Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-09-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψήφισμα για τη αναδάσωση κατεστραμμένων περιοχών
  • [02] Λευκωσία: Συνομιλίες Παπαδόπουλου-Ταλάτ
  • [03] Γερμανία: Συλλήψεις τριών υπόπτων τρομοκρατών
  • [04] Ιράκ: Θάνατοι 8 Αμερικανών στρατιωτών
  • [05] Αμερικανός σύμβουλος του Τόνυ Μπλέαρ για το Μεσανατολικό
  • [06] Τυφώνες στην Κεντρική Αμερική, καύσωνας στη Καλιφόρνια
  • [07] ΗΕ: Οικονομικές αρνητικές συγκυρίες στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν αναπτυσσόμενες χώρες
  • [08] Κινητοποίηση στην Αμερική για στήριγμα της πονεμένης Ελλάδας
  • [09] Ελλάδα: Η Τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

  • [01] Ψήφισμα για τη αναδάσωση κατεστραμμένων περιοχών

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    06-09-2007

    Νέα πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε στην Αθήνα το ψήφισμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη και ιδιαίτερα για τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα.

    Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, περιείχε παράγραφο την οποία δεν ψήφισε το Λαϊκό Κόμμα και κατ' επέκταση και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ανέφερε ότι 'τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλες οι καμένες δασικές περιοχές θα συνεχίσουν να είναι δάση και θα καλυφθούν από προγράμματα αναδάσωσης και ότι δεν θα επιτραπεί καμία αλλαγή όσο αφορά τη χρήση γης'. Ακόμη το ψήφισμα ζητάει να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια μείωσης της προστασίας των δασών μέσω τροποποιήσεων του ελληνικού συντάγματος' δηλαδή του πολυσυζητημένου άρθρου 24.

    Σχολιάζοντας το ψήφισμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η παράγραφος δείχνει παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και ειδικά στο Σύνταγμα Με αυτή την ευκαιρία όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την κυβέρνηση ακριβώς να μη επιμείνει στην αναθεώρηση του άρθρου 24.

    Με το ψήφισμά του όμως το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει άμεσα το Ταμείο Αλληλεγγύης και όλα τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποζημίωση των πληγέντων, σημειώνοντας ότι 'οι φετινές πυρκαγιές υπήρξαν οι πιο φονικές που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως από το 1871' τονίζοντας ιδιαίτερα και τον κίνδυνο που διέτρεξε η Αρχαία Ολυμπία.

    Με το ίδιο ψήφισμα καλούνται όλα τα κράτη μέλη να λάβουν αυστηρά μέτρα με στόχο την βελτίωση του νομοθετικού τους πλαισίου στον τομέα της προστασίας δασών και να απέχουν από δραστηριότητες εμπορευματοποίησης, αποχαρακτηρισμού και ιδιωτικοποίησης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις διακοπές, το βράδυ της Δευτέρας, άρχισε με ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

    [02] Λευκωσία: Συνομιλίες Παπαδόπουλου-Ταλάτ

    06-09-2007

    Παπαδόπουλος και Ταλάτ

    Δεν αναφέρθηκε πρόοδος μετά τις πρώτες εδώ και πάνω από ένα χρόνο απ' ευθείας συνομιλίες τη Τετάρτη στη Λευκωσία μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο κ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον κ. Ταλάτ ότι προσπαθεί να παρακάμψει την λεγόμενη συμφωνία της 8ης Ιουλίου που επετεύχθη πέρυσι και που προβλέπει τη σύσταση ειδικών επιτροπών για την εξέταση πτυχών του Κυπριακού προβλήματος.

    Από τη πλευρά του ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις. Πάντως παρά τις εμφανείς διαφορές απόψεων, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. των ΗΕ στη Κύπρο, Μάικλ Μόλλερ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα και επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές θα ξανασυναντηθούν όταν κριθεί απαραίτητο.

