Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Μπούς-Μαλίκι
  • [02] Σινιόρα: Ο Λίβανος δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς δολοφόνων
  • [03] Γάζα: Αφέθηκαν ελεύθεροι υπάλληλοι του Ερυθρού Σταυρού
  • [04] Αναμενόμενη αναβολή απόφασης στη ΔΥΑΕ για πυρηνικές δραστηριότητες Ιράν
  • [05] Διεύρυνση της επιρροής του ΝΑΤΟ επιδιώκει ο Τζωρτζ Μπους
  • [06] Στη Φινλανδία τη Κυριακή ο Αμπντουλάχ Γκιούλ
  • [07] Πέθανε ο Ρόμπερτ Άλτμαν
  • [08] Ποινική δίωξη για κλεμμένο αρχαίο ελληνικό στεφάνι

  • [01] Συνομιλίες Μπούς-Μαλίκι

    22-11-2006

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα συναντηθεί την άλλη εβδομάδα στην Ιορδανία, με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, για να συζητήσουν τρόπους βελτίωσης της κατάστασης στο Ιράκ.

    Σε κοινό τους ανακοινωθέν οι κ. Μπούς και Μαλίκι αναφέρουν ότι οι συνομιλίες τους στις 29 και 30 Νοεμβρίου στο Αμμάν της Ιορδανίας θα στηριχθούν στις κοινές τους πεποιθήσεις για ένα ειρηνικό, δημοκρατικό και ασφαλές Ιράκ και θα στοχεύουν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

    Πάντως τη Τρίτη ο Λευκός Οίκος ζήτησε απ' την Συρία να βοηθήσει το Ιράκ διακόπτοντας την ροή ξένων μαχητών προς το Ιρακινό έδαφος. Η Συρία και το Ιράκ αποκατέστησαν τις διμερείς διπλωματικές τους σχέσεις μετά από διάστημα 25 περίπου ετών.

    [02] Σινιόρα: Ο Λίβανος δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς δολοφόνων

    22-11-2006

    Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς των δολοφόνων του αντι-σύρου υπουργού βιομηχανίας, Πιέρ Τζεμαγιέλ. Ο κ. Σινιόρα έκανε την δήλωση αυτή λίγες ώρες μετά την δολοφονία του Τζεμαγιέλ από αγνώστους σε χριστιανική γειτονιά στη Βηρυτό, την Τρίτη.

    Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τη δολοφονία. Οι ΗΠΑ την χαρακτήρισαν τρομοκρατική ενέργεια και προσπάθεια εκφοβισμού της κυβέρνησης του Λιβάνου. Επίσης διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι αργά την Τρίτη το βράδυ το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ενέκρινε σχέδια για την δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για την εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας πέρυσι του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Η ίδρυση του δικαστηρίου θα πρέπει να επικυρωθεί και απ' την κυβέρνηση του Λιβάνου.

    Στο μεταξύ και η ΕΕ καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποφύγουν μέτρα που θα αποσταθεροποιούσαν το Λίβανο. Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ δήλωσε ότι η δολοφονία δείχνει πως χρειάζεται μία ευρύτερη στρατηγική στη Μέση Ανατολή, που να υποστηρίζει όσους θέλουν την δημοκρατία. Ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ ζήτησε την σύλληψη και καταδίκη των δολοφόνων του Πιέρ Τζεμαγιέλ.

    Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς, δήλωσε ότι η επίθεση αυτή αποτελεί μέρος γενικότερης εικόνας βίας και δολοφονιών στην πολιτική ιστορία του Λιβάνου. Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, εξήρε τον Τζεμαγιέλ, που πίστευε στην ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και τον ενωμένο Λίβανο.

    [03] Γάζα: Αφέθηκαν ελεύθεροι υπάλληλοι του Ερυθρού Σταυρού

    22-11-2006

    Παλαιστινιακές πηγές ασφάλειας ανέφεραν ότι αφέθηκαν ελεύθεροι δύο Ιταλοί εργαζόμενοι στον Ερυθρό Σταυρό που είχαν πέσει θύματα απαγωγής τη Τρίτη κοντά στην πόλη Χαν Γιουνίς της Λωρίδας της Γάζας. Λίγο πριν την απελευθέρωση τους ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είχε ανακοινώσει την διακοπή των επιχειρήσεων του στη Λωρίδα της Γάζας.

    Στο μεταξύ, από ρουκέτα Παλαιστίνιων εξτρεμιστών από τη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκε Ισραηλινός στην πόλη Σντερότ του νότιου Ισραήλ. Πρόκειται για το δεύτερο θύμα Παλαιστινιακής ρουκέτας την τελευταία εβδομάδα. Η επίθεση με την ρουκέτα πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που στην περιοχή πραγματοποιούσε επίσκεψη η ύπατη αρμοστής των ΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Λουίζ Αρμπούρ.

    [04] Αναμενόμενη αναβολή απόφασης στη ΔΥΑΕ για πυρηνικές δραστηριότητες Ιράν

    22-11-2006

    Πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Αράκ

    Πρέσβεις στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αναμένεται ότι θα αναβάλουν την απόφασή τους σχετικά με αίτημα του Ιράν για την ολοκλήρωση πυρηνικού αντιδραστήρα κοντά στην Τεχεράνη. Δυτικοί διπλωμάτες δηλώνουν ότι κατά την σύσκεψη της Πέμπτης, η διεθνής υπηρεσία θα αναβάλει οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα. Κατά πάσα πιθανότητα, οι διπλωμάτες θα εγκρίνουν βοήθεια αναφορικά με επτά άλλα αιτήματα της Τεχεράνης.

