Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρόεδρος Μπούς στο Αμμάν
  • [02] Ο Πάπας στην Έφεσο
  • [03] ΗΕ: Παράταση εντολής παραμονής συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ
  • [04] Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Παλαιστίνιους να τηρήσουν την εκεχειρία στη Γάζα
  • [05] Νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράν
  • [06] Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας-Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο
  • [07] Ευρωκοινοβούλιο: Χώρες της ΕΕ γνώριζαν περί μυστικών φυλακών της CIA
  • [08] Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ
  • [09] Κάρπεντερ: Αξιέπαινες οι προσπάθειες της Ελλάδας για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων

  • [01] Ο πρόεδρος Μπούς στο Αμμάν

    29-11-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς, συνοδευόμενος απ' την υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει σήμερα στην Ιορδανία για ξεχωριστές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι και τον βασιλιά Αμπντουλλάχ της Ιορδανίας. Σε δηλώσεις του απ' την Λετονία την Τρίτη, ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις απ' το Ιράκ πριν την ολοκλήρωση της εκεί αποστολής τους και χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράκ μέρος του αγώνα κατά του εξτρεμισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Στο μεταξύ, άρχισε στην Ρίγα της Λετονίας η διήμερη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ με δείπνο εργασίας που εστιάστηκε στις επιχειρήσεις ασφαλείας της συμμαχίας στο Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος Μπούς παρότρυνε τις χώρες μέλη να παράσχουν περισσότερες ένοπλες δυνάμεις για τον πόλεμο στη χώρα αυτή.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Μπούς τόνισε ότι η ήττα των δυνάμεων των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, θα απαιτήσει πλήρη συμμετοχή όλων των συμμάχων και επισήμανε ότι για να επιτευχθεί επιτυχία, θα πρέπει οι νατοϊκοί διοικητές να διαθέτουν τα μέσα και την ευελιξία που χρειάζεται για να εκτελέσουν την αποστολή τους. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να αρνούνται να προσφέρουν περισσότερα στρατεύματα, ή να μετακινήσουν τα στρατεύματά τους στο νότο, όπου σημειώνονται μάχες.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Πήτερ Μακαίη, είχε προειδοποιήσει ότι η λαϊκή υποστήριξη προς τις καναδικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να εκλείψει, αν άλλες χώρες μέλη της συμμαχίας δεν συμβάλλουν με στρατεύματά τους σε πιο επικίνδυνες περιοχές στο νότιο Αφγανιστάν.

    [02] Ο Πάπας στην Έφεσο

    29-11-2006

    Ο Πάπας Βενέδικτος που πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Τουρκία, μεταβαίνει σήμερα στην Έφεσο όπου θα παρακαθίσει σε θεία λειτουργία και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Την Τρίτη, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας προσπάθησε να αποκλιμακώσει εντάσεις με τους μουσουλμάνους της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι ο Ποντίφικας του είπε ότι θα υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επίσης την Τρίτη ο Πάπας συναντήθηκε και με ανώτερο Τούρκο κληρικό Αλί Μπαρντάκογλου και του δήλωσε ότι η πίστη Χριστιανών και Μουσουλμάνων σε έναν θεό αποτελεί την βάση για συνεργασία μεταξύ των θρησκειών. Σε δηλώσεις του προς διπλωμάτες στην Άγκυρα, ο Ποντίφικας ανέφερε ότι οι διενέξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής 'βαραίνουν την ζωή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας' και ζήτησε 'πραγματικό διάλογο' για την επίλυση διενέξεων.

    [03] ΗΕ: Παράταση εντολής παραμονής συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ

    29-11-2006

    Τζον Μπόλτον

    Τo συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ ψήφισε ομόφωνα υπέρ της παράτασης της εντολής παραμονής των υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, έως το τέλος του 2007. Το συμβούλιο ανταποκρίθηκε την Τρίτη σε πρόσφατο σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζόν Μπόλτον, δήλωσε ότι η ψηφοφορία αποδεικνύει την αποφασιστικότητα για συνέχιση της συνεργασίας με την ιρακινή κυβέρνηση και ιδιαίτερα ενόψει της συνάντησης του προέδρου Μπούς με τον κ. αλ Μαλίκι στην Ιορδανία.

