Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος μετασεισμός στην Κεντρική Ιαπωνία
  • [02] Περισσότεροι Γερουσιαστές αμφισβητούν την αξιοπιστία του Αμερικανού Υπουργού Δικαιοσύνης
  • [03] Ακόμα 5 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ
  • [04] Προς διάλυση οι προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας στο Νταρφούρ
  • [05] Συνεχίζεται η κράτηση 15 Βρετανών ναυτών από το Ιράν
  • [06] H Βόρεια Κορέα προειδοποιεί κατά των στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας
  • [07] Στη Μέση Ανατολή η Κ. Ράις
  • [08] Στις Βρυξέλλες ο Νίκολας Μπέρνς για το Κόσοβο

  • [01] Νέος μετασεισμός στην Κεντρική Ιαπωνία

    26-03-2007

    Μετασεισμός 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε και πάλι νωρίς σήμερα το πρωί την κεντρική Ιαπωνία, την ίδια περιοχή που επλήγη από ισχυρό σεισμό τη Κυριακή με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν πάνω από 170. Πάντως η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας δεν εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον σημερινό μετασεισμό.

    Στο μεταξύ, σε πρόχειρα καταλύματα πέρασαν την νύχτα οι σεισμόπληκτοι της κεντρικής Ιαπωνίας καθώς συνεχίστηκαν οι μετασεισμικές δονήσεις από τον ισχυρό σεισμό της Κυριακής, ισχύος 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη περιοχή της Θάλασσας της Ιαπωνίας ανοιχτά των βορείων ακτών της νήσου Χόνσου, ισοπεδώνοντας δεκάδες σπίτια και προξενώντας σοβαρές ζημιές σε εκατοντάδες άλλα. Η πόλη Βατζίμα υπέστη το σοβαρότερο πλήγμα, ενώ οι Ιαπωνικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι, που τελικά ήρθη.

    Επίσης δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, 7,3 και 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξαν το νησί Βανουάτου στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή ζημιές.

    [02] Περισσότεροι Γερουσιαστές αμφισβητούν την αξιοπιστία του Αμερικανού Υπουργού Δικαιοσύνης

    26-03-2007

    Αλμπέρτο Γκονζάλες

    Ανώτερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία συντάχθηκαν με Δημοκρατικούς συναδέλφους τους και τώρα αμφισβητούν την αξιοπιστία του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Γκονζάλες, στο θέμα της απόλυσης 8 ομοσπονδιακών εισαγγελέων.

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τσάκ Χέηγκελ, δήλωσε ότι ο κ. Γκονζάλες αντιμετωπίζει προβλήματα αξιοπιστίας και εξαιτίας αυτού, μπορεί να μην είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του σωστά. Επίσης ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Αρλεν Σπέκτερ, δήλωσε ότι ο κ. Γκονζάλες θα πρέπει να παραιτηθεί, αν αποδειχθεί ότι δεν έλεγε αλήθεια κατά τις διευκρινίσεις του στο Κογκρέσο, σχετικά με την αντικατάσταση των εισαγγελέων.

    Η Δημοκρατική γερουσιαστής, Νταϊάν Φάινσταιν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι το όνομα του Αλμπέρτο Γκονζάλες έχει αμαυρωθεί από τις εξελίξεις και οφείλει να παραιτηθεί.

    [03] Ακόμα 5 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ

    26-03-2007

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι από εκρήξεις βομβών σκοτώθηκαν άλλοι 5 αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ της Κυριακή και τραυματίστηκαν άλλοι δύο στην επαρχία Ντιγιάλλα βόρεια της Βαγδάτης. Επίσης άλλος ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στη βορειοδυτική Βαγδάτη.

    Παράλληλα, τη Κυριακή Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βομβαρδίστηκε Σουνιτικό τέμενος στην πόλη Χάσβα, νότια της Βαγδάτης, μία μέρα μετά την καταστροφή Σιιτικού τεμένους στην ίδια πόλη. Τουλάχιστον 2 άτομα τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη στο Σουνιτικό τέμενος, ενώ 11 σκοτώθηκαν το Σάββατο στο Σιιτικό.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι η ιρακινή αστυνομία συνέλαβε την Παρασκευή άνδρα, που σχεδίαζε να πυροδοτήσει εκρηκτικά σε φορτηγό με το οποίο μετέφερε χλωρίνη.

    [04] Προς διάλυση οι προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας στο Νταρφούρ

    26-03-2007

    Πρόσφυγες στο Νταρφούρ

    Ο επικεφαλής των υπηρεσιών ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΕ Τζών Χόλμς προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες αρωγής στην εμπόλεμη περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης.

    Μιλώντας την Κυριακή σε καταυλισμό προσφύγων στο Νταρφούρ, ο κ. Χόλμς τόνισε ότι η προσπάθεια αρωγής προς τους πρόσφυγες είναι εύφραυστη και θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Ο αξιωματούχος των ΗΕ επρόκειτο να επισκεφθεί έναν ακόμα καταυλισμό, όμως Σουδανοί στρατιώτες τον απέτρεψαν. Η Γερμανία και η Βρετανία ζήτησαν επιπλέον κυρώσεις κατά του Σουδάν επειδή δεν επιτρέπει σε ειρηνοφρουρούς των ΗΕ να εισέλθουν στο Νταρφούρ.