    [03] Γερμανία: Συλλήψεις τριών υπόπτων τρομοκρατών

    06-09-2007

    Οι Γερμανικές αρχές συνέλαβαν τρεις άνδρες με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν 'μαζικές', όπως χαρακτηρίστηκαν, βομβιστικές επιθέσεις εναντίον στόχων στη Γερμανία όπου συχνάζουν Αμερικανοί. Πιθανοί στόχοι θεωρούνται το διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, Αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ράμσταϊν, καθώς και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Οι ύποπτοι, δύο Γερμανοί πολίτες και ένας Τούρκος, συνελήφθησαν τη Τρίτη.

    Η ομοσπονδιακή εισαγγελέας, Μόνικα Χάρμς, δήλωσε ότι οι συλληφθέντες είχαν προμηθευτεί τεράστιες ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου για χρήση σε ενδεχομένως ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα και ότι κύριο κίνητρο τους ήταν το μίσος εναντίον Αμερικανών. Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ύποπτοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από το περασμένο Δεκέμβριο και ότι είχαν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο τρομοκρατών στο Πακιστάν.

    Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι οι συλλήψεις αποδεικνύουν ότι η απειλή της τρομοκρατίας είναι πραγματική και όχι αφηρημένη έννοια. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισι, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ για τις προσπάθειες των Γερμανικών αρχών κατά του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

    [04] Ιράκ: Θάνατοι 8 Αμερικανών στρατιωτών

    06-09-2007

    O Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 8 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες από τη Τρίτη, 6 στη Βαγδάτη και δύο στην επαρχία Σαλαχουντίν στο βόρειο Ιράκ. Επίσης από βομβιστική επίθεση στην συνοικία Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άτομα και τραυματίστηκαν 20 άλλα τη Τετάρτη. Η αστυνομία δήλωσε ότι η βόμβα εξερράγη σε πολυσύχναστη πλατεία και καθώς πολύς κόσμος περίμενε λεωφορεία για να πάει στη δουλειά του.

    Στο μεταξύ ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι Ιρακινοί στρατιώτες συνέλαβαν κύριο χρηματοδότη της αλ Κάιντα στο Ιράκ και έναν συνεργάτη του στη διάρκεια επιχείρησης στη Μοσούλη.

    [05] Αμερικανός σύμβουλος του Τόνυ Μπλέαρ για το Μεσανατολικό

    06-09-2007

    Τόνυ Μπλέαρ και Εχούντ Ολμέρτ

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών διόρισε τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Κύπρο, Ντον Μπάντλερ, ανώτερο σύμβουλο του ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Τόνυ Μπλέαρ, με στόχο την προώθηση ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τη περιοχή.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισι, δήλωσε ότι ο κ. Μπάντλερ, μέχρι σήμερα συνταξιούχος διπλωμάτης, θα τεθεί επικεφαλής της αποστολής στην Ιερουσαλήμ του Διεθνούς Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου, Τόνυ Μπλέαρ, πραγματοποιεί περιοδεία δύο εβδομάδων στη περιοχή ενόψει της ειρηνευτικής διάσκεψης για το Μεσανατολικό που αναμένεται το Νοέμβριο.

    [06] Τυφώνες στην Κεντρική Αμερική, καύσωνας στη Καλιφόρνια

    06-09-2007

    Σφοδρές βροχοπτώσεις απ' την τροπική καταιγίδα Φίλιξ απειλούν με πλημμύρες και κατολισθήσεις την Κεντρική Αμερική, μια μέρα μετά τους 9 θανάτους που ο τότε τυφώνας Φίλιξ προκάλεσε στη Νικαράγουα. Η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι ο Φίλιξ συνεχίζει να εξασθενεί πάνω απ' τα βουνά της Κεντρικής Αμερικής, αλλά προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρότατες κατολισθήσεις στις ορεινές περιοχές της Ονδούρας, του Ελ Σαλβαντόρ και της Νικαράγουα.

    Στο μεταξύ, ο τυφώνας Χενριέτ συνεχίζει να απειλεί το Μεξικό με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα. Μετεωρολόγοι δηλώνουν ότι η Χενριέτ βρίσκεται περίπου 115 χιλιόμετρα νότια του Γουέϊμας στο Μεξικό και κινείται βόρεια με ταχύτητα 19 χιλιομέτρων την ώρα.

