Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποστολή αμερικανών στρατιωτών στο Κουβέιτ
  • [02] Οικογενειακές γιορτές αλλά με κοινωνική συνείδηση
  • [03] Στερν: Το Ιράν ενδέχεται να χρειαστεί πυρηνική τεχνολογία
  • [04] Σύγκληση Ισραηλινού Συμβουλίου Ασφάλειας για την αντιμετώπιση παλαιστινιακών επιθέσεων
  • [05] Το Σουδάν συμφωνεί στην ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης ΗΕ-Αφρικανικής Ένωσης
  • [06] Σε λαϊκό προσκύνημα ο 'νονός της Σόουλ'
  • [07] Δύο νεκροί από ισχυρό σεισμό στην Ταϊβάν
  • [08] Σομαλία: Νίκες κυβερνητικών δυνάμεων κατά Ισλαμιστών
  • [09] Νιγηρία: 250 νεκροί από έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου
  • [10] Γερμανία: Καταιγισμό γεννήσεων περιμένουν οι μαιευτήρες με τον καινούργιο χρόνο

  • [01] Αποστολή αμερικανών στρατιωτών στο Κουβέιτ

    27-12-2006

    Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Πεντάγωνο αναμένεται να στείλει πάνω από 3 χιλιάδες στρατιώτες στο Κουβέιτ για να είναι έτοιμοι για ανάπτυξη στο Ιράκ.Ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, πρέπει τώρα να υπογράψει την εντολή ανάπτυξης τους, στα πλαίσια προσπάθειας περιορισμού της κλιμακούμενης βίας στο Ιράκ.Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι στρατιώτες θα προέρχονται από τη βάση Φορτ Μπράγκ στη Βόρεια Καρολίνα.

    Ο κ. Γκέητς πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στο Ιράκ τη περασμένη και είχε συνομιλίες με Ιρακινούς ηγέτες και διοικητές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σχετικά με τρόπους μείωσης της βίας. Δεν έχει όμως αναφέρει αν θα ζητήσει προσωρινή αύξηση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, από εκρήξεις βομβών σε παγιδευμένα αυτοκίνητα και σε δρόμους, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άτομα στην Βαγδάτη την Τρίτη και τραυματίστηκαν πολλά άλλα.

    Επίσης, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 6 ακόμα άνδρες του σκοτώθηκαν στο Ιράκ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Αμερικανών πεσόντων στο Ιράκ στους 2.978, δηλαδή περισσότερους απ' τον αριθμό των θυμάτων απ' τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Σαντάμ Χουσείν

    Στο μεταξύ, ιρακινό εφετείο επικύρωσε την θανατική ποινή σε βάρος του πρώην ηγέτη της χώρας, Σαντάμ Χουσείν, που καταδικάστηκε για την δολοφονία 148 Σιιτών χωρικών, το 1982. Ο πρόεδρος του εφετείου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σύμφωνα με τον ιρακινό νόμο, η θανατική ποινή πρέπει να εφαρμοστεί μέσα σε διάστημα 30 ημερών. Πολλοί Σιίτες πανηγύριζαν για την απόφαση του εφετείου, ενώ Σουνίτες κατήγγειλαν την καταδίκη του Σαντάμ, λέγοντας ότι αποτελεί πολιτική σκοπιμότητα.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξήρε την απόφαση του Ιρακινού εφετείου, λέγοντας ότι αποτελεί ιστορική καμπή στις προσπάθειες που καταβάλλει το Ιράκ για να εδραιώσει την έννομη τάξη. Πάντως οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσεΐν και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισαν την δίκη προβληματική.

    [02] Οικογενειακές γιορτές αλλά με κοινωνική συνείδηση

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    27-12-2006

    Ο Αι Βασιλης στην Πέμπτη Λεωφόρο

    Φέτος τα Χριστούγεννα στην Νέα Υόρκη γιορτάστηκαν πιο οικογενειακά, θα έλεγε κανείς πως ήταν κάτι σαν την ημέρα των Ευχαριστιών. Ο κόσμος ψώνισε και δώρισε πολλά στους δικούς αγαπημένους αλλά δεν ξέχασε και αυτούς που δεν έχουν οικογένειες, τους φτωχούς και τους άστεγους. Χιλιάδες γεύματα, δώρα αλλά και παλτά μοιράστηκαν σε αυτούς που τα είχαν πραγματικά ανάγκη. Πολλά δημόσια κτίρια στο Μανχάταν Μπρούκλιν και Χάρλεμ μετατράπηκαν σε μια μεγάλη οικογένεια με εθελοντές να σερβίρουν εκατοντάδες μοναχικούς ανθρώπους.

