Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της αποστολής Αμερικανικών στρατευμάτων στο Πακιστάν
  • [02] 70 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη
  • [03] Σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη η Κοντολίζα Ράις
  • [04] Ταλεμπάν: Ζωντανοί οι 21 Νοτιοκορεάτες όμηροι
  • [05] Λαβρώφ: Η Ουάσιγκτον δεν έχει πείσει τη Μόσχα στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας
  • [06] Βραζιλία: Οι τελευταίες στιγμές της μοιραίας πτήσης στο αεροδρόμιο του Σάο Πάολο
  • [07] Ο Ρούπερτ Μέρντοκ ο νέος ιδιοκτήτης της Wall Street Journal
  • [08] Κατάρρευση γέφυρας στη Μιννεσότα
  • [09] Οικονομική ζημία της εταιρείας παιχνιδιών Ματτέλ λόγω ανακλήσεων Κινεζικών προϊόντων
  • [10] Νομοσχέδια διαφάνειας εγκρίνουν Βουλή και Γερουσία
  • [11] Μπάουτσερ: Πιθανή η χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στην κρίση με τους ομήρους στο Αφγανιστάν.

  • [01] Ο Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της αποστολής Αμερικανικών στρατευμάτων στο Πακιστάν

    02-08-2007

    Ο προεδρικός υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι έτοιμες να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στο Πακιστάν προς καταδίωξη τρομοκρατών, με ή χωρίς την άδεια της Ισλαμαμπάντ.

    Σε ομιλία του εδώ στην Ουάσιγκτον, ο γερουσιαστής Ομπάμα επεσήμανε ότι αν εκλεγόταν πρόεδρος θα ήταν διατεθειμένος να στείλει Αμερικανικές δυνάμεις στην βορειοδυτική μεθόριο του Πακιστάν προς αναζήτηση τρομοκρατών της Αλ Κάιντα. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι η προσοχή του προέδρου Μπούς έχει αποσπαστεί απ' τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας λόγω του πολέμου στο Ιράκ και επεσήμανε ότι μια απ' τις πρώτες προτεραιότητες του, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα είναι η απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ομπάμα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σέβονται την αυτεξουσιότητα της Πακιστανικής κυβέρνησης και επεσήμανε ότι ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, καταβάλλει έντονες προσπάθειες κατά της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν και οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να βοηθήσουν αυτές τις προσπάθειες.

    [02] 70 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη

    02-08-2007

    Η Ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι σειρά από εκρήξεις βομβών στη Βαγδάτη είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν κάπου 70 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα.

    Στην πιο αιματηρή από τις σημερινές επιθέσεις τουλάχιστον 50 άτομα σκοτώθηκαν και γύρω στα 60 τραυματίστηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε φορτηγό αυτοκίνητο μεταφοράς καυσίμων που ήταν σταθμευμένο κοντά σε πρατήριο βενζίνης στην συνοικία Μανσούρ της Ιρακινής πρωτεύουσας.

    Την Τετάρτη επίσης το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα των Σουνιτών ανακοίνωσε ότι αποσύρεται απ' τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού, Νούρι Αλ Μαλίκι, υποσκάπτοντας ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για εθνική συμφιλίωση στο Ιράκ. Το κόμμα δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μαλίκι δεν έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα του αντιμετώπισης των Σιιτικών πολιτοφυλακών και αναμόρφωσης των δυνάμεων ασφάλειας και των διαδικασιών σύλληψης και κράτησης.

    [03] Σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη η Κοντολίζα Ράις

    02-08-2007

    Η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, βρίσκεται στο Ισραήλ όπου και παρότρυνε όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που πιθανότατα θα εκδηλωθούν κατά την επικείμενη ειρηνική διάσκεψη για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος.

    Η κυρία Ράις είχε την Τετάρτη συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ με τον Πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους προκαταρκτικά της διάσκεψης για το Μεσανατολικό που έχει προτείνει ο Πρόεδρος Μπους για αργότερα φέτος.