    Παράλληλα, τουλάχιστον 25 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Λος Άντζελες απ' το κύμα καύσωνα που επικρατεί στη νότια Καλιφόρνια με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου εδώ και πάνω από μια εβδομάδα. Επίσης ο καύσωνας ασκεί πιέσεις και στο σύστημα ηλεκτροδότησης της περιοχής καθώς δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι καταφεύγουν στα κλιματιστικά τους για να ανακουφιστούν. Πάντως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι από σήμερα οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να υποχωρούν.

    [07] ΗΕ: Οικονομικές αρνητικές συγκυρίες στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν αναπτυσσόμενες χώρες

    06-09-2007

    Η Υπηρεσία Εμπορίου και Ανάπτυξης των ΗΕ δηλώνει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες διανύουν περίοδο έντονης οικονομικής ανάπτυξης, αλλά παραμένουν ευπαθείς στις συνέπειες απ' τα συνεχιζόμενα προβλήματα της δευτερογενούς αγοράς στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ.

    Η Υπηρεσία των ΗΕ προτείνει στις αναπτυσσόμενες χώρες να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε οικονομικές συνεργασίες με γειτονικές τους χώρες και να αποφεύγουν συμφωνίες με πλούσιες χώρες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα τους θεσμοθέτησης εθνικής πολιτικής.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός οικονομικών, Ρόμπερτ Στήλ, δήλωσε πάντως ότι η κρίση με την αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι ανώτεροι αξιωματούχοι παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση. Πάντως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι τα προβλήματα αυτά δεν έχουν επηρεάσει την ευρύτερη Αμερικανική οικονομία.

    [08] Κινητοποίηση στην Αμερική για στήριγμα της πονεμένης Ελλάδας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    06-09-2007

    Δείτε το βίντεο για την προσφορά αρωγής στην Ελλάδα από την ομογένεια - Download

    Δείτε το βίντεο για την προσφορά αρωγής στην Ελλάδα από την ομογένεια

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο εκφράζεται συμπάθεια για τις απώλειες λόγω των πυρκαγιών στην Ελλάδα και τονίζεται η στήριξη των ΗΠΑ για την αντιμετώπισή τους. Το ψήφισμα παρουσίασε ο Βουλευτής John Sarbanes εκ μέρους 14 επιφανών συναδέλφων του που το συγκηδεμόνευσαν.

    Παράλληλα οι εφημερίδες New York Timeς και USA Today δημοσίευσαν ολοσέλιδη ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου και άλλων επιφανών ομογενών με την οποία καλούνται όλοι οι Αμερικανοί να αποστείλουν συνεισφορές για την τόνωση της Ελλάδας μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.goarch.org.

    Η αρχιεπισκοπική ανακοίνωση με τίτλο Το λίκνο της Δημοκρατίας χρειάζεται τη βοήθειά σου είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των προσπαθειών που καταβάλουν οι ομογενείς με στόχο να ενδυναμώσουν την Ελλάδα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις καταστροφές που υπέστη.

    Στις ομογενειακές προσπάθειες είναι αφιερωμένο και το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ Από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΝΕΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Γ. Μπίστης: Η Ομογένεια κινητοποιείται από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών για να ανακουφίσει τα πυρόπληκτα αδέλφια της στην Ελλάδα και να βοηθήσει την γενέτειρα να ανακάμψει από το φοβερό χτύπημα που της προξένησαν οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού.

    Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος

    Στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συγκλονισμένος από την μεγάλη τραγωδία, ανέλαβε πολύπλευρη προσπάθεια αρωγής. Στα πλαίσιά της γίνονται περιφορές δίσκων στις Ελληνορθόδοξες ενορίες για την ενίσχυση των πυρόπληκτων.