    Εθελοντική εργασία πρόσφερε συμβολικά και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κ Μπλούμπεργκ ο οποίος σερβίρισε σε μια 88χρονη κάτοικο του Κουίνς το γεύμα της, ήδη μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν μοιραστεί 34 εκατομμύρια δημοτικά γεύματα.

    Αν και ο καιρός της Νέας Υόρκης μόνο νεουορκέζικος δεν είναι, παρόλα αυτά ο οργανισμός ' New York City Rescue Mission' μοίρασε εκατοντάδες παλτά σε αυτούς που τα χρειάζονται. 'μπορεί για εμάς να είναι ζεστός ο καιρός αλλά για αυτούς τους ανθρώπους που κοιμούνται στους δρόμους τα βράδια είναι πολύ κρύα', δηλώνει μια από τις εθελόντριες.

    Μικρά δώρα, που όμως αξίζουν εκατομμύρια μοιράστηκαν χτες και απέδειξαν πως η ανθρωπιά και το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο υπάρχει ακόμα σε αυτή την τεράστια αλλά φιλόξενη πόλη.

    [03] Στερν: Το Ιράν ενδέχεται να χρειαστεί πυρηνική τεχνολογία

    27-12-2006

    Ο αμερικανός εμπειρογνώμων γεωγράφος, Ρότζερ Στερν, του πανεπιστημίου Τζών Χόπκινς, δηλώνει ότι το Ιράν, παρόλο που έχει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, ενδέχεται να χρειαστεί πυρηνική τεχνολογία για την ηλεκτροδότησή του. Ο κ. Στέρν πιστεύει ότι οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν μειωθεί εξαιτίας της αυξανόμενης εσωτερικής ζήτησης μαύρου χρυσού και την έλλειψη επενδύσεων στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων εξόρυξης πετρελαίου.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή, οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν ενδέχεται να σταματήσουν σε 8 χρόνια, οπότε η έλλειψη εσόδων από τις εξαγωγές αυτές, θα καθιστούσε την κυβέρνηση της χώρας ευάλωτη. Αντίθετα, η πυρηνική ενέργεια θα επέτρεπε στο Ιράν να συνεχίσει τις εξαγωγές του σε πετρέλαιο, που εκπροσωπούν τα δύο τρίτα περίπου των κυβερνητικών εσόδων.

    [04] Σύγκληση Ισραηλινού Συμβουλίου Ασφάλειας για την αντιμετώπιση παλαιστινιακών επιθέσεων

    27-12-2006

    Λωρίδα της Γάζας

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμερτ, σκοπεύει να ζητήσει σύγκληση του Ισραηλινού συμβουλίου ασφάλειας σήμερα για να συζητηθεί ενδεχόμενη απάντηση στην αύξηση του αριθμού Παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες στα σύνορα με τη Γάζα. Την Τρίτη σημειώθηκαν τουλάχιστον 6 τέτοιες επιθέσεις σε Ισραηλινό έδαφος.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια ρουκέτα τραυμάτισε δύο νεαρούς στην πόλη Σντερότ ενώ μια άλλη εξερράγη στην Ισραηλινή πόλη Ασκελόν, κοντά σε συγκρότημα όπου αποθηκεύονταν επικίνδυνες ουσίες.Η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

    Τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο υπουργός άμυνας, Αμίρ Πέρετζ, δήλωσε στον κ. Ολμέρτ ότι θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική του αυτοσυγκράτησης στο θέμα των Παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες. Πάνω από 60 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τον περασμένο μήνα που το Ισραήλ και οι Παλαιστίνοι συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός.

