνω από 50 άτομα. Στα επεισόδια περιλαμβάνονται 2 επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη πόλη Μπαϊτζί στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ στη Βαγδάτη από σειρά βομβιστικών επιθέσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άτομα.

    [05] Συνομιλίες Σαρκοζί-Πούτιν

    10-10-2007

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, που βρίσκεται στη Μόσχα για διήμερες συνομιλίες με τον ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι έχουν αρχίσει να συγκλίνουν οι απόψεις της χώρας του και της Ρωσίας για το θέμα του Ιράν, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο κ. Σαρκοζί ζητά σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης και έχει αναφερθεί και στο ενδεχόμενο πολέμου αν το Ιράν δεν σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Από τη πλευρά της η Ρωσία αντιτίθεται σε αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και βοηθά τη Τεχεράνη να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Μπουσέρ. Κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα ο κ. Σαρκοζί τόνισε την παραδοσιακή φιλία της Γαλλίας με τη Ρωσία και ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε το Παρίσι έναν απ' τους κύριους εταίρους της Μόσχας.

    Όλι Χαϊνόνεν με Ιρανούς διαπραγματευτές

    Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, υπό τον αναπληρωτή επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας, Όλλι Χαϊνόνεν, είχε συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους στη Τεχεράνη με στόχο την διευκρίνιση εκκρεμοτήτων για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα περιστραφούν στα σχέδια του Ιράν να αναπτύξει προηγμένης τεχνολογίας φυγοκεντρωτές για αποτελεσματικότερο εμπλουτισμό ουρανίου.

    [06] Λευκός Οίκος: Η Αλ Κάιντα η πλέον σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ

    10-10-2007

    Έκθεση του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας αναφέρει ότι το δίκτυο της Αλ Κάιντα παραμένει η πλέον σοβαρή και επικίνδυνη απειλή που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΗΠΑ.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Αλ Κάιντα έχει καταφέρει να προστατέψει την ανώτερη ηγεσία της, έχει αναπληρώσει επιχειρησιακούς υπαρχηγούς της και έχει αναδομήσει ασφαλές καταφύγιο σε απομονωμένες περιοχές του Πακιστάν. Η έκθεση προβλέπει ότι το τρομοκρατικό δίκτυο θα εντείνει τις προσπάθειες του να τοποθετήσει πράκτορες του στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

    Επικριτές της κυβέρνησης Μπούς δηλώνουν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έχει αποσπάσει την προσοχή των Αμερικανικών αρχών απ' το έργο της ανεύρεσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, κατηγορία που διαψεύδεται απ' το Λευκό Οίκο.

    [07] Η Αμερικανική Βουλή ενέκρινε το Ψήφισμα 405 για το Κυπριακό

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    10-10-2007

    Ακούστε το ρεπορτάζ για το ψηφισμα της αμερικανικής Βουλής για το Κυπριακό με συνεντεύξεις Μπιλιράκη και Κακουρή - Download

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που υποστηρίζει σθεναρά την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας την οποία υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 8 Ιουλίου 2006, και που έχει γίνει ευρύτερα γνωστή ως συμφωνία Γκαμπάρι επειδή επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    Το Ψήφισμα 405 της Αμερικανικής Βουλής που εγκρίθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης στη Ουάσιγκτον υπενθυμίζει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κύριος Ταλάτ υιοθέτησαν στις 8 Ιουλίου του περασμένου χρόνου δέσμη αρχών για την έναρξη μιας διαδικασίας διακοινοτικών συνομιλιών και χαρακτηρίζει την συμφωνία εκείνη ως ενδεδειγμένο τρόπο για την προπαρασκευή περιεκτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες της Κύπρου με στόχο την επανένωση του νησιού. Παράλληλα το βουλευτικό ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίξει πλήρως την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου στην ολότητά της, χωρίς εκτροπές και χωρίς παρεκκλίσεις.

    Gus Bilirakis

    Το Ψήφισμα 405 παρουσίασε στην ολομέλεια της Αμερικανικής Βουλής, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής Gus Bilirakis, από την Φλόριντα, ο οποίος είναι συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο και ένας από τους κύριους κηδεμόνες του μέτρου αυτού. Υπέρ του ψηφίσματος μίλησαν επίσης από το βήμα της Βουλής η Βουλευτής Sheley Berkley, από την Νεβάδα, η οποία κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια της Θεσσαλονίκης και η γνωστή για τα φιλελληνικά αισθήματά της Βουλευτής Diane Watson από την Καλιφόρνια

    Carolyn Maloney

    Μεταξύ των πολλών που έκαναν εκστρατεία για την εξασφάλιση των ψήφων που απαιτούντο για την έγκριση του Ψηφίσματος 405 περιλαμβάνονται επίσης οι Βουλευτές, Carolyn Maloney, από τη Νέα Υόρκη, John Sarbanes από το Μαίρυλαντ και Zack Space από το Οχάϊο.

    Οι τρεις βουλευτές πού μίλησαν υπέρ του μέτρου από το βήμα της Βουλής την Τρίτη υπογράμμισαν ότι το στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο, ότι χρειάζεται να επιδιωχθεί η δημιουργία μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο νησί, ότι επιβάλλεται η εφαρμογή μέτρων για την βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων και πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα για παραγωγικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

    John Sarbanes

    Ανέφεραν επίσης την βοήθεια που παρέχει η Κύπρος στις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάφορους τομείς, τονίζοντας ιδιαίτερα την περυσινή της συμβολή στην επιχείρηση του επαναπατρισμού 15 χιλιάδων Αμερικανών που εγκατέλειψαν τον Λίβανο λόγω των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεσμπολά.