    Σεβ. κ. Δημήτριος: Επίσης οι μεγάλες οργανώσεις της Αρχιεπισκοπής, όπως είναι η Ηγεσία των 100, το Ταμείο Πίστεως, η Φιλόπτωχος και οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου αμέσως κινητοποιήθηκαν και έχουμε και από εκεί ήδη τα πρώτα σημαντικά ποσά. Παράλληλα έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις και υποσχετικές δεσμεύσεις οικογενειών και ατόμων σημαντικού ύψους. Για παράδειγμα, μια από αυτές είναι του ύψους του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

    Γ. Μπίστης: Έκδηλα περήφανος για την αυθόρμητη και γενναιόδωρη ανταπόκριση της ομογένειας είναι ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλέξανδρος Μαλλιάς.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Πρέσβης κ. Μαλλιάς: Θα έλεγα κ. Μπίστη ότι ήτανε και είναι συγκινητική. Βεβαίως όλοι έχουνε ρίζες στον τόπο τους, στα χωριά τους, στις πόλεις, στην Αρκαδία, στην Εύβοια, οι οποίες έχουνε πληγεί. Αυτή την αγωνία για τον τόπο την μετατρέπουν τώρα σε μια συντονισμένη, και υπογραμμίζω την έννοια συντονισμένη, προσπάθεια αρωγής η οποία είναι άμεση αλλά θα είναι και μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη.

    Γ. Μπίστης: Ανάμεσα στους πρώτους που εκδήλωσαν τη λύπη τους για τις θλιβερές εξελίξεις ήταν ο Δημοκρατικός Βουλευτής της Πολιτείας Maryland, John Sarbanes - Γιάννης Σαρμπάνης.

    J. Sarbanes

    U.S. Rep. J. Sarbanes: Πρώτα από όλα θέλω να εκφράσω τα βαθιά συλλυπητήρια μου στις οικογένειες που έχουν πάθει από αυτή την κατάσταση στην Ελλάδα. Σπαράζει η καρδιά των ομογενών και πολλών Αμερικανών, επειδή υποφέρει ένας από τους καλύτερους συμμάχους και παραδοσιακούς φίλους των ΗΠΑ. Υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση που μας συνδέει με την Ελλάδα.

    Γ. Μπίστης: Άλλος βαθιά συγκλονισμένος είναι ο Ρεπουμπλικανός Βουλευτής από τη Flolrida, Gus-Κωνσταντίνος Bilirakis.

    U.S. Rep. G. Bilirakis: Τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα αποτελούν πραγματικά μια πολύ μεγάλη τραγωδία και όλοι μας συμπάσχουμε με τον Ελληνικό λαό. Αγαπάμε την Ελλάδα και ενωμένοι θα τη βοηθήσουμε οικονομικά για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσει να ορθοποδήσει.

    Γ. Μπίστης: Ο Δημοκρατικός Βουλευτής του Ohio, Zack Space, εκτιμά πως τα έντονα αισθήματα συμπόνιας που εκδηλώνονται σχετίζονται άμεσα με στις αρχές που μεταλαμπάδευσαν οι Έλληνες μετανάστες του περασμένου αιώνα.

    Z. Space

    U.S. Rep. Z. Space: Οι αρχές αυτές μας κάνουνε να συμπονάμε και να ανησυχούμε για κάθε τι που συμβαίνει στην Ελλάδα και στους πολίτες της. Ανησυχούμε τόσο για τα ιστορικά μνημεία της όσο και για τους ανθρώπους που υποφέρουν. Διακαής μας πόθος εδώ στην Αμερική είναι να απαλύνουμε τον πόνο τους.

    Γ. Μπίστης: Η εκλογική περιφέρεια του Κωνσταντίνου Μπιλιράκη περιλαμβάνει το γραφικό Tarpon Springs που ίδρυσαν στη Florida σφουγγαράδες από Ελληνικά νησιά. Η ατμόσφαιρα εκεί είναι αυτές τις μέρες βαριά.

    G. Bilirakis

    U.S. Rep. G. Bilirakis: Όλοι είναι πολύ στεναχωρημένοι και προσεύχονται για τα αδέλφια μας στην Ελλάδα για τα οποία τρέφουμε μεγάλη αγάπη. Θα τα βοηθήσουμε οικονομικά.

    Γ. Μπίστης: Ο John Sarbanes βλέπει την κινητοποίηση της ομογένειας σαν σημαντικό κομμάτι ενός ευρύτερου Αμερικανικού πακέτου βοήθειας.

    U.S. Rep. J. Sarbanes: Το Αμερικανικό κράτος χορήγησε αρχική βοήθεια 1.2 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης η Υπηρεσία Δασών προσφέρει τεχνική βοήθεια και θα ενημερώσει την κυβέρνηση μας για οτιδήποτε πρόσθετη βοήθεια χρειαστεί να δώσουμε.

