Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-09-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αχμαντινετζάντ: Το Ιράν δε χρειάζεται πυρηνικά όπλα
  • [02] Συζήτηση για κλιματολογικές αλλαγές στην Νέα Υόρκη
  • [03] Συνέδριο για το μεσανατολικό στις ΗΠΑ
  • [04] Τάσος Παπαδόπουλος: Το μέλλον είναι στα χέρια μας

  • [01] Αχμαντινετζάντ: Το Ιράν δε χρειάζεται πυρηνικά όπλα

    24-09-2007

    Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, δήλωσε ότι η χώρα του δε χρειάζεται πυρηνικά όπλα και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη πρόκειται να καταλήξουν σε ένοπλη αναμέτρηση. Η συνέντευξη μεταδόθηκε την Κυριακή το απόγευμα λίγο μετά την άφιξη του κ Αχμαντινετζάντ στη Νέα Υόρκη. Ο ηγέτης του Ιράν θα μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Κολούμπια της μεγαλούπολης. Διαδηλωτές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορείες διαμαρτυρίας για την επικείμενη εμφάνιση του Προέδρου Αχμαντινετζάντ στο Κολούμπια την Δευτέρα.

    Ο Ιρανός ηγέτης λέει πως οι Αμερικανοί έχουν αποστερηθεί της δυνατότητας να εκτεθούν σε διαφορετικές απόψεις και θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία που του παρέχεται τώρα για να εξηγήσει τις θέσεις της χώρας αναφορικά με την επίλυση διεθνών προβλημάτων.

    Επικριτές λένε ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα έπρεπε να προσφέρει το βήμα του στον Ιρανό ηγέτη λόγω των καταγγελλόμενων σχέσεων της χώρας του με τρομοκρατικές ομάδες κι επίσης λόγω των δηλώσεων που έχει κάνει κατά το παρελθόν ο κ. Αχμαντινετζάντ υποστηρίζοντας την καταστροφή του Ισραήλ. Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια από την άλλη λέει ότι ο προσκεκλημένος του έχει συμφωνήσει να δεχθεί ερωτήσεις από φοιτητές και ότι κατά τον σχετικά διάλογο θα επιτραπεί να αμφισβητηθεί η ορθότητα των απόψεων του.

    [02] Συζήτηση για κλιματολογικές αλλαγές στην Νέα Υόρκη

    24-09-2007

    Ιβο Ντε Μπόερ

    Ηγέτες από 80 και πλέον χώρες καταφθάνουν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στην συζήτηση που θα γίνει στην έδρα του ΟΗΕ την Δευτέρα για τις κλιματολογικές αλλαγές στον πλανήτη μας. Ο αρμόδιος για θέματα κλιματολογικών αλλαγών του ΟΗΕ, Ιβο Ντε Μπόερ, δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής ότι θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις Αφρικανικές χώρες να συμμετάσχουν και να απευθύνουν έκκληση για βοήθεια. Ανάμεσα στα θέματα που θα εξεταστούν είναι οι προσπάθειες για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Μεταξύ των χωρών που θα συμμετάσχουν στη συζήτηση είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

    [03] Συνέδριο για το μεσανατολικό στις ΗΠΑ

    24-09-2007

    Κοντολίζα Ράις

    Το Κουαρτέτο για την επικράτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή εξέφρασε υποστήριξη για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το μεσανατολικό την οποία θα φιλοξενήσουν οι ΗΠΑ το Νοέμβριο. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις εξέτασε την ατζέντα της διάσκεψης με μέλη του Κουαρτέτου στα Ηνωμένα Έθνη, την Κυριακή. Το Κουαρτέτο απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Μπαν Κι Μουν διάβασε ανακοίνωση του Κουαρτέτου η οποία ανέφερε ότι η διάσκεψη πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων για να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις και να επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Κουαρτέτο λέει πως αναμένεται ότι τα μέλη της διάσκεψης θα επαναβεβαιώσουν την υποστήριξη τους στην επίτευξη λύσης βασισμένης στην αρχή της συνύπαρξης δύο κρατών, Ισραηλινού και Παλαιστινιακού, και στην απόρριψη της βίας.

    Νωρίτερα την Κυριακή, ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ θα προσκαλέσουν 12 αραβικές χώρες, περιλαμβανομένης και της Συρίας στην διάσκεψη. Ανάμεσα στις χώρες που θα συμμετάσχουν είναι το Ισραήλ, η Παλαιστινιακή αρχή, ο Λίβανος, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και η Αίγυπτος.

