Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  • [02] Ετήσια έκθεση για την ελευθερία του τύπου
  • [03] Μία ματιά στη Βόρειο Κορέα εκ των ένδον
  • [04] Τεράστιο έλλειμμα ανακοίνωσε η Ford
  • [05] Ελ Μπαραντέι: Αναγκαίος ο διάλογος με τη Βόρειο Κορέα
  • [06] Ιράν: Διεύρυνση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου
  • [07] Ιράκ: Χαμηλών τόνων η ολοκλήρωση του Ραμαζανιού
  • [08] Γάζα: Ισραηλινοί σκότωσαν 7 Παλαιστίνιους

  • [01] ΕΕ: Μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    24-10-2006

    Σε πολιτική συμφωνία για την υιοθέτηση οδηγίας που αφορά στην ποιότητα του αέρα κατέληξαν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Περιβάλλοντος των 25,σε μια ακόμη προσπάθεια για να καταπολεμηθεί η μάστιγα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μειώνει την διάρκεια ζωής των ευρωπαίων πολιτών κατά οκτώ μήνες κατά μέσο όρο.

    Το στοιχείο ανέφερε στην ομιλία του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο 370.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν πρόωρα από ασθένειες που προκαλούνται από την μόλυνση του αέρα, ενώ 350.000 απ αυτούς τους θανάτους οφείλονται στα μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα που είναι τα πιο επικίνδυνα γιατί διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες.

    Η συμφωνία περιορίζει την ποσότητα αυτών σωματιδίων που επιτρέπεται να εκλύεται από την βιομηχανία, τα αυτοκίνητα και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης στα κτήρια .Η συγκέντρωση αυτών στον αέρα θα πρέπει να μειωθεί στα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο μέχρι το 2015, όριο πάντως που είναι υψηλότερο από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    Χώρες-μέλη που δυσκολεύονται να εφαρμόσουν ακόμη και τα ισχύοντα μέτρα όπου το όριο επιτρέπεται να υπερβαίνεται στις πόλεις 35 μέρες το χρόνο, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Βόρεια Ιταλία ζήτησαν μεγαλύτερη ελαστικότητα και το συμβούλιο προτείνει τροπολογία ώστε για συνολικά 55 μέρες το χρόνο να επιτρέπεται η κάποια υπέρβαση των ορίων.

    Η Συμφωνία θα εξετασθεί στην συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μπορεί να τροποποιηθεί, αλλά ο κ. Δήμας δήλωσε αισιόδοξος ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα συμφωνήσει με τις χώρες μέλη στην δεύτερη ανάγνωση της οδηγίας στις αρχές του 2007. 'Είμαι ικανοποιημένος από την συμφωνία του Συμβουλίου', είπε ο κ. Δήμας 'γιατί επιδεικνύει την ισχυρή δέσμευση του για την διαφύλαξη της υγείας των πολιτών της Ευρώπης και του περιβάλλοντός μας'.

    [02] Ετήσια έκθεση για την ελευθερία του τύπου

    24-10-2006

    Ετήσια έκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, που εξετάζει την ελευθερία του τύπου σε 168 χώρες, χαρακτηρίζει τη Βόρεια Κορέα σαν το μεγαλύτερο παραβάτη σ' αυτό τον τομέα.

    Η οργάνωση, που εδρεύει στο Παρίσι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δημοσιογράφοι στη Βόρεια Κορέα, την Ερυθραία, το Τουρκμενιστάν, τη Κούβα, τη Βιρμανία και τη Κίνα διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να πληροφορήσουν το κοινό τους. Η έκθεση χαρακτηρίζει επίσης το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία τους χειρότερους παραβάτες της ελευθέριας του τύπου στη Μέση Ανατολή.

    Οι ΗΠΑ ισοψηφούν με την Ελλάδα και κατατάσσονται στην 31η θέση του πίνακα της οργάνωσης που αναφέρει τις προκαταλήψεις του Λευκού Οίκου σε βάρος δημοσιογράφων που εγείρουν ερωτήματα για το πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Από την άλλη, η Κύπρος κατατάσσεται στην 83η θέση.

