Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής
  • [02] Ρότενμπερκ: 'Αλλαγή κατεύθυνσης' ο τερματισμός του προγράμματος παρακολούθησης
  • [03] 3.000 φυγοκεντρωτές πρόκειται να εγκαταστήσει το Ιράν
  • [04] Δοκιμή διαστημικού όπλου πραγματοποίησε η Κίνα
  • [05] Ράις: Επιτάχυνση των ειρηνευτικών προσπαθειών για το Μεσανατολικό
  • [06] Ιράκ: 19 νεκροί από βιαιότητες στη Βαγδάτη
  • [07] Νέοι κανονισμοί για τα στρατοδικεία στο Γκουαντάναμο
  • [08] Για επιτυχία συνομιλιών με τις ΗΠΑ, μιλά η Βόρεια Κορέα
  • [09] Αύξηση των αμερ. αποθεμάτων συμπιέζει τις τιμές πετρελαίου
  • [10] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Επίθεση με RPG εναντίον διπλωματικής αποστολής χαρακτηρίζεται τρομοκρατική ενέργεια
  • [11] 23 νεκροί από κακοκαιρία στην Ευρώπη
  • [12] Αισιόδοξος ο στρατηγός Κέησι

  • [01] Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    19-01-2007

    Δείτε το βίντεο της ΦτΑ για τα «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής» - Download

    Δείτε το βίντεο της ΦτΑ για τα «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής»

    Η πιο σημαντική έκθεση που επιμελήθηκε μέχρι τώρα το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, για να διασώσει στη μνήμη μας το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, συνεχίζει με επιτυχία την περιοδεία της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην έκθεση είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΤΗ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    O νεαρός Μωυσής επι κατοχής

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Τα συγχαρητήρια και οι έπαινοι πέφτουνε βροχή τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον για την πρωτοβουλία της να παρουσιάσει την έκθεση 'Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής', η οποία εξιστορεί πως γλίτωσαν 16 ελληνο-εβραιόπαιδα από το Γερμανικό διωγμό στα χρόνια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

    Ένα από τα παιδιά αυτά, που ταπεινωμένα και φοβισμένα κρύβονταν από σπίτι σε σπίτι για να αποφύγουνε την προσοχή και τα μπλόκα των Ναζί, είναι ο Μωυσής Κωνσταντίνης, Πρόεδρος σήμερα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, που αναγνωρίστηκε πέρυσι και από το Αμερικανικό Κογκρέσο, όπου παρουσίασε το μνημειώδες λεύκωμα 'Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων'.

    Μωυσής Κωνσταντίνης

    Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗΣ: Υπενθυμίζω ότι από τις 28 Ισραηλιτικές κοινότητες που λειτουργούσαν σε αντίστοιχες Ελληνικές πόλεις πριν από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο μόνον 8 κατόρθωσαν να ανασυσταθούν μετά το Ολοκαύτωμα και αυτές με μικρό αριθμό μελών, αφού 67.000 Έλληνες εβραίοι, Έλληνες πολίτες, το 86% του Ελληνικού εβραϊκού πληθυσμού εξοντώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα.

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Οι μαρτυρίες του Μωυσή Κωνσταντίνη και των άλλων κατατρεγμένων ομόθρησκών του παιδιών της Κατοχής συγκίνησαν μικρούς και μεγάλους που επισκέφθηκαν την έκθεση στον μήνα από τότε που την εγκαινίασε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στη Ουάσιγκτον. Ανάμεσα στους πιο πρόσφατους επισκέπτες ήταν και ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκολας Μπερνς.

