Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Β. Κορέα να μην προβεί σε πυρηνική δοκιμή
  • [02] Oι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τη ζωή των Παλαιστινίων
  • [03] Ταξιαρχία ολόκληρη απέλυσαν οι ιρακινές αρχές
  • [04] Πιέσεις ασκεί η διεθνής κοινότητα στο Ιράν
  • [05] Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τα ηνία και στο ανατολικό Αφγανιστάν
  • [06] Νέο ρεκόρ του Ντάου Τζόουνς
  • [07] Θεόδωρος Κουλουμπής: Η Ελλάδα στη ΝΑ Ευρώπη

  • [01] Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Β. Κορέα να μην προβεί σε πυρηνική δοκιμή

    05-10-2006

    Κρίστοφερ Χιλ

    Ο ανώτερος απεσταλμένος των ΗΠΑ, στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Πιονγιάνγκ να μην προβεί σε πυρηνική δοκιμή.

    Σε δηλώσεις του εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κος. Χιλ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν μία Βόρειο Κορέα με πυρηνικά όπλα και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν 'διεθνείς επιπτώσεις' αν η Πιονγιάγκ διενεργήσει πυρηνική δοκιμή.

    Η Βόρεια Κορέα δήλωσε την Τρίτη ότι θα πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή στο μέλλον για να αντικρούσει την αμερικανική επιθετικότητα, όπως είπε, δεν έδωσε όμως συγκεκριμένη ημερομηνία. Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στη Πιονγιανγκ και ότι θα υπάρξουν οικονομικά και διπλωματικά οφέλη αν η Βόρεια Κορέα παραιτηθεί των πυρηνικών της φιλοδοξιών.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι παρατηρήθηκε ασυνήθιστη δραστηριότητα σε ενδεχόμενες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας, αλλά πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να διευκρινιστεί η φύση της εν λόγω δραστηριότητας.

    Επίσης ο αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα ΕΘνη, Τζων Μπόλτον, δήλωσε τη Τετάρτη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι διαιρεμένο σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιδράσει στην ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι σκοπεύει να προβεί σε πυρηνική δοκιμή.

    [02] Oι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τη ζωή των Παλαιστινίων

    05-10-2006

    Κοντολίζα Ράις και Μαχμούντ Αμπάς

    Η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής του Παλαιστινιακού λαού.Η κα Ράις έκανε τη δήλωση αυτή μετά από συνομιλίες που είχε στη Ραμάλλα της Δυτικής Όχθης την Τετάρτη, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.Η κα Ράις δήλωσε ότι θα μιλήσει στο Ισραήλ για το άνοιγμα ορισμένων περασμάτων από και προς τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Στα πλαίσια κοινής συνέντευξης τύπου με την κ. Ράις, ο κ. Αμπάς, δήλωσε ότι ναυάγησαν οι συνομιλίες με την Χαμάς για την δημιουργία νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ότι τώρα εξετάζει άλλες πιθανότητες.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια δείπνου τη Τετάρτη το βράδυ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, η κ. Ράις συζήτησε το θέμα των διασυνοριακών συναλλαγών των Παλαιστινίων. Στο μεταξύ, στη Λωρίδα της Γάζας ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε, της Χαμάς, κατηγόρησε τη κ. Ράις ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ.

    Σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών θα συναντηθεί με την Ισραηλινή ομόλογο της, Τζίπι Λίβνι.

    Εξάλλου, ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, πρίγκιπας Τούρκι αλ Φαϊζάλ, προέτρεψε την Ουάσινγκτον να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, με το να πείσει το Ισραήλ ότι πρέπει να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με τους Παλαιστινίους.

    Στα πλαίσια ομιλίας του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, ο πρίγκιπας αλ Φαϊζάλ επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την καλή σχέση της με το Ισραήλ, βοηθώντας το να συμβάλει περισσότερο στις ειρηνευτικές προσπάθειες, ενώ τόνισε ότι η διένεξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων αποτελεί το κύριο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής. Ο Σαουδάραβας πρέσβης προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ να μην θέτουν τελεσίγραφα για πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι οι αλλαγές θα έρθουν στην ώρα τους και σύμφωνα με τις παραδόσεις και την πολιτιστική πραγματικότητα της χώρας.