    Στο μεταξύ, στην σουδανική πρωτεύουσα Χαρτούμ την Κυριακή, η πρώην ανταρτική ομάδα του Νταρφούρ Σουδανικό Απελευθερωτικό Κίνημα, προειδοποίησε ότι η ειρηνευτική συμφωνία που είχε υπογράψει με την κυβέρνηση κινδυνεύει, επειδή η σουδανική αστυνομία σκότωσε 8 πρώην αντάρτες στην πόλη Ομντουρσμάν το Σάββατο.

    [05] Συνεχίζεται η κράτηση 15 Βρετανών ναυτών από το Ιράν

    26-03-2007

    O κ. Μοτάκι

    Τo Iράν δήλωσε ότι σκέπτεται να απαγγείλει επίσημες κατηγορίες κατά 15 Βρετανών ναυτών και πεζοναυτών, που συνελήφθησαν την Παρασκευή με το αιτιολογικό ότι μπήκαν παράνομα στα χωρικά ύδατα της Τεχεράνης. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτάκι, έκανε την δήλωση αυτή την Κυριακή στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ.Μοτάκι μίλησε επίσης τηλεφωνικά με την Βρετανίδα ομόλογό του Μάγκαρετ Μπέκετ, η οποία επανέλαβε την θέση του Λονδίνου ότι τα μέλη του βρετανικού ναυτικού βρίσκονταν σε χωρικά ύδατα του Ιράκ. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι η κ. Μπέκετ απαίτησε την ασφαλή επιστροφή των 15 συλληφθέντων και ζήτησε να επιτραπεί να τους επισκεφτούν Βρετανοί διπλωμάτες.

    Την Κυριακή, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαίρ, χαρακτήρισε τη σύλληψη των 15 Βρετανών ναυτών από το Ιράν αδικαιολόγητη και εσφαλμένη και σημείωσε ότι όσο πιο σύντομα επιλυθεί η κρίση αυτή, τόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα για όλες τις πλευρές.

    [06] H Βόρεια Κορέα προειδοποιεί κατά των στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

    26-03-2007

    Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι σειρά κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Αμερικανικών και Νοτιο-κορεατικών δυνάμεων που άρχισαν την Κυριακή, θα μπορούσαν θα θέσουν σε κίνδυνο τις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Στα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια στη Νότια Κορέα θα λάβουν μέρος 29,000 αμερικανοί στρατιώτες και άγνωστος αριθμός Νοτιο-κορεατών στρατιωτών.

    Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας κάθε χρόνο καταγγέλλει τις στρατιωτικές ασκήσεις, λέγοντας ότι αποτελούν πρόβα για εισβολή στη χώρα. Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα απορρίπτουν τις καταγγελίες και επιμένουν ότι τα γυμνάσια είναι απολύτως αμυντικά.

    Ο πιο πρόσφατος κύκλος των εξαεθνών συνομιλιών στο Πεκίνο ναυάγησε την περασμένη εβδομάδα, μετά την άρνηση της Βόρειας Κορέας να συζητήσει τον αφοπλισμό της, πριν της παραδοθεί ποσό 25 εκατομμυρίων δολαρίων που της ανήκει και που βρίσκεται δεσμευμένο σε τράπεζα του Μακάο.

    [07] Στη Μέση Ανατολή η Κ. Ράις

    26-03-2007

    Μετά από συνομιλίες στη Δυτική Όχθη με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε απ' το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να δημιουργήσουν κοινή ατζέντα προώθησης της ειρήνης και δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης της στη Μέση Ανατολή, η κ. Ράις θα συναντηθεί επίσης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ. Από τη πλευρά του, ο κ. Αμπάς επεσήμανε ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη που απήχθη από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές πέρυσι.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο κ. Αμπάς δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης και υπόσχεσης για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη.

    [08] Στις Βρυξέλλες ο Νίκολας Μπέρνς για το Κόσοβο

    26-03-2007

    Ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς, βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους με θέμα το μέλλον του Κοσυφοπεδίου. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι ο κ. Μπέρνς θα εκφράσει ξεκάθαρη υποστήριξη προς το σχέδιο του διαμεσολαβητή των ΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, που προσφέρει αυτοδιοίκηση στην Αλβανική πλειοψηφία του Κοσυφοπεδίου αλλά όχι πλήρη ανεξαρτησία απ' τη Σερβία.

    Την περασμένη εβδομάδα το Στέητ Ντηπάρτμεντ εξέφρασε την υποστήριξη του προς τον κ. Αχτισάαρι λέγοντας ότι χειρίστηκε καλά ένα τόσο δύσκολο θέμα. Πάντως η Ρωσία ζήτησε απ' τα ΗΕ να διορίσουν νέο διαμεσολαβητή και κατηγόρησε τους διοικητές των ΗΕ στο Κόσοβο ότι υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της επαρχίας, αντί για μια λύση αποδεκτή απ' όλες τις πλευρές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 27 March 2007 - 2:18:17 UTC