    Ν. ΜΠΕΡΝΣ: Είναι μια σημαντική έκθεση για όλους, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, που πέρασε μεγάλα δεινά στη Γερμανική κατοχή κι έχασε πολλές ζωές. Στην περίοδο κατά την οποία υπηρέτησα στην Ελλάδα πήγαινα κάθε χρόνο στα Καλάβρυτα για να τιμήσω τα εκατοντάδες θύματα του Ναζισμού εκεί. Σε κάθε χωριό που σταμάταγα υπήρχε και μια πλατεία με το όνομα ενός ήρωα που θυσίασε τη ζωή του. Σε άλλα μέρη της διαδρομής υπήρχαν επίσης πλάκες με τα ονόματα άλλων ηρώων. Οι Έλληνες πολέμησαν σκληρά τους Ναζί κι αξίζουν του θαυμασμού μας.

    Νίκολας Μπερνς

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Τα βιώματα των 16 δύστυχων παιδιών, που ο πόλεμος τα ανάγκασε να μεγαλώσουν πρόωρα, ξαναζωντανεύουν στην έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος μέσα από αυθεντικά ντοκουμέντα όπως φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, ημερολόγια, παιγνίδια και πλαστές ταυτότητες που τους είχαν εκδοθεί με Χριστιανικά ονόματα. Ο Νίκολας Μπερνς, όπως ίσως και άλλοι επισκέπτες της έκθεσης, πήρε από αυτή δύο στοιχεία που δύσκολα θα ξεχάσει.

    Ν. ΜΠΕΡΝΣ: Συναρπάζουν στην έκθεση ο ηρωισμός των Ελλήνων και τα φοβερά πάθη των εβραίων της Ελλάδος. Η Ελλάδα έχασε το μεγαλύτερο ποσοστό εβραίων του πληθυσμού της από ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Η εβραϊκή κοινότητα, που ζούσε επί αιώνες στη Θεσσαλονίκη, εξοντώθηκε. Μόνον λίγοι εβραίοι κατάφεραν τελικά να επιζήσουν στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Ρόδο και μερικά ακόμα μέρη της Ελλάδος. Ήταν μια μεγάλη τραγωδία.

    Ο Γιώργος Μπίστης στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Πολλοί από αυτούς που γλίτωσαν χρωστάνε τη ζωή τους σε απλούς πονόψυχους Έλληνες που τους έκρυψαν ή τους φυγάδεψαν θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους ζωή.

    Ν. ΜΠΕΡΝΣ: Είναι ήρωες οι Έλληνες που έσωσαν τα 16 αυτά παιδιά και τα ανέδειξαν σε εξαίρετα μέλη της ελληνικής κοινωνίας και της εβραϊκής κοινότητας. Η ιστορία των εβραίων είναι λυπηρή. Αλλά η ιστορία εκείνων που τους βοήθησαν είναι γεμάτη γενναιότητα και ηρωισμό. Ταιριάζει με την αντίληψη που ήδη είχα για τον Ελληνικό λαό.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς, αποδεχόμενος τα συγχαρητήρια του Νίκολας Μπερνς, τον ευχαρίστησε που τίμησε τα 'κρυμμένα παιδιά' και τους ανιδιοτελείς σωτήρες τους.

    Α. ΜΑΛΛΙΑΣ: Πρέπει να συγχωρούμε αλλά όχι να ξεχνούμε. Ποτέ ξανά. Το δίδαγμα της Ιστορίας, που εξάγεται και από τα όσα είπε ο κ. Μπερνς, είναι να μην επιτρέψουμε την επανάληψη εγκλημάτων όπως η εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη.

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ο Ααρόν Τζέηκομπ, διευθυντής διεθνών υποθέσεων της Αμερικανικής εβραϊκής κοινότητας, ήτανε ιδιαίτερα συγκινημένος από την έκθεση.

    Ααρόν Τζέηκομπ

    Α. ΤΖΕΗΚΟΜΠ: Εμείς οι εβραίοι λέμε πως όποιος σώζει μια ζωή σώζει και τον κόσμο. Οι Έλληνες που τιμάμε σήμερα έσωσαν πολλές ζωές. Είναι ήρωες.