    Το Ψήφισμα 405 επαναβεβαιώνει την προσήλωση της Αμερικανικής κυβέρνησης στον στόχο της δημιουργίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο στα πλαίσια διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Zack Space

    Ο πρωτεργάτης της προσπάθειας Gus Bilirakis, σε συνέντευξή του προς την 'Φωνή της Αμερικής' αμέσως μετά την ολοκλήρωση της βουλευτικής συνεδρίασης, εξέφρασε χαρά που τα πάντα εξελίχτηκαν όπως ακριβώς είχε προβλέψει όταν ξεκίνησε την όλη διαδικασία. Κατά την έκφρασή του: 'Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε με την συμφωνία Γκαμπάρι της 8ης Ιουλίου και όχι με τον σχέδιο Αννάν. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μου είπε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος με το Ψήφισμα. Αν είμαστε ενωμένοι εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε κάθε στόχο.'

    Shelley Berkley

    Στην συνέχεια της συνέντευξης ο Gus Bilirakis αναγνώρισε τη συμβολή δύο μελών της Βουλευτικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, του Δημοκρατικού Προέδρου της Tom Lantos και της Ρεπουμπλικανής Eleana Ros-Letihnen καθώς επίσης και των Ελληνικής καταγωγής νομοθετών. 'Δουλέψαμε εποικοδομητικά και καλά με τον Zack Space και τον John Sarbanes. Συναντηθήκαμε πολλές φορές στη Βουλή και παρά το ότι ανήκουν σε άλλο κόμμα συνδεόμαστε στενά μέσω των Ελληνικών και Κυπριακών θεμάτων για τα οποία έχουμε κοινό ενδιαφέρον. Είμαστε ενωμένοι και δουλεύουμε μαζί για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η συνεργασία μας επεκτείνεται και σε διάφορα άλλα θέματα όπως η ελευθερία του Πατριαρχείου και το όνομα της πΓΔΜ στα οποία μας βοηθούν και πολλοί Φιλέλληνες'.

    Congresswoman Diane Watson

    Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ουάσιγκτον κ. Ανδρέας Κακουρής, ο οποίος παρακολούθησε την συζήτηση στη Βουλή ως προσκεκλημένος του Βουλευτή κ. Μπιλιράκη, εξέφρασε ικανοποίηση για την υιοθέτηση του μέτρου. Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία της 'Φωνής της Αμερικής' παρατήρησε ότι με την έγκριση του Ψηφίσματος 405 η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι έχει έρθει ο καιρός για να εφαρμοστεί η διαδικασία Γκαμπάρι.

    Ανδρέας Κακουρής

    Κατά την έκφρασή του: 'Το ψήφισμα που πέρασε σήμερα από την Βουλή των Αντιπροσώπων είναι μια σημαντική εξέλιξη διότι η Βουλή εκφράζει την υποστήριξή της για την άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 ως η ενδεδειγμένη οδός για την προετοιμασία νέων διεξοδικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στην επανένωση της Κύπρου, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως διατυπώνεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίξει πλήρως την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου στην ολότητά της, χωρίς παρέκκλιση από εκείνη την διαδικασία'.

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο Πρέσβης κ. Κακουρής είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι έτοιμος να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, όπως κατέδειξε και με την πρωτοβουλία του να προσκαλέσει τον κύριο Ταλάτ σε συνάντηση στις 5 Σεπτεμβρίου με στόχο την υλοποίηση όσων αποφασίστηκαν τον περασμένο Ιούλιο.

    Ο κύριος Κακουρής εξέφρασε τέλος την εκτίμηση του προς τον βουλευτή κ. Μπιλιράκη και την Αμερικανική Βουλή για την σαφή τοποθέτησή τους στο τόσο σημαντικό αυτό για την Κύπρο θέμα.

    Παρόμοια ικανοποίηση είχε εκφράσει για το Ψήφισμα 405 και ο Πρόεδρος κ. Τάσσος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του προς τη 'Φωνή της Αμερικής' όταν το μέτρο είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής και αποστέλλονταν προς εξέταση στην ολομέλεια του σώματος. (Το βίντεο της συνέντευξης με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο βρίσκεται καταχωρημένο σε άλλη στήλη της ιστοσελίδας αυτής).

    [08] Σήμερα το Νόμπελ Χημείας

    10-10-2007

    Οι Νομπελίστες Φυσικής

    Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών θα ανακοινώσει σήμερα τον αποδέκτη ή τους αποδέκτες του φετινού Βραβείου Νόμπελ Χημείας. Το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το 2007 απονεμήθηκε σε έναν Γάλλο και έναν Γερμανό επιστήμονα για τις έρευνες τους που κατέληξαν στην σμίκρυνση στο ελάχιστο των σκληρών δίσκων υπολογιστών.

    Ο Γάλλος Αλμπέρ Φέρτ και ο Γερμανός Πήτερ Γκρούνμπεργκ, αναγνωρίστηκαν από την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών για την ανακάλυψη τεχνικής που επιτρέπει στους χρήστες υπολογιστών να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες πληροφοριών εύκολα και γρήγορα. Οι δύο επιστήμονες θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύουν το Νόμπελ Φυσικής, δηλαδή ενάμισι εκατομμύριο δολάρια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 11 October 2007 - 1:19:34 UTC