Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 50 χρόνια απ' την εκτόξευση του Σπούτνικ στο διάστημα
  • [02] Βιρμανία: Διατεθειμένος ο Θαν Σουέ να συναντηθεί με την Αούνγκ Σαν Σου Κι
  • [03] Συμφωνία ειρήνης και ευημερίας στη Κορεατική χερσόνησο
  • [04] Ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ στη Βιρμανία
  • [05] Εξάμηνη προθεσμία για ολοκλήρωση συμφωνίας με το Ισραήλ, επιδιώκουν οι Παλαιστίνιοι
  • [06] Ιράκ: 13 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις
  • [07] Συνομιλίες Μπούς-Χαρίρι για τις προεδρικές εκλογές στο Λίβανο
  • [08] Καταχώρηση σε Αμερικανική εφημερίδα για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ

  • [01] 50 χρόνια απ' την εκτόξευση του Σπούτνικ στο διάστημα

    05-10-2007

    Εορταστικές εκδηλώσεις στο νέο μνημείο του Σπούτνικ

    Η συμπλήρωση 50 χρόνων απ' την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου στο διάστημα, του Σπούτνικ, γιορτάστηκε τη Πέμπτη στη Ρωσία με ειδικές τελετές στην λεγόμενη Πόλη των Άστρων, έξω απ' τη Μόσχα. Ρώσοι αξιωματούχοι και βετεράνοι του Ρωσικού Διαστημικού Προγράμματος συμμετείχαν στις τελετές για τον Σπούτνικ που σηματοδότησε την απαρχή της σύγχρονης εξερεύνησης του διαστήματος. Επίσης Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και κοσμοναύτες κατέθεσαν στεφάνι στον τάφο του Σεργκέι Κορολίωφ, του πατέρα του Σοβιετικού Διαστημικού Προγράμματος.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τους Ρώσους διαστημικούς επιστήμονες για το άνοιγμα του δρόμου προς το διάστημα και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βίκτωρ Ζούμπκωφ, χαρακτήρισε την τότε εκτόξευση του Σπούτνικ 'εντυπωσιακό επίτευγμα'.

    Η γυαλιστερή αλουμινένια μπάλα με τις 4 κεραίες, ο Σπούτνικ, εκτοξεύτηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1957, ζύγιζε μόλις 83 κιλά και έμεινε σε τροχιά στο διάστημα επί 21 μέρες. Πάντως εκείνη την εποχή τα Σοβιετικά μέσα ενημέρωσης είχαν υποβαθμίσει την σπουδαιότητα της εκτόξευσης του Σπούτνικ, στην οποία όμως είχε δοθεί τεράστια δημοσιότητα στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο.

    [02] Βιρμανία: Διατεθειμένος ο Θαν Σουέ να συναντηθεί με την Αούνγκ Σαν Σου Κι

    05-10-2007

    Aπ' τη συνάντηση Γκαμπάρι-Σουέ

    Στη Βιρμανία, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ηγέτης της χώρας, στρατηγός Θάν Σουέ, είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με την φιλοδημοκρατική ηγέτιδα Αουνγκ Σαν Σου Κί, ενώ συνεχίζεται η βίαιη καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

    Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ο Στρατηγός Σουέ δήλωσε στο απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραήμ Γκαμπάρι, αυτή την εβδομάδα ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί απευθείας με την ηγέτη της αντιπολίτευσης αν αυτή σταματήσει να υποστηρίζει τις έντονες αντιπαραθέσεις και την επιβολή κυρώσεων κατά της κυβέρνηση του.

    Ο κ. Γκαμπάρι, ο οποίος συναντήθηκε και με την κ. Σαν Σου Κί κατά τη διάρκεια της επίσκεψη του στη Βιρμανία, ετοιμάζεται σε λίγο να παρουσιάσει έκθεση του στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, για τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στη Ραγκουν.

    [03] Συμφωνία ειρήνης και ευημερίας στη Κορεατική χερσόνησο

    05-10-2007

    Ο Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Νο Μου Χουάν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, ολοκλήρωσαν ιστορικής σημασίας σύνοδο στην Πιονγιάνγκ υπογράφοντας συμφωνία για προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Κορεατική Χερσόνησο.