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Μετά τη Ουάσιγκτον η έκθεση 'Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής', που είχε την Αμερικανική πρεμιέρα της 12 μήνες νωρίτερα στη Νέα Υόρκη, συνεχίζει τώρα την περιοδεία της σε άλλα μέρη των ΗΠΑ.

    Οι ιστορίες των 16 'κρυμμένων παιδιών', παρουσιασμένες με απλότητα και λιτότητα, αγγίζουνε τις πιο ευαίσθητες χορδές των Αμερικανών. Τους δείχνουνε, κατά τρόπο απόλυτα κατανοητό, το θρίαμβο της ανθρωπιάς ενάντια στο Ναζιστικό εφιάλτη.

    [02] Ρότενμπερκ: 'Αλλαγή κατεύθυνσης' ο τερματισμός του προγράμματος παρακολούθησης

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    19-01-2007

    Αλμπέρτο Γκονζάλες

    Επίμονες ερωτήσεις αμερικανών γερουσιαστών κλήθηκε την Πέμπτη να απαντήσει ο υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκονζάλες, καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής νομικών υποθέσεων για το επίμαχο πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπους μυστικής παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων αμερικανών πολιτών, χωρίς προηγούμενη εισαγγελική εντολή. Η κυβέρνηση Μπους ανακοίνωσε ήδη ότι το εν λόγω μυστικό πρόγραμμα καταργείται και από εδώ και στο εξής οποιαδήποτε παρακολούθηση θα γίνεται μετά από έγκριση ειδικού δικαστηρίου.

    Μέλη της γερουσιαστικής επιτροπής θέλησαν να μάθουν το γιατί χρειάστηκε να περάσουν 5 χρόνια για να τεθεί το πρόγραμμα υπό την εποπτεία ειδικού δικαστηρίου, ενώ ο δημοκρατικός γερουσιαστής, Τσάρλς Σούμερ, απ' την Νέα Υόρκη, έθεσε ερωτηματικά για το νέο πνεύμα συνεργασίας που επιδεικνύει τώρα η κυβέρνηση Μπους. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην επιτροπή νομικών υποθέσεων της γερουσίας, Άρλεν Σπέκτερ, δήλωσε ότι το επίμαχο αυτό πρόγραμμα παρακολουθήσεων ενδεχομένως έπαιξε ρόλο στην απομάκρυνση των Ρεπουμπλικανών απ' την ηγεσία του Κογκρέσου κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είχε τεθεί σε εφαρμογή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και αποκαλύφτηκε πέρυσι από αμερικανική εφημερίδα. Η διαμάχη που ξέσπασε ήταν σημαντική και εστιαζόταν στην οριοθέτηση των εξουσιών του προέδρου και στην προστασία του προσωπικού απορρήτου.

    Η ανακοίνωσε περί τερματισμού του εν λόγω προγράμματος ξάφνιασε πολλούς εδώ στην Ουάσιγκτον. Ανάμεσα τους και ο Μαρκ Ρότενμπερκ , δικηγόρο και διευθυντή του Κέντρου για την Προστασία των Ηλεκτρονικών Προσωπικών Δεδομένων.'Διάφοροι παράγοντες συνετέλεσαν σ' αυτή την απόφαση', επισημαίνει ο κ. Ρότενμπερκ. 'Κατ' αρχήν ήταν ιδιαίτερα ασθενικός, από νομικής άποψης, ο ισχυρισμός του προέδρου ότι είχε την εξουσιοδότηση να διενεργεί παρακολουθήσεις στο εσωτερικό της χώρας σε αμερικανούς πολίτες. Νομικοί σύμβουλοι προβληματίστηκαν ότι αν η υπόθεση κατέληγε στο δικαστήριο, ο Λευκός Οίκος δεν θα μπορούσε να αποδείξει ότι είχε τέτοιου είδους εξουσιοδότηση'.