    [03] Ταξιαρχία ολόκληρη απέλυσαν οι ιρακινές αρχές

    05-10-2006

    Οι ιρακινές αρχές απέλυσαν ολόκληρη ταξιαρχία αστυνομικών στη Βαγδάτη, επειδή υπήρχαν υποψίες ότι είχαν διασυνδέσεις με τις πολιτοφυλακές που επιδίδονται σε εμφύλιες βιαιότητες. Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ δήλωσε ότι οι αρχές αποφάσισαν να απομακρύνουν εκατοντάδες αστυνομικούς για επανεκπαίδευση και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η αστυνομία επέτρεψε σε τάγματα θανάτου να κινούνται ελεύθερα, ενώ θα έπρεπε να παρεμποδίζει τις ενέργειές τους.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι άνδρες του συνέλαβαν συνεργάτη του ηγέτη της οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Αγιούμπ αλ Μάσρι. Όμως τα βίαια περιστατικά συνεχίστηκαν και την Τετάρτη. Οι ιρακινές αρχές είπαν ότι από τριπλή βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 και τραυματίστηκαν πάνω από 80 άτομα. Εξάλλου, τις τελευταίες 4 μέρες, 17 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ.

    [04] Πιέσεις ασκεί η διεθνής κοινότητα στο Ιράν

    05-10-2006

    Χαβιέρ Σολάνα

    Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι το Ιράν δεν δεσμεύτηκε ότι θα σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, όπως του ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ. Την Τετάρτη, ο κ. Σολάνα δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι ο διάλογός του με το Ιράν δεν μπορεί να διαρκέσει επ' άπειρον και ότι εναπόκειται στην Τεχεράνη να αποφασίσει αν ήρθε η ώρα να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις.

    Σε ομιλία του έξω από την Τεχεράνη, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τόνισε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις που δέχεται για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Όμως η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, δήλωσε ότι είναι πια καιρός να επιβληθούν κυρώσεις των ΗΕ κατά του Ιράν και ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να πράξει τα δέοντα. Σε δηλώσεις της από τη Ραμάλλα της Δυτικής Όχθης, η κ. Ράις επεσήμανε ότι τα 5 μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ συν η Γερμανία ενδέχεται να έχουν διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών ακόμα και την επόμενη εβδομάδα για την προώθηση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

    [05] Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τα ηνία και στο ανατολικό Αφγανιστάν

    05-10-2006

    O στρατηγός Τζέημς Τζόουνς

    Τo NATO αναλαμβάνει από σήμερα τον έλεγχο περίπου 12 χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών στο ανατολικό Αφγανιστάν. Ήδη η συμμαχία ελέγχει συνολικά περίπου 33 χιλιάδες στρατιώτες στο βόρειο, δυτικό και νότιο Αφγανιστάν καθώς και στην Καμπούλ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη χερσαία επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην 57χρονη ιστορία της συμμαχίας.

    Την Τετάρτη, ο ανώτατος διοικητής του ΝΑTΟ, Τζέημς Τζόουνς ζήτησε μεγαλύτερη ανάμειξη της συμμαχίας σε μη στρατιωτικές πτυχές των διεθνών προσπαθειών στο Αφγανιστάν. Σε ομιλία του εδώ στην Ουάσιγκτον, ο στρατηγός Τζόουνς χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας τον περιορισμό της παραγωγής οπίου, τονίζοντας ότι το εμπόριο του ναρκωτικού χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες των Ταλεμπάν. Ο στρατηγός Τζόουνς είπε επίσης ότι το Αφγανιστάν θα πρέπει να βελτιώσει την ποιότητα της νέας του αστυνομικής δύναμης και να περιορίσει την διαφθορά.