    [04] Τάσος Παπαδόπουλος: Το μέλλον είναι στα χέρια μας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    24-09-2007

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσος Παπαδόπουλος, σε παρέμβαση του στη ειδική σύνοδο των ΗΕ για το κλίμα, είπε ότι δεν χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να πειστούμε ότι οι κλιματολογικές αλλαγές αποτελούν ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα. Το γεγονός και μόνο ότι έχουνε συγκεντρωθεί στη Νέα Υόρκη τόσοι ηγέτες για να συμμετάσχουνε στην ειδική αυτή σύνοδο του ΟΗΕ, πρόσθεσε, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της ανησυχίας των πολιτών μας για τις επιπτώσεις του φαινομένου και στην απαίτησή τους να επιδειχθεί η πολιτική θέληση που απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη τούτη απειλή για τη ζωή στον πλανήτη μας.

    Ο Κύπριος ηγέτης συνέστησε η κάθε χώρα να λάβει αποφασιστικά μέτρα τα οποία να συμβάλουν στην εξουδετέρωση των αρνητικών προεκτάσεων που οι κλιματολογικές αλλαγές έχουν μέσα στην δική της επικράτεια και παράλληλα να συνεργαστεί για την διαμόρφωση κοινής στρατηγικής στα πλαίσια μιας συντονισμένης διεθνούς προσπάθειας με στόχο όχι μόνον να σταματήσει ο καλπασμός του φαινομένου αλλά και να αντιστραφούν οι επιπτώσεις που έχει μέχρι τώρα προκαλέσει.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο οικοσύστημα της Μεσογείου, το οποίο για πολύ τώρα καιρό περνά μια μεγάλη δοκιμασία. Το υδρόβιο περιβάλλον της Μεσογείου, επισήμανε, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Οι ξηρασίες και τα κύματα καύσωνα που περιοδικά την πλήττουν, έχουν αυξηθεί τόσο σε ένταση όσο επίσης σε συχνότητα και σε διάρκεια, τόνισε. Σύμφωνα με τον Κύπριο ηγέτη, η ήδη σοβαρή ανεπάρκεια πόσιμου νερού απειλεί να εξελιχτεί σε ακόμα πιο κρίσιμη λειψυδρία ενώ τεράστιες επενδύσεις σε παραθαλάσσια έργα υποδομής θα κινδυνεύσουν να καταστραφούν. Κατά τον ίδιον, η διάβρωση των παράκτιων ζωνών είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες με αρνητικές προεκτάσεις στην οικονομία, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, και με συνεχώς μεγαλύτερες επιπτώσεις σε ότι αφορά την παραγωγή τροφίμων και την υγεία του ανθρώπου γενικότερα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι οι αναπτυσσόμενες και οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουνε ιδιαίτερους κινδύνους και πως το ίδιο συμβαίνει με τα νησιωτικά κράτη, κυρίως τα μικρά υπό ανάπτυξη νησιωτικά κράτη. Ανεξάρτητα όμως με τις ιδιομορφίες που παρουσιάζει το φαινόμενο από μια περιοχή σε άλλη, η προσπάθεια του κάθε κράτους για προσαρμογή καθίσταται, κατά τον Κύπριο Πρόεδρο, όλο και πιο δύσκολη λόγω των συνεχώς επιδεινούμενων κλιματολογικών συνθηκών.

    Ο Τάσος Παπαδόπουλος πιστεύει πως λόγω των παγκόσμιων διαστάσεων του φαινομένου απαιτείται να εκπονηθεί μια περιεκτική και συντονισμένη στρατηγική. Θα πρέπει, όπως είπε, η συμμετοχή να είναι πολυδιάστατη και η όλη συλλογική προσπάθεια να έχει βραχυπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αποφασιστικά, τόσο στις περιφερειακές πτυχές του όσο και στο σύνολό του.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, διακήρυξε ο Πρόεδρός της, θεωρεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι το πλέον κατάλληλο θεσμικό όργανο από άποψη νομιμότητας και αποτελεσματικότητας για την ανάπτυξη και την εκτέλεση του απαιτούμενου σχεδίου δράσης και είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα της ζωής που απολαμβάνουμε σήμερα θα μεταβιβαστεί και στις επερχόμενες γενεές.

    Τον πρόεδρο Παπαδόπουλο συνόδευε στην σύνοδο του ΟΗΕ η υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 25 September 2007 - 1:20:32 UTC