Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-06-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο Κ. Καραμανλής για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ
  • [02] Ιράκ: Επιχειρήσεις κατά της Αλ Κάιντα γύρω απ' τη Βαγδάτη
  • [03] Επιχειρήσεις του Αφγανικού στρατού κατά Ταλεμπάν
  • [04] Συνάντηση Αλί Λαριτζανί-Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι
  • [05] Πρόεδρος Μπούς κατά ερευνών με πρωτογενή εμβρυϊκά κύτταρα
  • [06] Η Ρωσία απορρίπτει νέο ψήφισμα των ΗΕ για το Κόσοβο
  • [07] Λαβρώφ: Ο κίνδυνος απ' το Ιράν δεν δικαιολογεί την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ
  • [08] O Μ. Αμπάς απορρίπτει διάλογο με την Χαμάς
  • [09] Η πρόταση να ταξιδεύουν οι Έλληνες δίχως βίζα στην Αμερική

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο Κ. Καραμανλής για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    21-06-2007

    Από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες θα αναχωρήσει σήμερα το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Γύρω στο μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα Γραφεία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας 'Κωνσταντίνος Καραμανλής' στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στην συνέχεια θα παραστεί στα επίσημα εγκαίνια του νέου κτηρίου ιδιοκτησίας του Ελληνικού κράτους, της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    Στις 1 μετά το μεσημέρι ο κ. Καραμανλής, θα γευματίσει με τους άλλους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην καθιερωμένη συνάντηση που γίνεται πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να προεξετασθούν τα θέματα της συνόδου και να καθορισθεί η στάση του κόμματος.

    Στις 5.30 το απόγευμα, θα αρχίσουν οι εργασίες του Συμβουλίου Κορυφής. Ο κ. Καραμανλής έχει προγραμματισμένη συνάντηση στις 6.15 με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χάνς Γκέρτ Πέτερινγκ και θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας των 27, με κεντρικό θέμα συζήτησης το περιεχόμενο της νέας Συνθήκης της Ένωσης που προτείνει η Γερμανική προεδρία. Μια απλοποιημένη συνθήκη που δεν θα είναι συνταγματική, αλλά θα επιτρέψει, εφ όσον υιοθετηθεί, να επαναπροσδιορισθεί η πορεία της διευρυμένης Ευρώπης και να της δοθεί μέσα από θεσμικές αλλαγές μια νέα δυναμική δράσης.

    Η Βρετανία και η Πολωνία για τους δικούς της λόγους η καθεμιά, ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να μην συμφωνούν με την πρόταση γι αυτό και όλοι μιλούν για διπλωματικό μαραθώνιο παζάρι που έχει ήδη αρχίσει και μπορεί να ξεπεράσει χρονικά και την Παρασκευή προκειμένου θα επιτευχθεί συμφωνία.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στους 'Financial Times' όπου σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και σε ποσοστό που κυμαίνεται από το 65 μέχρι 75%, οι πολίτες επιθυμούν να προκηρυχθούν δημοψηφίσματα για την κύρωση της νέας Ευρωπαϊκής συνθήκης εφ όσον υιοθετηθεί, γεγονός όμως που δεν προβλέπεται.

    'Στο τέλος της εβδομάδας δεν θα υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι. Αν δεν υπάρξει συμφωνία όλοι θα έχουν χάσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και καθένα από τα κράτη μέλη', δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο Γερμανός Υπουργός εξωτερικών κ. Σταινμάιερ.

    [02] Ιράκ: Επιχειρήσεις κατά της Αλ Κάιντα γύρω απ' τη Βαγδάτη

    21-06-2007

    Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες χτενίζουν περιοχές βόρεια και νότια της Βαγδάτης καθώς εντείνονται οι επιχειρήσεις των Αμερικανικών δυνάμεων κατά της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων.

    Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 41 αντάρτες και κατάσχεσε μεγάλες ποσότητες όπλων στα πλαίσια επιχειρήσεων στην επαρχία Ντιγιάλα, που θεωρείται προπύργιο της Αλ Κάιντα βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Επίσης ο Αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι άλλοι 5 αντάρτες σκοτώθηκαν και 62 ύποπτοι συνελήφθησαν σε ταυτόχρονη επιχείρηση νοτιοανατολικά της Ιρακινής πρωτεύουσας.

