Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-06-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων
  • [02] Το Σουδάν αποδέχεται διεθνή ειρηνευτική δύναμη
  • [03] Η Φατάχ απειλεί να αποσυρθεί από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας
  • [04] ΕΕ: Βάση δεδομένων με βιομετρικά στοιχεία 70 εκατ. πολιτών
  • [05] Το μεταναστευτικό προωθεί ο πρόεδρος Μπους στους Ρεπουμπλικανούς
  • [06] Συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ υπογράφουν Κροατία, ΠΓΔΜ και Σερβία
  • [07] Μπερνς: Αποσταθεροποιητική η παρουσία του Ιράν στη Μέση Ανατολή
  • [08] Η Συρία απορρίπτει ισχυρισμούς για παράνομη διακίνηση όπλων
  • [09] Νέα ηλιακά πλέγματα στο Διαστημικό Σταθμό

  • [01] Έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων

    13-06-2007

    Σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Αραβικό κόσμο, όπως το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Κατάρ, κατηγορούνται απ' το Στέητ Ντηπάρτμεντ για τις χειρότερες παραβιάσεις στο θέμα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Στην 7η ετήσια έκθεση του για το θέμα το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει άλλες 7 χώρες στην 'κατηγορία 3' δηλαδή στην ομάδα των χειρότερων παραβατών. Στην εν λόγω κατηγορία παραμένουν το Ιράν, η Βιρμανία, η Κούβα, η Βόρεια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Συρία, το Ουζμπεκιστάν και η Βενεζουέλα.

    6 Ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνονται στην 'Κατηγορία 2-προς επόπτευση' της ετήσιας έκθεσης του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Στην εν λόγω κατηγορία περιλαμβάνεται η Ρωσία για τέταρτη συνεχή χρονιά, καθώς και η Αρμενία, η Λευκορωσία, η Κύπρος, η Μολδαβία και η Ουκρανία.

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την 'Κατηγορία 2- προς επόπτευση' προειδοποίηση προς τις εν λόγω χώρες ότι αν δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην 'Κατηγορία 3' με τους χειρότερους παραβάτες στο κόσμο.

    Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της 'Κατηγορίας 2', ενώ στην έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρεται ότι η Ελλάδα 'αποτελεί χώρα διέλευσης και προορισμού γυναικών και παιδιών που διακινούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση και εξαναγκαστική εργασία'. 'Η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με τα ελάχιστα όρια για την εξάλειψη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων', αναφέρει η έκθεση, αλλά συμπληρώνει ότι 'η Ελλάδα καταβάλλει ουσιαστικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση' αυξάνοντας σημαντικά τις διερευνήσεις, διώξεις και καταδίκες στον τομέα.

    Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα Υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, συνεχάρη ορισμένες χώρες που κατόρθωσαν να εξαλείψουν το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Μεταξύ αυτών των χωρών είναι η Γεωργία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία.

    Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η διακίνηση κοριτσιών και γυναικών στην Ελλάδα για σεξουαλική εκμετάλλευση έχει αναπτυχθεί λόγω κενών στο δικαστικό σύστημα της χώρας. Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι διακινητές λευκής σαρκός έχουν φέρει χιλιάδες γυναίκες στην Ελλάδα από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής. Η επικεφαλής προγραμμάτων Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, Νικολά Ντάκγουώρθ, χαρακτήρισε την κατάσταση σύγχρονο δουλεμπόριο και ζήτησε απ' τις Ελληνικές αρχές να βελτιώσουν τους μηχανισμούς εντοπισμού των θυμάτων της παράνομης διακίνησης προσώπων, καθώς και το σύστημα προστασίας των γυναικών αυτών.