    Άλλες χώρες οι οποίες σε γενικές γραμμές πιστεύεται ότι σέβονται την ελευθερία του τύπου αλλά αυτή τη φορά έχουν πέσει σε χαμηλότερες θέσεις είναι η Δανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία, ενώ βελτιώθηκε η κατάσταση στη Βολιβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    Οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα λένε ότι η Φιλανδία, η Ισλανδία , η Ιρλανδία και η Ολλανδία διατηρούν τη πρώτη θέση στο σεβασμό των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.

    [03] Μία ματιά στη Βόρειο Κορέα εκ των ένδον

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    24-10-2006

    Ο Τζων Λούις είναι διευθυντής του Κέντρου για τη Ειρήνη και την Συνεργασία χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού. Με τη Βόρεια Κορέα έχει ένα ιδιαίτερο δεσμό. Στα νιάτα του υπηρέτησε με το αμερικανικό ναυτικό στον Κορεατικό πόλεμο, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν όλοι οι φίλοι του. Αργότερα σαν καθηγητής και μελετητής έγραψε ένα βιβλίο για τον πόλεμο αυτό και τις επιπτώσεις που είχε στη χώρα.

    Συνολικά έχει επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα και τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις 14 φορές. Την καταλαβαίνει όσο λίγοι άλλοι που δεν έχουν μαζί της δεσμούς αίματος. 'Η Βόρεια Κορέα δεν μοιάζει με καμία άλλη κοινωνία', λέει ο κος Λούις. 'Ίσως γιατί είναι τόσο απομονωμένη και αποκομμένη από το υπόλοιπο κόσμο. Οι βορειοκορεάτες πιστεύουν ότι βρίσκονται σε ένα κόσμο εχθρικό και ότι πρέπει να προστατέψουν τον εαυτό τους'.

    Αυτή ακριβώς η ανάγκη για αυτοπροστασία είναι, κατά τον Τζων Λούης, που οδηγεί την κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας σε ενέργειες τις οποίες συχνά δυσκολεύεται ο υπόλοιπος κόσμος να κατανοήσει. Όμως ο λαός της, λέει ο ίδιος εμπειρογνώμων, είναι φιλόξενος.

    'Ο λαός της Βορείου Κορέας είναι θαυμάσιος', τονίζει ο κος Λούις. 'Είναι πολύ δεκτικοί, προσπαθούν να εξασκήσουν τα αγγλικά τους, αλλά είναι και φοβερά φτωχοί, μετά βίας επιβιώνουν. Σε καλούν όμως στα σπίτια τους και μοιράζονται μαζί σου ότι έχουν. Είναι μία ενδιαφέρουσα κοινωνία που διαθέτει περιορισμένη γνώση του τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο'.

    Ο Κιμ Ιλ Σανγκ, πατέρας του τωρινού ηγέτης της χώρας, επισημαίνει ο Τζων Λούης, πήρε στο 1993 την 'στρατηγική απόφαση' να προσεγγίσει τη διεθνή κοινότητα. Ήθελε να έχει ομαλές σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο. Η λογική του είχε ως εξής: είμαστε μία μικρή χώρα 23 εκατομμυρίων περιτριγυρισμένη από εχθρικά κράτη, όπως η Κίνα, η Ρωσία, και η Ιαπωνία, πρέπει να έχουμε μία φιλική-μακρινή χώρα, δηλαδή τις ΗΠΑ. Ατυχώς όμως, τονίζει ο κύριος Λούης η Πιονγιάγκ δεν έχει ακόμα καταλάβει ποιες είναι οι σωστές ενέργειες στις οποίες χρειάζεται να προβεί προκειμένου να εξυπηρετήσει τους στόχους της. Από την άλλη πάλι, καταλήγει ο καθηγητής του Στάνφορντ, και ο υπόλοιπος κόσμος πιθανότατα δεν έχει καταλάβει ακόμα πώς να την προσεγγίσει.

    [04] Τεράστιο έλλειμμα ανακοίνωσε η Ford

    24-10-2006

    Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Φόρντ ανακοίνωσε έλλειμμα της τάξης των 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο φέτος και προειδοποίησε για νέο έλλειμμα το επόμενο τρίμηνο. Πρόκειται για το σοβαρότερο έλλειμμα της εταιρείας τα τελευταία 14 χρόνια, ενώ ανώτερα διευθυντικά στελέχη της Φόρντ επιρρίπτουν ευθύνες για το πρόβλημα σε χαμηλές πωλήσεις και το κόστος του σχεδίου μαζικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

    Ο γενικός διευθυντής της Φόρντ χαρακτήρισε το έλλειμμα 'απαράδεκτο' και επεσήμανε ότι πρόκειται για 'κρίσιμη περίοδο' για την εταιρεία. Αναλυτές προβλέπουν ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Φόρντ δεν πρόκειται να αποφέρει καρπούς πριν το 2009.

