Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουρκία: Διαδηλώσεις για την επίσκεψη του Πάπα
  • [02] Ελβετία: Εγκρίνεται οικονομική βοήθεια στα 10 νέα μέλη της ΕΕ
  • [03] Ιράκ: Συνομιλίες Ταλαμπανί-Αχμαντινετζάντ
  • [04] Μέχρι και 200 εκ. δολάρια το χρόνο συγκεντρώνει το ανταρτικό κίνημα στο Ιράκ
  • [05] Ταξίδι Μπους σε Λετονία και Ιορδανία
  • [06] Ολμέρτ: Η εκεχειρία μπορεί να οδηγήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις
  • [07] Λίβανος: Μεγάλες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις της Χεζμπολά
  • [08] Βρετανία: Εντείνονται οι έρευνες για την υπόθεση Λιτβινένκο
  • [09] Αφγανιστάν: Βομβιστική επίθεση σε εστιατόριο

  • [01] Τουρκία: Διαδηλώσεις για την επίσκεψη του Πάπα

    27-11-2006

    Στην Κωνσταντινούπολη, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν τη Κυριακή για την επερχόμενη τετραήμερη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στη Τουρκία. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, διαδήλωση κατά της επίσκεψης του Ποντίφικα που αρχίζει τη Τρίτη. Οι διαδηλωτές φώναζαν Ισλαμικά συνθήματα και κρατούσαν πανό με μηνύματα κατά της επίσκεψης του Πάπα, υπό το άγρυπνο μάτι 4 χιλιάδων Τούρκων αστυνομικών υποστηριζόμενων από θωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα.

    Πάντως σε δηλώσεις του απ' το Βατικανό τη Κυριακή, ο ποντίφικας επεσήμανε ότι προσβλέπει στην επίσκεψη και ότι την θεωρεί ευκαιρία για να εκφράσει την 'ειλικρινή του φιλία' όπως είπε χαρακτηριστικά, προς τη Τουρκία και τον Τουρκικό λαό. Το Βατικανό επιβεβαίωσε επίσης τη Κυριακή ότι κατά την τετραήμερη επίσκεψη του στη Τουρκία, ο Πάπας Βενέδικτος θα επισκεφτεί το Μπλέ Τζαμί και την Αγία Σοφία.

    [02] Ελβετία: Εγκρίνεται οικονομική βοήθεια στα 10 νέα μέλη της ΕΕ

    27-11-2006

    Οι Ελβετοί ψηφοφόροι ενέκριναν τη Κυριακή νόμο που προβλέπει την χορήγηση οικονομικής βοήθειας άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων στις 10 νέες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το 53% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ του μέτρου. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ελβετίας ανάγκασε την διενέργεια του δημοψηφίσματος συγκεντρώνοντας αρκετές υπογραφές για το θέμα, παρόλο που το νομοσχέδιο είχε ήδη εγκριθεί απ' το κοινοβούλιο της χώρας.

    Πάνω απ' το ήμισυ του πακέτου οικονομικής βοήθειας θα διατεθεί στην Πολωνία. Πολέμιοι του μέτρου ισχυρίζονται ότι θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο για μελλοντικές απαιτήσεις χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [03] Ιράκ: Συνομιλίες Ταλαμπανί-Αχμαντινετζάντ

    27-11-2006

    Τζαλάλ Ταλαμπανί

    O πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, μεταβαίνει σήμερα στη Τεχεράνη για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Αναμένεται ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην επιδεινούμενη κατάσταση στο Ιράκ και σε τρόπους περιορισμού της εμφύλιας βίας με τη βοήθεια του Ιράν που θα μπορούσε να επηρεάσει πολιτοφυλακές Σιιτών.

    Την Κυριακή σημειώθηκαν και νέες επιθέσεις ανταρτών στο Ιράκ, συμπεριαλμβανομένης και βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο ανάμεικτο πληθυσμιακά χωριό Χασβά, όπου ζουν Σιίτες και Σουνίτες. Επίσης στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης, ύποπτοι τρομοκράτες της οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ επιτέθηκαν εναντίον της φυλής Αμπού Σόντα στο χωριό Σόφια καίγοντας σπίτια και σκοτώνοντας μέλη της φυλής, όπως ανέφεραν οι αμερικανικές δυνάμεις. Παράλληλα στη Μπακούμπα σημειώθηκαν μάχες μεταξύ αστυνομικών και Σουνιτών ανταρτών.

    Σε δηλώσεις του απ' την Ιρακινή τηλεόραση ο πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι, ζήτησε από τις αντιμαχόμενες φατρίες της κυβέρνησής του να ενωθούν για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

    [04] Μέχρι και 200 εκ. δολάρια το χρόνο συγκεντρώνει το ανταρτικό κίνημα στο Ιράκ

    27-11-2006

    Αναφερόμενοι σε απόρρητη αμερικανική έκθεση, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφουν ότι το ανταρτικό κίνημα στο Ιράκ συγκεντρώνει 70 με 200 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο από παράνομη διακίνηση πετρελαίου, απαγωγές, ξέπλυμα βρώμικού χρήματος και άλλες αξιόποινες πράξεις. Η εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα ότι 25 με 100 εκατομμύρια προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες που συνδέονται με την βιομηχανία πετρελαίου του Ιράκ και επιβοηθούνται από ιρακινούς αξιωματούχους. Επίσης μεγάλα ποσά συγκεντρώνονται από λίτρα που πληρώνουν ξένες κυβερνήσεις για την απελευθέρωση απαχθέντων υπηκόων τους.

