Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντίθετη η Σαουδική Αραβία με τον διαμερισμό του Ιράκ
  • [02] Ανακαλύφθηκε νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών
  • [03] Eπίθεση του πακιστανικού στρατού κατά ύποπτου κέντρου εκπαίδευσης τρομοκρατών
  • [04] Αυξάνονται οι απώλειες στο Ιράκ
  • [05] Εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ
  • [06] Πακιστάν: Ισλαμιστές ζητούν διαδηλώσεις για την επίθεση σε θρησκευτικό σχολείο
  • [07] Πούτιν: Υπέρ της συνέχισης διαπραγματεύσεων με το Ιράν
  • [08] Γάζα: Αφέθηκε ελεύθερος υπάλληλος ανθρωπιστικής οργάνωσης
  • [09] Μαρόκο: Σύνοδος για την καταπολέμηση της πυρηνικής τρομοκρατίας
  • [10] Αθήνα: Διεθνές Φόρουμ για το μέλλον του διαδικτύου

  • [01] Αντίθετη η Σαουδική Αραβία με τον διαμερισμό του Ιράκ

    31-10-2006

    O πρίγκηπας Τούρκι αλ Φαιζάλ

    Ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, πρίγκιπας Τούρκι αλ Φαιζάλ, στα πλαίσια ομιλίας του σε διάσκεψη για τις αμερικανο-αραβικές σχέσεις στην Ουάσινγκτον, δήλωσε την Δευτέρα ότι η διάσπαση του Ιράκ σε ζώνες θα οδηγούσε σε εθνικές εκκαθαρίσεις και εμφύλια βία, τεραστίων διαστάσεων.

    Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα του αντιτίθεται στη διάσπαση του Ιράκ σε Σιιτική, Σουνιτική και Κουρδική ζώνη και πρόσθεσε ότι υποστηρίζει ένθερμα τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, ενώ τον προτρέπει να επεκτείνει την κυβερνητική εξουσία σ' ολόκληρο το Ιράκ.

    Οι δηλώσεις του πρίγκιπα αλ Φαιζάλ σημειώνονται μία εβδομάδα πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, όπου η υποστήριξη προς τον πόλεμο του Ιράκ συνεχώς υποχωρεί. Ο Σαουδάραβας πρέσβης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση Μπούς πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να επιστρέψει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους.

    [02] Ανακαλύφθηκε νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών

    31-10-2006

    Ιός της γρίπης των πτηνών

    Επιστήμονες στο Χονγκ Κόνγκ και τις ΗΠΑ ανακάλυψαν νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών στην Κίνα, που θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα επιδημίας.

    Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χόνγκ Κόνγκ και του Ερευνητικού Νοσοκομειακού Κέντρου Παίδων Σαίντ Τζούντ, στο Μέμφις της πολιτείας Τενεσσή, ονόμασαν το νέο στέλεχος 'Ιό Φουτζιάν',, γιατί ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην επαρχία Φουτζιάν στη νότια Κίνα.

    Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το εν λόγω στέλεχος αποτελεί την επικρατούσα μορφή του ιού σε πολλές Κινεζικές επαρχίες και έχει ήδη εξαπλωθεί στο Χόνγκ Κόνγκ, το Λάος, την Μαλαισία και την Ταϋλάνδη.

    Οι αρχές εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού της γρίπης των πτηνών σε στέλεχος που θα μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, αυξάνοντας τις πιθανότητες πανδημίας.

    [03] Eπίθεση του πακιστανικού στρατού κατά ύποπτου κέντρου εκπαίδευσης τρομοκρατών

    31-10-2006

    Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι πολεμικά του ελικόπτερα κατάστρεψαν ύποπτο κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σκοτώνοντας 80 άτομα.

    Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε την Δευτέρα ότι η επιχείρηση που σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες στην απόμακρη περιοχή Μπατζαούρ είχε για στόχο ισλαμικό σχολείο, όπου εκπαιδεύονταν εξτρεμιστές. Αξιωματούχοι ασφάλειας είπαν ότι εξτρεμιστής ηγέτης, που είχε διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, σκοτώθηκε κατά την επίθεση. Υπήρχαν υποψίες ότι το ισλαμικό σχολείο παρείχε άσυλο σε εξτρεμιστές της αλ Κάιντα.

    Ο εκπρόσωπος διέψευσε ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν αθώες γυναίκες και παιδιά. Διαδηλωτές στην κοντινή πόλη Κάρ κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι βρίσκονταν πίσω από την επίθεση και φώναζαν συνθήματα, όπως 'θάνατος στον Μπους' και 'θάνατος στο Μουσάραφ'.