    Ο κ. Ρότενμπεργκ πιστεύει ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης για τον τερματισμό του προγράμματος παρακολούθησης προέκυψε από το γεγονός ότι στη Βουλή και τη Γερουσία επικράτησαν οι δημοκρατικοί οι όποιοι θα εξετάζουν από δω και πέρα σχολαστικά τις προεδρικές αποφάσεις.

    Βέβαια το θέμα που τίθεται τώρα στους νομικούς και πολιτικούς κύκλους είναι το τι θα γίνει με τα προσωπικά στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί και αν θα συνεχιστεί η εξέταση της νομιμότητας του προγράμματος, το όποιο εφαρμόστηκε επί πέντε χρόνια. 'Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης Μπους αποτελεί αλλαγή κατεύθυνσης', τονίζει ο κ. Ρότενμπερκ, 'πρέπει όμως να αξιολογηθεί αν υπήρξαν παραβιάσεις της νομοθεσίας, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, γιατί το πρόγραμμα παρακολούθησης δεν ισχύει πλέον'.

    [03] 3.000 φυγοκεντρωτές πρόκειται να εγκαταστήσει το Ιράν

    19-01-2007

    O Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το Ιράν είναι έτοιμο να αρχίσει να εγκαθιστά 3 χιλιάδες φυγοκεντρωτές για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου. Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν διπλωματικές πηγές να δηλώνουν ότι διεξάγονται προετοιμασίες για την εγκατάσταση των φυγοκεντρωτών στο εργοστάσιο της Νατάνζ. Οι πληροφορίες βασίστηκαν σε ευρήματα επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που επισκέφτηκαν το εργοστάσιο της Νατάνζ αυτή την εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι οι Ιρανοί 'έχουν υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες τους' και έχουν προκαλέσει ανησυχίες στη Μέση Ανατολή για τις διαθέσεις τους.

    [04] Δοκιμή διαστημικού όπλου πραγματοποίησε η Κίνα

    19-01-2007

    Εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν πληροφορίες ότι η Κίνα πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή νέου αντι-δορυφορικού όπλου την περασμένη εβδομάδα. Η επικεφαλής του Κέντρου Αμυντικών Πληροφοριών, Τερέσα Χίτσενς, δήλωσε ότι η δοκιμή επιβεβαιώθηκε από διαστημικά στοιχεία, αλλά παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να προβλεφτεί το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση από πλευράς Πεκίνου.

    Ενδεχομένως η Κίνα να θέλει διαπραγματεύσεις για θέματα διαστημικών όπλων, που μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον έχει προσπαθήσει να αποφύγει, δήλωσε η κ. Χίτσενς. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα το Πεκίνο να προσπαθεί να επιτύχει υπεροχή σε οπλικά συστήματα που οι ΗΠΑ δεν έχουν επιδιώξει τα τελευταία 20 χρόνια, επισημαίνει η αμερικανίδα εμπειρογνώμονας.

    Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Κινεζική δοκιμή αντι-δορυφορικού όπλου πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου.

    [05] Ράις: Επιτάχυνση των ειρηνευτικών προσπαθειών για το Μεσανατολικό

    19-01-2007

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι κατά τις επόμενες εβδομάδες θα επιταχυνθεί ο ρυθμός των ειρηνευτικών προσπαθειών για το Μεσανατολικό. Οι έντονες διαβουλεύσεις θα αρχίσουν στις 2 Φεβρουαρίου, δήλωσε η κ. Ράις, με συνάντηση εδώ στην Ουάσιγκτον του λεγόμενου Κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή που απαρτίζεται απ' τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τα ΗΕ και τη Ρωσία.

    Οι διπλωματικές διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν με τριμερή συνάντηση της κ. Ράις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στα μέσα Φεβρουαρίου. Η κ. Ράις προέβη στις εν λόγω δηλώσεις καθοδόν προς το Λονδίνο, τελευταίο σταθμό της περιοδείας της με στόχο την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και την εξέταση της κατάστασης στο Ιράκ.

