Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψήφισμα για την προστασία δημοσιογράφων σε εμπόλεμες ζώνες
  • [02] Αποφασίζεται η αλιευτική πολιτική της ΕΕ για τον επόμενο χρόνο
  • [03] Θα κληθεί να καταθέσει ο αντιπρόεδρος Τσέηνυ στην δίκη του Λ.Λίμπυ
  • [04] ΗΠΑ: Δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα, λόγω κακοκαιρίας
  • [05] Εκρήξεις αυτοσχεδίων βομβών σε τράπεζες στην Ελλάδα
  • [06] O πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου συνεχίζει την μεσολαβητική του προσπάθεια στο Λίβανο
  • [07] Tο Ντισκόβερυ καθ'οδόν προς τη Γή
  • [08] Τελευταία συνέντευξη τύπου του γ.γ. των ΗΕ
  • [09] Αριθμητική αύξηση των αμερ. ενόπλων δυνάμεων
  • [10] 110 δις το κόστος του πολέμου στο Ιράκ για φέτος
  • [11] Και νέα ανακωχή Χαμάς-Φατάχ
  • [12] ΣΑ: Παραμένουν διαφωνίες για ψήφισμα για Ιράν
  • [13] Χιλ: Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, μέχρι τώρα, στις συνομιλίες

  • [01] Ψήφισμα για την προστασία δημοσιογράφων σε εμπόλεμες ζώνες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    20-12-2006

    Ο δημοσιογράφος Ντάνιελ Περλ δολοφονήθηκε στο Πακιστάν

    Την υιοθέτηση ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα προσφέρει προστασία στους δημοσιογράφους που εργάζονται σε εμπόλεμες ζώνες και σε περιοχές κρίσεων, υποστηρίζουν από κοινού η Ελλάδα και η Γαλλία, δίνοντας συνέχεια στην ιδέα - πρόταση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που προωθήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Σεπτέμβριο κατά την διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών παρουσία και του Προεδρείου της Ενώσεως Συντακτών , η κ. Μπακογιάννη και ο γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Μπρούνο Ντελέ τόνισαν ότι η υιοθέτηση ενός τέτοιου ψηφίσματος θα δίνει για πρώτη φορά το δικαίωμα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αποδίδει ευθύνες σε κυβερνήσεις και να απαιτεί ανάληψη δράσης απόδοση δικαιοσύνης για τους θανάτους δημοσιογράφων. Μόνο μέσα στο 2006 σκοτώθηκαν 146 εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι περισσότεροι από αυτούς στο Ιράκ.

    Ο γάλλος πρέσβης επεσήμανε ότι αυξάνεται συνέχεια η συχνότητα των επιθέσεων κατά δημοσιογράφων, ενώ η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να προστατεύσει τη ζωή και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων που κινδυνεύουν για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. 'Έχουμε λοιπόν υποχρέωση', είπε η κ. Μπακογιάννη 'και ως πολιτικές ηγεσίες και ως χώρες να προστατεύσουμε τους ανθρώπους αυτούς από τους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζουν και σε τελική ανάλυση αν δεν μπορούμε να τους προστατεύσουμε τουλάχιστον να λάβουμε εκείνα τα μέτρα τα οποία χρειάζεται να λάβουμε κυνηγώντας τους δολοφόνους , τους ανθρώπους που ευθύνονται για τον χαμό τους'.

    [02] Αποφασίζεται η αλιευτική πολιτική της ΕΕ για τον επόμενο χρόνο

    20-12-2006

    Οι υπουργοί Αλιείας των χωρών μελών της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν σχετικά με την πολιτική αλιείας για τον επόμενο χρόνο. Οι αξιωματούχοι προσπαθούν να συνδυάσουν τις ανάγκες των χιλιάδων αλιέων με τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με ορισμένα είδη ψαριών που τείνουν να εκλείψουν.

    Η αλιεία του μπακαλιάρου κυριάρχησε στην συζήτηση, επειδή οι επιστήμονες λένε ότι η υπερβολική αλιεία του στον Ατλαντικό μείωσε σε επικίνδυνο βαθμό τα αποθέματα και συνιστούν την διακοπή της αλιείας του συγκεκριμένου ψαριού, καθώς και άλλων ειδών, ώστε να μπορέσουν να πολλαπλασιαστούν.

    Τελικά, μετά τις πιέσεις των επιχειρήσεων αλιείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την περικοπή της αλιείας κατά 25%.

    [03] Θα κληθεί να καταθέσει ο αντιπρόεδρος Τσέηνυ στην δίκη του Λ.Λίμπυ

    20-12-2006

    O κ. Τσέηνυ

    Συνήγοροι υπεράσπισης είπαν ότι θα καλέσουν τον αντιπρόεδρο Ντίκ Τσέηνυ να καταθέσει στην δίκη του πρώην στενότερου συνεργάτη του Λιούς Σκούτερ Λίμπυ, για την περίπτωση αποκάλυψης της ταυτότητας πρώην πράκτορος της ΣΙΑ. Η δίκη αναμένεται ότι θα αρχίσει τον Ιανουάριο.