    Το Ιράν λέει ότι ο αντιδραστήρας του Αράκ θα ανοίξει το 2009 και θα παράγει ραδιο-ισότοπα, για ιατρική χρήση. Αλλά ο αμερικανός πρέσβης στην διεθνή υπηρεσία, Γκρέγκ Σούλτι, λέει ότι ο εν λόγω αντιδραστήρας θα μπορούσε να παράγει πυρηνικά υλικά για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και υποστηρίζει ότι θα πρέπει το αίτημα αυτό να απορριφθεί.

    [05] Διεύρυνση της επιρροής του ΝΑΤΟ επιδιώκει ο Τζωρτζ Μπους

    22-11-2006

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λετονία την άλλη εβδομάδα, ο πρόεδρος Μπούς θα προτείνει διευθέτηση συνεργασίας με 5 χώρες, με στόχο την διεύρυνση της επιρροής της συμμαχίας.

    Ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς, δήλωσε ότι η Αυστραλία, η Φινλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Σουηδία θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες εκπαίδευσης και στις συνόδους του ΝΑΤΟ. Η προτεινόμενη 'μεταμόρφωση της ατζέντας' της συμμαχίας από τον κ. Μπούς, επεσήμανε ο κ. Μπέρνς, θα διευρύνει τους διεθνείς ορίζοντες του ΝΑΤΟ επιτρέποντας στη συμμαχία να δραστηριοποιείται και εκτός Ευρώπης.

    Ο κ. Μπέρνς δήλωσε επίσης ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει απ' τις χώρες μέλη της συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, γιατί, όπως είπε, έχουν αυξηθεί οι ανάγκες του ΝΑΤΟ για την απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

    [06] Στη Φινλανδία τη Κυριακή ο Αμπντουλάχ Γκιούλ

    22-11-2006

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, κατήγγειλε και πάλι ως εκβιασμό τις αυξανόμενες ευρωπαϊκές πιέσεις προς την Άγκυρα να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλιώς θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο διακοπής των ενταξιακών της συνομιλιών με την ΕΕ. Ο κ. Γκιούλ δήλωσε ότι θα μεταβεί την Κυριακή στην Φινλανδία για περαιτέρω συνομιλίες για το θέμα αυτό, όμως απέρριψε οποιεσδήποτε προθεσμίες.

    Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας και προεδρεύων της ΕΕ, Μάτι Βανχάνεν, έδωσε την Δευτέρα διορία έως τις 6 Δεκεμβρίου στην Άγκυρα για να προβεί στα ζητούμενα μέτρα σχετικά με τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει εκείνη την μέρα για να συζητήσει τις διάφορες εισηγήσεις επί του θέματος, πρίν από την ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου. Η Τουρκία εμμένει ότι θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κύπρο, όταν η ΕΕ άρει την απομόνωση των τουρκοκυπρίων.

    [07] Πέθανε ο Ρόμπερτ Άλτμαν

    22-11-2006

    Πέθανε τη Δευτέρα το βράδυ σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες ο ηλικίας 81 ετών γνωστός Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, Ρόμπερτ Αλτμαν. Ο Αλτμαν δεν κέρδισε ποτέ βραβείο Όσκαρ σκηνοθεσίας, αν και είχε προταθεί 5 φορές, για τις ταινίες του Μας, Νάσβιλλ, Ο Παίκτης, Σόρτ Κάτς και Γκόσφορντ Πάρκ.

    Πάντως φέτος είχε τιμηθεί από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για το συνολικό του κινηματογραφικό έργο. Η τελευταία ταινία του Αλτμαν, το Prairie Home Companion, είχε δεχτεί πολύ καλές κριτικές.

    [08] Ποινική δίωξη για κλεμμένο αρχαίο ελληνικό στεφάνι

    22-11-2006

    Ποινική δίωξη για υπεξαίρεση και παράνομη διάθεση προϊόντος κλοπής ασκήθηκε κατά της πρώην επιμελήτριας του μουσείου Γκετί στο Λος Άντζελες, Μάριον Τρού, για την πώληση αρχαίου Ελληνικού χρυσού στεφανιού. Εκτός απ' την Τρού ποινική δίωξη για αρχαιοκαπηλία ασκήθηκε και εναντίον άλλων δύο αλλοδαπών και δύο Ελλήνων. Παρόμοιες διώξεις είχαν ασκηθεί εναντίον της Μάριον Τρού και στην Ιταλία, αλλά η ίδια διαψεύδει τις κατηγορίες.

    Οι Ελληνικές αρχές δηλώνουν ότι το εν λόγω στεφάνι εκλάπη από αρχαίο τάφο που βρέθηκε στην Μακεδονία το 1993 και πουλήθηκε στο αμερικανικό μουσείο Γκετί έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το μουσείο Γκετί έχει ήδη επιστρέψει άλλα δύο αρχαία αντικείμενα στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή του εν λόγω χρυσού στεφανιού και ενός μαρμάρινου αγάλματος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 23 November 2006 - 2:18:17 UTC