Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτύρονται για την μεταχείριση Παλαιστινίων κρατουμένων
  • [02] Eπίσημες εκδηλώσεις στον Λευκό Οίκο, προς τιμή του βασιλικού ζεύγους της Βρετανίας
  • [03] Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Αμπντουλλάχ Γκιούλ
  • [04] Ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε Αμερικανική πόλη
  • [05] Συρία: Καίριας σημασίας η συνάντηση Κοντολήζας Ράις και Ουαλίντ Μουαλέμ
  • [06] Ένοπλος σκότωσε δύο Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν
  • [07] Καμερούν: Βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους των Κενυατικών αερογραμμών
  • [08] Οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ
  • [09] Πετυχημένη συναυλία Γκαζτζή, Ζάλλας, Μανινάκη στην Αστόρια

  • [01] Ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτύρονται για την μεταχείριση Παλαιστινίων κρατουμένων

    07-05-2007

    Δύο ισραηλινές οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατήγγειλαν τις ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας Σιν Μπέτ ότι κακοποιούν Παλαιστίνιους κρατούμενους, σε σημείο βασανιστηρίων.

    Με έκθεσή τους που κυκλοφόρησε την Κυριακή, οι δύο οργανώσεις δηλώνουν ότι μέλη των δυνάμεων αυτών χρησιμοποιούν ιδιαίτερα σκληρή μεταχείριση κατά την ανάκριση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

    Την έκθεση υπογράφουν η οργάνωση Μπ'Τσελέμ και το Κέντρο Χαμοκέντ για την Προστασία του Ατόμου, αφού μίλησαν με 73 Παλαιστίνιους από την Δυτική Όχθη, που είχαν συλληφθεί από το Ισραήλ μεταξύ Ιουλίου 2005 και Ιανουαρίου 2006.

    [02] Eπίσημες εκδηλώσεις στον Λευκό Οίκο, προς τιμή του βασιλικού ζεύγους της Βρετανίας

    07-05-2007

    Η βασίλισσα Ελισάβετ

    Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος έφτασαν στην αεροπορική βάση Αντριους, έξω απ' την Ουάσιγκτον, το βράδυ της Κυριακής, για ν' αρχίσουν την επίσημη επίσκεψή τους στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

    Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή καλωσορίσματος του βασιλικού ζεύγους στο Λευκό Οίκο όπου ο πρόεδρος και η κ. Μπούς θα παραθέσουν επίσημο δείπνο. Το πρωί, ο πρόεδρος Μπούς θα υποδεχθεί την βασίλισσα στα πλαίσια ειδικής τελετής στην προεδρική κατοικία και στη συνέχεια θα κάνουν μαζί δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

    Το δείπνο της Δευτέρας το βράδυ προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Βρετανίας θα είναι το πιο επίσημο που έχει δοθεί κατά την προεδρία του κ. Μπούς. Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος αναχωρούν για το Λονδίνο την Τρίτη.

    [03] Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Αμπντουλλάχ Γκιούλ

    07-05-2007

    Ο κ. Γκιούλ

    Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, απέσυρε την υποψηφιότητα του για την προεδρία της χώρας του μετά την αποτυχία συγκέντρωσης απαρτίας δύο-τρίτων των μελών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για να θεωρηθεί έγκυρη η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου.

    Επίσης το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε ήδη ακυρώσει τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας για τον ίδιο λόγο, δηλαδή έλλειψη απαρτίας στη Βουλή.

    Η υποψηφιότητα του κ. Γκιούλ, που ανήκει στο κυβερνών Ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και Τούρκων που ζητούν την διασφάλιση του κοσμικού χαρακτήρα της χώρας τους.

    [04] Ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε Αμερικανική πόλη

    07-05-2007

    Αποψη του Γκρήνσμπεργκ, μετά τον ανεμοστρόβιλο.

    Σωστικά συνεργεία ξανάρχισαν τις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων στην πολιτεία Κάνσας, που επλήγη από ανεμοστρόβιλο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 8 άτομα. Άλλα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από καταιγίδες στην ίδια πολιτεία.

