Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ισχύ κοινοτική οδηγία για το περιβάλλον
  • [02] Συνομιλίες για τη σταθεροποίηση του Ιράκ
  • [03] Ολμέρτ: Μέτρα θα λάβει το Ισραήλ για να αναχαιτίσει επιθέσεις παλαιστινίων
  • [04] Μικρό μέρος ξένης βοήθειας αποδέχτηκαν οι ΗΠΑ για τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα
  • [05] Έφοδοι με 6 νεκρούς και διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν
  • [06] Σήμερα η απολογία Γούλφοβιτς
  • [07] Ο Τζωρτζ Τένετ σπάει τη σιωπή του
  • [08] Συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη
  • [09] Συνομιλίες Καρζάι-Μουσάραφ στην Τουρκία

  • [01] Σε ισχύ κοινοτική οδηγία για το περιβάλλον

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    30-04-2007

    Από σήμερα Δευτέρα 30 Απριλίου, τίθεται σε ισχύ η κοινοτική οδηγία που για πρώτη φορά ορίζει κανόνες για την απόδοση ευθύνης σε περιπτώσεις πρόκλησης βλαβών στο περιβάλλον .

    Η οδηγία αυτή, που βασίζεται στην αρχή 'ο ρυπαίνων πληρώνει', που υπάρχει μέσα στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη και της οποίας έληγε η προθεσμία ενσωμάτωσής της στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών, είχε γίνει σεβαστή μέχρι σήμερα μόνο από τρεις χώρες, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Ιταλία.

    Στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η έννοια της περιβαλλοντικής ζημίας περιλαμβάνει βλάβες στους υδάτινους πόρους, στα φυσικά ενδιαιτήματα στα ζώα και τα φυτά καθώς και στην μόλυνση του εδάφους που προκαλεί σοβαρές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία.

    Ο αρμόδιος επίτροπος περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας δήλωσε στις Βρυξέλλες: 'Η οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την πρόληψη των ζημιών, ενώ όταν θα σημειώνονται σοβαρές βλάβες θα παρέχει την δυνατότητα στις κυβερνήσεις να απαιτούν αποκατάσταση από τον ένοχο.

    Στην οδηγία απαριθμούνται οι φορείς που αναπτύσσουν επικίνδυνες δραστηριότητες όπως αυτές που απελευθερώνουν βαρέα μέταλλα στα ύδατα στον ατμοσφαιρικό αέρα, οι εγκαταστάσεις παραγωγής επικίνδυνων χημικών προϊόντων οι χώροι υγειονομικής ταφής αποβλήτων και οι εγκαταστάσεις καύσης. Θα είναι αυτοί οι φορείς που θα φέρουν την ευθύνη κάλυψης των δαπανών, τόσο για πρόληψη όσο και για διόρθωση, χωρίς να αποκλείονται και άλλοι φορείς εφόσον διαπιστωθεί αμέλεια εκ μέρους τους ή και δόλος'.

    Σύμφωνα πάντα με την οδηγία οι δημόσιες αρχές θα έχουν σημαντικό ρόλο στο σύστημα ευθύνης αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα έχουν την δυνατότητα να απαιτούν δράσεις από τις δημόσιες αρχές και εφόσον είναι αναγκαίο να προσφεύγουν και στην δικαιοσύνη για αποφάσεις που κρίνονται παράνομες.

    Στην Ελλάδα μόνο τον τελευταίο μήνα δύο ανάλογα προβλήματα αναμένουν την λύση τους. Η ρύπανση από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου στη Σαντορίνη και η ανακοίνωση που έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων, της δημιουργίας χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην περιοχή της Ραφίνας ύστερα μάλιστα από έγκριση σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο Επικρατείας

    Για την ιστορία η αρχή σύμφωνα με την οποία αυτός που ρυπαίνει πληρώνει για την βλάβη που προκαλεί ,υπάρχει στην Συνθήκη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1993 και το 2000 εκδόθηκε σχετική Πράσινη και Λευκή Βίβλος για το περιβάλλον, ενώ το 2002 η επιτροπή υπέβαλε την πρόταση της σχετικής οδηγίας η οποία ψηφίσθηκε από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Απρίλιο του 2004, δίνοντας προθεσμία στα κράτη μέλη να μεταφέρουν στο δίκαιό τους το νομοθέτημα μέχρι της 30 Απριλίου 2007.

