Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-09-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ χαλάρωσαν την απαγόρευση μεταφοράς υγρών από επιβάτες σε αμερικανικά αεροδρόμια
  • [02] Αμερικανική πρωτοβουλία για πολιτιστικές ανταλλαγές
  • [03] Eνταση επικρατεί στην Σομαλία
  • [04] Tην ελεύθερη οικονομία υποστηρίζει η στρατιωτική χούντα της Ταϋλάνδης
  • [05] Ακύρωσαν τις συνομιλίες τους Χαμάς και Φατάχ
  • [06] Ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ
  • [07] Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί διαφωνούν για έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών
  • [08] Νέα υποχώρηση των τιμών πετρελαίου
  • [09] Καταγγελίες για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία για τον νέο αρχιεπίσκοπο Κύπρου
  • [10] New Orleans: A Year after Katrina
  • [11] Παρατείνεται η παραμονή Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ
  • [12] Νέα στοιχεία για τη δολοφονία Χαρίρι
  • [13] Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών αναλύει τις νέες τουριστικές τάσεις

  • [01] Οι ΗΠΑ χαλάρωσαν την απαγόρευση μεταφοράς υγρών από επιβάτες σε αμερικανικά αεροδρόμια

    26-09-2006

    Οι ΗΠΑ χαλάρωσαν την απαγόρευση για την μεταφορά υγρών και ζελέ από τους επιβάτες πτήσεων από αμερικανικά αεροδρόμια.

    Ανώτερος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Ασφαλών Μεταφορών δήλωσε ότι από σήμερα Τρίτη, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να φέρουν μαζί τους στην καμπίνα του αεροσκάφους μικρές ποσότητες υγρών, αερίων και ζελέ. Όπως τόνισε, τα φιαλίδια αυτά θα πρέπει να βρίσκονται μέσα σε διαφανή πλαστικά σακουλάκια, ενώ είπε επίσης ότι οι επιβάτες θα μπορούν να φέρουν μαζί τους στο αεροπλάνο ποτά που αγοράστηκαν από ασφαλή πωλητήρια, μέσα στον χώρο του αεροδρομίου.

    Η απαγόρευση των υγρών και ζελέ μέσα στο αεροσκάφος ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου, αφού οι βρετανικές αρχές αποκάλυψαν συνομωσία ατόμων που σχεδίαζαν να ανατινάξουν με πλαστικές εκρηκτικές ύλες αεροσκάφη που ταξίδευαν προς τις ΗΠΑ.

    [02] Αμερικανική πρωτοβουλία για πολιτιστικές ανταλλαγές

    26-09-2006

    Η Κα Μπούς (φωτ. αρχείου)

    Οι ΗΠΑ ξεκινούν μία πολιτιστική πρωτοβουλία, που στοχεύει στην ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών, μέσω της προώθησης διεθνών ανταλλαγών στον τομέα των καλών τεχνών.

    Η Πρώτη Κυρία Λώρα Μπούς ανακοίνωσε στον Λευκό Οίκο, την λεγόμενη Διεθνή Πολιτιστική Πρωτοβουλία, έχοντας δίπλα της την υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα δημόσιας διπλωματίας, Κάρεν Χιούς. Η Κα Μπούς επισήμανε ότι οι τέχνες μπορούν να μειώσουν τις εντάσεις και να ενισχύσουν τις συμμαχίες, όπως είχε συμβεί και κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και τόνισε τις θετικές επιρροές που είχαν ορισμένες γνωστές μουσικές εκπομπές της ΦτΑ, που είχαν μεγάλο ακροατήριο στις τότε σοβιετικές δημοκρατίες.

    Η Κα Μπούς παρατήρησε ότι τα προγράμματα εκείνα έκαναν περισσότερα για να βελτιώσουν τις αμερικανο-σοβιετικές σχέσεις, από ότι θα μπορούσαν να έχουν κάνει επίσημες κρατικές διαπραγματεύσεις. Η νέα πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει διεθνείς ανταλλαγές δημιουργών στον χώρο του κινηματογράφου και της λογοτεχνίας.

    Η Κα Μπούς είπε επίσης ότι χώρες όπως το Πακιστάν, το Μεξικό και η Ρωσία θα συμμετάσχουν στις λογοτεχνικές ανταλλαγές.

