Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φθηνά φάρμακα κατά του AIDS απ' το Ίδρυμα Κλίντον
  • [02] Βόρεια Ιρλανδία: Ορκίστηκε η νέα απο-κοινού κυβέρνηση
  • [03] Άλλοι 35 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες θα μεταβούν στο Ιράκ
  • [04] Συνάντηση Κοντολίζας Ράις με τον νέο Αλβανό ομόλογό της
  • [05] Διαδηλώσεις στη Γαλλία, κατά του Νικολά Σαρκοζύ
  • [06] Oι υπουργοί Οικονομίας Βελγίου και Ολλανδίας επικρίνουν τον Πώλ Γούλφοβιτς
  • [07] Σαμποτάζ σε πετρελαιαγωγούς της Νιγηρίας
  • [08] Απεφεύχθη σχέδιο επίθεσης σε Αμερικανική στρατιωτική βάση
  • [09] Επίσκεψη Τσέινι στη Μέση Ανατολή
  • [10] Γκιούλ: Η Τουρκία δεν τρέφει κρυφή Ισλαμική ατζέντα
  • [11] Δύο ξεχωριστές προτάσεις για το Κόσοβο ενώπιον του ΣΑ
  • [12] Πολύ δουλεία και έλλειψη προσωπικού στο Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ
  • [13] Η Ευρώπη για τους πολίτες

  • [01] Φθηνά φάρμακα κατά του AIDS απ' το Ίδρυμα Κλίντον

    09-05-2007

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ανακοίνωσε συμφωνία με δύο φαρμακοβιομηχανίες για την χορήγηση φαρμάκων κατά του AIDS, σε μειωμένες τιμές, προς ασθενείς σε αναπτυσσόμενες χώρες.

    Το Ίδρυμα Κλίντον υπέγραψε συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες Cipla και Matrix που θα προσφέρουν τα παρασκευάσματα τους με έκπτωση 25% για φτωχές χώρες και 50% για χώρες μεσαίου εισοδήματος. Πρόκειται για φάρμακα της 'δεύτερης γραμμής', όπως χαρακτηρίζονται, δηλαδή για παρασκευάσματα που χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν αναπτύξει αντίσταση στα αρχικά φάρμακα κατά του AIDS.

    Τα φθηνότερα αυτά φάρμακα θα χορηγηθούν σε 66 αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

    [02] Βόρεια Ιρλανδία: Ορκίστηκε η νέα απο-κοινού κυβέρνηση

    09-05-2007

    Απ' την τελετή ορκωμοσίας

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε ότι η νέα από-κοινού κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας αποτελεί ευκαιρία 'απεγκλωβισμού απ' τις βαριές αλυσίδες της ιστορίας', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Την Τρίτη στο Μπέλφαστ, ο κ. Μπλέαρ παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του σκληροπυρηνικού Προτεστάντη κληρικού Ίαν Πέισλυ, στο αξίωμα του Πρώτου Υπουργού της Βρετανικής επαρχίας και του πρώην μαχητή του ΙΡΑ, Μάρτιν Μαγκίνες, στο αξίωμα του αναπληρωτή Πρώτου Υπουργού.

    Ο κ. Πέισλυ που επί δεκαετίες αρνείτο να συνεργαστεί με τους Καθολικούς, δήλωσε τη Τρίτη ότι τώρα δίνεται μια πραγματική ευκαιρία για βιώσιμη ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία. Από τη πλευρά του, ο κ. Μαγκίνες χαρακτήρισε την νέα από-κοινού κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας 'την σημαντικότερη και συναρπαστικότερη πρόκληση' της ζωής του.

    Ο Λευκός Οίκος και ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν χαιρέτησαν την εν λόγω εξέλιξη στη Βόρεια Ιρλανδία.

    [03] Άλλοι 35 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες θα μεταβούν στο Ιράκ

    09-05-2007

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ειδοποίησε 35,000 στρατιώτες να ετοιμαστούν για μετάθεση στο Ιράκ, από τον Αύγουστο. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπράϊαν Γουίτμαν, δήλωσε ότι οι δυνάμεις αυτές θα επιτρέψουν την διατήρηση του στρατιωτικού δυναμικού στο Ιράκ στα ίδια επίπεδα μέχρι το τέλος της χρονιάς, αν χρειαστεί. Σύμφωνα με τον κ. Γουίτμαν, 10 στρατιωτικές μονάδες, έχουν ειδοποιηθεί ότι θα σταλούν στο Ιράκ μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στρατιωτικοί διοικητές θα αποφανθούν τον Σεπτέμβριο αν η αύξηση των στρατευμάτων στο Ιράκ έχει επιτύχει και αν θα πρέπει να συνεχιστεί. Στο μεταξύ, η Ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου τη Τρίτη, σκοτώθηκαν 16 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 70, στην Σιιτική πόλη Κούφα.