    Ισραηλινός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο κύριος Ολμέρτ είπε στην Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών ότι η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στις ειρηνευτικές προσπάθειες. Η Χαμάς ανέκτησε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας τον Ιούνιο μετά από συγκρούσεις με δυνάμεις του κόμματος της Φατάχ του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Η κυρία Ράις συναντάται με τον κύριο Αμπάς και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησής του αργότερα σήμερα.

    Στο μεταξύ στη Γάζα συγκρούσεις μεταξύ της Χαμάς και ενόπλων της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, κόστισαν τη ζωή σε ένα άτομο τη Τετάρτη.

    [04] Ταλεμπάν: Ζωντανοί οι 21 Νοτιοκορεάτες όμηροι

    02-08-2007

    Πόστερ με τις φωτογραφίες των ομήρων

    Οι Ταλεμπάν δήλωσαν ότι οι 21 εναπομείναντες Νοτιοκορεάτες όμηροι στο Αφγανιστάν είναι ακόμη ζωντανοί, αλλά είναι πιθανό να σκοτωθούν αν η κυβέρνηση δεν τους ανταλλάξει με κρατούμενους Ταλεμπάν. Εκπρόσωπος των Ταλεμπάν έκανε την εν λόγω δήλωσε τη Τετάρτη, λίγο μετά την εκπνοή και της τελευταίας προθεσμίας που είχαν δώσει οι απαγωγείς. Επίσης ο εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

    Οι ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν έρριξαν φυλάδια που προειδοποιούν για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης στην επαρχία Γκάζνι, όπου οι Ταλεμπάν κρατούν τους Νοτιοκορεάτες ομήρους. Αλλά Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρόκειται για επιχείρηση ρουτίνας και όχι διάσωσης των ομήρων. Οι Ταλεμπάν έχουν ήδη σκοτώσει δύο απ' τους ομήρους.

    [05] Λαβρώφ: Η Ουάσιγκτον δεν έχει πείσει τη Μόσχα στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας

    02-08-2007

    Σεργκέι Λαβρώφ

    Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν προσκόμισαν πειστικά στοιχεία που να δικαιολογούν την ανάπτυξη αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος στην ανατολική Ευρώπη. Ανώτεροι Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνομιλίες αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον με θέμα την αντιπυραυλική ασπίδα που προτείνεται να αναπτυχθεί στην Πολωνία και την Τσεχία. Η Ρωσία αντιτίθεται στην ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος.

    Ο κ. Λαβρώφ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να κάνει τη Μόσχα να αλλάξει γνώμη. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε πάντως ότι οι δύο αντιπροσωπίες είχαν μια καλή προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν το θέμα της αντιπυραυλικής συνεργασίας. Περισσότερες συνομιλίες για το θέμα έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο στη Μόσχα.

    [06] Βραζιλία: Οι τελευταίες στιγμές της μοιραίας πτήσης στο αεροδρόμιο του Σάο Πάολο

    02-08-2007

    Βραζιλιανές αρχές που διερευνούν τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στο Σάο Πάολο λένε ότι ανάλυση του λεγόμενου μαύρου κουτιού, το οποίο περιέχει τα τεχνικά στοιχεία της πτήσης, έδειξε ότι οι πιλότοι του αεροσκάφους δεν μπόρεσαν να επιβραδύνουν την τροχοδρόμηση του στον αεροδιάδρομο με αποτέλεσμα την συντριβή του.

    Αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που εξέτασε την υπόθεση έδωσε στην δημοσιότητα το κείμενο των τελευταίων συνομιλιών που είχαν οι πιλότοι της πτήσης με το κέντρο ελέγχου λίγο πριν το αεροπλάνο συντριβεί στις 17 Ιουλίου, στο αεροδρόμιο του Σάο Πάολο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Φόλχα Ντέ Σάο Πάολο το μαύρο κουτί έδειξε ότι ένας μοχλός που ελέγχει την ταχύτητα του αεροπλάνου βρίσκονταν στραμμένος σε λανθασμένη κατεύθυνση κατά την στιγμή της προσγείωσης και ότι συνέπεια του λάθους ήταν το αεροπλάνο να επιταχύνει αντί να επιβραδύνει την πορεία του.