    [02] Το Σουδάν αποδέχεται διεθνή ειρηνευτική δύναμη

    13-06-2007

    Πρόσφυγες στο Νταρφούρ

    Η κυβέρνηση του Σουδάν αποδέχτηκε σχέδιο για αποστολή κοινής ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης στην εμπόλεμη περιοχή του Νταρφούρ. Κοινό ανακοινωθέν του Σουδάν, των ΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης αναφέρει ότι το Χαρτούμ έχει αποδεχτεί τις προτάσεις για 'υβριδική επιχείρηση' μετά από διευκρινήσεις από τους δύο διεθνείς οργανισμούς στη διάρκεια διάσκεψης στην Αιθιοπία.

    Πάντως οι ΗΠΑ αντέδρασαν επιφυλακτικά στην είδηση. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν το Σουδάν θα δεχτεί μη Αφρικανούς ειρηνοφρουρούς. Μη συμμετοχή μη Αφρικανών ειρηνοφορυρών σημαίνει και κατ' ουσίαν απόρριψη του σχεδίου, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, γιατί οι Αφρικανικές χώρες δεν μπορούν να προσφέρουν 17 με 19 χιλιάδες στρατιώτες που χρειάζονται για την επιχείρηση. Διπλωματικές πηγές στα ΗΕ σημείωσαν ότι και στο παρελθόν ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, έχει δείξει ότι αποδέχεται την δύναμη του ΟΗΕ, αλλά στο τέλος υπαναχωρεί.

    [03] Η Φατάχ απειλεί να αποσυρθεί από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας

    13-06-2007

    Συγκρούσεις στη Γάζα

    Η Παλαιστινιακή Φατάχ δήλωσε ότι δεν θα παραμείνει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την Χαμάς, αν δεν σταματήσουν οι εχθροπραξίες μεταξύ των δύο φατριών. Την Τρίτη, οι μάχες μεταξύ των αντιμαχόμενων Παλαιστινιακών φατριών Φατάχ και Χαμάς εντάθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 άτομα και να τραυματιστούν τουλάχιστον 70. Η κεντρική επιτροπή της Φατάχ ανακοίνωσε την απόφασή της μετά από έκτακτη και επείγουσα συνεδρίασή στην Ραμάλα.

    Η Φατάχ και η Χαμάς είχαν σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας τον Μάρτιο, σε μία προσπάθεια τερματισμού των συγκρούσεων μεταξύ τους. Οι μάχες μαίνονταν την Τρίτη στους δρόμους της Γάζας, που φαινόταν στο χείλος εμφυλίου πολέμου. Εξτρεμιστές της Χαμάς επιτέθηκαν κατά θέσεων των δυνάμεων ασφαλείας της Φατάχ, καταλαμβάνοντας μερικές από αυτές καθώς και τον έλεγχο των βόρειων Παλαιστινιακών εδαφών. Η διένεξη έφθασε και στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου αξιωματούχοι ασφάλειας της Φατάχ έκλεισαν γραφείο της Παλαιστινιακής τηλεόρασης και του ραδιοφωνικού δικτύου αλ Ακσά, που ελέγχονται από την Χαμάς, ενώ συνέλαβαν αρκετούς δημοσιογράφους.

    [04] ΕΕ: Βάση δεδομένων με βιομετρικά στοιχεία 70 εκατ. πολιτών

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    13-06-2007

    Φωτογραφίες, στοιχεία ταυτότητας και άλλα βιομετρικά προσωπικά δεδομένα, όπως δακτυλικά αποτυπώματα και στοιχεία DNA, περίπου 70.000.000 ανθρώπων που είναι κάτοχοι βίζας, θα περιληφθούν σε κοινή βάση δεδομένων στην οποία θα έχουν αυτόματη πρόσβαση οι αστυνομικές αρχές των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αυτό αποφάσισαν στο Λουξεμβούργο οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και θα ισχύσει αρχικά για τις 15 χώρες που συμμετέχουν στην συνθήκη Σένγκεν, οι οποίες και θα διαθέτουν τα εθνικά αρχεία στην διάθεση των αστυνομικών δυνάμεων των άλλων χωρών, για να διευκολύνονται αστυνομικές έρευνες κυρίως σε ότι αφορά σε υποθέσεις τρομοκρατίας.