    Από τη πλευρά του, ο πρέσβης του Ιράκ στα ΗΕ, Χαμίντ Αλ Μπαγιατί, δήλωσε ότι είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να προβλεφτεί πότε οι Ιρακινές δυνάμεις θα είναι έτοιμες για να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο θεμάτων ασφάλειας. Πάντως την Τρίτη στο Ιράκ πάνω από 10 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ βρέθηκαν δεκάδες πτώματα κυρίως στη Βαγδάτη.

    [04] Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Παλαιστίνιους να τηρήσουν την εκεχειρία στη Γάζα

    29-11-2006

    Το Ισραήλ προειδοποίησε ότι θα απαντήσει ανάλογα αν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές συνεχίσουν να επιτίθενται με ρουκέτες κατά παράβαση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε αργά τη Τρίτη το βράδυ ότι 'είναι απογοητευμένος' απ' το γεγονός ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις απ' τη Γάζα με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Παλαιστίνιοι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με την εκεχειρία. Επίσης τη Τρίτη Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν έκρηξη στη βόρεια Γάζα, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί η προέλευση της έκρηξης.

    Στο μεταξύ, η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στην Δυτική Όχθη την Πέμπτη, για συνομιλίες με θέμα τις Ισραηλο-Παλαιστινιακές ειρηνευτικές προσπάθειες. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, επιβεβαίωσε τη Τρίτη ότι η συνάντηση Ράις-Αμπάς θα πραγματοποιηθεί στην Ιεριχώ και ότι στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν και υπουργοί εξωτερικών μετριοπαθών Αραβικών χωρών και χωρών της Ομάδας των 8. Ο κ. Μακόρμακ χαρακτήρισε τη συνάντηση θετική ένδειξη για την αποκατάσταση του διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    [05] Νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράν

    29-11-2006

    Ευρωπαϊκές χώρες κυκλοφόρησαν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ νέο σχέδιο ψηφίσματος που αναφέρεται σε ενδεχόμενες κυρώσεις κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος του Γαλλικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του, η Γερμανία και η Βρετανία συνέταξαν το νέο σχέδιο και ότι ενημερώνουν τώρα σχετικά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Κίνα.

    Το κείμενο είναι παρόμοιο με προηγούμενα σχέδια ψηφίσματος, δήλωσε ο Γάλλος εκπρόσωπος και στοχεύει τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα του Ιράν, καθώς και τα υπεύθυνα γι' αυτά θεσμικά όργανα. Η Κίνα και η Ρωσία είχαν θεωρήσει προηγούμενα ψηφίσματα κατά του Ιράν, ιδιαίτερα σκληρά.

    [06] Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας-Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο

    29-11-2006

    Κρίστοφερ Χιλ

    Εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας συναντώνται για δεύτερη μέρα σήμερα στο Πεκίνο με στόχο την οριοθέτηση της ατζέντας του νέου γύρου συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες ανταλλαγή πληροφοριών και όχι διαπραγματεύσεις.

    Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, βοηθός υπουργός εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ, βρίσκεται στο Πεκίνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες για συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους. Την Τρίτη, στον Αμερικανο-Κινεζικό διάλογο συμπεριελήφθη και ο υφυπουργός εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Κιμ Κίε Γκουάν. Διπλωματικές πηγές εκφράζουν ελπίδες ότι οι εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας θα ξαναρχίσουν πριν το τέλος της χρονιάς.

