Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κρατική Τρομοκρατία" χαρακτήρισαν οι Παλαιστίνιοι Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα
  • [02] Έτοιμος να ακούσει νέες απόψεις για Ιράκ, δηλώνει ο πρόεδρος Μπούς
  • [03] Συνομιλίες Ιράν-Μόσχας για τα πυρηνικά της Τεχεράνης
  • [04] 200 τρομοκρατικές οργανώσεις παρακολουθεί η Βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπίας
  • [05] Ο Λευκός Οίκος ζητά την ανανέωση του διορισμού Μπόλτον στα ΗΕ
  • [06] Τριμελής αμερικανική αντιπροσωπεία στην κηδεία Ετσεβίτ
  • [07] Ζητείται συναίνεση

  • [01] "Κρατική Τρομοκρατία" χαρακτήρισαν οι Παλαιστίνιοι Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

    10-11-2006

    Ριγιάντ Μανσούρ

    Ο Παλαιστίνιος παρατηρητής στα ΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ότι η επίθεση του ισραηλινού στρατού από την οποία σκοτώθηκαν 18 άμαχοι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αποτελεί έγκλημα πολέμου και πράξη κρατικής τρομοκρατίας.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, εξέφρασε λύπη για τους θανάτους των αμάχων και εξήγησε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αντέδρασαν σε επιθέσεις ρουκετών που προέρχονταν από την περιοχή, όταν από τεχνικό λάθος, τα ισραηλινά πυρά έπληξαν αστική γειτονιά στην Μπέιτ Χανούν. Αλλά ο αναπληρωτής πρέσβης του Ισραήλ στα ΗΕ δήλωσε ότι η τρομοκρατία της κυβερνώσας Παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς ευθύνεται για την Ισραηλινή επίθεση.

    Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις δήλωσαν ότι θα εκδικηθούν την επίθεση. Από τη πλευρά του, εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ εξέφρασε τη λύπη των ΗΠΑ για τους θανάτους αμάχων, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα υποστηρίξει μονόπλευρο, όπως το χαρακτήρισε, ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφάλειας που θα καταδικάζει μόνο το Ισραήλ.

    [02] Έτοιμος να ακούσει νέες απόψεις για Ιράκ, δηλώνει ο πρόεδρος Μπούς

    10-11-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις των Δημοκρατικών και άλλων με την προϋπόθεση ότι θα στοχεύουν στην διασφάλιση της νίκης και μιας σταθερής Δημοκρατικής κυβέρνησης στο Ιράκ. Ο κ. Μπούς και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν τη Πέμπτη να διαβεβαιώσουν τους Ιρακινούς ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για την κατάσταση στο Ιράκ, όπου την Πέμπτη συνεχίστηκαν και οι βιαιότητες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 άτομα σε επιθέσεις μέσα και γύρω από τη Βαγδάτη. Σε ένα από τα αιματηρότερα επεισόδια, 6 άτομα σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, στην κεντρική Βαγδάτη.

    Εξάλλου σε ομιλία του τη Πέμπτη ο απερχόμενος υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στο Ιράκ δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε. Πάντως ο κ. Ράμσφελντ χαρακτήρισε την εισβολή στο Ιράκ πριν τρία χρόνια, εξαιρετικά επιτυχημένη, αλλά επεσήμανε ότι η δεύτερη φάση του πολέμου δεν 'εξελίχθηκε καλά ή με την ταχύτητα που θα έπρεπε'.

    [03] Συνομιλίες Ιράν-Μόσχας για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

    10-11-2006

    Αλί Λαριτζανί

    Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ανώτατος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, θα επισκεφθεί σήμερα τη Μόσχα για συνομιλίες που στοχεύουν στην επίλυση της διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, επιβεβαίωσε την Πέμπτη τις εν λόγω συνομιλίες, λέγοντας ότι ο κ. Λαριτζανί θα έχει επαφές με το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας και το υπουργείο Εξωτερικών.

    Στο μεταξύ, το συμβούλιο ασφάλειας των ΗΕ μελετά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. Την Τετάρτη, Ρώσοι αξιωματούχοι διέγραψαν τμήματα του ευρωπαϊκού σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο πρότεινε κυρώσεις κατά του Ιράν. Η Ρωσία διέγραψε τις παραγράφους που αναφέρονταν στο πυρηνικό εργοστάσιο του Μπουσέρ, στην κατασκευή του οποίου συμμετέχει και η Μόσχα. Οι ρωσικές αρχές εμμένουν ότι το εργοστάσιο αυτό είναι νόμιμο και δεν θα πρέπει να συνδέεται με τις ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [04] 200 τρομοκρατικές οργανώσεις παρακολουθεί η Βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπίας

    10-11-2006

    Η επικεφαλής της Βρετανικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας της γνωστής, MI-5, Ελίζα Μάννινγχαμ-Μπούλερ, δήλωσε ότι οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν περίπου 200 οργανώσεις που συμμετέχουν ενεργά σε τρομοκρατικές δραστηριότητες και γνωρίζουν 30 πιθανά τρομοκρατικά σχέδια. Η κ. Μπούλερ δήλωσε σε αναλυτές τη Πέμπτη ότι ορισμένες απ' τις οργανώσεις δέχονται εντολές απ' την Αλ Κάιντα στο Πακιστάν, ενώ άλλες απλώς εμπνέονται απ' αυτήν.