    [05] Ελ Μπαραντέι: Αναγκαίος ο διάλογος με τη Βόρειο Κορέα

    24-10-2006

    Ο επικεφαλής της διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι ο διάλογος αποτελεί την μόνη πραγματική επιλογή για την επίλυση του προβλήματος του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Ο κ. Ελ Μπαραντέι δήλωσε τη Δευτέρα, εδώ στην Ουάσιγκτον, ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να δει τον διάλογο σαν επιβράβευση, αλλά σαν αναγκαίο όργανο για την αλλαγή συμπεριφοράς και τόνισε ότι δεν πιστεύει πως οι κυρώσεις θα επιφέρουν αποτελέσματα.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ελ Μπαραντέι συναντήθηκε με την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις. Στο μεταξύ, Νοτιοκορεάτης βουλευτής δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη να επιστρέψει στο τραπέζι των εξαεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αν οι ΗΠΑ άρουν τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

    [06] Ιράν: Διεύρυνση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου

    24-10-2006

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ιράν διευρύνει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου, παρά την διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος του, που έχει δρομολογηθεί στα ΗΕ. Διπλωμάτες στη Βιέννη, που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, δηλώνουν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι το Ιράν δοκίμασε και δεύτερη εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου. Πάντως ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

    Επίσης καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στα ΗΕ σχετικά με ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, δήλωσε ότι η Μόσχα ελπίζει πως το Ιράν θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    [07] Ιράκ: Χαμηλών τόνων η ολοκλήρωση του Ραμαζανιού

    24-10-2006

    Στο Ιράκ, οι Σουνίτες έμειναν στα σπίτια τους για να γιορτάσουν με χαμηλούς τόνους το Έιντ αλ Φιτρ, φοβούμενοι περισσότερα επεισόδια βίας. Τα Σουνιτικά τεμένη που συνήθως σ' αυτή τη γιορτή προσελκύουν πολλούς πιστούς ανέφεραν ότι λίγοι προσήλθαν τη Δευτέρα για να γιορτάσουν τη λήξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Τουλάχιστον 8 άτομα σκοτώθηκαν την Δευτέρα από βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη.

    Επίσης τη Δευτέρα, οι Ιρακινές αρχές επέβαλλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Αμάρα, στο νότιο τμήμα της χώρας μετά από συγκρούσεις μεταξύ Σιιτών πολιτοφυλάκων και δυνάμεων ασφάλειας.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τους θανάτους άλλων τεσσάρων στρατιωτών στο Ιράκ, ανεβάζοντας στους 87 τον συνολικό αριθμό νεκρών αμερικανών στρατιωτών αυτό το μήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μηνιαίων αμερικανικών απωλειών στο Ιράκ φέτος.

    Επίσης ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αγνοείται η τύχη ενός στρατιώτη στη Βαγδάτη. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες για την εύρεση του στρατιώτη οδήγησαν και σε έφοδο στον τηλεοπτικό σταθμό αλ Φουράτ του μεγαλύτερου Σιιτικού κόμματος, του πρωθυπουργού Νουρι αλ Μαλίκι.

    [08] Γάζα: Ισραηλινοί σκότωσαν 7 Παλαιστίνιους

    24-10-2006

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον 7 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν 20 άλλους στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους οι βιαιότητες ξέσπασαν στην πόλη Μπέιτ Χανούν στη Βόρεια Γάζα και ότι μεταξύ των νεκρών είναι και Παλαιστίνιος εξτρεμιστής υπεύθυνος για επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, ο Άβιγκντόρ Λήμπερμαν, ηγέτης του ακροδεξιού Ισραηλινού κόμματος Γισραέλ Μπεϊτένου, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ. Μετά την απόφαση αυτή ο κυβερνητικός συνασπισμός του κ. Ολμέρτ θα ελέγχει 78 έδρες στην 120 εδρών Κνεσέτ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 25 October 2006 - 1:18:15 UTC