    Το κείμενο με τις συνομιλίες του πληρώματος δείχνει ότι ένας από τους πιλότους της πτήσης σε κάποια στιγμή φώναξε 'Κόψε ταχύτητα' και αμέσως μετά ακούστηκαν οι λέξεις 'Ω, Θεέ μου, Θεέ μου'. Το ατύχημα κόστισε τη ζωή στους 187 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος και σε 12 άλλα άτομα στο έδαφος.

    [07] Ο Ρούπερτ Μέρντοκ ο νέος ιδιοκτήτης της Wall Street Journal

    02-08-2007

    Ρούπερτ Μέρντοκ

    Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοκ, που μόλις αγόρασε, έναντι 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την εταιρεία Ντάου Τζόουνς, την μητρική εταιρεία της ιστορικής Αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, διαβεβαίωσε την οικογένεια Μπάνκροφτ, την μέχρι σήμερα ιδιοκτήτρια της εταιρείας, ότι θα διαφυλάξει τις αρχές της. Ο Μέρντοκ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους Μπάνκροφτ για την αποδοχή της προσφοράς του για την εταιρεία Ντάου Τζόουνς, λέγοντας ότι αναγνωρίζει πόσο δύσκολη ήταν αυτή η απόφαση για ορισμένα μέλη της οικογένειας.

    Η συμφωνία για την πώληση της εταιρείας ανακοινώθηκε τη Τετάρτη. Αρχικά ο Ρούπερτ Μέρντοκ υπέβαλε προσφορά για την αγορά της εταιρείας Ντάου Τζόουνς το Μάιο, έναντι 60 δολαρίων την μετοχή, δηλαδή πολύ υψηλότερα απ' την αξία της στην αγορά. Αλλά η προσφορά ανησύχησε ορισμένα μέλη της οικογένειας Μπάνκροφτ, καθώς και τους δημοσιογράφους της Wall Street Journal που εξέφρασαν φόβους ότι ο Μέρντοκ θα καταστρέψει την δημοσιογραφική αξιοπιστία της εφημερίδας.

    [08] Κατάρρευση γέφυρας στη Μιννεσότα

    02-08-2007

    Γέφυρα διαπολιτειακού αυτοκινητόδρομου με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας κατέρρευσε πάνω απ' τον ποταμό Μισισιπή στην Μιννεάπολη της Πολιτείας Μινεσότα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 6 άτομα, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος της πόλης και πολλά άλλα να τραυματιστούν.

    Οι αρχές δεν γνωρίζουν τι προκάλεσε την κατάρρευση της γέφυρας στα νερά του Μισισιπή από ύψος 20 μέτρων. Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούνταν εργασίες επισκευών και συντήρησης της γέφυρας. Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Ο δήμαρχος της Μιννεάπολης δήλωσε ότι 50 αυτοκίνητα έπεσαν στο ποτάμι και ότι διασώθηκαν όλοι οι επιζώντες που είχαν εγκλωβιστεί πάνω στη γέφυρα. Μεταξύ των διασωθέντων ήταν και παιδιά που επέβαιναν σε σχολικό λεωφορείο που βρισκόταν πάνω στη γέφυρα τη στιγμή της κατάρρευσης.

    Σωστικά συνεργεία και ομάδες της πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο του τραγικού συμβάντος κατορθώνοντας να ανασύρουν ανθρώπους απ' το νερό καθώς και άτομα που είχαν εγκλωβιστεί σε σημεία της γέφυρας που δεν ήταν μέσα στα νερά του ποταμού. Νοσοκομειακοί παράγοντες δήλωσαν ότι τουλάχιστον ένα παιδί είναι μεταξύ των 28 τραυματιών και 6 απ' τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

    [09] Οικονομική ζημία της εταιρείας παιχνιδιών Ματτέλ λόγω ανακλήσεων Κινεζικών προϊόντων

    02-08-2007

    Η μεγάλη Αμερικανική βιομηχανία παιχνιδιών Ματτέλ ανακοίνωσε ότι οι ανακλήσεις ενάμισι εκατομμυρίου παιχνιδιών κατασκευασμένων στη Κίνα, είχε σαν συνέπεια την μείωση των εσόδων της κατά το ήμισυ το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η Ματτέλ ανακοίνωσε τη Πέμπτη ότι θα αναπροσαρμόσει την έκθεση των εισοδημάτων της αφαιρώντας 30 εκατομμύρια απ' τα 63,5 εκατομμύρια που είχε δηλώσει αρχικά.