    Ο κ. Λίμπυ κατηγορείται ότι είπε ψέματα στους ερευνητές που προσπαθούσαν να διαπιστώσουν ποιος αποκάλυψε την ταυτότητα της πράκτορος Βάλερυ Πλέημ το 2003.

    [04] ΗΠΑ: Δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα, λόγω κακοκαιρίας

    20-12-2006

    'Επιδημία' δηλητηριάσεων από μονοξείδιο του άνθρακα πλήττει τις βορειοδυτικέςΗΠΑ, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους.

    Ανεμοθύελλες και άλλες καταιγίδες προκάλεσαν σημαντικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να καταφεύγουν σε γεννήτριες ή άλλες πηγές θέρμανσης, που εκλύουν το βλαβερό αέριο. Τουλάχιστον 6 άτομα στις πολιτείες Ουάσιγκτον και Όρεγκον πέθαναν από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα και περίπου 100 νοσηλεύονται για την ίδια αιτία. Ένας άντρας, μάλιστα, πέθανε καθώς προσπαθούσε να θερμάνει το υπνοδωμάτιο του με μαγκάλι!

    [05] Εκρήξεις αυτοσχεδίων βομβών σε τράπεζες στην Ελλάδα

    20-12-2006

    Αυτοσχέδιες βόμβες προξένησαν ζημίες σε τουλάχιστον 7 τραπεζικά καταστήματα στην Ελλάδα την Τρίτη το πρωί.

    Στόχοι ήταν ελληνικές τράπεζες και ένα υποκατάστημα της αμερικανικής ΣίτυΜπάνκ στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία διενεργεί σχετικές έρευνες.

    Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι Έλληνες αξιωματούχοι είπαν ότι πρόκειται για επιθέσεις αναρχικών.

    [06] O πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου συνεχίζει την μεσολαβητική του προσπάθεια στο Λίβανο

    20-12-2006

    O κ. Μούσα

    Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, επέστρεψε στη Βηρυτό στα πλαίσια των προσπαθειών του να επιλύσει την πολιτική κρίση στο Λίβανο.

    Ο κ. Μούσα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα και τον πρόεδρο της βουλής Ναμπίχ Μπέρι, που είναι σύμμαχος της φιλο-συριακής Χεζμπολλάχ. Την Δευτέρα η Χεζμπολλάχ ζήτησε την διενέργεια νέων εκλογών.

    Χιλιάδες υποστηρικτές της διαδηλώνουν συνεχώς επί δύο εβδομάδες, ζητώντας την παραίτηση του κ. Σινιόρα, που αρνείται να απομακρυνθεί από το αξίωμά του.

    [07] Tο Ντισκόβερυ καθ'οδόν προς τη Γή

    20-12-2006

    To διαστημικό λεωφορείο Ντισκόβερυ.

    Το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερυ άρχισε το ταξίδι της επιστροφής του στη γή απομακρυνόμενο απ' τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στον οποίο μετέφερε νέο μέλος πληρώματος και εφόδια και πραγματοποίησε 4 διαστημικούς περιπάτους για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ηλεκτροδότησης.

    Το Ντισκάβερυ θα προσγειωθεί στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ στη Φλόριδα, τη Παρασκευή.

    [08] Τελευταία συνέντευξη τύπου του γ.γ. των ΗΕ

    20-12-2006

    Ο κ. Ανάν

    Ο απερχόμενος γ.γ. των ΗΕ Κόφφι Αννάν, προειδοποίησε ότι μια στρατιωτική παρέμβαση στο Ιράν θα αποτελούσε 'μη ενδεδειγμένη και καταστροφική' απόφαση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Στα πλαίσια της τελευταίας του συνέντευξης τύπου στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, ο κ. Αννάν ζήτησε απ' το Συμβούλιο Ασφάλειας να πιέσει για συμπεφωνημένο διακανονισμό της κρίσης με τα πυρηνικά της Τεχεράνης. Το Συμβούλιο Ασφάλειας μελετά αυτό τον καιρό Ευρωπαϊκό σχέδιο ψηφίσματος που επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν.

    Επίσης, ο κ. Αννάν εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ΗΕ θα μπορέσουν να εξηγήσουν ορισμένα θέματα στη Σουδανική κυβέρνηση, ώστε με τον καινούργιο χρόνο να αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Νταρφούρ.

    [09] Αριθμητική αύξηση των αμερ. ενόπλων δυνάμεων

    20-12-2006

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. Μπους δήλωσε στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, την Τρίτη ότι ζήτησε από το νέο Υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, να εξετάσει το θέμα με στρατιωτικούς διοικητές.

    Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό στρατιωτών του πεζικού και των πεζοναυτών και τόνισε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα διαρκέσει αρκετά χρόνια και ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη από ένοπλες δυνάμεις που να μπορούν να ανταποκριθούν σ' αυτές τις προκλήσεις.