    Παράλληλα καταστράφηκαν 17 πλοιάρια στον ποταμό Τίγρη που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά εκρηκτικών υλών στη Βαγδάτη. Επίσης δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τη Τετάρτη από εκρήξεις βομβών νοτιοδυτικά της Βαγδάτης.

    [03] Επιχειρήσεις του Αφγανικού στρατού κατά Ταλεμπάν

    21-06-2007

    Αφγανός στρατηγός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του διεξάγουν την πρώτη πολεμική επιχείρηση που οργανώθηκε και εκτελείται από Αφγανούς, με στόχο την πάταξη μαχητών Ταλιμπάν στην επαρχία Γκάζνι. Ο στρατηγός είπε ότι οι δυνάμεις του προσπαθούν επίσης να αποκαταστήσουν το κύρος της κυβέρνησης στην εν λόγω επαρχία, ανοίγοντας σχολεία και νοσοκομεία στην περιοχή, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, παρά τις απειλές από τους Ταλιμπάν.

    Υποστηρικτικό ρόλο στις προσπάθειες των Αφγανικών δυνάμεων έχουν αναλάβει Αμερικανικές δυνάμεις. Ο Αμερικανός συνταγματάρχης, Μάρτιν Σουάϊτσερ, δήλωσε ότι οι Αφγανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην επαρχία Γκάζνι για να αποτρέψουν την επιστροφή των Ταλεμπάν στην περιοχή.

    [04] Συνάντηση Αλί Λαριτζανί-Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι

    21-06-2007

    Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο ανώτερος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, την Παρασκευή στη Βιέννη.

    Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο κ. Λαριτζανί θα συναντηθεί επίσης και με τον αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, το Σάββατο στη Λισαβώνα.

    Την περασμένη εβδομάδα ο κ. ελ Μπαρεντέι είχε δηλώσει ότι θα ήταν 'τρέλλα' μία στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, εξαιτίας του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος.

    [05] Πρόεδρος Μπούς κατά ερευνών με πρωτογενή εμβρυϊκά κύτταρα

    21-06-2007

    O πρόεδρος Μπούς

    Ο πρόεδρος Μπούς άσκησε βέτο κατά νομοσχεδίου που προέβλεπε την άρση των περιορισμών στην χρηματοδότηση, με ομοσπονδιακά κονδύλια, των ερευνών με πρωτογενή εμβρυϊκά κύτταρα.

    Κατά την διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, ο κ. Μπους δήλωσε ότι η καταστροφή της ανθρώπινης ζωής με την ελπίδα ότι θα σώσει άλλες ζωές είναι ανήθικη και δεν αποτελεί την μόνη λύση.

    Υποστηρικτές των ερευνών με πρωτογενή εμβρυϊκά κύτταρα πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες μεθόδους θεραπείας ασθενειών όπως ο διαβήτης, η νόσος Αλτζχάιμερ, οι βλάβες του νωτιαίου μυελού και πολλές άλλες ασθένειες. Από το 2001 ο πρόεδρος Μπούς έχει επιβάλλει περιορισμούς στα ομοσπονδιακά κονδύλια για έρευνες με εμβρυϊκά κύτταρα.

    Το νομοσχέδιο που απέρριψε ο κ. Μπούς, ενεκρίθη με μεγάλη πλειοψηφία στην Βουλή των αντιπροσώπων πριν λίγες εβδομάδες. Η Γερουσία είχε επίσης εγκρίνει το νομοσχέδιο τον Απρίλιο, αλλά και στις δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε επαρκής αριθμός ψήφων, για να αντιστραφεί το προεδρικό βέτο.

    [06] Η Ρωσία απορρίπτει νέο ψήφισμα των ΗΕ για το Κόσοβο

    21-06-2007

    Η Ρωσία απέρριψε νέο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ που προβλέπει 4άμηνη καθυστέρηση της ανεξαρτησίας υπό διεθνή επιτήρηση για το Κόσοβο, για να δοθεί περιθώριο χρόνου στις δύο πλευρές για περισσότερες συνομιλίες.

    Ο πρέσβης της Ρωσίας στα ΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, χαρακτήρισε το σχέδιο ψηφίσματος απαράδεκτο και δήλωσε ότι η Μόσχα θα ασκήσει βέτο. Ο κ. Τσούρκιν δήλωσε ότι η Ρωσία διαφωνεί με την αρχή ότι το σχέδιο των ΗΕ για το Κόσοβο θα ισχύει αυτόματα, αν αποτύχουν οι νέες συνομιλίες.