    Μετά την εν λόγω επίθεση, ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας και η σύζυγός του που επισκέπτονται αυτή την εβδομάδα το Πακιστάν, ακύρωσαν την μετάβασή τους στο Πεσαβάρ, μετά από προτροπή της πακιστανικής κυβέρνησης. Πάντως ο πρίγκιπας της Ουαλίας εξήρε τις προσπάθειες του Πακιστάν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [04] Αυξάνονται οι απώλειες στο Ιράκ

    31-10-2006

    Στο Ιράκ, πάνω από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας. Τουλάχιστον 30 από αυτούς σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση στην συνοικία Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης που είχε ως στόχο Σιίτες εργάτες, που περίμεναν για δουλειά.

    Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του προέδρου Μπους για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, βρίσκεται στη Βαγδάτη για συνομιλίες με θέμα την στρατιωτική και πολιτική συνεργασία ΗΠΑ-Ιράκ. Ο κ. Χάντλυ ήδη συναντήθηκε την Δευτέρα με τον ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλίκι και άλλους ανώτερους αξιωματούχους. Στο μεταξύ, ανήλθε στους 101 ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μηνιαίων απωλειών από τον Ιανουάριο του 2005.

    Εξάλλου, ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, πρίγκιπας Τούρκι αλ Φαιζάλ, στα πλαίσια ομιλίας του σε διάσκεψη για τις αμερικανο-αραβικές σχέσεις στην Ουάσινγκτον, δήλωσε την Δευτέρα ότι η διάσπαση του Ιράκ σε ημιαυτόνομες ζώνες θα οδηγούσε σε ευρύτατες εθνικιστικές εκκαθαρίσεις και εμφύλια βία. Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα του αντιτίθεται στη διάσπαση του Ιράκ σε Σιιτική, Σουνιτική και Κουρδική ζώνη και πρόσθεσε ότι υποστηρίζει ένθερμα τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, ενώ τον προτρέπει να επεκτείνει την κυβερνητική εξουσία σ' ολόκληρο το Ιράκ. Οι δηλώσεις του πρίγκιπα αλ Φαιζάλ σημειώνονται μία εβδομάδα πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, όπου η υποστήριξη προς τον πόλεμο στο Ιράκ συνεχώς υποχωρεί. Ο Σαουδάραβας πρέσβης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση Μπούς πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να επιστρέψει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους.

    [05] Εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ

    31-10-2006

    Οι ΗΠΑ διανύουν την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας, εν όψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης Τρίτης. Ο πρόεδρος Μπους δίνει χείρα βοηθείας σε ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, με σειρά ομιλιών σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ. Την Δευτέρα, στο Στέητσμπορο της Τζώρτζια, ο κ. Μπους δήλωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ μιας ισχυρής οικονομίας και της προάσπισης της εθνικής ασφάλειας, στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται και η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, μέχρις ότου 'ολοκληρωθεί το έργο μας'.

    Από την άλλη, λόγω της γεωμετρικής ανόδου των ποσοστών αντίθεσης της κοινής γνώμης προς το πόλεμο στο Ιράκ, οι Δημοκρατικοί δηλώνουν ότι ίσως θα πρέπει οι ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να κερδίσουν τον έλεγχο ενός ή και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

    Εξάλλου, ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινυ, δήλωσε ότι οι αντάρτες στο Ιράκ εντείνουν την βίαιη εκστρατεία τους προσπαθώντας να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στις ΗΠΑ την άλλη εβδομάδα. Ο κ. Τσέινυ επεσήμανε ότι οι αντάρτες παρακολουθούν μέσω διαδικτύου τις δημοσκοπήσεις της αμερικανικής κοινής γνώμης και σχεδιάζουν τις επιθέσεις τους με στόχο να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους. Οι αντάρτες στο Ιράκ πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν την θέληση που χρειάζεται ένας μακροσκελής αγώνας, σημείωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος.

    [06] Πακιστάν: Ισλαμιστές ζητούν διαδηλώσεις για την επίθεση σε θρησκευτικό σχολείο

    31-10-2006

    Ερείπια του θρησκευτικού σχολείου

    Πακιστανοί Ισλαμιστές ηγέτες ζητούν την διενέργεια διαδηλώσεων σήμερα κατά της κυβερνητικής επίθεσης σε θρησκευτικό σχολείο κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Ισλαμιστές πολιτικοί δηλώνουν ότι απ' την επίθεση σκοτώθηκαν γυναίκες και παιδιά και επιρρίπτουν ευθύνες στις ΗΠΑ για την επίθεση. Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και τη Δευτέρα στο Καράτσι και την Κάρ, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν 'Θάνατος στο Μπούς' και 'Θάνατος στον Μουσάραφ'.

    Πακιστανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στο θρησκευτικό σχολείο εκπαιδεύονταν Ισλαμιστές τρομοκράτες και ότι Πακιστανικό μαχητικό ελικόπτερο κατέστρεψε το σχολείο σκοτώνοντας 80 εξτρεμιστές. Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και Ισλαμιστής με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

    [07] Πούτιν: Υπέρ της συνέχισης διαπραγματεύσεων με το Ιράν

    31-10-2006

    Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τάσσεται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σε ανακοίνωση του το Κρεμλίνο αναφέρει ότι ο κ. Πούτιν συζήτησε το θέμα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, δήλωσε ότι η άρνηση του Ιράν να διακόψει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου, δημιουργεί ανησυχίες και δήλωσε στη γενική συνέλευση των ΗΕ την Δευτέρα, ότι η υπηρεσία του δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προορίζεται όντως για ειρηνικούς σκοπούς.

    [08] Γάζα: Αφέθηκε ελεύθερος υπάλληλος ανθρωπιστικής οργάνωσης

    31-10-2006

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι αφέθηκε ελεύθερος Ισπανός υπάλληλος οργάνωσης αρωγής που είχε απαχθεί τη Δευτέρα από ενόπλους στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τον Ρομπέρτο Βίλλα, της ανθρωπιστικής οργάνωσης Ασσέμπλυ φόρ Πής. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένοπλοι έβαλαν δια της βίας τον Βίλλα σε αυτοκίνητο στην κεντρική Γάζα.

    Στο μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε την Δευτέρα ότι ενδεχομένως το Ισραήλ να διευρύνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα. Ο κ. Ολμέρτ υποστήριξε, ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, ότι μία εντατικότερη πολεμική επιχείρηση για την αποτροπή νέων επιθέσεων από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές, δεν θα διαρκέσει πολύ.

    Επίσης το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε την προσθήκη του υπερεθνικιστικού κόμματος Γισραέλ Μπεϊτενού στον κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Ολμέρτ. Ο ηγέτης του εν λόγω κόμματος, Αβιγκντόρ Λήμπερμαν, δήλωσε ότι θα εστιαστεί στην απειλή από το Ιράν.

    [09] Μαρόκο: Σύνοδος για την καταπολέμηση της πυρηνικής τρομοκρατίας

    31-10-2006

    13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των 5 πυρηνικών δυνάμεων, συμμετέχουν σε διάσκεψη στο Μαρόκο με θέμα την καταπολέμηση της πυρηνικής τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα μαζί με άλλες 8 χώρες συμπεριλαμβανομένου και του Μαρόκου συζητούν κοινές αρχές για τον έλεγχο των πυρηνικών υλικών και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης τέτοιων υλικών και τεχνολογίας.

    Ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Ρόμπερτ Τζόσεφ, που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στη διάσκεψη, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σταματήσει την πρόσβαση τρομοκρατών σε πυρηνικά υλικά.

    [10] Αθήνα: Διεθνές Φόρουμ για το μέλλον του διαδικτύου

    31-10-2006

    Η Ελλάδα φιλοξενεί το 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ των ΗΕ για το μέλλον του διαδικτύου, που στοχεύει στο να δώσει σε κυβερνήσεις, οργανισμούς και ιδιώτες την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων αναφορικά με το μελλοντικό μοντέλο διαχείρισης πληροφοριών στον κυβερνοχώρο. Πάνω από χίλιοι εμπειρογνώμονες σε θέματα Ιντερνετ από 30 χώρες συμμετέχουν στην τετραήμερη διάσκεψη στην Αθήνα, της οποίας είχε προηγηθεί η σύνοδος κορυφής των ΗΕ πέρυσι στην Τυνισία.

    Οι οργανωτές του Παγκόσμιου Φόρουμ της Αθήνας δηλώνουν ότι στα θέματα που θα συζητηθούν αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνεται η ασφάλεια του διαδικτύο, η εγκληματικότητα μέσω του κυβερνοχώρου και η πρόσβαση στο διαδίκτυο για μη Αγγλομαθείς χρήστες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 1 November 2006 - 2:18:20 UTC