    Σε δηλώσεις του προς αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο σύμβουλος της Ιρακινής κυβέρνησης για θέματα εθνικής ασφάλειας, Μουαφάκ Αλ Ρουμπαΐγιε, επεσήμανε ότι το ανταρτικό κίνημα στο Ιράκ χρηματοδοτείται από Ισλαμικά κινήματα και επιχειρηματίες γειτονικών Αραβικών χωρών. Η έκθεση αναφέρει ότι τα εν λόγω χρηματικά ποσά διακινούνται μέσω παραγγελιοδόχων, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση των οικονομικών αυτών δοσοληψιών.

    [05] Ταξίδι Μπους σε Λετονία και Ιορδανία

    27-11-2006

    Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας

    Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, που θα φιλοξενήσει αυτή την εβδομάδα τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Μπους και του Ιρακινού πρωθυπουργού, Νούρι Αλ Μαλίκι, προειδοποίησε ότι η λήψη δραστικών μέτρων είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης σε ιδιαίτερα εύφλεκτες περιοχές της Μέση Ανατολής. Σε δηλώσεις του προς την αμερικανική τηλεόραση, ο βασιλιάς Αμπντάλα επεσήμανε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο τριών εμφυλίων πολέμων στη περιοχή: των Παλαιστινίων, του Λιβάνου και του Ιράκ και τόνισε ότι το Παλαιστινιακό αποτελεί θέμα κλειδί και για τις τρεις αυτές διενέξεις.

    Ο Πρόεδρος Μπους αναχωρεί σήμερα για επίσκεψη στην Ευρώπη όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας και για συνομιλίες στην Ιορδανία με τον Ιρακινό Πρωθυπουργό Νουρι Αλ Μαλίκι, με θέμα τη συνεχιζόμενη βία στο Ιράκ. Τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να απασχολήσει η κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου οι νατοϊκές δυνάμεις εξακολουθούν να μάχονται μουσουλμάνους εξτρεμιστές, 4 χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησης των Ταλεμπάν.

    [06] Ολμέρτ: Η εκεχειρία μπορεί να οδηγήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις

    27-11-2006

    Εχούντ Ολμέρτ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινιακών φατριών μπορεί να οδηγήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Η εκεχειρία προβλέπει τερματισμό των επιθέσεων Παλαιστινιακών εξτρεμιστών οργανώσεων με ρουκέτες κατά Ισραηλινών στόχων και την απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο κ. Ολμέρτ διέταξε τον Ισραηλινό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην ανταποδώσει τα πυρά Παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες την Κυριακή, για να δοθεί η ευκαιρία να ευδοκιμήσει η νέα κατάπαυση του πυρός. Οι ένοπλες πτέρυγες της Ισλαμικής Τζιχάντ και του κυβερνώντος κόμματος της Χαμάς ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις της Κυριακής.

    Επίσης ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ανέπτυξε δυνάμεις ασφάλειας κατά μήκος της μεθορίου ΙσραήλβΓάζας για να αποτρέψει επιθέσεις εξτρεμιστών με ρουκέτες.

    [07] Λίβανος: Μεγάλες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις της Χεζμπολά

    27-11-2006

    Φουάντ Σινιόρα

    Στο Λίβανο, η εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολά σχεδιάζει μεγάλες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις αυτή την εβδομάδα. Η Χεζμπολά ανέβαλε τις πορείες διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα μετά τη δολοφονία του αντιτιθέμενου στη Συρία πολιτικού, Πιέρ Τζεμαγιέλ. Η Χεζμπολά και οι φιλο-Σύροι υποστηρικτές της λένε ότι η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, παραβιάζει τις συμφωνίες καταμερισμού των εξουσιών.

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Λιβάνου εξέφρασε επίσημα την υποστήριξη της για τη δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για την εκδίκαση υπόπτων για τη δολοφονία το 2005 του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι, κίνηση που προκάλεσε την οργή όσων υποστηρίζουν τη Συρία.

    [08] Βρετανία: Εντείνονται οι έρευνες για την υπόθεση Λιτβινένκο

    27-11-2006

    Αλεξάντερ Λιτβινένκο

    Ο Βρετανός υπουργός για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας, Πήτερ Χάιν, καταδίκασε τις 'σκοτεινές δολοφονίες', στη Ρωσία επί προεδρίας Πούτιν, αναφερόμενος στον θάνατο από δηλητηρίαση με ραδιενεργό ισότοπο, στο Λονδίνο, του πρώην πράκτορα της KGB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο. Πριν πεθάνει ο Λιτβινένκο επέρριψε την ευθύνη για την μυστηριώδη δηλητηρίαση του στον πρόεδρο Πούτιν, αλλά το Κρεμλίνο διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξη.

    Στο μεταξύ, η Βρετανική αστυνομία εντείνει τις έρευνες για την δολοφονία του Λιτβινένκο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι Βρετανοί εμπειρογνώμονες μεταβαίνουν στη Μόσχα και τη Ρώμη. Η αστυνομία θέλει να ανακρίνει δύο Ρώσους και έναν Ιταλό ακαδημαϊκό με τους οποίους είχε επαφή ο Λιτβινένκο την 1η Νοεμβρίου, την ημέρα που πιστεύεται ότι δηλητηριάστηκε.

    [09] Αφγανιστάν: Βομβιστική επίθεση σε εστιατόριο

    27-11-2006

    Βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε εστιατόριο στην επαρχία Πάκτικα στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν την Κυριακή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άτομα και να τραυματιστούν 25. Ο κυβερνήτης της επαρχίας δήλωσε ότι η επίθεση έγινε στη πόλη Ουργκούν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκαν τοπικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που βρίσκονταν στο εστιατόριο. Στο μεταξύ, οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν περίπου 55 μαχητές των Ταλεμπάν σε δύο ξεχωριστές μάχες στο νότιο Αφγανιστάν το Σάββατο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 28 November 2006 - 2:18:23 UTC