    Την Παρασκευή το βράδυ, o ανεμοστρόβιλος έπληξε την μικρή πόλη Γκρήνσμπεργκ του Κάνσας, με περίπου 1,600 κατοίκους, καταστρέφοντάς την ολοσχερώς. Τα σωστικά συνεργεία λένε ότι και άλλα θύματα της θεομηνίας θα μπορούσαν να εντοπιστούν στα συντρίμμια σπιτιών και καταστημάτων. Πάντως οι αρχές του Γκρήνσμπεργκ δήλωσαν ότι θα επιτραπεί στους κατοίκους να επιστρέψουν στις εστίες τους σήμερα το πρωί, για να περισώσουν ότι μπορούν.

    Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπούς κήρυξε το Γκρήνσμπεργκ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε εντολή να δοθούν ομοσπονδιακά κονδύλια για την ανοικοδόμησή της περιοχής.

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε το Γκρήνσμπεργκ είχε εύρος 1,6 χιλιομέτρων και ταχύτητα ανέμων 265 χιλιομέτρων την ώρα.

    [05] Συρία: Καίριας σημασίας η συνάντηση Κοντολήζας Ράις και Ουαλίντ Μουαλέμ

    07-05-2007

    O κ. Μουσταφά

    Ο πρέσβης της Συρίας στις ΗΠΑ, Ιμάντ Μουσταφά, χαρακτήρισε τη συνάντηση του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ και της Αμερικανίδας ομολόγου του, Κοντολίζας Ράις, ιδιαίτερα σημαντική.

    Στα πλαίσια συνέντευξής του προς το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο κ. Μουσταφά δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά χαρακτήρισε την συνάντηση της περασμένης εβδομάδας καίρια καμπή στις σχέσεις ΗΠΑ-Συρίας.

    Ο κ. Μουσταφά είπε ακόμα ότι η κυβέρνησή του θεωρεί το θέμα της σταθερότητας στο Ιράκ, θέμα εθνικής ασφάλειας, λόγω των κοινών συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

    [06] Ένοπλος σκότωσε δύο Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν

    07-05-2007

    Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι άνδρας που φορούσε στολή Αφγανού στρατιώτη, πυροβόλησε και σκότωσε δύο Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε άλλους δύο, έξω από φυλακή υψηλής ασφάλειας, στην Καμπούλ την Κυριακή. Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι ο ένοπλος σκοτώθηκε από πυρά Αφγανών στρατιωτών στη φυλακή, αλλά το κίνητρο της επίθεσης παραμένει άγνωστο.

    Νωρίτερα, Αφγανοί αξιωματούχοι είπαν ότι από πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού με τηλεκοντρόλ, σκοτώθηκαν 5 αστυνομικοί στην επαρχία Γκάζνι. Οι αρχές είπαν επίσης ότι βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του κοντά σε αστυνομικούς στην επαρχία Φάρα, με αποτέλεσμα όμως να σκοτωθεί μόνο ο καμικάζι.

    Τον τελευταίο χρόνο, οι αντάρτες Ταλιμπάν έχουν αυξήσει θεαματικά τις επιθέσεις τους κατά των Αφγανικών αρχών και των υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα.

    [07] Καμερούν: Βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους των Κενυατικών αερογραμμών

    07-05-2007

    Πληροφορίες από το Καμερούν, όπου συνετρίβη αεροσκάφος των Κενυατικών αερογραμμών λίγο μετά την απογείωση του, αναφέρουν ότι σωστικά συνεργεία εντόπισαν τα συντρίμμια του επιβατικού αεροσκάφους, αλλά δεν βρήκαν επιζώντες.

    Το ηλικίας μόλις 6 μηνών αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 737 με 114 επιβαίνοντες συνετρίβη νωρίς το Σάββατο μέσα σε καταιγίδα. Το αεροδρόμιο της Ντουάλα, της μεγαλύτερης πόλης του Καμερούν, δέχτηκε για λίγο σήμα κινδύνου του σκάφους, αλλά τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούσαν να το εντοπίσουν επί 40 και πλέον ώρες.

    Το αεροσκάφος συνετρίβη σε έλος 20 χιλιόμετρα απ' το αεροδρόμιο και οι διασώστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα οχήματα τους και να περπατήσουν μέσα στο έλος για να φτάσουν στα συντρίμμια. Στο αεροσκάφος των Κενυατικών αερογραμμών επέβαιναν άτομα από 20 χώρες.