    'Με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός', είπε ο κ. Δήμας, 'ότι μέχρι σήμερα μόνο τρία κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει την ζωτικής σημασίας αυτή οδηγία και αν δεν ακολουθήσουν σύντομα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη η Επιτροπή θα αναγκαστεί να κινήσει νομικές διαδικασίες για παραβάσεις'.

    [02] Συνομιλίες για τη σταθεροποίηση του Ιράκ

    30-04-2007

    Νούρι Αλ Μαλίκι

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, ευχαρίστησε το Ιράν για την απόφαση του να συμμετάσχει σε σημαντική διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ, που αρχίζει την Πέμπτη στο θέρετρο Σαρμ-Ελ-Σεΐχ της Αιγύπτου. Μετά τις συνομιλίες που είχε στη Βαγδάτη τη Κυριακή με τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, ο κ. Μαλίκι ευχαρίστησε το Ιράν με ειδικό ανακοινωθέν το οποίο φέρει και τον κ. Λαριτζανί να δηλώνει ότι οι χώρες που επιθυμούν ασφάλεια και σταθερότητα στη περιοχή θα πρέπει να υποστηρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση του Ιράκ. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, θα συμμετάσχει στην διήμερη διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ.

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι δεν αποκλείει συνάντηση της με τον κ. Μοτάκι στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης, αλλά επεσήμανε ότι θέμα της συνόδου δεν είναι οι ΗΠΑ και το Ιράν, αλλά το πώς οι γειτονικές προς το Ιράκ χώρες θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην σταθεροποίηση της χώρας.

    Εξαλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε βοήθεια στη Συρία για την αντιμετώπιση του τεράστιου αριθμού Ιρακινών προσφύγων που εισρέουν στη χώρα. Μετά από συνομιλίες τη Κυριακή στη Δαμασκό με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, Λουί Μισέλ, δήλωσε ότι η κοινότητα θα χορηγήσει τεχνική υποστήριξη και άλλη βοήθεια στη Συρία για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ιρακινών προσφύγων. Τα ΗΕ υπολογίζουν ότι 1,2 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν ζητήσει καταφύγιο στη Συρία μετά την εισβολή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και η ροή προσφύγων συνεχίζεται καθημερινά.

    [03] Ολμέρτ: Μέτρα θα λάβει το Ισραήλ για να αναχαιτίσει επιθέσεις παλαιστινίων

    30-04-2007

    Εχούντ Ολμέρτ

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει μέτρα αν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές συνεχίσουν να στοχεύουν με ρουκέτες το Ισραήλ. Ο κ. Ολμέρτ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για κλιμάκωση της έντασης, αλλά δεν θα διστάσει να αναχαιτίσει εκείνους που προσπαθούν να βλάψουν Ισραηλινούς πολίτες. Πάντως ο ηγέτης της παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Χαλέντ Μασαάλ, υπεραμύνθηκε των επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

    Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για καταιγισμό επιθέσεων με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, μετά τους θανάτους 9 Παλαιστινίων από τις Ισραηλινές δυνάμεις.

    Αιγύπτιος διαμεσολαβητής δήλωσε ότι τα πρόσφατα επεισόδια βίας διατάραξαν τις προσπάθειες για την ανταλλαγή Παλαιστινίων κρατούμενων με Ισραηλινό στρατιώτη που συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο.

    [04] Μικρό μέρος ξένης βοήθειας αποδέχτηκαν οι ΗΠΑ για τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα

    30-04-2007

    Η αμερικανική εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ γράφει ότι οι ΗΠΑ αποδέχτηκαν μόνο ένα τμήμα της ξένης βοηθείας που τους προσφέρθηκε για τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα και για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της περιοχής. Σύμφωνα με την εφημερίδα μετά τις καταστροφές απ' τον τυφώνα, σύμμαχοι των ΗΠΑ προσέφεραν χρηματική βοήθεια 454 εκατομμυρίων δολαρίων και πετρέλαιο αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων που θα πωλείτο και τα έσοδα θα χρησιμοποιούνταν για την αρωγή των θυμάτων. Η Ουάσιγκτον Ποστ επίσης αναφέρει ότι αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι δεν ήταν έτοιμοι για το συντονισμό και τη διανομή ξένης βοήθειας.

    Σε δηλώσεις της προς αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, η υπουργός Eξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι συνηθισμένες να δέχονται ευρείας κλίμακας βοήθεια από ξένες χώρες και ότι σε πολλές περιπτώσεις η αμερικανική κυβέρνηση προσανατόλισε δωρητές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως ο Ερυθρός Σταυρός.

