Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χειμώνας την άνοιξη;
  • [02] Εκκληση Πάπα Βενέδικτου για ειρήνη στον κόσμο
  • [03] Για την ασφάλεια των Αμερικανικών δυνάμεων, προσευχήθηκε ο πρόεδρος Μπούς
  • [04] Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση Ισραηλινού στρατιώτη
  • [05] Αμερικανικό κανάλι ετοιμάζει ντοκυμανταίρ για την Κύπρο
  • [06] Aντικυβερνητική διαδήλωση στην Ταϋλάνδη

  • [01] Χειμώνας την άνοιξη;

    08-04-2007

    Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της άνοιξης και πολλοί Αμερικανοί τουρτουρίζουν. Ασυνήθιστα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες έπληξαν τμήματα των ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες, ενώ σημειώθηκαν χιονοπτώσεις και παγετοί.

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα σημειωθούν θερμοκρασίες κάτω του μηδενός σε πολλές πολιτείες την Κυριακή. Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί αγρότες ανησυχούν για τις σοδειές τους.

    [02] Εκκληση Πάπα Βενέδικτου για ειρήνη στον κόσμο

    08-04-2007

    Στιγμιότυπο από τον Ναό του Παναγίου Τάφου, την Κυριακή του Πάσχα.

    Επ'ευκαιρία του Αγίου Πάσχα, ο Πάπας Βενέδικτος απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στον κόσμο.

    Κατά το ετήσιο μήνυμά του από την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο Ποντίφηκας εξέφρασε ανησυχία και λύπη για την διένεξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων, την βία στο Ιράκ, την Νότια Ασία και τμήματα της Αφρικής. Ο Πάπας τόνισε ότι 'τίποτε το θετικό δεν προκύπτει από το Ιράκ' και εξέφρασε ανησυχία για την αυξανόμενη βία και αστάθεια στο Αφγανιστάν. Είπε επίσης ότι η Ζιμπάμπουε βρίσκεται σε μεγάλη κρίση και αποκάλεσε την κατάσταση στο Νταρφούρ 'καταστροφική.'

    Στο μεταξύ, Χριστιανοί Oρθόδοξοι ή Kαθολικοί παρακολούθησαν την θεία λειτουργία στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου, η οποία έχει κτιστεί στα σημεία όπου πιστεύεται ότι ο Χριστός σταυρώθηκε, ετάφη και αναστήθηκε. Φέτος το Πάσχα συνέπιπτε για Ορθοδόξους και Καθολικούς.

    [03] Για την ασφάλεια των Αμερικανικών δυνάμεων, προσευχήθηκε ο πρόεδρος Μπούς

    08-04-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς

    Ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι προσευχήθηκε για την ασφάλεια των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, κατά την διάρκεια της λειτουργίας του Πάσχα που παρακολούθησε στην στρατιωτική βάση Φόρτ Χούντ στο Τέξας.

    Μετά την θεία λειτουργία, ο κ. Μπούς είπε ότι προσευχήθηκε για ειρήνη και είπε ότι είχε την ευκαιρία να εκτιμήσει την μεγάλη θυσία των Αμερικανών στρατιωτών και των οικογενειών τους. Ο κ. Μπούς βρίσκεται στο ράντσο του στο Τέξας από την Τετάρτη.

    Στην Ουάσινγκτον, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Αριζόνα, Τζών Μακαίην, με επιστολή του στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ, ζήτησε την υποστήριξη του αμερικανικού λαού προς το σχέδιο του ανώτερου Αμερικανού στρατιωτικού διοικητή στο Ιράκ, του στρατηγού Ντέηβιντ Πετρέους, για την εδραίωση της ασφάλειας στη Βαγδάτη. Ο κ. Μακαίην τονίζει ότι άρνηση να δοθεί η ευκαιρία στο σχέδιο του στρατηγού να επιτύχει, θα αποτελούσε τραγικό λάθος.

    Από την πλευρά του, ο στρατηγός Πετρέους έχει πεί ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις από μόνες τους δεν αρκούν για να τερματίσουν τη βία στο Ιράκ και ότι, παράλληλα, είναι απαραίτητες και οι πολιτικές διαβουλεύσεις.