    Ήδη από το 2005 από επτά χώρες είχε ήδη υπογραφεί σχετική συμφωνία μέσω της οποία διασταυρώνονταν στοιχεία που αφορούσαν κυρίως υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και ανθρωποκτονιών. Η Γερμανία έφερε σαν παράδειγμα μάλιστα, το Μουντιάλ του 2006 όπου ανέθεσε την εξακρίβωση στοιχείων οπαδών τρίτων χωρών σε ξένες αστυνομικές δυνάμεις.

    Στην απόφαση προβλέπεται ακόμη και ανάπτυξη κοινής δύναμης ένστολων και ενόπλων αστυνομικών δυνάμεων για περιπτώσεις μεγάλων γεγονότων όπως είναι οι αθλητικές οργανώσεις.

    Την Ελλάδα στο συμβούλιο Υπουργών εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας.

    [05] Το μεταναστευτικό προωθεί ο πρόεδρος Μπους στους Ρεπουμπλικανούς

    13-06-2007

    O πρόεδρος Μπους με ρεπουμπλικανούς βουλευτές

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε στους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία ότι το νομοσχέδιό του για την μεταναστευτική μεταρρύθμιση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο θωράκισης των αμερικανικών συνόρων. Ο κ. Μπους είχε συνάντηση την Τρίτη με γερουσιαστές, σε μία προσπάθεια διάσωσης συμβιβαστικού νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση και διακομματική επιτροπή γερουσιαστών.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών απέσυρε το μέτρο από την ημερήσια διάταξη, αφού νομοθέτες και των δύο παρατάξεων απέρριψαν την προσπάθειά του να περιοριστούν οι διαπραγματεύσεις και να οριστεί τελική ψηφοφορία. Την Τρίτη, ο κ. Μπους ευχαρίστησε τους γερουσιαστές και των δύο κομμάτων που υποστήριξαν το νομοσχέδιο και χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρούσα κατάσταση στο μεταναστευτικό.

    Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στην Γερουσία, Μίτς Μακόνελ, που έλαβε μέρος στην συνάντηση με τον πρόεδρο Μπους, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μεγάλη βελτίωση σε σχέση με την επικρατούσα κατάσταση και πρόσθεσε ότι ο κ. Μπους κατέστησε σαφή την πεποίθησή του ότι το νομοσχέδιο αυτό θα περάσει.

    [06] Συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ υπογράφουν Κροατία, ΠΓΔΜ και Σερβία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    13-06-2007

    Τρεις Βαλκανικές χώρες, η Κροατία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και η Σερβία θα υπογράψουν σήμερα το απόγευμα στις 5, σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες, την συμφωνία συνεργασίας με το 7ο Kοινοτικό Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα που επιτρέπει σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνουν 'συνεργαζόμενα μέλη' και να συμμετέχουν σ' αυτό ισοδύναμα με τα κύρια μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Λίγο νωρίτερα από την υπογραφή θα υπάρξει ενημέρωση για την τεχνική που θα ακολουθηθεί στην συμμετοχή των χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 7ο Κοινοτικό Πρόγραμμα Πλαίσιο, ενώ έγινε γνωστό ότι η Τουρκία θα υπογράψει παρόμοια συμφωνία για να γίνει 'συνεργαζόμενο μέλος' την ερχόμενη εβδομάδα.

    Επί πλέον όπως έχει αναγγελθεί, μετά την Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου, θα γίνει το άνοιγμα τριών ακόμη κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, επί Γερμανικής προεδρίας, με τη σύσταση πάντα του Γερμανού υπουργού εξωτερικών να συνεχιστεί η διαδικασία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως του άρθρου 301 του Τουρκικού ποινικού κώδικα που τιμωρεί την 'προσβολή της εθνικής ταυτότητας' βάσει του οποίου έχουν διωχθεί πολλοί Τούρκοι διανοούμενοι.