    [08] Οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ

    07-05-2007

    O Αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι 8 άνδρες του σκοτώθηκαν την Κυριακή σε επιθέσεις στο Ιράκ. Έξι από τους στρατιώτες και ένας Ευρωπαίος δημοσιογράφος σκοτώθηκαν στη επαρχία Ντιγιάλα, ενώ δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν ο ένας στη Βαγδάτη, και ο άλλος βόρεια της Ιρακινής πρωτεύουσας. Νωρίτερα την Κυριακή, ο Αμερικανικός στρατός είχε πεί ότι δύο πεζοναύτες σκοτώθηκαν το Σάββατο και ένας άλλος στρατιώτης την Παρασκευή.

    Στο μεταξύ, οι Ιρακινές αρχές δήλωσαν ότι από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 και τραυματίστηκαν 80 άτομα σε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης την Κυριακή. Από μία άλλη έκρηξη στη Βαγδάτη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 άτομα κοντά στο Ιρακινό υπουργείο Εργασίας.

    Επίσης, στη Σαμάρα, βομβιστής αυτοκτονίας και ένοπλοι σκότωσαν 12 Ιρακινούς αστυνομικούς κατά την διάρκεια επίθεσής σε αστυνομικό τμήμα της πόλης. Είχε προηγηθεί επιδρομή Αμερικανικών και Ιρακινών δυνάμεων στην συνοικία Σιιτών, Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 8 ένοπλοι.

    [09] Πετυχημένη συναυλία Γκαζτζή, Ζάλλας, Μανινάκη στην Αστόρια

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    07-05-2007

    Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο

    Στην Νέα Υόρκη, την πιο μεγάλη εκτός Ελλάδας πόλη του Ελληνισμού, δόθηκε το Σαββατοκύριακο μια συναυλία από καλλιτέχνες που αγωνίζονται, ορισμένοι τους μάλιστα μια ολόκληρη ζωή, για να προωθήσουνε ότι καλύτερο έχει να προσφέρει το Ελληνικό πεντάγραμμο, κλασσικό και σύγχρονο, στην μεγαλούπολη στην οποία ζουν αλλά και σε άλλα σημαντικά ομογενειακά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Είναι μέλη τριών αξιόλογων μουσικών ομίλων, με πολλές εξαίρετες παραστάσεις ο καθένας στο ενεργητικό του, που εκτός από την αγάπη τους για την Ελληνική μουσική έχουνε και ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό, την προσήλωσή τους στην σωστή ερμηνεία και κατ επέκταση στην ποιοτική απόδοση.

    Κάτια Ζάλλας

    Ο ένας από τους καλλιτεχνικούς αυτούς ομίλους είναι η λεγόμενη Ομοσπονδία Μουσικών από Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες της περιοχής στην οποία εδρεύει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και έχει ως μουσικό διευθυντή της τον εκλεκτό βαρύτονο Κωνσταντίνο Γκαζτζή, απόφοιτο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Ωδείου του Μπρούκλιν, που είναι επίσης πιανίστας, βιολιστής και μαέστρος εκκλησιαστικών χορωδιών και φωνητικών συγκροτημάτων που ειδικεύονται στην ερμηνεία Βυζαντινών ύμνων.

    Ο άλλος όμιλος είναι το Ίδρυμα Ελληνικής Μουσικής, που επί δέκα χρόνια βρίσκεται κάτω από την εμπνευσμένη διεύθυνση της ιδρύτριάς του, υψίφωνου Κάτιας Ζάλλας, γνωστής από τις αναρίθμητες εμφανίσεις της με την Όπερα του Κεμπέκ και με συμφωνικές ορχήστρες των κρατικών ραδιοφωνικών καναλιών του Καναδά και της Ελλάδας αλλά και από τα διάφορα ρεσιτάλ που έχει δώσει σε φημισμένες αίθουσες μουσικής, όπως το Λίνκολν Σέντερ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

    Γρηγόρης Μανινάκης

    Το τρίο των ομίλων ολοκληρώνει το συγκρότημα Μικρόκοσμος, που ανέδειξε πριν δύο δεκαετίες ο μάστορας του τραγουδιού Γρηγόρης Μανινάκης, το έργο του οποίου πρωτοπαρουσίασε η Φωνή της Αμερικής στην Ελλάδα, όταν εμφανίστηκε στο περίφημο υπαίθριο θέατρο Γουλφ Τραπ της Ουάσιγκτον, σαν ερμηνευτής μελοποιημένων ποιημάτων των Ελύτη, Σεφέρη και Ρίτσου, σε ένα αξέχαστο ρεσιτάλ με τίτλο Ελληνικό Τρίπτυχο.