    [04] Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση Ισραηλινού στρατιώτη

    08-04-2007

    O Mαρουάν Μπαργκουτί, που κρατείται από το 2002.

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι σημειώνουν κάποια πρόοδο στο ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων, με στόχο την απελευθέρωση Ισραηλινού στρατιώτη.

    Οι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές ζητούν την απελευθέρωση εκατοντάδων κρατουμένων συμπατριωτών τους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του λοχία Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος είχε συλληφθεί πέρυσι. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Γκάζι Αχμάντ δήλωσε ότι ο εν λόγω στρατιώτης θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος εντός μίας εβδομάδας, αν το Ισραήλ συμφωνούσε στους όρους ανταλλαγής.

    Όμως, ο ισραηλινός υπουργός Ράφι Ειτάν λέει ότι η απελευθέρωση κρατουμένων θα αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ. Ανάμεσα σε εκείνους που η Παλαιστινιακή πλευρά ζητά να αφεθούν ελεύθεροι, είναι και ο ανερχόμενος ηγέτης των Παλαιστινίων Μαρουάν Μπαργκουτί, και ο επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμάντ Σααντάτ.

    Στο μεταξύ, την Κυριακή, οι ισραηλινές δυνάμεις τραυμάτισαν Παλαιστίνιο στην Χεβρώνα, αφού εκείνος μαχαίρωσε δύο ισραηλινούς αστυνομικούς.

    [05] Αμερικανικό κανάλι ετοιμάζει ντοκυμανταίρ για την Κύπρο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    08-04-2007

    Στο Ντητρόιτ, το τοπικό κανάλι του κοινοτικού τηλεοπτικού δικτύου, PBS, ανακοίνωσε ότι άρχισε το γύρισμα ενός ντοκιμανταίρ για την Κύπρο, την οποία και αποκαλεί 'ουσιαστικά ξεχασμένο μοχλό στήριξης της ειρήνης στην Μέση Ανατολή'.

    Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η Κύπρος είναι ένα Μεσογειακό νησιωτικό κράτος, που διαιρέθηκε πριν από 33 χρόνια από Τουρκική εισβολή και το οποίο συνιστά 'παράγοντα-κλειδί για την διευθέτηση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και της αναταραχής στη Μέση Ανατολή'.

    Στη συνέχεια αναφέρεται πως το νησί έχει φυσικές καλλονές που προσελκύουν πολλούς τουρίστες από διάφορα μέρη και ότι το καλοκαίρι 2006 χρησίμευσε επίσης σαν καταφύγιο για τους αμάχους που εγκατέλειψαν τον Λίβανο, όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και την οργάνωση Χεζμπολά.

    Εκτός όμως από τουρίστες και τους διασωθέντες από τον Λίβανο, οι οποίοι μέσω Λάρνακας επέστρεψαν στις χώρες τους, ελάχιστοι άλλοι θυμούνται την Κύπρο, το πρόβλημα της οποίας, κατά την ανακοίνωση, συνεχίζει να παρεμποδίζει την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και 'κατά συνέπεια, περιορίζει την προοπτική να γίνει η Τουρκία ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης'. Στο σημείο αυτό η ανακοίνωση προσθέτει: 'Ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα την καθιστούσε σημαντικό παράγοντα σε τούτη τη γωνιά του πλανήτη μας, αλλά δίχως λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα δίχως Αμερικανική ανάμειξη, το πρόβλημα θα συνεχίσει να είναι ένα αγκάθι για την ειρήνη, σε μια περιοχή στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανάγκη από βοήθεια και σταθερότητα'.

    Το ντοκιμανταίρ με τίτλο 'Κύπρος: Ακόμα Διαιρεμένη,' αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο να προβληθεί το φθινόπωρο στην Αμερική από σταθμούς που ανήκουν στο κοινοτικό τηλεοπτικό δίκτυο. Σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής του, στόχοι είναι να επιδιωχθούν ρεαλιστικές λύσεις και να παρουσιαστεί η συνεχιζόμενη αναταραχή και ανθρώπινη δυστυχία εκείνων, πού ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής.

