Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Μπούς-Σέφερ για Αφγανιστάν
  • [02] 15 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ το τελευταίο τριήμερο
  • [03] Κλιμάκωση της βίας στο Λίβανο
  • [04] Boυλγαρία: Προηγούνται οι Σοσιαλιστές στις Ευρωεκλογές
  • [05] Νέα Ισραηλινή αεροεπιδρομή στη Γάζα με 8 νεκρούς
  • [06] Διαδηλώσεις στην Τουρκία, κατά της κυβέρνησης Ερντογάν
  • [07] Αυξημένη σεισμική δραστηριότητα ηφαιστείου στις Φιλιππίνες

  • [01] Συνομιλίες Μπούς-Σέφερ για Αφγανιστάν

    21-05-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς συναντάται στο ράντσο του στο Τέξας με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαάπ ντε Χούπ Σέφερ, για να συζητήσουν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και την κλιμάκωση της βίας στο Αφγανιστάν. Στις συνομιλίες συμμετέχουν η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς. Οι διαβουλεύσεις θα αρχίσουν με γεύμα εργασίας το βράδυ της Κυριακής και θα συνεχιστούν την Δευτέρα.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο αυξημένος αριθμός θανάτων αμάχων και ο αντίκτυπος που έχουν στην Αφγανική κοινή γνώμη αποτελούν υψηλή προτεραιότητα των συνομιλιών στο Τέξας. Νατοϊκές και Αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν συχνά αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες για τους μαχητές τους, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται πολλοί πολίτες.

    Στο ανατολικό Αφγανιστάν, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 10 άτομα και τραυμάτισε 35, την Κυριακή, σε πολυσύχναστη αγορά της πόλης Γκαρντέζ. Ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά του, καθώς αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ περνούσε από το σημείο εκείνο, όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν τραυματίστηκαν Νατοϊκοί στρατιώτες.

    [02] 15 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ το τελευταίο τριήμερο

    21-05-2007

    Οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι και άλλοι 7 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ, ανεβάζοντας στους 15, τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την Παρασκευή.

    Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι 6 στρατιώτες και ένας διερμηνέας σκοτώθηκαν από βόμβα τοποθετημένη στο οδόστρωμα στη δυτική Βαγδάτη το Σάββατο. Μία άλλη βόμβα σκότωσε τον έβδομο στρατιώτη νότια της Ιρακινής πρωτεύουσας.

    Ο Αμερικανικός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι οι συμμαχικές δυνάμεις σκότωσαν 8 ύποπτους τρομοκράτες που πιστεύεται ότι διατηρούσαν σχέσεις με τη Αλ Κάιντα και συνέλαβαν 34 άτομα κατά τη διάρκεια νυκτερινών επιδρομών.

    Στο μεταξύ, τα Αμερικανικά και Ιρακινά στρατεύματα συνεχίζουν τις έρευνες για τους 3 Αμερικανούς στρατιώτες που απήχθηκαν πριν από μία εβδομάδα στο Ιράκ. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τουλάχιστον 2 από τους στρατιώτες είναι ακόμα ζωντανοί.

    [03] Κλιμάκωση της βίας στο Λίβανο

    21-05-2007

    Αξιωματούχοι του Λιβάνου ανακοίνωσαν ότι μια γυναίκα σκοτώθηκε και τουλάχιστον 6 άλλα άτομα τραυματίστηκαν, αργά τη Κυριακή το βράδυ, από έκρηξη παρκαρισμένου αυτοκινήτου κοντά σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στον Χριστιανικό τομέα της Βηρυτού. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για την επίθεση. Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις τη Κυριακή μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Ισλαμιστών εξτρεμιστών στο βόρειο τμήμα του Λιβάνου με τουλάχιστον 39 νεκρούς.

    Οι μάχες ξέσπασαν με την Ισλαμική οργάνωση Φατάχ αλ Ισλάμ στη Τρίπολη και τον παραπλήσιο Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό, Ναχρ αλ Μπαρέντ. Εξτρεμιστές επίσης επιτέθηκαν σε στρατιωτική περίπολο στο νότο.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν 22 στρατιώτες και 17 εξτρεμιστές. Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 6 άμαχοι μέσα στον Παλαιστινιακό καταυλισμό. Μετά τις μάχες η Συρία έκλεισε δυο συνοριακά φυλάκια της στη μεθόριο με το Λίβανο.