    Γ. Μπίστης: Ανάμεσα στους ιδιωτικούς φορείς που έχουνε δραστηριοποιηθεί για να συγκεντρωθεί όσο γίνεται περισσότερη βοήθεια για τους πυρόπληκτους είναι η ΑΧΕΠΑ, η μεγαλύτερη και αρχαιότερη ομογενειακή οργάνωση. Διευθυντής της είναι ο Basil Mossaides β Βασίλης Μοσαΐδης.

    B. Mossaides

    B. Mossaides: Στις τελευταίες τέσσαρες μέρες συγκεντρώσαμε 25.000 δολάρια. Καλούμε όλους να συνεισφέρουν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.ahepa.org

    Γ. Μπίστης: Συνήθως όταν γίνονται έρανοι στην Αμερική για κάποιο σκοπό εγείρονται και πολλά ερωτήματα γι αυτούς. Όμως στη προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας κανένας δεν έχει μέχρι στιγμής κάνει τίποτα τέτοιο. Ο Zack Space μας εξήγησε το γιατί.

    U.S. Rep. Z. Space: Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκαν όταν η Νέα Υόρκη υπέστη το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Πρόπερσι επίσης η Ελλάδα έδωσε βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της Νέας Ορλεάνης μετά το πέρασμα του Τυφώνα Κατρίνα. Τώρα έχει έρθει η δική μας σειρά να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τους ανθρώπους της που υποφέρουν.

    Γ. Μπίστης: Με πρωτοβουλία της ομογένειας επιστρατεύτηκαν στους εράνους για την Ελλάδα και άλλες σημαντικές κοινότητες στην Αμερική, όπως η Εβραϊκή, η Ιταλική και η Σερβική. Κατά τον Basil Mossaides:

    B. Mossaides: Η συνεργασία με ξένες οργανώσεις είναι απαραίτητη γιατί θα χρειαστεί να μαζέψουμε ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να αναδασώσουμε την χώρα, να τονώσουμε την κτηνοτροφία της και να ξαναχτίσουμε τα σπίτια που κάηκαν.

    Γ. Μπίστης: Τα γρανάζια του Αμερικανικού μηχανισμού για να βοηθηθεί η Ελλάδα να ξεπεράσει το κακό που τη βρήκε πιθανότατα τέθηκαν πιο γρήγορα σε λειτουργία χάρις στην άμεση κινητοποίηση της ομογένειας.

    Πρέσβης κ. Μαλλιάς: Η ομογένεια ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε στο πλευρό όλων μας. Είναι κατά τη στιγμή αυτή η καρδιά της κινητοποίησης. Και είμαι επίσης βέβαιος ότι η παρουσία ενός επιφανούς ομογενούς του Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών, κυρίου John Negroponte, στην υπ αριθμόν δύο θέση στην ιεραρχία του State Department θα συμβάλει πάρα πολύ προς την κατεύθυνση αυτή.

    Γ. Μπίστης: Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν έχει καμία αμφιβολία πως με την πάροδο του χρόνου θα επουλωθούν όλα τα τραύματα του πονεμένου Ελληνικού λαού όπως συνέβη και στη Νέα Υόρκη μετά το πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Σεβ. κ. Δημήτριος: Αυτή είναι η ελπίδα μας, αυτή είναι η προσευχή μας που επαναλαμβάνω δεν στηρίζεται σε ευχολόγια, αλλά στηρίζεται σε μια πραγματικότητα την οποία έχουμε ζήσει κατ επανάληψιν εδώ.

    Γ. Μπίστης: Για την ανακούφιση των πυρόπληκτων εργάζονται και πολλοί άλλοι ομογενειακοί φορείς όπως ο Περιφερειάρχης του ΣΑΕ για την Αμερική, Θεόδωρος Σπυρόπουλος. Επίσης η Πρεσβεία και τα Προξενεία της Ελλάδας στην Αμερική μένουνε κάθε μέρα πολλές ώρες ανοιχτά και βοηθούν τους ομογενείς να κάνουνε εμβάσματα στους ειδικούς λογαριασμούς που έχουν ανοίξει για τα θύματα των πυρκαγιών.