    Οι συνθήκες στη Μέση Ανατολή είναι τώρα 'πιο πρόσφορες' για την επίτευξη συμφωνίας, απ' ότι ήταν τα τελευταία χρόνια, επεσήμανε η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών.

    [06] Ιράκ: 19 νεκροί από βιαιότητες στη Βαγδάτη

    19-01-2007

    Από σειρά βομβιστικών επιθέσεων και ανταλλαγών πυρών στη Βαγδάτη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άτομα, την Πέμπτη, καθώς εντείνεται η βία στην Ιρακινή πρωτεύουσα. Οι αρχές είπαν ότι η χειρότερη επίθεση ήταν τριπλός βομβισμός στην συνοικία Ντόρα, απ' τον οποίο σκοτώθηκαν 10 και τραυματίστηκαν 30 άτομα.

    Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος διέψευσε πληροφορίες για ένταση στις σχέσεις του προέδρου Μπούς με τον ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλίκι. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι η διαφωνία μεταξύ τους αναφορικά με την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν δεν σημαίνει ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης στο Ιράκ.

    [07] Νέοι κανονισμοί για τα στρατοδικεία στο Γκουαντάναμο

    19-01-2007

    Το αμερικανικό υπουργείο άμυνας εξέδωσε νέους κανονισμούς για την διεξαγωγή των δικών υπόπτων για τρομοκρατία στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο. Οι νέοι κανονισμοί επιτρέπουν εκ των προτέρων πρόσβαση των κατηγορουμένων σε αποδεικτικά στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, αλλά οι δικαστές θα έχουν το δικαίωμα να εξετάσουν στοιχεία που αποκτήθηκαν με εξαναγκασμό.

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσαν ότι με τους νέους κανονισμούς δημιουργείται δίκαιο πλαίσιο για την λειτουργία των στρατοδικείων στο Γκουαντάναμο.

    [08] Για επιτυχία συνομιλιών με τις ΗΠΑ, μιλά η Βόρεια Κορέα

    19-01-2007

    Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι οι συνομιλίες της με τις ΗΠΑ με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ υπήρξαν εποικοδομητικές και κατέληξαν σε συμφωνία. Ανακοινωθέν του Βορειο-Κορεατικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρει ότι ξεκάθαρη συμφωνία επετεύχθη στο Βερολίνο, αλλά δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

    Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο και ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ του αμερικανού βοηθού υπουργού εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ και του Βορειοκορεάτη διαπραγματευτή, Κιμ Κάι Γκουάν, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισι, δήλωσε ότι δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στις θέσεις των δύο πλευρών. Οι δύο πλευρές άρχισαν τις μεταξύ τους συνομιλίες την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη ο κ. Χιλ χαρακτήρισε τις διαβουλεύσεις 'χρήσιμες' και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εξαεθνείς συνομιλίες θα ξαναρχίσουν αυτό το μήνα.

    [09] Αύξηση των αμερ. αποθεμάτων συμπιέζει τις τιμές πετρελαίου

    19-01-2007

    Η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε κάτω από 50 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη. Πρόκειται για την χαμηλότερη τιμή μαύρου χρυσού από τον Μάιο του 2005. Οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν πάνω από 3% την Πέμπτη, μετά από ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου ενέργειας για αύξηση των αποθεμάτων κατά περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σε περίπου 322 εκατομμύρια βαρέλια, που κατά πολύ υπερβαίνουν τις προβλέψεις των αναλυτών.