    Σύμφωνα με τις αρχές οι συγκρούσεις άρχισαν όταν δυνάμεις ασφάλειας προσπάθησαν να συλλάβουν ύποπτους για ληστεία σε τράπεζα έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό.

    [04] Boυλγαρία: Προηγούνται οι Σοσιαλιστές στις Ευρωεκλογές

    21-05-2007

    Σύμφωνα με τα exit poll των πρώτων Ευρωεκλογών στην Βουλγαρία, το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα κερδίζει τις περισσότερες έδρες, που αντιστοιχούν στη χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν τους Σοσιαλιστές να κερδίζουν ποσοστό περίπου 24% και το κεντροδεξιό κόμμα GERB να έρχεται δεύτερο με μικρή διαφορά ψήφων. Τα προεκλογικά προγνωστικά προέβλεπαν ότι οι Σοσιαλιστές θα κέρδιζαν μέχρι και 7 απ' τις 18 έδρες της Βουλγαρίας στην Ευρωβουλή, ενώ τα δύο άλλα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού της Σόφιας προβλεπόταν ότι τα κέρδιζαν 5 με 6 έδρες.

    Επίσης, σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε η προσέλευση των ψηφοφόρων, μιας και εσωτερικής φύσης ανησυχίες απασχολούν το εκλογικό σώμα πολύ περισσότερο απ' ότι οι Ευρωπαϊκές υποθέσεις.

    [05] Νέα Ισραηλινή αεροεπιδρομή στη Γάζα με 8 νεκρούς

    21-05-2007

    Ερείπια απ' τον Ισραηλινό βομβαρδισμό

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι από Ισραηλινή επιδρομή εναντίον κατοικίας ανώτερου στελέχους της Χαμάς, 8 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 12 τραυματίστηκαν. Η εν λόγω αεροεπιδρομή σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου να εντείνει τις επιχειρήσεις στη Γάζα, για να σταματήσουν οι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές να εκτοξεύουν ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Η Ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε την Κυριακή ότι ο Ισραηλινός στρατός μπορεί να στοχεύει κατά μελών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, που, κατά τη γνώμη της, ευθύνονται για τις επιθέσεις με ρουκέτες.

    Νωρίτερα την Κυριακή, από πυρά Ισραηλινού μαχητικού ελικοπτέρου, σκοτώθηκαν τρείς ύποπτοι εξτρεμιστές της Χαμάς, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο. Μία άλλη επιδρομή είχε για στόχο της εργαστήριο όπου πιστεύεται ότι κατασκευάζονταν όπλα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι από την Τετάρτη, Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές εκτόξευσαν 120 ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Όμως το Ισραήλ ξεκίνησε τις αεροεπιδρομές του την Τρίτη.

    [06] Διαδηλώσεις στην Τουρκία, κατά της κυβέρνησης Ερντογάν

    21-05-2007

    Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι πραγματοποίησαν διαδήλωση την Κυριακή κατά της φιλοισλαμικής κυβέρνησης της χώρας. Οι διαδηλωτές φώναζαν 'Η Τουρκία είναι κοσμική και θα παραμείνει κοσμική', καθώς συγκεντρώθηκαν στην Σαμψούντα, από όπου ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε ξεκινήσει τον πόλεμο ανεξαρτησίας της χώρας.

    Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Τούρκοι συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε υποστήριξη για την κοσμική νομοθεσία της χώρας, όμως οι πολιτικοί εχθροί του τον κατηγορούν ότι έχει μυστική ισλαμική ατζέντα. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, σχημάτισαν συμμαχία την περασμένη εβδομάδα, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου.

    [07] Αυξημένη σεισμική δραστηριότητα ηφαιστείου στις Φιλιππίνες

    21-05-2007

    Επιστήμονες από τις Φιλιππίνες έκρουσαν κώδωνα κινδύνου εξαιτίας της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας ηφαιστείου, στην επαρχία Σοργκοσόν. Το ύψους 1.560 μέτρων ηφαίστειο Μπουλουσάν, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Μανίλα, δίνει δείγματα αυξημένης ηφαιστειακής δραστηριότητας τους τελευταίους 12 μήνες.

    Από τις 12 Μαίου που σημειώθηκε έκρηξη στάχτης, οι επιστήμονες κατέγραψαν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό σεισμικών δονήσεων, που όπως λένε, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερους σεισμούς. Οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους της περιοχής να μην πλησιάζουν το ηφαίστειο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 22 May 2007 - 1:18:42 UTC