    Στο μεταξύ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι η κυβέρνηση ενέκρινε την κατασκευή νέου εβραϊκού οικισμού στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης, βόρεια της Ιερουσαλήμ. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι τα έργα κατασκευής θα αρχίσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στον νέο οικισμό θα στεγαστούν πρώην έποικοι από την Λωρίδα της Γάζας, που εγκατέλειψαν τους οικισμούς τους πέρυσι, όταν το Ισραήλ αποσύρθηκε από τις εν λόγω περιοχές. Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος Σαέμπ Ερεκάτ καταδίκασε την σχεδιαζόμενη κατασκευή και είπε ότι αντιβαίνει στο πνεύμα της συνεργασίας που δήλωσαν ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ κατά την συνάντησή τους την Κυριακή.

    [05] Το Σουδάν συμφωνεί στην ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης ΗΕ-Αφρικανικής Ένωσης

    27-12-2006

    Ο Πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, δήλωσε ότι συμφωνεί με την ανάπτυξη κοινής ειρηνευτικής δύναμης Ηνωμένων Εθνών-Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ. Σε επιστολή του προς το γενικό γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού, Κοφφι Αννάν, ο πρόεδρος αλ Μπασίρ αναφέρει ότι η χώρα του είναι έτοιμη για την 'άμεση εφαρμογή', όπως είπε χαρακτηριστικά, της ειρηνευτικής συμφωνίας που ενέκρινε η κυβέρνηση του Χαρτούμ και η Αφρικανική Ένωση τον περασμένο μήνα. Ο Πρόεδρος του Σουδάν απέφυγε στην επιστολή του να αναφέρει το μέγεθος της αποστολής και την διοικητική της δομή.

    Η επιστολή δημοσιεύτηκε την Τρίτη, λίγες μέρες μετά το αίτημα του γγ των ΗΕ προς τον πρόεδρο του Σουδάν να αποσαφηνίσει την θέση του σε σχέση με την ανάπτυξη μεικτής ειρηνευτικής δύναμης στο Νταρφούρ. Από την διαρκώς κλιμακούμενη βία στο Νταρφούρ έχουν χάσει τη ζωή τους 200 χιλιάδες άτομα και έχουν εκτοπιστεί περίπου 2 εκατομμύρια.

    [06] Σε λαϊκό προσκύνημα ο 'νονός της Σόουλ'

    27-12-2006

    Οι λάτρεις της μουσικής του 'νονού της Σόουλ', Τζέημς Μπράουν, θα έχουν την ευκαιρία να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στον αγαπημένο τους καλλιτέχνη μεθαύριο Πέμπτη, όταν η σορός του θα τεθεί σε δημόσιο προσκύνημα στο θέατρο Απόλλο στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, όπου ο Μπράουν ηχογράφησε το περίφημο άλμπουμ του βLive at the Apolloβ. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στην γενέτειρα του Αγκάστα της Τζώρτζια, όπου θα ταφεί το Σάββατο. Ο Τζέημς Μπράουν πέθανε τη Δευτέρα σε νοσοκομείο της Ατλάντα από επιπλοκές από πνευμονία, αφήνοντας πίσω του τους καρπούς μιας λαμπρής πενηντακονταετούς καριέρας.

    [07] Δύο νεκροί από ισχυρό σεισμό στην Ταϊβάν

    27-12-2006

    Ισχυρός σεισμός, 7 κόμμα ενός βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τις νότιες ακτές της Ταϊβάν. Ιάπωνες σεισμολόγοι εξέδωσαν αρχικά δελτίο προαγγελίας τσουνάμι για την περιοχή, αλλά αργότερα το ανακάλεσαν. Οι αρχές της Ταϊβάν δήλωσαν ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν στην νότια επαρχία Πιντάνγκ όπου κατέρρευσε κατάστημα επίπλων, ενώ τουλάχιστον 42 άτομα τραυματίστηκαν.

    Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ο αρχικός σεισμός ακολουθήθηκε από μετασεισμό ισχύος 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός αυτός συνέπεσε με την δεύτερη επέτειο του τσουνάμι που έπληξε περιοχές του Ινδικού Ωκεανού το 2004, όπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 230,000 άνθρωποι. Το τσουνάμι είχε ακολουθήσει σεισμική δόνηση ισχύος 9 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί κοντά στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας.