    [04] Συνάντηση Κοντολίζας Ράις με τον νέο Αλβανό ομόλογό της

    09-05-2007

    Λ. Μπάσα, Κ. Ράις

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, παρότρυνε την Αλβανία να εντείνει το πρόγραμμά της οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να ικανοποιήσει τα κριτήρια για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

    Στα πλαίσια συνάντησής τους την Τρίτη στην Ουάσινγκτον, η κ. Ράις δήλωσε στον νέο Αλβανό ομόλογό της, Λουλζίμ Μπάσα, ότι τα Τίρανα πρέπει να λάβουν μέτρα με στόχο την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Μπάσα που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησής του να συμμορφωθεί με όλες τις προβλέψεις του σχεδίου.

    Στα πλαίσια ομιλίας του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσινγκτον, ο κ. Μπάσα απέρριψε την εντύπωση ότι η χώρα του φιλοδοξεί να σχηματίσει μία μείζονα Αλβανία. Όπως είπε στην κ. Ράις, η κυβέρνησή του προέτρεψε τον κυρίως Αλβανόφωνο πληθυσμό του γειτονικού Κοσόβου, να επιδείξει υπομονή και αυτοσυγκράτηση, ενώ αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας.

    [05] Διαδηλώσεις στη Γαλλία, κατά του Νικολά Σαρκοζύ

    09-05-2007

    Στην Γαλλία, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος Φρανσουά Ολλάντ έκανε έκκληση για ηρεμία την Τρίτη, μετά από μία ακόμα μέρα βίαιων διαδηλώσεων κατά της νίκης του τέως υπουργού Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, στις προεδρικές εκλογές της χώρας.

    Την Τρίτη, εκατοντάδες άτομα επιδόθηκαν σε βιαιότητες, καίγοντας αυτοκίνητα, σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων και στη συνέχεια συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Παρίσι και διάφορες άλλες πόλεις, όπως την Λυών και την Τουλούζη. Πάνω από 700 άτομα συνελήφθησαν, αλλά δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

    Στο μεταξύ, ο κ. Σαρκοζί και η οικογένειά του μετέβησαν στην Μάλτα, για ολιγοήμερες διακοπές σε θαλαμηγό ιδιοκτησίας Γάλλου μεγαλοεκδότη, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης ήδη κατήγγειλαν τον κ. Σαρκοζί επειδή κάνει τόσο ακριβές διακοπές, μετά την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που υπήρξε το σλόγκαν της παράταξής του κατά τις εκλογές.

    [06] Oι υπουργοί Οικονομίας Βελγίου και Ολλανδίας επικρίνουν τον Πώλ Γούλφοβιτς

    09-05-2007

    Οι υπουργοί Οικονομίας του Βελγίου και της Ολλανδίας επέκριναν τον πρόεδρο της Διεθνούς Τράπεζας, Πώλ Γούλφοβιτς.

    Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας, Βούτερ Μπός, δήλωσε την Τρίτη ότι η Τράπεζα χρειάζεται πρόεδρο με καλή φήμη και ακεραιότητα χαρακτήρα, ενώ ο ομόλογός του από το Βέλγιο, Ντιντιέ Ρέυντερς, δήλωσε ότι η Τράπεζα δεν μπορεί να απαιτεί από άλλα κράτη να υιοθετούν στάνταρ σωστής διοίκησης, αν ο ίδιος ο πρόεδρός της δεν ακολουθεί τέτοιους κανόνες.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδική επιτροπή της Παγκόσμιας Τράπεζας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Γούλφοβιτς παρέβη τους κανονισμούς του Ιδρύματος, όταν κανόνισε προαγωγή και αύξηση αποδοχών για την φίλη του, η οποία εργαζόταν στην τράπεζα. Καλά πληροφορημένες πηγές είπαν ότι ο κ. Γούλφοβιτς θα έχει την ευκαιρία να υπερασπίσει τον εαυτό του έναντι των πορισμάτων της επιτροπής.