    [06] Νέο ρεκόρ του Ντάου Τζόουνς

    05-10-2006

    Νέα ύψη ρεκόρ κατέγραψε δύο μέρες στη σειρά αυτή την εβδομάδα ο δείκτης Ντάου Τζόουνς, καθώς υποχώρησαν αισθητά οι τιμές του πετρελαίου και περιορίστηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις. Το προηγούμενο ρεκόρ του δείκτη Ντάου Τζόουνς ήταν στις 11 χιλιάδες 723 μονάδες, τον Ιανουάριο του 2000. Το ρεκόρ αυτό κατερρίφθη πρώτα την Τρίτη με τον δείκτη να κλείνει στις 11 χιλιάδες 727 μονάδες και στη συνέχεια την Τετάρτη όταν ο Ντάου Τζόουνς έφτασε τις 11 χιλιάδες 851 μονάδες.

    Επίσης η τιμή του αργού πετρελαίου βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 μηνών δηλαδή κάτω από 58 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο αμερικανικό υπουργείο ενέργειας ανακοίνωσε άνοδο των αμερικανικών αποθεμάτων σε πετρέλαιο και βενζίνη.

    [07] Θεόδωρος Κουλουμπής: Η Ελλάδα στη ΝΑ Ευρώπη

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    05-10-2006

    Θεόδωρος Κουλουμπής

    Ένας έκδηλα κυνικός δημοσιογράφος που επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα παρατήρησε ότι η σύγχρονη Ελλάδα δεν έχει για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κανένα ενδιαφέρον. Ο καθηγητής Θεόδωρος Κουλουμπής, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, ΕΛΙΑΜΕΠ, που ήταν παρών στη σχετική συζήτηση και άκουσε την παρατήρηση αυτή, ζήτησε να μάθει γιατί, κατά τη γνώμη του επισκεπτόμενου δημοσιογράφου, η Ελλάδα δεν έχει ενδιαφέρον για τα διεθνή ΜΜΕ. Ο ξένος δημοσιογράφος χωρίς κανένα δισταγμό του είπε πως ο λόγος είναι γιατί έχουνε πάψει πια να γίνονται στην Ελλάδα πραξικοπήματα ή να υπάρχουνε σοβαρές κρίσεις. Έ, τότε δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χαιρόμαστε όλοι εμείς στην Ελλάδα που βρισκόμαστε μακριά από τη διεθνή δημοσιογραφική προσοχή, του απάντησε ο διακεκριμένος Αθηναίος καθηγητής, κλείνοντας έτσι τη συζήτηση.

    Με το περιστατικό αυτό ξεκίνησε ο Θεόδωρος Κουλουμπής την διάλεξή του στη γνωστή δεξαμενή σκέψης του Κέντρου Woodrow Wilson της Ουάσιγκτον, την Πέμπτη το απόγευμα. Στην διάλεξη, που διοργάνωσε ο Γιάννης Σιτηλίδης, ο οποίος διευθύνει το πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Κέντρου Γουίλσον, ο κύριος Κουλουμπής εξέφρασε χαρά που η Ελλάδα περνά τώρα στα πρωτοσέλιδα των ξένων εφημερίδων μόνον όταν σημειώνει λαμπρά επιτεύγματα, όπως ήταν η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Η αλλαγή στην Ελλάδα, υπενθύμισε ο καθηγητής, επήλθε το 1974 με την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Όπως επεξήγησε, η περίοδος πριν το 74 ήταν 'ενδιαφέρουσα', μια και χαρακτηρίζονταν από δημοκρατική αστάθεια και συχνές στρατιωτικές παρεμβάσεις, ενώ μετά την μεταπολίτευση έγινε 'ομαλή' με την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών. Επίσης, πριν το 74 η Ελλάδα ήταν μια φτωχή χώρα, πολίτες της οποίας μετανάστευαν στο εξωτερικό σε αναζήτηση καλύτερης ζωής, ενώ σήμερα είναι ένα ανεπτυγμένο κράτος, που προσφέρει μια καλύτερη ζωή σε ξένους που μετανάστευσαν σε αυτό τα τελευταία χρόνια και που απαρτίζουν το 10% του τωρινού πληθυσμού του.

    Πάνω από όλα, τόνισε ο κ. Κουλουμπής, η Ελλάδα του σήμερα είναι ανεξάρτητη και οι οποιεσδήποτε εξωτερικές επιρροές που δέχεται περνάνε μέσα από 'θεσμικά φίλτρα', όπως είναι για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες.

    Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ αναφέρθηκε κατόπιν στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι η μεγάλη αλλαγή σημειώθηκε στα μέσα της δεκαετίας 1990, ιδιαίτερα το 1995, οπότε η Ελλάδα μπήκε στο δρόμο της μετατροπής από τμήμα του προβλήματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε τμήμα της λύσης του προβλήματος στα Βαλκάνια. Η μετατροπή αυτή κατέστη δυνατή με την αλλαγή της πολιτικής της Αθήνας έναντι χωρών όπως η Τουρκία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, η Ελλάδα, κατά τον κ. Κουλουμπή, ανέπτυξε πολιτική εποικοδομητικών σχέσεων και στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στην έδρα του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας, εάν υπάρχει κάποιος που κρατά αδιάλλακτη στάση αυτός δεν είναι η Ελλάδα. Στην περίπτωση της Τουρκίας, πρόσθεσε ο καθηγητής, οι σχέσεις της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί από την εποχή των σεισμών μέχρι σήμερα αν και υπήρξαν δύο περιπτώσεις που απείλησαν να τις κλονίσουν σοβαρά. Η πρώτη τέτοια περίπτωση ήταν η κρίση στα Ίμια/Καρντάκ που, κατά τον κύριο Κουλουμπή, εκτονώθηκε χάρις σε παρέμβαση της κυβέρνησης Κλίντον η οποία απέτρεψε την απειλούμενη Ελληνοτουρκική σύρραξη. Το άλλο σύννεφο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνέχισε, προκλήθηκε από την υπόθεση Οτσαλάν, την οποία όμως οι Τούρκοι, ενεργώντας υπεύθυνα, δεν επέτρεψαν να κλιμακωθεί σε βαθμό που να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις με την Ελλάδα.

    Ο Θεόδωρος Κουλουμπής είπε πως η Ελλάδα υποστηρίζει σήμερα την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί πιστεύει πως μια Δημοκρατική Τουρκία αγκυροβολημένη στην Ευρώπη είναι καλύτερη από μια ασταθή Τουρκία έξω από τα Ευρωπαϊκά σύνορα.

    Όσον αφορά στην Ευρο-Ατλαντική συνεργασία, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ φρονεί πως οι σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη δεν είναι ανταγωνιστικές, αντίθετα η Αμερική νοιάζεται για την Ευρώπη και η Ευρώπη νοιάζεται για τις ΗΠΑ. Δεν πιστεύει πως είναι σωστή η εκτίμηση ορισμένων ότι η Γαλλία ανταγωνίζεται την Αμερική στην Ευρώπη. Κατά τον κύριο Κουλουμπή, πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια να μην υπάρξει ποτέ σύγκρουση στους Ευρο-Ατλαντικούς κόλπους γιατί κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την οποία θεωρεί ως το πιο τρωτό κομμάτι της Ευρωπαϊκής ηπείρου σήμερα. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, είναι στρατηγικοί εταίροι και θέλουν να έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους. Επίσης η Ελλάδα, πρόσθεσε, θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόσο εκείνα στα οποία πλειοψηφούν Χριστιανοί όσο και εκείνα στα οποία πλειοψηφούν μουσουλμάνοι και ευνοεί την ένταξή τους στην ΕΕ.

    Ένα από τα ερωτήματα τα οποία εγέρθηκαν στη συζήτηση που ακολούθησε αφορούσε το φαινόμενο του αντιαμερικανισμού. Ο κύριος Κουλουμπής είπε ότι υπάρχουν δύο μορφές αντιαμερικανισμού. Η μία συνίσταται σε αρνητική αντίδραση για κάποια ενέργεια που έκανε ή παρέλειψε να κάνει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η δεύτερη μορφή αντιαμερικανισμού είναι εκείνη που εκφράζεται μέσω οργανώσεων σαν την Αλ-Κάϊντα και που συνίσταται σε μίσος εναντίον Αμερικανών. Τέτοια μορφή αντιαμερικανισμού σαν την δεύτερη, κατέληξε ο κύριος Κουλουμπής, δεν έχει εκδηλωθεί ποτέ στην Ελλάδα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 6 October 2006 - 1:22:48 UTC