    Σε από κοινού ανακοίνωση η οποία δόθηκε τη Πέμπτη στη δημοσιότητα οι κ. Κιμ και Νο συμφώνησαν να προωθήσουν ειρηνευτική συμφωνία η οποία πρόκειται να αντικαταστήσει την εκεχειρία με την οποία έληξε ο Κορεατικός Πόλεμος το 1953. Επίσης οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για τον τερματισμό της 'στρατιωτικής εχθρότητας' και την 'αποκλιμάκωση της έντασης'.

    Παράλληλα συμφώνησαν να προσκαλέσουν την Κίνα και τις ΗΠΑ στην υπογραφή της συμφωνίας. Η Κίνα και οι ΗΠΑ συμμετείχαν στον Κορεατικό Πόλεμο.

    Ανώτερος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας επεσήμανε ότι οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης συμφωνία για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

    [04] Ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ στη Βιρμανία

    05-10-2007

    Σάρι Βιλλαρόσα

    Η ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ στο Ραγκούν, Σάρι Βιλλαρόσα, θα συναντηθεί σήμερα με τους στρατιωτικούς ηγέτες της Βιρμανίας, μετά από δικής τους πρόσκληση για συνομιλίες. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε τη Πέμπτη ότι η κ. Βιλλαρόσα θα στείλει 'ξεκάθαρο μήνυμα' στην ηγεσία της Βιρμανίας να αρχίσει ουσιαστικό διάλογο με τις φιλοδημοκρατικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης, να σταματήσει την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων και να ενθαρρύνει οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

    Από την συνάντηση Γκαμπάρι-Σουέ

    Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ θα καταθέσει σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού στη Βιρμανία, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, παρά την επιμονή της Κίνας ότι η πολύνεκρη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ραγκούν την τελευταία εβδομάδα αποτελεί εσωτερικό θέμα της Βιρμανίας.

    Την Πέμπτη, ο κ. Γκαμπάρι είχε συνάντηση με τον γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν και του μετέφερε να συμπεράσματα του απ' το τετραήμερο ταξίδι του στη Βιρμανία, στη διάρκεια του οποίου συναντήθηκε με τον στρατιωτικό ηγέτη της χώρας, στρατηγό Θαν Σουέ και την υπό κατ' οίκον περιορισμό ηγέτη της φιλοδημοκρατικής αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σου Κι.

    [05] Εξάμηνη προθεσμία για ολοκλήρωση συμφωνίας με το Ισραήλ, επιδιώκουν οι Παλαιστίνιοι

    05-10-2007

    Ο υπουργός Πληροφόρησης των Παλαιστινίων δήλωσε ότι η επερχόμενη, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, ειρηνευτική σύνοδος για το Μεσανατολικό, πρέπει να θέσει εξάμηνη προθεσμία για την ολοκλήρωση τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

    Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι τελικές συνομιλίες θα βασίζονται σε από κοινού έγγραφο το οποίο πρόκειται ν' αρχίσουν να συντάσσουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές την ερχόμενη εβδομάδα. Και πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα περιέχει αίτημα για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους και θα παρουσιαστεί στην σύνοδο τον ερχόμενο μήνα.

    Η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει στην Μέση Ανατολή στα μέσα Οκτωβρίου με στόχο την γεφύρωση διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών ενόψει της συνόδου του Νοεμβρίου. Εκτός από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, η κ. Ράις θα επισκεφτεί επίσης την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

    [06] Ιράκ: 13 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις

    05-10-2007

    Τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν τη Πέμπτη από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου και Σιίτη δημάρχου της Ισκανταρίγια και τεσσάρων σωματοφυλάκων του στο νότιο Ιράκ και Σουνίτη φυλάρχου που μαχόταν την Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

    Επίσης βόρεια της Βαγδάτης από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε Σεΐχης που έχει ταχθεί υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης στο Ιράκ και τρεις σωματοφύλακες του. Παράλληλα 4 άλλα άτομα σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση στη νότια Βαγδάτη.