    [03] Eνταση επικρατεί στην Σομαλία

    26-09-2006

    Νέες εντάσεις σημειώθηκαν την Δευτέρα στην Σομαλία, όπου ισλαμιστές πολιτοφύλακες άνοιξαν πύρ κατά πλήθους που διαμαρτυρόταν για την κατάληψη του κεντρικού νότιου λιμανιού Κισμάγιο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι από τα πυρά των πολιτοφυλάκων σκοτώθηκε ένα 13άχρονο αγόρι και τραυματίστηκαν δύο άλλα άτομα.

    Η διαμαρτυρία σημειώθηκε μία μέρα μετά την κατάληψη του Κισμάγιο από ισλαμιστές πολιτοφύλακες. Ισλαμικές δυνάμεις ελέγχουν τώρα όλα τα κύρια λιμάνια της Σομαλίας. Η μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλί Μωχάμεντ Γκέντι δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε κλοιό εξτρεμιστών ισλαμιστών.

    Την Δευτέρα στην Κένυα, ο κ. Γκέντι προέτρεψε τα ΗΕ να τερματίσουν το 14άχρονο εμπάργκο κατά της Σομαλίας, ούτως ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί στη χώρα τοπική ειρηνευτική δύναμη.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκατοντάδες Αιθιοπικά στρατεύματα εισήλθαν στην σομαλική πόλη Μπαϊντόα, για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας διέψευσε τις πληροφορίες αυτές. Στο παρελθόν η Αιθιοπία είχε δεσμευτεί ότι θα προστατεύσει την κυβέρνηση, η οποία είναι τελείως αδύναμη έξω από την Μπαϊντόα. Οι ισλαμιστές ελέγχουν τώρα το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Σομαλίας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.

    Οι ΗΠΑ κατηγορούν τους ισλαμιστές ότι υποστηρίζουν τους τρομοκράτες της αλ Κάιντα και ότι θέλουν να μεταβάλουν την Σομαλία σε ισλαμικό κράτος, στο πρότυπο των Ταλιμπάν.

    [04] Tην ελεύθερη οικονομία υποστηρίζει η στρατιωτική χούντα της Ταϋλάνδης

    26-09-2006

    Σκηνή από την Μπανγκόκ

    Η νέα στρατιωτική χούντα της Ταϋλάνδης εξέφρασε την υποστήριξή της προς την πορεία της χώρας σε μία ελεύθερη οικονομία. Το στρατιωτικό συμβούλιο δήλωσε την Δευτέρα ότι θα λάβει μέτρα για την συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης και την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδυτών.

    Η στρατιωτική ηγεσία ετοιμάζεται να εκδώσει μεταβατικό σύνταγμα αυτή την εβδομάδα και όταν αυτό δημοσιευθεί, τότε θα οριστεί και πολίτης μεταβατικός πρωθυπουργός. Η νέα κυβέρνηση θα ετοιμάσει το νέο μόνιμο σύνταγμα της χώρας και θα διενεργήσει εκλογές σε περίπου 8 μήνες.

    Επίσης οι ηγέτες του στρατιωτικού πραξικοπήματος σχημάτισαν επιτροπή που θα διερευνήσει καταγγελίες για κυβερνητική διαφθορά υπό τον έκπτωτο πρωθυπουργό, Θασκίν Σιναγουάτρα. Η επιτροπή έχει το δικαίωμα να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία πρώην κυβερνητικών στελεχών και των συγγενών τους, σε περίπτωση που θεωρούνται κλεμμένα.

    [05] Ακύρωσαν τις συνομιλίες τους Χαμάς και Φατάχ

    26-09-2006

    Οι κ.κ. Χανιγιέ και Αμπάς

    Η Χαμάς και η Φατάχ ακύρωσαν τις προγραμματισμένες μεταξύ τους συνομιλίες για την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, γεγονός που αποδεικνύει ότι παραμένουν οι μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.

    Σύμβουλος του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με τον ηγέτη της Χαμάς. Νωρίτερα, η Χαμάς είχε δηλώσει ότι επιθυμεί σοβαρά την επίτευξη συμφωνίας ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο κ. Αμπάς έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία θα συμμετάσχει η Χαμάς, θα πρέπει να αποδέχεται προηγούμενες συμφωνίες με το Ισραήλ.

    Οι ηγέτες της Χαμάς δηλώνουν ότι θέλουν να μοιραστούν την εξουσία με την Φατάχ, όμως δεν αποδέχονται φρασεολογία που να δείχνει ξεκάθαρη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ.

    [06] Ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    26-09-2006

    Κάρολιν Μαλόνυ

    Με νέο ψήφισμα καλείται η Τουρκία να ανταποκριθεί στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τον σεβασμό απέναντι στα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριάρχη.