    Πάντως, ο Πωλ Γούλφοβιτς αρνείται να αποχωρήσει από την Παγκόσμια Τράπεζα, λέγοντας ότι προέβη στις ενέργειες αυτές καλή την πίστη και ότι οι κατηγορίες εναντίον του αποτελούν λασπολογία.

    [07] Σαμποτάζ σε πετρελαιαγωγούς της Νιγηρίας

    09-05-2007

    Aγωγοί πετρελαίου της Ενι Ατζίπ.

    Στη Νιγηρία, εξτρεμιστές ανατίναξαν τρείς πετρελαιαγωγούς στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα. Την ευθύνη για την επίθεση της Τρίτης ανέλαβε το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα, λέγοντας ότι ήθελε να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της χώρας Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, πριν την ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας στο τέλος του μήνα και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις.

    Αξιωματούχοι είπαν ότι στόχος των επιθέσεων ήταν αγωγοί που ανήκουν στην ιταλική εταιρία Ενι Ατζίπ. Το εν λόγω σαμποτάζ, είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών πετρελαίου διεθνώς.

    Οι επιδρομές σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και οι απαγωγές αποτελούν συχνό φαινόμενο στο Δέλτα του Νίγηρα. Την Τρίτη, αξιωματούχοι στον τομέα της ασφάλειας είπαν ότι 11 ξένοι εργάτες αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού είχαν κρατηθεί όμηροι για αρκετές μέρες.

    [08] Απεφεύχθη σχέδιο επίθεσης σε Αμερικανική στρατιωτική βάση

    09-05-2007

    Η είσοδος του Φόρτ Ντίξ

    6 άνδρες συνελήφθησαν με την κατηγορία του σχεδιασμού επίθεσης εναντίον της Αμερικανικής στρατιωτικής βάσης Fort Dix στην πολιτεία του Νιου Τζέρσυ. Οι 6 κατηγορούμενοι προσήλθαν τη Τρίτη στο δικαστήριο για να ακούσουν το κατηγορητήριο σε βάρος τους. Οι αρχές δηλώνουν ότι οι 6 σκόπευαν να μπουν στην στρατιωτική βάση και να σκοτώσουν όσους περισσότερους στρατιώτες μπορούσαν με αυτόματα όπλα.

    Σε συνέντευξη τύπου ο εισαγγελέας, Κρίστοφερ Κρίστι, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι 6 είχαν απ' ευθείας σχέσεις με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά πιστεύεται ότι είχαν εμπνευστεί από διεθνείς τρομοκράτες και εξτρεμιστές. Ο κ. Κρίστι επεσήμανε ότι πρόκειται για αυτοδύναμο θύλακα που εκπροσωπεί νέο τύπο τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Εκπρόσωπος του γραφείου του Εισαγγελέα δήλωσε επίσης ότι 4 απ' τους κατηγορούμενους κατάγονται απ' την πρώην Γιουγκοσλαβία, ένας κατάγεται απ' την Ιορδανία και ένας απ' την Τουρκία. Οι περισσότεροι απ' τους κατηγορουμένους ζουν στις ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό, ορισμένοι βρίσκονται στη χώρα νόμιμα, ενώ άλλοι είναι παράνομοι μετανάστες.

    [09] Επίσκεψη Τσέινι στη Μέση Ανατολή

    09-05-2007

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέϊνι, βρίσκεται καθοδόν προς τη Μέση Ανατολή για συνομιλίες με μετριοπαθείς Άραβες ηγέτες με θέμα την επίτευξη σταθερότητας στο Ιράκ, και άλλες εξελίξεις στη περιοχή.

    Πρώτος σταθμός του κ. Τσέϊνι είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία για συνομιλίες με τους ηγέτες των εν λόγω χωρών και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

    Ο κ. Τσέϊνι πρόκειται επίσης να συναντηθεί και με διοικητές των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και με Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο.

    [10] Γκιούλ: Η Τουρκία δεν τρέφει κρυφή Ισλαμική ατζέντα

    09-05-2007

    Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, χαρακτήρισε αδιανόητες, τις καταγγελίες ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης τρέφει κρυφή Ισλαμική ατζέντα.