    Όσο συνεχίζεται το γύρισμα του ντοκιμανταίρ, αποσπάσματα από συνεντεύξεις που παίρνονται γι αυτό, θα καταχωρούνται στον διαδικτυακό χώρο cyprusdivided.com, μαζί με παρατηρήσεις και σχόλια των όσων θα επισκέπτονται τον χώρο αυτό στο Ίντερνετ. Παράλληλα με το ντοκιμανταίρ, η παραγωγός εταιρεία θα δημιουργήσει και μια 'τηλεοπτική συζήτηση', που θα περιέχει διάφορες απόψεις εμπειρογνωμόνων, για μετάδοση από τους ίδιους σταθμούς.

    Ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ, Γιώργος Βέρας, περιέγραψε την κατάσταση στην Κύπρο με τούτα τα λόγια: 'Από το 1974 που έγινε η Τουρκική εισβολή, η Κύπρος είναι διαιρεμένη σε δύο μέρη που χωρίζονται με συρματοπλέγματα και ένοπλες δυνάμεις κατοχής. Σήμερα το νότιο τμήμα του νησιού είναι μια ζωντανή δημοκρατία κι ένα πολύτιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ το βόρειο τμήμα είναι μια φτωχή και δίχως διεθνή αναγνώριση περιοχή την οποία ελέγχουν 40.000 Τούρκοι στρατιώτες. Ύστερα από τρεις δεκαετίες παρασκηνιακών συνομιλιών, που δεν επέφεραν οριστική λύση, το Κυπριακό σβήστηκε από την Αμερικανική συνείδηση αλλά εξακολουθεί να είναι μείζον πρόβλημα για την παγκόσμια διπλωματική κοινότητα. Είναι καιρός να ξαναφέρουμε το Κυπριακό στο προσκήνιο της δημοσιότητας για να σπάσουμε το αδιέξοδο που υφίσταται'.

    Ο Γιώργος Βέρας είναι καταξιωμένος παραγωγός, που εργάστηκε για κάπου 20 χρόνια στα μεγάλα Αμερικανικά τηλεοπτικά κανάλια ABC και CBS, πριν ιδρύσει δική του εταιρεία, που φέρει και το όνομά του, το 1994. Έκτοτε η εταιρεία του σκηνοθέτησε και παρήγαγε πολλά ντοκιμαντέρ για τουλάχιστον πέντε άλλα μεγάλα τηλεοπτικά συγκροτήματα. Ο ίδιος ο κ. Βέρας ήταν επίσης και ο Προϊστάμενος Παραγωγής της τηλεοπτικής κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα από μέρους του Αμερικανικού δικτύου ΝΒC. Στις μέρος των αγώνων παρήγαγε στην Ελληνική πρωτεύουσα τηλεοπτικά προγράμματα συνολικής διάρκειας άνω των 100 ωρών, τα οποία μετά την μετάδοσή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες του εξασφάλισαν ένα ακόμα βραβείο Έμμυ, το 12ο που έχει στο ενεργητικό του.

    [06] Aντικυβερνητική διαδήλωση στην Ταϋλάνδη

    08-04-2007

    Περίπου 1,000 άτομα συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην πρωτεύουσα της Ταϋλάνδης, Μπανγκόγκ, για να απαιτήσουν την παραίτηση της στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας.

    Η αστυνομία είπε ότι οι διαδηλωτές, υπό την ηγεσία υποστηρικτών του εξόριστου τέως πρωθυπουργού Θακσίν Σιναγουάτρα, οργάνωσαν το συλλαλητήριο σε πάρκο στο κέντρο της πόλης. Οι αρχές ανέπτυξαν χίλιους αστυνομικούς στην περιοχή, αλλά η διαδήλωση ήταν ειρηνική.

    Αξιωματικοί του στρατού της Ταϋλάνδης έκαναν αναίμακτο πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Σιναγουάτρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι εκμεταλλεύτηκε το σύνταγμα της χώρας για να συγκεντρώσει μεγαλύτερη εξουσία από ότι άρμοζε στο αξίωμά του. Οι πραξικοπηματίες υποσχέθηκαν την διενέργεια εκλογών και την υιοθέτηση νέου συντάγματος εντός ενός έτους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 9 April 2007 - 1:19:03 UTC