    Η πρωτοβουλία ανήκει στην φιλέλληνα βουλευτή της Νέας Υόρκης, Κάρολυν Μαλόνι και τον ελληνοαμερικανό βουλευτή, Μάικλ Μπιλιράκη β ιδρυτές της διαβουλευτικής επιτροπής για θέματα Ελληνικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιείται στους κόλπους της Αμερικανικής Βουλής.

    Αξίζει να σημειωθεί πως εννέα ακόμα αμερικανοί βουλευτές υποστήριξαν το ψήφισμα. Η Βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι 'Είναι επιτακτικό η Τουρκία να ικανοποιεί τα κριτήρια προσχώρησής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να σεβαστεί και να αναγνωρίσει τη διεθνή θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Έχει φτάσει η στιγμή να τερματιστεί η καταστολή της θρησκευτικής ελευθερίας'.

    Η διαβουλευτική επιτροπή για τα ελληνικά θέματα δημιουργήθηκε το 1996 και σ' αυτήν συμμετέχουν 142 μέλη της Αμερικανικής Βουλής. Σκοπός της είναι να ενθαρρύνει και να βελτιώνει τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Μέλημα της επιτροπής είναι να δημιουργείται μια ανανεωμένη εστίαση του Κογκρέσου στα βασικά ζητήματα των διπλωματικών, στρατιωτικών, και ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών σε αυτό το κρίσιμο μέρος του κόσμου. Μερικά από τα θέματα στα οποία εστιάζεται η επιτροπή είναι η ενίσχυση των σχέσεων της Αμερικής με την Ελλάδα και την Κύπρο, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    [07] Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί διαφωνούν για έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

    26-09-2006

    Ο κ. Νεγροπόντε

    Οι Δημοκρατικοί της αντιπολίτευσης είπαν ότι έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε στον τύπο σχετικά με το Ιράκ και την διεθνή τρομοκρατία, αποτελεί περαιτέρω παράδειγμα ότι χρειάζονται αλλαγές στην στρατηγική για το Ιράκ.

    Την Κυριακή, πολλές αμερικανικές εφημερίδες δημοσίευσαν αποσπάσματα της έκθεσης αυτής, η οποία υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δημιούργησε μία νέα γενιά ισλαμιστών εξτρεμιστών, ενώ ενέτεινε την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Με ανακοίνωσή του, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρρυ Ρήντ δήλωσε ότι η έκθεση δείχνει πως οι ΗΠΑ είναι λιγότερο ασφαλείς εξαιτίας των "λαθών" του προέδρου Μπούς, όπως είπε και της άρνησής του να αλλάξει πορεία στο Ιράκ.

    Όμως, ο επικεφαλής των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών Τζών Νεγροπόντε επεσήμανε ότι αν και πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες κατά της παγκόσμιας απειλής των "τζιχαντιστών", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε επίσης ότι τα δημοσιευμένα τμήματα της έκθεσης δεν είναι αντιπροσωπευτικά του όλου εγγράφου.

    [08] Νέα υποχώρηση των τιμών πετρελαίου

    26-09-2006

    Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου, μετά από πληροφορίες ότι ο ΟΠΕΚ μπορεί να μειώσει την παραγωγή του για να περιορίσει την πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου.

    Έτσι, το αργό πετρέλαιο με ημερομηνία παράδοσης τον Νοέμβριο, υποχώρησε στα 59,53 δολάρια το βαρέλι, αλλά προς τον τέλος της ημέρας ανέκαμψε φθάνοντας τα 61 δολάρια.

    Αναλυτές δηλώνουν ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου το Ιούλιο και τον Αύγουστο αντικατοπτρίζουν ανησυχίες για την αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και ΗΕ, καθώς και για το ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε περίοδο τυφώνων.

    [09] Καταγγελίες για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία για τον νέο αρχιεπίσκοπο Κύπρου

    26-09-2006

    O Aρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος

    Αξιωματούχοι της ορθοδόξου εκκλησίας της Κύπρου παραδέχθηκαν ότι μπορεί να υπήρξαν εκλογικές παρατυπίες στην διαδικασία επιλογής του νέου αρχιεπισκόπου, της πρώτης τέτοιας διαδικασίας τα τελευταία 29 χρόνια. Παρόλα αυτά όμως δήλωσαν ότι δεν θα ακυρωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Οι αξιωματούχοι διέκοψαν την καταμέτρηση των ψήφων δύο φορές την Δευτέρα, όταν οι υποψήφιοι αρχιεπίσκοποι παραπονέθηκαν ότι ορισμένες κάλπες έφθασαν στα κεντρικά γραφεία εκλογών άδειες ή χωρίς να φέρουν τις επίσημες σφραγίδες.