    Σε συνέντευξη του προς την Τουρκική Υπηρεσία της ΦτΑ, ο κ. Γκιούλ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησης της Τουρκίας είναι αφοσιωμένη στην υλοποίηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων με στόχο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία έχει ήδη καταργήσει την θανατική ποινή, έχει χορηγήσει μεγαλύτερη αυτονομία στους Κούρδους και περισσότερα δικαιώματα στις γυναίκες, επεσήμανε ο κ. Γκιούλ.

    Γιατί η Τουρκία να εργάζεται τόσο σκληρά για την ένταξη της στην Ευρώπη, αν σκόπευε να εισάγει το Ισλάμ στην δημόσια ζωή, αναρωτήθηκε ο κ. Γκιούλ και σημείωσε ότι το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 4 χρόνια, κυριαρχεί στο Κοινοβούλιο και δεν έχει κάνει τίποτα για να επιβάλλει το Ισλάμ στον Τουρκικό λαό.

    [11] Δύο ξεχωριστές προτάσεις για το Κόσοβο ενώπιον του ΣΑ

    09-05-2007

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ εξετάζει δύο ξεχωριστές προτάσεις για το Κόσοβο. Η μια υπεβλήθη απ' τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίζει την ανεξαρτησία της περιοχής και η δεύτερη υπεβλήθη απ' τη Ρωσία και ζητά περισσότερες συνομιλίες για το θέμα. Διπλωμάτες άρχισαν την Τρίτη να εξετάζουν στοιχεία που θα συμπεριληφθούν στο τελικό ψήφισμα για το μέλλον της Σερβικής επαρχίας.

    Η Αμερικανο-Ευρωπαϊκή πρόταση τάσσεται υπέρ του σχεδίου του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, που χαρακτηρίζει την ανεξαρτησία υπό διεθνή επιτήρηση την μόνη βιώσιμη λύση για το Κόσοβο.

    Από την άλλη, η Ρωσία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου, χαρακτηρίζει την πρόταση πρόωρη και ζητά περισσότερες συνομιλίες. Πάντως εκπρόσωπος της Ρωσικής πλευράς δήλωσε την Τρίτη ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για Ρωσικό βέτο.

    [12] Πολύ δουλεία και έλλειψη προσωπικού στο Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    09-05-2007

    Σ' ένα κοινότυπο προάστιο της Ουάσιγκτον στην πολιτεία της Βιρτζίνια βρίσκεται ο εγκέφαλος των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας. Το κέντρο δημιουργήθηκε το 2004 από τον πρόεδρο Μπους για να συντoνίσει τις προσπάθειες 16 υπηρεσιών απόρρητων πληροφοριών ανάμεσα στις οπoίες συγκαταλέγεται η CIA και το FBI.

    Ένα από τα συμπεράσματα της επιτροπής που διερεύνησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδέκατης Σεπτεμβρίου ήταν ότι οι διάφορες υπηρεσίες αντικατασκοπίας και αντιτρομοκρατίας δεν συνεργάζονταν μεταξύ τους και δεν αντάλλασσαν πληροφορίες.

    Το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας, λοιπόν, αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή. 'Το έργο του Κέντρου αντιτρομοκρατίας είναι μοναδικό,' επισημαίνει ο Σκοτ Ρέντ, απόστρατος ναύαρχος, είναι ο διευθυντής του κέντρου, 'γιατί καταφέρνει να συνδυάσει μυστικές πληροφορίες από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας που αφορούν τρομοκρατικές απειλές. Εμείς δεν διοργανώνουμε και δεν διεξάγουμε επιχειρήσεις, επίσης δεν συλλέγουμε πληροφορίες, αυτό το κάνουν άλλες υπηρεσίες. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, για την εφαρμογή του, για την αξιολόγηση των πληροφοριών και για την διανομή τους στους κατάλληλους φορείς'.

    Οι χώροι στο Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας θυμίζουν λίγο την τηλεοπτική σειρά '24'. Μεγάλες επίπεδες οθόνες καλύπτουν τους τοίχους με δορυφορικές εικόνες. Αναλυτές από το FBI , τη CIA, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας μέσω του υπολογιστή τους συνδέονται με το αρχείο της υπηρεσίας από την οποία προέρχονται.