    Η θυγατρική της εταιρεία Fisher Price απέσυρε απ' τα ράφια των καταστημάτων στις ΗΠΑ 967 χιλιάδες πλαστικά παιχνίδια που είχαν κατασκευαστεί στη Κίνα. Επίσης άλλες 533 χιλιάδες παιχνίδια της εταιρείας αποσύρθηκαν απ' τα ράφια καταστημάτων διεθνώς. Πρόκειται για 80 τύπους παιχνιδιών στους οποίους χρησιμοποιήθηκε μπογιά που περιέχει μόλυβδο, ουσία που ενοχοποιείται για εγκεφαλικές και αιματολογικές παθήσεις σε μικρά παιδιά. Η Αμερικανική Υπηρεσία Καταναλωτή συμβουλεύει τους γονείς να αποσύρουν ύποπτα παιχνίδια και να επικοινωνήσουν με την εταιρεία.

    [10] Νομοσχέδια διαφάνειας εγκρίνουν Βουλή και Γερουσία

    02-08-2007

    Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότερα μέτρα για την διατήρηση της διαφάνειας στο έργο της νομοθετικής εξουσίας και μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας για τις δραστηριότητες των ομάδων ειδικών συμφερόντων, των γνωστών λόμπι. Με 83 ψήφους υπέρ έναντι 14 η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο. Παρόμοιο μέτρο είχε εγκριθεί και απ' τη Βουλή με 411 ψήφους έναντι 8.

    Το νομοσχέδιο επιβάλλει στα μέλη του Κογκρέσου να αποκαλύπτουν περισσότερες πληροφορίες για δαπάνες που προτείνουν με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οικονομικού οφέλους των μελών του Κογκρέσου ή των οικογενειών τους από τέτοιες προτάσεις. Επίσης το νομοσχέδιο απαγορεύει δώρα προς μέλη της Βουλής και της Γερουσίας από ομάδες ειδικών συμφερόντων.

    Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Μπεν Κάρντιν, δήλωσε ότι το μέτρο υποχρεώνει τα μέλη του Κογκρέσου να αποκαλύπτουν με κάθε λεπτομέρεια όλες τις εισφορές διαφόρων λόμπι στις προεκλογικές τους εκστρατείες.

    Πάντως ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο συνεχίζει να περιέχει 'παραθυράκια' που θα επιτρέπουν σε μέλη του Κογκρέσου να παρακάμπτουν την υποχρέωση για πλήρη διαφάνεια.

    [11] Μπάουτσερ: Πιθανή η χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στην κρίση με τους ομήρους στο Αφγανιστάν.

    02-08-2007

    Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχία για την τύχη των Νοτιοκορεατών ομήρων στο Αφγανιστάν και είπε ότι η Ουάσιγκτον κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει την απελευθέρωση τους.

    Ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Ριτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις κυβερνήσεις της Κορέας και του Αφγανιστάν, και ότι ενδέχεται η χρήση ένοπλων δυνάμεων για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

    Τα σχόλια του κ. Μπάουτσερ έρχονται σε αντίθεση με δηλώσεις άλλων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, που αποκλείουν την πιθανότητα ένοπλων επιχειρήσεων.

    Επίσης την Πέμπτη, Νοτιοκορεάτες νομοθέτες είχαν συνομιλίες με αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, καθώς Νοτιοκορεάτικη αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Αφγανιστάν προς αναζήτηση απευθείας διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείς.

    Η κρίση με τους ομήρους επίσης αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Μπους και του Αφγανού ομολόγου του Χαμίντ Καρζάι στο Καμπ Ντειβιντ έξω από τη Ουάσιγκτον την Κυριακή και τη Δευτέρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 3 August 2007 - 1:18:36 UTC