    [07] Ευρωκοινοβούλιο: Χώρες της ΕΕ γνώριζαν περί μυστικών φυλακών της CIA

    29-11-2006

    Σχέδιο έκθεσης αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει ότι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνώριζαν τα περί μυστικών φυλακών της CIA για ύποπτους τρομοκράτες, στην επικράτεια τους, παρά τις μέχρι σήμερα διαψεύσεις τους. Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι σχεδόν όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλοί ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ενδοιασμούς ως προς το αν θα έπρεπε να συνεργαστούν με την διερεύνηση του θέματος απ' το Ευρωκοινοβούλιο.

    Προκαταρκτική έκθεση για το θέμα που είχε δημοσιευτεί τον Ιούνιο φωτογράφιζε την Πολωνία και τη Ρουμανία σαν χώρες που επέτρεψαν στην CIA να διατηρεί μυστικές φυλακές στην επικράτεια τους. Διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο βασανιστηρίων κρατουμένων σε τέτοιες φυλακές. Η τελική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα αναμένεται στις αρχές του 2007.

    [08] Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ

    Γιώργος Μπίστης

    Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, Ρίγα, Λετονία

    29-11-2006

    Στη Ρίγα της Λετονίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία η σύνοδος κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας. Οι 26 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που πήραν μέρος σ' αυτήν δρομολόγησαν μία διαδικασία η οποία αποβλέπει στo να καταστήσει το ΝΑΤΟ στρατιωτικό συνασπισμό ικανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

    Πριν όπως ξεκινήσει η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί να γίνουν ορισμένα πράγματα που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιέπ ντε Χουπ Σέφερ, περιέγραψε ως εξής: 'Πριν χαράξουμε το μέλλον πρέπει να διευθετήσουμε το παρόν. Όσο μεγαλύτερη επιτυχία έχει το ΝΑΤΟ στην εκπλήρωση του σημερινού ρόλου του τόσο λιγότερες θα είναι και οι ανησυχίες στο μέλλον'.

    Ο Πρόεδρος Μπους με την Πρόεδρο της Λετονίας, Βάιρα Βίκε Φρέινμπεργκα

    Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στη σύνοδο ήταν το Αφγανιστάν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους εξήγησε γιατί: 'Από χώρα που ήταν καταφύγιο της τρομοκρατίας το Αφγανιστάν έγινε σύμμαχος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Παρέχει ελευθερία στους πολίτες του, ασφάλεια στην ευρω-ατλαντική κοινότητα και υπερηφάνεια στο ΝΑΤΟ'.

    Αυτή ήταν η πρώτη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε σε χώρα της Βαλτικής. Η Πρόεδρος της Λετονίας, Βάιρα Βίκε Φρέινμπεργκα, είπε πως η μετάβαση από τη σοβιετική υποταγή στη δημοκρατία δεν ήταν εύκολη υπόθεση αλλά άξιζε κάθε κόπο. 'Το δημοκρατικό σύστημα', δήλωσε η πρόεδρος της Λετονίας 'είναι το μόνο το μόνο που αξίζει στη ζωή μας. Δίνει σε κάθε πολίτη τη δυνατότητα να βοηθήσει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου'.

    Γιέπ ντε Χουπ Σέφερ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι οι χώρες που θέλουν να συνδεθούν με την Ατλαντική Συμμαχία χρειάζεται να υποστηριχτούν για να πετύχουν το στόχο τους. 'Τι όμως πρέπει να γίνει με τη Ρωσία' διερωτάται ο κ. ντε Χουπ Σέφερ, 'Ίσως να μην εξελιχθεί σε ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ αλλά θα μπορούσε να γίνει σημαντικός εταίρος. Η βελτίωση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι λοιπόν ένα από τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίλυση των άλυτων θεμάτων'.