    [09] Ελλάδα: Η Τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    06-09-2007

    20 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε στην Αθήνα και διήρκεσε δύο ώρες και 22 λεπτά, η τηλεοπτική αναμέτρηση των 6 αρχηγών των κυριοτέρων Ελληνικών πολιτικών κομμάτων, ενόψει των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου. Η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταδόθηκε σε διακαναλική σύνδεση από το ραδιο-τηλεοπτικό μέγαρο της Ελληνικής τηλεόρασης.

    Με κύριο χαρακτηριστικό τα αυστηρά χρονικά πλαίσια των ερωτήσεων και απαντήσεων, την έλλειψη διαλόγου και τις συμπυκνωμένες έξι θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες οι εξι δημοσιογράφοι, ύστερα από κλήρωση, είχαν κληθεί να θέσουν τις 30 δευτερολέπτων ερωτήσεις τους, ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ το πολυσυζητημένο ντημπέιτ των πολιτικών αρχηγών που δέκα μέρες πριν τις εκλογές έδωσε και τη πρώτη γενική εικόνα των απόψεων και των θέσεων των αρχηγών κομμάτων χωρίς όμως να επιτρέψει την όποια πολιτική εποικοδομητική αντιπαράθεση.

    Σε ένα λυτό και ειδικά διαμορφωμένο στούντιο οι κ.κ. Καραμανλής, Παπανδρέου, κυρία Παπαρήγα και οι κ.κ. Αλαβάνος, Καρατζαφέρης και Παπαθεμελής, κάθισαν δεξιά της συντονίστριας δημοσιογράφου της ΕΡΤ κ. Χούχλη έχοντας απέναντί τους τους δημοσιογράφους εκπροσώπους των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας κ.κ. Παπαχελά, Λιάτσο, Ευαγγελάτο, Χατζηνικολάου και τις κυρίες Ελλη Στάη και Ολγα Τρέμη.

    Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές το ντημπέιτ είναι ισχυρό επικοινωνιακό όπλο γιατί είναι η μοναδική ευκαιρία των αρχηγών να εκφράσουν τις θέσεις τους και να συγκριθούν μεταξύ τους, αλλά δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους παρά μόνο τους αναποφάσιστους.

    Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής προσερχόμενος δεν έκανε δηλώσεις, ούτε η κ. Παπαρήγα, αντίθετα ο κ. Παπανδρέου ήταν επιθετικός μιλώντας για απερχόμενη κυβέρνηση, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης αστειεύτηκε λέγοντας οτι το λεμόνι που κρατούσε προορίζονταν να δώσει γεύση στή...σούπα, υπονοώντας την χαλαρή τηλεμαχία.

    Το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις ήταν πάντα ο στόχος στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις και γι αυτό σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα κομματικά στρατηγεία, τόσο το ντύσιμο, οι κινήσεις και ο τρόπος έκφρασης των αρχηγών μελετήθηκαν ιδιαίτερα και ύστερα το ύφος και το περιεχόμενο των απαντήσεων

    Με μικρές εντάσεις λόγω του περιορισμένου χρόνου και με τις εκτός θέματος απαντήσεις, που μερικοί από τους πολιτικούς αρχηγούς διάλεγαν για να απαντήσουν έμμεσα στα λεγόμενα των άλλων, το ντημπέιτ κύλησε ικανοποιητικά, σε ήπιους τόνους και με σχετική ειλικρίνεια. Συμπέρασμα ιδιαίτερο, ή κάποια καινούργια θέση από τα λεχθέντα για την κοινωνική πολιτική, την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την μετανάστευση, την δημόσια διοίκηση, την υγεία και την παιδεία, δεν βγήκε.

    Όμως ο πρωθυπουργός κύριος Καραμανλής έδωσε δύο ειδήσεις. Στην εξωτερική πολιτική και στο θέμα των Σκοπίων διαβεβαίωσε οτι δεν θα συναινέσει στην είσοδο του κράτους στο ΝΑΤΟ, αν δεν επιλυθεί το θέμα του ονόματος, ενώ για την περίπτωση της μη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές απέκλεισε τις συνεργασίες, λέγοντας ότι θα είναι αναπόφευκτες νέες εκλογές


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 7 September 2007 - 1:18:40 UTC