    Επίσης τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά τρεισήμισι εκατομμύρια βαρέλια, φθάνοντας στα περίπου 217 εκατομμύρια βαρέλια. Οι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων στην καλοκαιρία που επικρατεί μέχρι τώρα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

    [10] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Επίθεση με RPG εναντίον διπλωματικής αποστολής χαρακτηρίζεται τρομοκρατική ενέργεια

    19-01-2007

    Τομ Κέισι

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισι, κατά την τακτική ενημέρωση του τύπου την Πέμπτη, επανέλαβε ότι η Ελληνική αστυνομία και οι Ελληνικές αρχές ασφάλειας είναι επικεφαλής των ερευνών για την σύλληψη και προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για την επίθεση με ρουκέτα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

    Επίσης ο κ. Κέισι αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες για το ποιος ενδεχομένως να ευθύνεται για την επίθεση. 'Οι Ελληνικές αρχές θα εξακριβώσουν το ποιος ευθύνεται', επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, αλλά σημείωσε ότι 'όταν κάποιος αναλαμβάνει στρατιωτική δράση ή επιτίθεται με RPG εναντίον κάποιας διπλωματικής αποστολής, είναι ευνόητο να χαρακτηρίσουμε μια τέτοια ενέργεια, τρομοκρατική ενέργεια, ανεξάρτητα απ' το ποιος ευθύνεται γι' αυτήν'.

    [11] 23 νεκροί από κακοκαιρία στην Ευρώπη

    19-01-2007

    Σφοδρές χειμερινές καταιγίδες έπληξαν την Πέμπτη την βόρεια Ευρώπη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 23 ατόμων, βυθίζοντας ένα σκάφος στη Μάγχη και προξενώντας σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες ταξιδιώτες. Άνεμοι ισχύος έως και 160 χιλιομέτρων την ώρα έπληξαν την Βρετανία, προξενώντας αρκετά οδικά δυστυχήματα.

    Οι συγκοινωνίες με λεωφορεία και τραίνα διακόπηκαν και πάνω από 100 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Χήθροου, ακυρώθηκαν. Επίσης διακόπηκε η συγκοινωνία με φέρυ Μπώτ στην Μάγχη, μετά την ανατροπή και βύθιση πλοίου με εμπορευματοκιβώτια. Τα 26 μέλη του πληρώματος σώθηκαν από Βρετανούς και Γάλλους εργάτες.

    Θάνατοι εξαιτίας της κακοκαιρίας σημειώθηκαν επίσης στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Γερμανία και την Τσεχία. Εξάλλου, στην Αυστρία οι αρχές απαγόρευσαν την χρήση των χιονοδρομικών κέντρων, τα οποία έκλεισαν προσωρινά.

    [12] Αισιόδοξος ο στρατηγός Κέησι

    19-01-2007

    O Υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέητς με το στρατηγό Τζωρτζ Κέησι

    O απερχόμενος διοικητής των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζωρτζ Κέησι, δήλωσε ότι η εφαρμογή του σχεδίου για την ασφάλεια της Βαγδάτης θα αρχίσει να αποδίδει τον Ιούλιο, ή τον Αύγουστο. Ο στρατηγός Κέησι είπε επίσης ότι αν οι συνθήκες το επιτρέψουν οι ενισχύεις των αμερικανών στρατιωτών, που ανέρχονται σε πάνω από 20.000, μπορεί να αρχίσουν να επιστρέφουν στην πατρίδα τους κατά τα τέλη του καλοκαιριού. Ο αμερικανός στρατηγός τόνισε ότι η νέα επιχείρηση πρέπει ν' αρχίσει να αποδίδει μέσα στις επόμενες 60 με 90 μέρες.

    Ο στρατηγός Κέησι έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά από συνομιλίες που είχε στο νότιο Ιράκ με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέητς.Ο κ. Γκέητς δήλωσε ότι το Ιράκ βρίσκεται σε μία καίριας σημασίας στιγμή και ότι θα αποτελέσει καταστροφή για τα αμερικανικά συμφέροντα αν δεν βελτιωθεί η ασφάλεια στην περιοχή. Ο κ. Γκέητς έκανε μία ολοήμερη ξαφνική επίσκεψη στο Ιράκ για να συναντηθεί με διοικητές των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 20 January 2007 - 2:18:17 UTC