    Κώστας Καραμανλής

    Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι το μεσανατολικό είναι μία από τις σημαντικότερες κρίσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.'Το ΝΑΤΟ έχει υποχρέωση να υποστηρίζει τους μετριοπαθείς που επιχειρούν να επιφέρουν αλλαγή στη Μέση Ανατολή' δηλωσε ο Πρόεδρος Μπους. 'Πρέπει να δώσουμε ελπίδα σε εκατομμύρια άτομα από την Καμπούλ και τη Βαγδάτη μέχρι τη Βηρυτό και η ελευθερία να αντικαταστήσει την τυραννία και τον τρόμο'.

    Την Ελλάδα εκπροσώπησε στη ΝΑΤΟική σύνοδο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μετά την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος το οποίο προσδιορίζει πως ακριβώς θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη Ρίγα οι ηγέτες των μελών της συμμαχίας άρχισαν να αναχωρούν για το ταξίδι της επιστροφής στις χώρες τους. Το επόμενο ραντεβού του θα είναι την άνοιξη του 2008.

    [09] Κάρπεντερ: Αξιέπαινες οι προσπάθειες της Ελλάδας για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    29-11-2006

    Επίλεκτο κοινό από τον πολιτικό χώρο της Ουάσιγκτον συγκέντρωσε το περιοδικό Mediterranean Quarterly στο Κόσμος Κλαμπ, την παλαιότερη λέσχη της αμερικανικής πρωτεύουσας, για να γιορτάσει τα 18 χρόνια λειτουργίας του.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στον πολυδιάστατο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και το διεθνή χώρο.'Η Ελλάδα αποτελεί μία πετυχημένη περίπτωση' είπε ο κ. Μαλλιάς. 'Είμαστε η πιο πετυχημένη ήπια δύναμη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου'.

    Ο κ. Μαλλιάς επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε σημείο εξέλιξης που επιθυμούν να μιμηθούν όλες οι γειτονικές της χώρες και γι' αυτό αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στη περιοχή. Συγκεκριμένα συνέτεινε στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ για την περιοχή και στην ένταξη και άλλων χωρών της περιοχής στην κοινότητα.

    Επίσης με τις επενδύσεις της στα Βαλκάνια, η Ελλάδα προωθεί και διαμορφώνει μία αγορά 120 εκατομμυρίων καταναλωτών ενώ έχει δημιουργήσει πάνω από 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

    Τεντ Γκάλεν Κάρπεντερ

    Τη θετική και αποφασιστική επιρροή της Ελλάδας στα Βαλκάνια τόνισε και ο υποδιευθυντής του τμήματος άμυνας και εξωτερικής πολιτικής του Ινστιτούτο CATO, Τεντ Γκάλεν Κάρπεντερ. 'Η Ελλάδα είναι αξιέπαινη', τόνισε ο κ. Κάρπεντερ, 'για τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων και για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής'.

    Η Ελλάδα όμως δεν δραστηριοποιείται μόνο στην περιοχή της Μεσόγειου αλλά και στο διεθνή χώρο μέσω του εμπορικού της στόλου. Ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ μας εξηγεί:'Τα ελληνικά πλοία μεταφέρουν το 35% του παγκόσμιου εμπορίου που διακινείται δια θαλάσσης και αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι το 50% των εμπορευμάτων της Κίνας μεταφέρονται από ελληνικά πλοία'.

    Ολοκληρώνοντας ο κ. Μαλλιάς επισήμανε ότι η ασφάλεια σε θέματα ενέργειας είναι πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ και ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να βοηθήσει.Συγκεκριμένα, ο έλληνας πρέσβης τόνισε ότι ο ελληνικός εμπορικός στόλος διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό δεξαμενόπλοιων με τα οποία διακινεί καύσιμα και αργό πετρέλαιο σ' ολόκληρο τον κόσμο.

    Το περιοδικό Mediterranean Quarterly εκδίδεται από το Πανεπιστήμιο Ντιούκ και είναι το μόνο περιοδικό στις ΗΠΑ που ασχολείται διεξοδικά με την εξέταση και ανάλυση των εξελίξεων στην Μεσόγειο και τις διεθνείς τους προεκτάσεις.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 30 November 2006 - 2:18:33 UTC