    [07] Συνομιλίες Μπούς-Χαρίρι για τις προεδρικές εκλογές στο Λίβανο

    05-10-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς προειδοποίησε και πάλι τη Συρία να αποφύγει ανάμειξη στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Λιβάνου. Μετά από συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον επικεφαλής της αντιΣυριακής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, ο κ. Μπούς δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει αντίθεση στην ξένη ανάμειξη και περιμένει απ' τη Συρία να σεβαστεί το αίτημα.

    Το κοινοβούλιο του Λιβάνου θα εκλέξει πρόεδρο στις 23 Οκτωβρίου, αλλά η αντιΣυριακή πλειοψηφία και η φιλοΣυριακή αντιπολίτευση δεν έχουν συμφωνήσει σε συμβιβαστικό υποψήφιο. Ο Σαάντ Χαρίρι ευχαρίστησε τον κ. Μπούς για την πολιτική υποστήριξη προς τον Λίβανο από μέρους των ΗΠΑ.

    [08] Καταχώρηση σε Αμερικανική εφημερίδα για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    05-10-2007

    Η εφημερίδα του Αμερικανικού Κογκρέσου The Hill β Ο Λόφος, η οποία έχει πάρει την ονομασία αυτή επειδή εκδίδεται στον Λόφο του Καπιτωλίου, όπου και εδρεύει η νομοθετική εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, δημοσίευσε στην έκδοση της Πέμπτης, ολοσέλιδη καταχώρηση της λεγόμενης Εθνικής Συντονιστικής Προσπάθειας των Ελλήνων (National Coordinated Effort of Hellenes) με τίτλο 'Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παραβιάζει τους όρους της ένταξής της στα Ηνωμένα Έθνη και υποσκάπτει αμερικανικές προσπάθειες στην ευρύτερη περιοχή της'.

    Η καταχώρηση επισημαίνει ιδιαίτερα το Ψηφισμα 356, που υπέβαλε στην Βουλή ο Πρόεδρος της αρμόδιας για θέματα Ευρώπης Βουλευτικής Υποεπιτροπής Robert Wexler με συνκηδεμόνα ένα άλλο μέλος του ίδιου σώματος, τον Βουλευτή Elton Gallegly, το οποίο υπογράφουν επίσης 75 άλλοι Βουλευτές, περιλαμβανομένων των συμπροέδρων της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών Υποθέσεων στο Κογκρέσσο Carolyn Maloney και Gus Bilirakis καθώς επίσης και των άλλων Ελληνικής καταγωγής μελών του Hellenic Congressional Caucus, John Sarbanes, Zack Space και Shelley Berkley.

    Robert Wexler

    Το Ψήφισμα 356 καλεί την ΠΓΔΜ να σταματήσει την χρήση προπαγανδιστικών μέσων που συνιστούν 'εχθρικές ενέργειες' εναντίον της Ελλάδας και να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ελλάδα για την επίτευξη των μακροχρόνιων πολιτικών στόχων του ΟΗΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών σε ότι αφορά στην εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτού ονόματος για την ΠΓΔΜ.

    Οι συντάκτες της καταχώρησης παρατηρούν ότι ηγετικά στελέχη της ΠΓΔΜ, που προσφώνησαν την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, στις 25 του περασμένου μηνός Σεπτεμβρίου, αγνόησαν το Ψήφισμα 817, το οποίο υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού το 1993. Βάσει του Ψηφίσματος 817 η ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναφέρεται στον ΟΗΕ ως 'Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας'. Η ίδια πηγή εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή δικαιολογεί τη θέση της Ελλάδας ότι είναι αδύνατη η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν δεν βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της επίσημης ονομασίας.

    Robert Menendez

    Μέσω της καταχώρησης γνωστοποιείται επίσης ότι στην Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει υποβληθεί αντίστοιχο Ψήφισμα με κηδεμόνες τον Γερουσιαστή Bob Menendez και τον Πρόεδρο της Γερουσιαστικής Επιτροπής Ευρώπης και Προεδρικό Υποψήφιο Barack Obama.

    Η καταχώρηση καταλήγει με την προτροπή να αναληφθούν σοβαρές διπλωματικές προσπάθειες προς υποστήριξη της πρόσφατης δήλωσης που έκανε στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Nicholas Burns, ότι 'έχει έρθει ο καιρός για να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της επίσημης ονομασίας της ΠΓΔΜ'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 6 October 2007 - 1:19:39 UTC