    Ο εκτελών χρέη πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ, Αλεχάνδρο Γόλφ, δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος παρέχει περιθώριο χρόνου για να διαπιστωθεί αν είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Σέρβων και Αλβανόφωνων του Κοσυφοπεδίου.

    [07] Λαβρώφ: Ο κίνδυνος απ' το Ιράν δεν δικαιολογεί την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ

    21-06-2007

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, επανέλαβε την θέση της χώρας του, ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν δεν αποτελούν τόσο σημαντική απειλή, που να δικαιολογεί τα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη αμυντικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Ο κ. Λαβρώφ έκανε την δήλωση αυτή την Τετάρτη, μετά από σύσκεψη με αξιωματούχους 5 χωρών της Κασπίας θάλασσας.

    Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει την ανάπτυξη 10 αναχαιτιστικών πυραύλων στην Πολωνία και το σχετικό σύστημα ραντάρ στην Τσεχία, με στόχο την προστασία από πυραύλους προερχόμενους από κράτη όπως το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα. Η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά στο σχέδιο αυτό, λέγοντας ότι θα αποτελέσει την απαρχή μίας νέας κούρσας εξοπλισμών.

    Πάντως, νωρίτερα αυτό το μήνα, οι πρόεδροι Μπούς και Πούτιν συμφώνησαν να συζητήσουν περαιτέρω το θέμα και να εξετάσουν ρωσική πρόταση για ανάπτυξη του συστήματος αυτού στο Αζερμπαϊτζάν.

    [08] O Μ. Αμπάς απορρίπτει διάλογο με την Χαμάς

    21-06-2007

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να συνδιαλλαγεί με την Χαμάς και καταδίκασε την εξτρεμιστική οργάνωση χαρακτηρίζοντας την 'τρομοκράτες' που προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν.

    Σε ομιλία του την Τετάρτη στη Ραμάλα, ο κ. Αμπάς κατήγγειλε την κατάληψη της Γάζας από την Χαμάς, ως πραξικοπηματική ενέργεια και χαρακτήρισε την οργάνωση 'προδότες'. Πάντως εκπρόσωπος της Χαμάς διέψευσε τους ισχυρισμούς του κ. Αμπάς. Επρόκειτο για την πρώτη ομιλία του κ. Αμπάς μετά την κατάληψη της Γάζας απ' την Χαμάς. Πάντως η Φατάχ συνεχίζει να ελέγχει την Δυτική Όχθη.

    Στη Νέα Υόρκη, ο νέος συντονιστής των ΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Μάικλ Γουίλλιαμς, χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτες τις επιθέσεις της Χαμάς σε βάρος των νόμιμων θεσμικών οργάνων του κ. Αμπάς και της Παλαιστινιακής Αρχής. Σε δηλώσεις του προς το Συμβούλιο Ασφάλειας ο κ. Γουίλλιαμς παρότρυνε επίσης το Ισραήλ και την διεθνή κοινότητα να αποστείλουν αμέσως πολιτική και οικονομική βοήθεια προς τον κ. Αμπάς και την Παλαιστινιακή κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επικρότησαν την ιδέα διορισμού ειδικού απεσταλμένου του Κουαρτέτου για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, για να τεθούν οι βάσεις για την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, μίλησε με κολακευτικά λόγια την Τετάρτη για τον απερχόμενο Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλέαρ, λέγοντας ότι έχει τα προσόντα για μία τέτοια αποστολή. Όμως απέφυγε να δηλώσει αν η κυβέρνηση Μπούς έχει ζητήσει από τον κ. Μπλέαρ να αναλάβει τέτοια καθήκοντα από την επόμενη εβδομάδα, που λήγει η πρωθυπουργική του θητεία.

    Πιστεύεται ότι ο κ. Μπλέαρ θα αποδεχθεί την θέση αυτή, μετά τις 27 Ιουνίου και αρκετοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν μεταδώσει ότι ο κ. Μπούς μίλησε μαζί του σχετικά με το θέμα. Πάντως, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν, ή να διαψεύσουν την είδηση, όπως εξάλλου και το γραφείο του κ. Μπλέαρ.