    Πάντως εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι μία τέτοια διεύρυνση μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί και δεν θα επηρεάσει άμεσα το πόλεμο στο Ιράκ. Ο επικεφαλής του επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Πήτερ Σουνμέικερ, προειδοποίησε το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα ότι ο τρέχον αριθμός αμερικανών στρατιωτών δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας.

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ γράφει ότι η κυβέρνηση Μπούς είναι διχασμένη σε σχέση με την ιδέα αύξησης σε προσωρινή βάση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Το εν λόγω άρθρο της εφημερίδας φέρει επίσης ανώνυμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης να δηλώνουν ότι ο Λευκός Οίκος προωθεί την ιδέα αποστολής 15 με 30,000 επιπλέον στρατιωτών στο Ιράκ για 8 μήνες. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνυ Σνόου είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Μπούς δεν αποφάσισε ακόμα για την στρατηγική που θα ακολουθήσει στο Ιράκ.

    Εξάλλου, αξιωματούχοι του Ιράκ είπαν ότι 13 άνδρες που είχαν καταδικαστεί για φόνο και άλλα εγκλήματα εκτελέστηκαν την Τρίτη δι' απαγχονισμού. Στο μεταξύ, η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι 53 πτώματα εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης, πολλά από τα οποία έφεραν σημάδια βασανιστηρίων. Επίσης την Τρίτη, ένοπλοι έκλεψαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τράπεζα της Βαγδάτης.

    [10] 110 δις το κόστος του πολέμου στο Ιράκ για φέτος

    20-12-2006

    Ρομπ Πόρτμαν

    Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου για θέματα προϋπολογισμού, Ρόμπ Πόρτμαν, δήλωσε ότι το κόστος του πολέμου στο Ιράκ θα ξεπεράσει τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το τρέχον οικονομικό έτος.

    Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει κονδύλι 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2007 για τις αμερικανικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν, αλλά αναμένεται ότι η κυβέρνηση Μπούς θα ζητήσει μεγαλύτερα κονδύλια για το πόλεμο στο Ιράκ.

    [11] Και νέα ανακωχή Χαμάς-Φατάχ

    20-12-2006

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι αντιμαχόμενες φατρίες Χαμάς και Φατάχ συμφώνησαν σε νέα ανακωχή μετά από ολοήμερες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες σκοτώθηκαν 5 άτομα και τραυματίστηκαν 18. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τους δρόμους.

    Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε της Χαμάς και ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς της Φατάχ, έκαναν εκκλήσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο κ. Χανίγιε ζήτησε απ' τους Παλαιστίνιους να ενωθούν στον αγώνα κατά του Ισραήλ και κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την υπό την Χαμάς κυβέρνηση.

    Όμως, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, απέρριψε την καταγγελία τονίζοντας ότι ο κ. Χανίγιε προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις αποτυχίες της κυβέρνησης του.

    [12] ΣΑ: Παραμένουν διαφωνίες για ψήφισμα για Ιράν

    20-12-2006

    Βιτάλυ Τσούρκιν

    Διπλωματικές πηγές απ' τα ΗΕ δηλώνουν ότι παραμένουν ορισμένες διαφορές μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας αναφορικά με Ευρωπαϊκό σχέδιο ψηφίσματος για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Ο πρέσβης της Ρωσίας, Βιτάλυ Τσούρκιν, επανέλαβε την αντίθεση του στο κείμενο του ψηφίσματος που προβλέπει απαγόρευση των μετακινήσεων στο εξωτερικό αξιωματούχων του Ιράν που σχετίζονται με το πυρηνικό ή το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας. Επίσης η Ρωσία αντιτίθεται στην δημιουργία καταλόγου Ιρανών που θα υπόκεινται σε οικονομικούς περιορισμούς.

    Πάντως οι ΗΠΑ ζητούν ψηφοφορία επί του κειμένου μέχρι τη Παρασκευή. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, τόνισε ότι στο μεταξύ, κάθε μέρα, το Ιράν ξεπερνά και νέα εμπόδια για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    [13] Χιλ: Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, μέχρι τώρα, στις συνομιλίες

    20-12-2006

    Κρίστοφερ Χιλ

    O ανώτερος απεσταλμένος των ΗΠΑ στις εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλλ, δήλωσε ότι δεν βλέπει την Πιονγιάνγκ να λαμβάνει σοβαρά μέτρα προς τον τερματισμό του προγράμματος της πυρηνικών όπλων.

    Ο κ. Χίλ επεσήμανε ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος στις απ' ευθείας συνομιλίες που είχε με εκπροσώπους της Βορείου Κορέας, αλλά χαρακτήρισε τις επαφές αυτές ουσιαστικές και σημείωσε ότι η Πιονγιάνγκ είναι διατεθειμένη να ακούσει τις αμερικανικές απόψεις.

    Ο νέος γύρος των εξαεθνών συνομιλιών άρχισε την Δευτέρα μετά από αδράνεια 13 μηνών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 21 December 2006 - 2:18:21 UTC