    Τώρα ο τενόρος Κωνσταντίνος Γκαζτζής, η σοπράνο Κάτια Ζάλλας και ο ερμηνευτής σύγχρονων τραγουδιών Γρηγόρης Μανινάκης ένωσαν τα πλούσια ταλέντα τους σε μια συναυλία στην οποία πήρανε επίσης μέρος πολλοί άλλοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες από τα τρία συγκροτήματα που προαναφέραμε και από μερικές φημισμένες χορωδίες, όπως αυτές των εκκλησιών του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Ρόζλιν, της Αναστάσεως στο Γκλέν Κόβ, της Αγίας Τριάδας στο Χίκσβιλ, της Αγίας Παρασκευής στο Γκρήνλοουν, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μάτιτακ και της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Γεωργίου στην Αστόρια.

    Η εκδήλωση έγινε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόριας που έχει ανεγερθεί για να υποθάλπει προσπάθειες προβολής κάθε πτυχής της Ελληνικής κουλτούρας και διάδοσης του Ελληνισμού στην Αμερική. Στα πλαίσια της συναυλίας, η οποία είχε ως τίτλο Αθάνατες Ελληνικές Μελωδίες, ερμηνεύτηκαν δημοτικά και παραδοσιακά τραγούδια, καντάδες, καθώς επίσης λαϊκές και ρεμπέτικες επιτυχίες που πρόσφεραν συνθέτες όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζηδάκης, ο Ξαρχάκος, ο Λοΐζου, ο Κουγιουμτζής και άλλοι μεγάλοι Έλληνες μουσουργοί. Το θέατρο ήταν ασφυχτικά γεμάτο και το κοινό, που απαρτίζονταν από ομογενείς και Αμερικανούς προσκεκλημένους τους, έμεινε απόλυτα ικανοποιημένο από την παράσταση, αν κρίνει κανείς από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματά του στο τέλος της συναυλίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν μερικοί από τους θεατές 'ήτανε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονόςβ¦ μια εκδήλωση που θα μείνει για πολύ καιρό στη θύμησή μας'.

    Συγχαρητήρια αξίζουνε σε όλους όσους πήρανε μέρος στην συναυλία του περασμένου Σαββάτου στο Σταθάκειο όχι μόνο για την υπέροχη καλλιτεχνική απόδοσή τους και για τη συμβολή τους στην προώθηση της Ελληνικής Μουσικής. Πρέπει επίσης να επαινεθούν και για το γεγονός πως διέθεσαν τον πολύτιμο χρόνο τους και το σπουδαίο ταλέντο τους εντελώς αφιλοκερδώς. Μερικοί μάλιστα πρόσφεραν και από την ίδια τους την τσέπη για να καλυφθούν τα έξοδα της παράστασης. Στόχους τους ήταν να συγκεντρώσουν από τη συναυλία χρήματα για την ενίσχυση ενός ταμείου που χορηγεί υποτροφίες σε νεαρά βλαστάρια της ομογένειας, ιδιαίτερα σε εκείνα που θέλουνε να σπουδάσουν μουσική αλλά χρειάζονται κάποια οικονομική βοήθεια για να κάνουνε το όνειρό τους αυτό πραγματικότητα. Όλα τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων διατέθηκαν για τούτο τον υπέροχο σκοπό. Μακάρι να βρίσκονται πάντα μιμητές που να βοηθούν με τόσο ωραίους τρόπους να καλύπτονται κι άλλες ανάγκες της ομογένειας, όποτε αυτές εκδηλώνονται.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 8 May 2007 - 1:20:35 UTC