    Στην Γαλλία όμως, με το κόμμα του να έχει σημειώσει και πάλι εντυπωσιακή πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι 'δεν έχει αλλάξει γνώμη στο ότι η Τουρκία δεν έχει θέσει στην Ευρώπη και ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία να αποτραπεί η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση'. Ο κ. Σαρκοζί όμως αποκάλυψε σε συνέντευξή του σε Γαλλική εφημερίδα ότι δεν πρόκειται να θέσει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου γιατί προτεραιότητά του είναι η έγκριση του απλοποιημένου Ευρωπαϊκού Συμφώνου. 'Ξέρω βείπε- ότι αν θέσω το θέμα τώρα, δεν πρόκειται να προχωρήσει και να εγκριθεί το σύμφωνο'.

    [07] Μπερνς: Αποσταθεροποιητική η παρουσία του Ιράν στη Μέση Ανατολή

    13-06-2007

    Νίκολας Μπερνς

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, καταγγέλλει την κυβέρνηση του Ιράν ότι εξοπλίζει εξτρεμιστές Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ο κ. Μπέρνς δήλωσε την Τρίτη σε δημοσιογράφους στο Παρίσι όπου βρίσκεται, ότι το Ιράν αποτελεί αποσταθεροποιητική παρουσία και ότι χρηματοδοτεί εξεγέρσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας ότι 'το Ιράν δίνει τώρα όπλα και στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν', όπως είπε, ενώ χαρακτήρισε την μεταβίβαση όπλων 'σημαντικό σφάλμα'.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, είχε δηλώσει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως όπλα ιρανικής κατασκευής βρίσκονται στα χέρια εξτρεμιστών Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν. Όμως ο κ. Γκέητς είχε πεί τότε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν αποδείξεις ότι η κυβέρνηση της Τεχεράνης υποστήριζε την διακίνηση όπλων. Πάντως, την περασμένη εβδομάδα, ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, είχε πεί ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η Τεχεράνη εξοπλίζει μαχητές των Ταλιμπάν.

    [08] Η Συρία απορρίπτει ισχυρισμούς για παράνομη διακίνηση όπλων

    13-06-2007

    Τεριέ Ρέντ Λάρσεν

    Η Συρία διέψευσε ισχυρισμούς του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τεριέ Ρέντ Λάρσεν, περί παράνομων πωλήσεων όπλων προς το Λίβανο. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας φέρει αξιωματούχο του Υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίζει τα σχόλια του κ. Λάρσεν 'παραπειστικά' που στοχεύουν στο να βλάψουν τις σχέσεις Συρίας-Λιβάνου. Επίσης το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ εξέφρασε 'σοβαρή ανησυχία' για την παράνομη διακίνηση όπλων δια μέσου της μεθορίου Συρίας-Λιβάνου. Το ψήφισμα του ΣΑ για τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολλά πέρυσι, απαγορεύει την διακίνηση όπλων προς την Χεζμπολά στο Λίβανο.

    [09] Νέα ηλιακά πλέγματα στο Διαστημικό Σταθμό

    13-06-2007

    Οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Ατλαντίς ολοκλήρωσαν την ανάπτυξη των νέων ηλιακών πλεγμάτων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που τοποθετήθηκαν για να βελτιώσουν την ηλεκτροδότηση του. Μετά το διαστημικό περίπατο προετοιμασίας τη Δευτέρα, το πλήρωμα άνοιξε τα πλέγματα τη Τρίτη. Επίσης μηχανικοί της ΝΑΣΑ συνεχίζουν να εξετάζουν το ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος επιδιόρθωσης του θερμομονωτικού υλικού της ατράκτου του Ατλαντίς που υπέστη ζημιά κατά την εκτόξευση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 14 June 2007 - 1:19:02 UTC