    Το 2004 ο πρόεδρος Μπους ζήτησε αύξηση της τάξης του 50% στον αριθμό των αναλυτών. Οι αξιωματούχοι συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη ατόμων με εμπειρία και εκπαίδευση σε θέματα αξιολόγησης μυστικών πληροφοριών και αντιτρομοκρατίας. Το 95% των εργαζομένων στο Κέντρο Αντιτρομοκρατίας έχουν αποσπαστεί προσωρινά από άλλες υπηρεσίες πλαισιώνοντας τους από νεαρότερους αναλυτές. Επίσης δεν υπάρχουν ανώτερα διοικητικά στελέχη με εμπειρία που να μπορούν να καθοδηγήσουν νεότερους αναλυτές, πολλοί από τους οποίους είναι μόνο τρια χρόνια στη δουλειά.

    Ο Ρομπ Ρίχτερ, πρώην ανώτερος στέλεχος της CIA εγείρει και άλλο ένα πρόβλημα: 'Η αντιτρομοκρατία είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών μας δεν μπορεί να επαναληφθούν οι επιθέσεις στη Νέα Υόρκη. Όμως πρέπει παράλληλα να επικεντρωθούμε στο Ιράκ, αλλά και στη Κίνα, στην κρίση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, στα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας και η λίστα είναι ατελείωτη'.

    Πολύ δουλειά και πολλαπλές προτεραιότητες είναι μεταξύ των πρακτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το εργατικό δυναμικό του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ.

    [13] Η Ευρώπη για τους πολίτες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    09-05-2007

    Σήμερα Πέμπτη 10 Μαίου, την επομένη της 'Ημέρας της Ευρώπης',εγκαινιάζεται επιτέλους το πρόγραμμα ' Η Ευρώπη για τους πολίτες', με μία μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες και στην Ρόδο από τις 7 ως τις 9 ώρα Ελλάδος, με δορυφορική σύνδεση των δύο χώρων, μέσα στην αίθουσα τύπου του Μπερλεμόντ του κτηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη , συναντώνται για να εξετάσουν στις Βρυξέλλες, το τρόπο με τον οποίο θα ενεργοποιηθούν οι ευρωπαίοι πολίτες για την επίτευξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης , προσφέροντας πληροφόρηση στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, των κοινωνικών οργανώσεων και των περιφερειακών και τοπικών ομάδων, ενώ στην Ρόδο θα εγκαινιασθεί το νέο πρόγραμμα με εκδήλωση-συνεδρία , για μία από τις δράσεις που περιλαμβάνει και είναι η 'αδελφοποίηση των πόλεων'.

    Το πρόγραμμα 'Η Ευρώπη για τους Πολίτες' που προβλέπει ένα συνολικό κόστος 215 εκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2007-2013, έχει σαν στόχο να κινητοποιήσει την πολιτική συμμετοχή των πολιτών σε θέματα που αφορούν το σύνολό της, χρηματοδοτώντας στις χώρες που συμμετέχουν, δράσεις πάνω σε τέσσερα μεγάλα θέματα με τίτλους 'Ενεργοί πολίτες για την Ευρώπη' 'Κοινωνικοί φορείς ενεργοί για την Ευρώπη' ' Ολοι μαζί για την Ευρώπη' και 'Μια ενεργή ευρωπαϊκή μνήμη'.

    Στην εισήγησή του για την εκδήλωση ο αρμόδιος επίτροπος για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό κ.Ζαν Φιζέλ είπε 'Συνδέοντας δορυφορικά, δύο δραστηριότητες παράλληλες, άλλά με αντικείμενα διαφορετικά και κοινό διαφορετικό ,σαν εκδήλωση συμβολίζει την ένωση των προσπαθειών των ευρωπαίων πολιτών να οργανώσουν μαζί την Ευρώπη του αύριο και αυτό που όλοι περιμένουμε να αποκτήσουμε κάποτε την 'ενεργή ευρωπαϊκή πολιτική ταυτότητα' και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον που η έναρξη αυτού του προγράμματος συμπίπτει με την χρονιά που η Ευρώπη γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της'.

    Με γενικό θέμα 'Η αδελφοποίηση για τον κόσμο του αύριο' το συνέδριο στην Ρόδο θα συγκεντρώσει δεκάδες εκλεγμένους δημάρχους συμβούλόυς από όλη την Ευρώπη που θα ανταλλάξουν πληροφορίες για την αδελφοποίηση πόλεων της Ευρώπης και πώς μ αυτό τον τρόπο θα ενεργοποιήσουν μεταξύ τους, τους πολίτες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 10 May 2007 - 1:19:58 UTC