    Ο τυφώνας Κατρίνα έπληξε τα παράλια του Κόλπου του Μεξικού τον Αύγουστο του 2005 σκοτώνοντας 1.800 άτομα και προκαλώντας ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

    [05] Έφοδοι με 6 νεκρούς και διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν

    30-04-2007

    Στο ανατολικό Αφγανιστάν οι αρχές δηλώνουν ότι άνοιξε η κύρια οδική αρτηρία της επαρχίας Νανγκαρχάρ που είχαν κλείσει διαδηλωτές, κοντά σε σημείο όπου συμμαχικές δυνάμεις σκότωσαν 6 άτομα στη διάρκεια εφόδου κατά εξτρεμιστών. Τουλάχιστον 2 άμαχοι ήταν μεταξύ των θυμάτων απ' τις συγκρούσεις που προκάλεσε η έφοδος. Εκπρόσωπος κοινής δύναμης Αμερικανών και Αφγανών στρατιωτών δήλωσε ότι οι άμαχοι, μια γυναίκα και ένας νεαρός, επλήγησαν θανάσιμα κατά την ανταλλαγή πυρών τη Κυριακή. Επίσης τραυματίστηκαν ένα μικρό παιδί και μια νεαρή κοπέλα.

    Οι συμμαχικές δυνάμεις δήλωσαν ότι κατά την έφοδο βρήκαν όπλα και υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βομβών. Αξιωματούχος των Αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι τα μέλη της κοινής Αμερικανο-Αφγανικής περιπόλου εκφράζουν την λύπη τους για τους θανάτους αμάχων και καταδίκασε τους εξτρεμιστές 'που θέτουν την ζωή αμάχων σε κίνδυνο, κρυβόμενοι μεταξύ οικογενειών'.

    [06] Σήμερα η απολογία Γούλφοβιτς

    30-04-2007

    Πωλ Γούλφοβιτς

    Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πωλ Γούλφοβιτς, πρόκειται να απολογηθεί σήμερα ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του παγκοσμίου οργανισμού για να υποστηρίξει ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας της Τραπέζης, γνώριζε το ρόλο του στη προαγωγή και σημαντική μισθολογική αναπροσαρμογή της συντρόφου του.

    Ο κ. Γούλφοβιτς δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί από μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλες διεθνείς οργανώσεις καθώς και από πρώην στελέχη της Τράπεζας.

    Ειδική επιτροπή εξετάζει αν ο κ. Γούλφοβιτς παρέβη κανονισμούς όταν εξασφάλισε στη φίλη του, Σάχα Ρίζα, θέση με πολύ υψηλό μισθό. Η Ρίζα τελικά μετατέθηκε στο Στέητ Ντηπάρτμεντ όταν ο Γούλφοβιτς ανέλαβε την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2005, αλλά συνέχισε να παίρνει και τον υψηλότατο μισθό της στην Τράπεζα.

    Ανώτερα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας λένε ότι ο Γούλφοβιτς απέκρυψε λεπτομέρειες των συγκεκριμένων διευθετήσεων και γι΄ αυτό ενδέχεται να έχει παρέβη κανονισμούς του διεθνούς οργανισμού.

    Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας ενδέχεται να ζητήσει από τον κ. Γούλφοβιτς να παραιτηθεί, μπορεί να τον επιπλήξει, ή μπορεί και να μην λάβει κανένα μέτρο σε βάρος του. Ήδη ο κ. Γούλφοβιτς έχει παραδεχτεί ότι έσφαλε.

    [07] Ο Τζωρτζ Τένετ σπάει τη σιωπή του

    30-04-2007

    Ο πρώην διευθυντής της CIA, Ελληνο-Αμερικανός Τζώρτζ Τένετ, υπεραμύνθηκε της ακεραιότητας των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών παρά τις ελλείψεις σε θέματα απόρρητων πληροφοριών πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και αργότερα πριν την εισβολή στο Ιράκ.

    Σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο κ. Τένετ επεσήμανε ότι στα μέσα του 2001 είχε ανησυχήσει ιδιαίτερα από πληροφορίες που έδειχναν επικείμενη σημαντική επίθεση και γι' αυτό είχε ζητήσει συνάντηση με την τότε Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπους και νυν Υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

    Πάντως το 2004, ανεξάρτητη, διακομματική επιτροπή που διερεύνησε το θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου επέρριψε ευθύνες στην CIA για τον γραφειοκρατικό της χαρακτήρα και για το γεγονός ότι απέτυχε να προβλέψει τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα. Για το θέμα του Ιράκ, ο Τζώρτζ Τένετ δήλωσε ότι εκφράζονταν πολλά ερωτήματα στους κόλπους της κυβέρνησης Μπους για το ΠΩΣ θα έπρεπε να γίνει η εισβολή στο Ιράκ, αλλά όχι για το ΑΝ θα έπρεπε να γίνει.

    Ο πρώην διευθυντής της CIA δικαιολόγησε τις πριν τον πόλεμο στο Ιράκ εκθέσεις των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής, λέγοντας ότι οι αναλυτές έβγαλαν τα συμπεράσματα τους μόνο από τεχνικά στοιχεία και χαρακτήρισε το σφάλμα των μυστικών υπηρεσιών οδυνηρή εμπειρία για τον κλάδο. Ο κ. Τένετ επίσης παραδέχτηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει τον όρο 'σιγουριά' σε συζητήσεις του με τον πρόεδρο Μπούς για το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αλλά ότι ο όρος αυτός δεν αποτελούσε διαβεβαίωση πως το καθεστώς της Βαγδάτης είχε τέτοια όπλα, αλλά ότι η CIA θα μπορούσε να βελτιώσει έκθεση που είχε συντάξει για το θέμα.

    Παράλληλα ο Τζώρτζ Τένετ διέψευσε φήμες για βασανιστήρια σε βάρος υπόπτων για τρομοκρατία, αλλά σημείωσε ότι μέθοδοι 'ενισχυμένης ανάκρισης', όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουν σώσει ζωές και έχουν σταματήσει τρομοκρατικά σχέδια.

    Από τη πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, διέψευσε ισχυρισμούς του κ. Τένετ, ότι ο πρόεδρος Μπους ανέλαβε την προεδρεία το 2000 σχεδιάζοντας να εισβάλλει στο Ιράκ και να απομακρύνει τον Σαντάμ Χουσεΐν. Στο βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει σήμερα, ο κ. Τένετ διατείνεται ότι δεν υπήρξε σοβαρή μελέτη από μέρους της κυβέρνησης Μπους για το μέγεθος της απειλής που εκπροσωπούσε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [08] Συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη

    30-04-2007

    Περίπου ένα εκατομμύριο Τούρκοι συμμετείχαν σε συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη κατά της φιλο-Ισλαμικής κυβέρνησης της χώρας και σε ένδειξη υποστήριξης προς τον μη θεοκρατικό χαρακτήρα της χώρας τους. Παρόμοιο συλλαλητήριο είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα πριν δύο εβδομάδες. Την Παρασκευή, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας και μέλος του Ισλαμικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Αμπντουλάχ Γκιούλ, έχασε με πολύ μικρή διαφορά ψήφων κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για την προεδρία στο Τουρκικό Κοινοβούλιο.

    [09] Συνομιλίες Καρζάι-Μουσάραφ στην Τουρκία

    30-04-2007

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι και ο Πακιστανός ομόλογος του, Περβέζ Μουσάραφ, θα έχουν συνομιλίες σήμερα στη Τουρκία υπό τη αιγίδα του Τούρκου προέδρου, Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών λόγω των εντεινόμενων βιαιοτήτων στην Πακιστανο-Αφγανική μεθόριο.

    Των σημερινών συνομιλιών είχε προηγηθεί επίθεση καμικάζι τη Κυριακή στο Πακιστάν που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 28 άτομα και τον τραυματισμό 52 άλλων. Ανώτερος εμπειρογνώμονας της αστυνομίας δήλωσε ότι ο βομβιστής ήταν περίπου 30 χρόνων, πιθανόν από το Αφγανιστάν ή από τις περιοχές του Πακιστάν που συνορεύουν με το Αφγανιστάν. Ο βομβιστής αυτοανατινάχτηκε λίγα λεπτά μετά το πέρας της ομιλίας του υπουργού Εσωτερικών, Αφτάμπ Κχάν Σερπάο, στην πόλη Καρσάντα, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Ο υπουργός υπέστη ελαφρά τραύματα, αλλά σκοτώθηκαν τουλάχιστον ένας από τους συμβούλους του και ορισμένοι σωματοφυλακές του.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 1 May 2007 - 1:18:40 UTC