    Η επικεφαλής της Βρετανικής MI-5 προειδοποίησε επίσης ότι παρόλο που μέχρι σήμερα οι τρομοκράτες έχουν χρησιμοποιήσει αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, παραμένει ο κίνδυνος χρήσης σοβαρών μηχανισμών στο μέλλον, όπως χημικών, βιολογικών ή ραδιενεργών υλικών.

    [05] Ο Λευκός Οίκος ζητά την ανανέωση του διορισμού Μπόλτον στα ΗΕ

    10-11-2006

    Τζον Μπόλτον

    O πρόεδρος Μπούς ανανέωσε το διορισμό του Τζών Μπόλτον στο αξίωμα του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ. Ο κ. Μπούς υπέβαλε και πάλι τον διορισμό του κ. Μπόλτον την Πέμπτη στη γερουσία, μετά από συνάντηση που είχε με την απερχόμενη ηγεσία του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

    Το 2005, η μειοψηφία των Δημοκρατικών είχε καταφέρει να μπλοκάρει τελική ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού του κ. Μπόλτον στα ΗΕ. Πέρυσι οι πολέμιοι του διορισμού του έλεγαν ότι προσπάθησε να παραποιήσει μυστικές πληροφορίες με βάση πολιτικές σκοπιμότητες και ότι φερόταν σκαιά σε κατωτέρους του όταν υπηρετούσε στο Στέητ Ντηπάρτμεντ.

    [06] Τριμελής αμερικανική αντιπροσωπεία στην κηδεία Ετσεβίτ

    10-11-2006

    Τριμελής αμερικανική αντιπροσωπεία θα παραστεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, που πέθανε την περασμένη Κυριακή.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία που θα σταλεί στην Άγκυρα θα απαρτίζεται απ' τον υφυπουργό ενέργειας των ΗΠΑ, Τζέφρυ Κλέι Σελ, τον νυν πρέσβη των ΗΠΑ στη Τουρκία, Ρος Γουίλσον και τον πρώην πρέσβη, Ρόμπερτ Πήρσον.

    [07] Ζητείται συναίνεση

    10-11-2006

    Τζώρτζ Άλλεν

    Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Βιρτζίνια, Τζώρτζ Άλλεν, παραδέχθηκε την εκλογική του ήττα, παραχωρώντας έτσι και τυπικά στους Δημοκρατικούς τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του αμερικανικού κογκρέσου, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Ο κ. Αλλεν, που θεωρείτο και πιθανός προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές του 2008, έχασε από τον εκλογικό του αντίπαλο, τον Δημοκρατικό Τζίμ Γουέμπ με μερικές χιλιάδες ψήφους διαφορά.

    Ο γερουσιαστής Χάρρυ Ρήντ, που πιστεύεται ότι θα είναι ο επόμενος ηγέτης της πλειοψηφίας στη γερουσία από τον Ιανουάριο, δήλωσε σε πολιτική συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον ότι οι εκλογές έδειξαν πως ο αμερικανικός λαός επιθυμεί την αλλαγή και ζήτησε νέα κατεύθυνση στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Ν. Πελόσι και Τζ. Μπούς

    Η βουλευτής από την Καλιφόρνια, Νάνσυ Πελόσι, που θα γίνει και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπούς στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη. Η κ. Πελόσι δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί προσβλέπουν στην επίτευξη προόδου στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. 'Προσβλέπω στην συνεργασία μας με τον πρόεδρο Μπούς με τρόπο που να προάγει την δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης', δήλωσε η κ. Πελόσι. 'Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε διαφορές μεταξύ μας, τις οποίες και θα συζητήσουμε, όπως θα το ήθελαν και οι πατέρες του έθνους μας. Όμως θα το κάνουμε με τρόπο που να αποφέρει αποτελέσματα για τον αμερικανικό λαό'. Ο πρόεδρος Μπούς συνεχάρη τους Δημοκρατικούς και ζήτησε και από τα δύο κόμματα να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν για τα θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον αμερικανικό λαό. 'Οι εκλογές αποτελούν πλέον παρελθόν και το κόμμα της βουλευτού Πελόσι κέρδισε', σημείωσε ο κ. Μπούς. 'Όμως οι προκλήσεις για τη χώρα μας παραμένουν και επομένως θα συνεργαστούμε για να μπορέσουμε ν' αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές με εποικοδομητικό τρόπο. Δεν συμφωνούμε σε όλα τα θέματα, αλλά συμφωνούμε στο ότι αγαπούμε εξίσου τις ΗΠΑ και θέλουμε να φροντίσουμε για το μέλλον τους. Γι' αυτό θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διευθετήσουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν', κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 11 November 2006 - 2:18:20 UTC