    [08] Σομαλία: Νίκες κυβερνητικών δυνάμεων κατά Ισλαμιστών

    27-12-2006

    Αιθιοπικά και Σομαλικά κυβερνητικά στρατεύματα σημείωσαν σημαντικές νίκες στις μάχες τους με ισλαμιστές, που προσπαθούν να θέσουν την Σομαλία υπό τον έλεγχό τους. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν τώρα τουλάχιστον 4 πόλεις στην κεντρική Σομαλία, μετά την απόσυρση των ισλαμιστών την Τρίτη. Αξιωματούχος της Σομαλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι τα Αιθιοπικά στρατεύματα απέχουν λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, Μογκαντίσου.

    Στην Αντίς Αμπέμπα, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Μελές Ζενάγουι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του διέλυσαν τους ισλαμιστές. Στη Νέα Υόρκη, ο ανώτατος εκπρόσωπος των ΗΕ στη Σομαλία ζήτησε απ' το Συμβούλιο Ασφάλειας να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και την άνευ ότων επιστροφή όλων των εμπλεκομένων πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε τις ενέργειες της Αιθιοπίας, λέγοντας ότι η χώρα αυτή διατηρεί σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στη Σομαλία και ότι επενέβη μετά από αίτημα της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας. Πάντως το Στέητ Ντηπάρτμεντ παρότρυνε την Αιθιοπία να επιδείξει μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

    [09] Νιγηρία: 250 νεκροί από έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου

    27-12-2006

    Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού στη Νιγηρία δήλωσαν ότι τουλάχιστον 250 άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου στην εμπορική πρωτεύουσα της χώρας, Λάγος. Η έκρηξη σημειώθηκε νωρίς την Τρίτη, καθώς τα θύματα προσπαθούσαν να μαζέψουν πετρέλαιο που είχε διαρρεύσει από αγωγό που είχε υποστεί επίθεση βανδάλων που κλέβουν πετρέλαιο για μεταπώληση.

    Τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούσαν να πλησιάσουν το σημείο της έκρηξης, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που χρειάστηκε πολλές ώρες για να τεθεί υπό έλεγχο. Παρόμοια έκρηξη στο Λάγος τον Μάιο, είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 150 ατόμων.

    [10] Γερμανία: Καταιγισμό γεννήσεων περιμένουν οι μαιευτήρες με τον καινούργιο χρόνο

    27-12-2006

    Όλες οι μέλλουσες μητέρες στη Γερμανία, που πρόκειται να γεννήσουν γύρω στα τέλη του χρόνου, ελπίζουν να φέρουν στο κόσμο τα βρέφη τους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007, αφού από τότε θα ισχύσει το νέο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στη χώρα.

    Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι γονείς των βρεφών που θα γεννηθούν το 2007, θα μπορούν να πάρουν γονική άδεια για να φροντίσουν τα μωρά τους έως και 14 μήνες, ενώ θα πληρώνονται με τα δύο τρίτα του μισθού τους, έως το ποσό των χιλίων οκτακοσίων ευρώ το μήνα.

    Αφού η νέα νομοθεσία ισχύει για βρέφη που θα γεννηθούν μετά τις 31 Δεκεμβρίου, οι μαιευτήρες στην Γερμανία προετοιμάζονται για καταιγισμό γεννήσεων την Πρωτοχρονιά. Οι γιατροί προειδοποιούν τις μέλλουσες μητέρες να μην καταφύγουν σε γιατροσόφια για να καθυστερήσουν τον τοκετό τους. Όμως, όλες εκείνες οι Γερμανίδες που ελπίζουν να μπορέσουν να επωφεληθούν από τα νέα μέτρα ήδη γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τα ζεστά μπάνια και το σέξ.

    Τα ποσοστά γεννήσεων στη Γερμανία είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και κυμαίνονται κατά μέσον όρο σε ένα κόμμα τρία παιδιά ανά γυναίκα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 28 December 2006 - 2:18:19 UTC