    [09] Η πρόταση να ταξιδεύουν οι Έλληνες δίχως βίζα στην Αμερική

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    21-06-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ πως να ταξιδεύουν οι 'Ελληνες στην Αμερική δίχως βίζα

    Δείτε το ρεπορτάζ πως να ταξιδεύουν οι 'Ελληνες στην Αμερική δίχως βίζα

    Έλεγχος διαβατηρίων στην Ουάσιγκτον

    Η πρόταση να ταξιδεύουν οι Έλληνες δίχως βίζα στην Αμερική φαίνεται πως ενισχύθηκε τις ημέρες αυτές από έναν καινούργιο παράγοντα. Στην πρόταση και τον νέο παράγοντα είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΧΩΣ ΒΙΖΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

    Κείμενο Ρεπορτάζ

    Ηλεκτρονική δακτυλική αποτύπωση

    Γ. Μπίστης: Η Ελλάδα από καιρό επιδιώκει να ενταχθεί στον κατάλογο των χωρών των οποίων οι πολίτες ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες δίχως βίζα. Σθεναρός υποστηρικτής της επιδίωξης αυτής είναι η ομογένεια στην Αμερική που υπενθυμίζει πως η Ελλάδα σαν λίκνο της δημοκρατίας ενέπνευσε τους πατέρες του Αμερικανικού έθνους στη διαμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ήτανε μια από ελάχιστες μόνον χώρες του κόσμου που αγωνίστηκαν στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών σε κάθε μεγάλο διεθνή πόλεμο του 20ου αιώνα, παραμένει αξιόπιστος εταίρος της Αμερικής στην Ατλαντική Συμμαχία για πάνω από 50 χρόνια και είναι ένα από τα 15 πρώτα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Άλλα επιχειρήματα που προβάλει η ομογένεια είναι ότι η Ελλάδα εκπληρώνει κάθε όρο που έχει τεθεί για επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες δίχως βίζα, δεν ζητάει η ίδια από κανένα Αμερικανό τουρίστα να προμηθεύεται βίζα για να την επισκεφθεί, το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων που υποβάλουνε Έλληνες πολίτες για θεώρηση των διαβατηρίων τους από τις Αμερικανικές αρχές είναι κάτω του 3% και οι Έλληνες υπήκοοι από την αρχή του 2007 χρησιμοποιούν διαβατήρια που εκδίδονται με τις υψηλότερες τεχνολογικές προδιαγραφές και διαβάζονται από ανιχνευτικά μηχανήματα ικανοποιώντας έτσι και τις αυστηρότερες απαιτήσεις σε θέματα ασφάλειας.

    Η βουλευτής Carolyn Maloney

    Η κοινοβουλευτική ομάδα προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο, της οποίας ηγούνται η Carolyn Maloney, δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη και ο Gus (Κωνσταντίνος) Bilirakis, ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα, καταβάλει αυτές τις μέρες μια αποφασιστική προσπάθεια για να απαλλαγούν οι Έλληνες από την υποχρέωση να εξασφαλίζουνε βίζα όποτε ταξιδεύουν για σύντομα χρονικά διαστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο σχετικό νομοσχέδιο της, που εξετάζεται τώρα από το Κογκρέσο, η ομάδα περικλείει τόσο τα επιχειρήματα που προαναφέραμε όσο και μερικούς άλλους γερούς λόγους για τους οποίους, όπως λέει, πρέπει να δοθεί η απαλλαγή.

    Ο βουλευτής Gus Bilirakis

    Οι πιθανότητες να εγκριθεί το μέτρο ήτανε από την αρχή καλές, μια και το υποστηρίζουνε πάνω από 100 βουλευτές, αλλά τώρα πιστεύεται ότι μπορεί να έγιναν ακόμα καλύτερες λόγω μιας εξέλιξης που ελάχιστα σχετίζεται με την Ελλάδα. Το Υπουργείο Εμπορίου, εδώ στη Ουάσιγκτον, είπε ότι στο 2005 οι Ηνωμένες Πολιτείες είχανε 2 εκατομμύρια λιγότερους επισκέπτες από 5 χώρες κλειδιά, την Βρετανία, την Ιαπωνία, την Γερμανία, την Γαλλία και την Βραζιλία, που από κοινού αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή τουριστικού ρεύματος προς την Αμερική. Η απουσία αυτών των επισκεπτών έγινε αισθητή, γιατί σήμανε την απώλεια 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τουριστικό κλάδο των ΗΠΑ μέσα στο 2005 και μόνο, σύμφωνα με τον σύνδεσμο της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

    Για τον λόγο αυτό ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά τώρα από το Κογκρέσο να χαλαρώσει τους περιορισμούς στα ταξίδια επισκεπτών από κράτη εκτός του Δυτικού ημισφαιρίου. Η εισήγηση μόνο καλό μπορεί να κάνει στην επιδίωξη να ταξιδεύουν οι Έλληνες δίχως βίζα στην Αμερική. Αλλά το κόστος για όσους έχουνε ή πρόκειται να αποκτήσουνε το προνόμιο αυτό πιθανότατα θα αυξηθεί.

    Γιατί ο επιχειρηματικός συνεταιρισμός Discover America, που λίγο-πολύ θέλει την Αμερική να ξεσκονίσει και να στρώσει ξανά στο κατώφλι της την ψάθα με τις λέξεις 'Καλώς ορίσατε', ζητά παράλληλα από το Κογκρέσο να θεσπίσει και μέτρα που θα αυξήσουνε τα τουριστικά έσοδα. Ένα από τα μέτρα αυτά είναι να επιβληθεί ειδικό τέλος 10 δολαρίων σε κάθε επισκέπτη που έχει απαλλαγεί της υποχρέωσης να εξασφαλίζει βίζα όταν έρχεται στην Αμερική. Σε τούτη την κατηγορία υπάγονται σήμερα οι πολίτες 27 κρατών, περιλαμβανομένων όλων και των 15 πρώτων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός της Ελλάδας.

    Πρώην Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Tom Ridge

    Το προτεινόμενο μέτρο υπολογίζεται να αποφέρει 200 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της μεθοριακής ασφάλειας και στη προώθηση του τουρισμού της χώρας. Ο τέως Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Tom Ridge είναι σύμβουλος του συνεταιρισμού Discover America.

    Τ. Ridge: Η σύνδεσή μας με τον υπόλοιπο κόσμο εξαρτάται εν μέρει από την πρόσβαση που έχει αυτός σε εμάς. Πρέπει να του δώσουμε καλύτερη πρόσβαση και να τον βοηθήσουμε να έρθει κοντά μας, χωρίς όμως να αυξήσουμε το ρίσκο στην ασφάλειά μας. Αντίθετα πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας.

    Γ. Μπίστης: Ο συνεταιρισμός διενήργησε έρευνα μεταξύ χιλιάδων επισκεπτών για να μάθει τις εμπειρίες της εισόδου τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με αναλογία μεγαλύτερη του δύο προς έναν, όσοι απάντησαν είπαν ότι οι ΗΠΑ έχουνε το χειρότερο στον κόσμο σύστημα εισόδου. Το 66% φοβόταν ακόμα πως ίσως κατακρατούνταν επί ώρες αν δεν είχανε κάνει κάτι σωστά στη διαδικασία που ακολούθησαν. Ο Tom Ridge συμφώνησε πως πρέπει να επισπευσθεί η διεκπεραίωση των επισκεπτών.

    Καλώς Ορίσατε στην Αμερική

    T. Ridge: Εάν μπορούμε να πούμε στον κόσμο ότι θα διεκπεραιώνουμε κάθε αίτηση για ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε 30 ημέρες τα πράγματα θα βελτιωθούν. Δεν λέω να γίνονται λιγότεροι έλεγχοι αλλά ζητώ να γίνονται γρηγορότερα.

    Γ. Μπίστης: Ο Tom Ridge υποστήριξε τέλος πως η πρόταση για την επιβολή ειδικού τέλους σε όσους ταξιδεύουνε στην Αμερική χωρίς να χρειάζονται θεώρηση είναι δίκαιη και πρέπει να υιοθετηθεί.

    Ας μη ξεχνάμε, κατέληξε, ότι πολλά άλλα μέρη του κόσμου επιβάλουνε στους επισκέπτες από το εξωτερικό είτε τέλη εισόδου στην χώρα είτε τέλη εξόδου από αυτήν είτε και τα δύο.

    Η δημόσια συζήτηση γύρω από την πρόταση κατάργησης της βίζας για τους Έλληνες επισκέπτες των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζεται. Όσο για την συζήτηση γύρω από το κατά πόσον πρέπει να επιβάλλεται τέλος εισόδου, σε όσους έρχονται να επισκεφθούν την Αμερική, αυτή μόλις άρχισε.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 22 June 2007 - 1:18:23 UTC