    Ο εκτελών χρέη αρχιεπισκόπου Χρυσόστομος δήλωσε ότι οι καταγγελλόμενες παρατυπίες τον λυπούν, αλλά αρνήθηκε να ακυρώσει τις εκλογές.

    Οι πιστοί μετέβησαν στις κάλπες την Κυριακή για να διαλέξουν 1.400 εκκλησιαστικούς εκπροσώπους, γεγονός που αποτελεί το πρώτο βήμα για την εκλογή αρχιεπισκόπου. Ο νυν αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παραιτήθηκε από το αξίωμά του λόγω προβλημάτων υγείας.

    [10] New Orleans: A Year after Katrina

    George Bistis

    New Orleans

    26-09-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη Νέα Ορλεάνη, ένα χρόνο μετά την Κατρίνα - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη Νέα Ορλεάνη, ένα χρόνο μετά την Κατρίνα

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τους Έλληνες της Νέας Ορλεάνης - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τους Έλληνες της Νέας Ορλεάνης

    August 29, 2005 is a date the residents of New Orleans will never forget. That is when their coastal city, with water on three sides and below-sea-level terrain, flooded from hurricane Katrina's storm surges, resulting in widespread death and destruction. Voice of America video journalist George Bistis visited New Orleans and chronicled the efforts of Katrina's survivors to restore normalcy in their lives. Here is the text of his TV report, which aired in various VOA languages on or around August 29, 2006.

    NARRATION: One year after Katrina, life is still filled with hardship, anxiety and uncertainty for most of the people in New Orleans and the other areas of the U.S. Gulf Coast hit by the storm. A poll, taken as the grim anniversary was approaching, reveals that 84% of Katrina's survivors say their lives are not back to normal and some even think they will never be. Only 16% have fully recovered.

    Among those who returned to New Orleans is entrepreneur and community activist Chris Kanelakis. He hopes to rebuild his home by the end of the year. But part of his family will not join him.

    Chris Kanelakis

    CHRIS KANELAKIS: βMy mother in law and her twin sister and her husband have been moved to Alabama. They don't have the strength to come back. There is no medical help here. Hospitals are closed; nursing homes are not available. They just don't have the courage to rebuild at this time of their lives.β

    NARRATION: Despite the adversities, most New Orleans' residents are back. They are determined to pick up the pieces and start anew with what is left, which for some, is not very much. Adjusting to the new reality is particularly hard for children, like elementary school students Sophia Marathonitis and Jessica Nicopoulos.

    Sofia Marathonitis

    SOPHIA MARATHONITIS: βFirst I went to my grandfather's house. That is the first house I saw. It had a lot of damage. He got 8 feet of water and I saw everything was on the floor. Pots and pants and a lot of mold and bugs were in his house.β

    Jessica Nicolopoulos

    JESSICA NICOPOULOS: βThe first thing when I came back was I saw my toys were not there, because they were all flooded... all my Barbie dolls, all my toys, everything.β

    NARRATION: The greatest challenges for many in New Orleans today are collecting whatever aid becomes available and finding workers to help them fix up their homes. It is a struggle that often causes a lot of stress.

    But the situation has also brought the best out of the local people. Everybody lends a helping hand. Countless volunteers work on rebuilding churches, schools and homes.

    Spearheading such community initiatives are Louisianan business leaders like John Georges.

    John Georges

    JOHN GEORGES: βWe are not used as Americans to get help from other people. It is nice we do and we are very humble by this. We are very appreciative and thankful to the world for not forgetting New Orleans. One thing they can do for us is to visit New Orleans. It is still a very beautiful place, very historic, one of the best places in America.β

    NARRATION: The music of Louis Armstrong is heard every night again at the Market Caf&eacute; in the colorful French Quarter. The gardens around historic St. Louis Cathedral are as inviting as ever. A street car or a horse carriage still takes you to the river for a jazz cruise with some legendary steamboat on the Mississippi. One year after Katrina, New Orleans is coming back.

    [11] Παρατείνεται η παραμονή Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ

    26-09-2006

    Οι βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ είπαν ότι σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της αλ Κάιντα που είχε αποδράσει από αμερικανική φυλακή στο Αφγανιστάν πέρυσι. Πρόκειται για τον τρομοκράτη Ομάρ αλ Φαρούκ, που σκοτώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες από Βρετανούς στην Βασόρα, στα πλαίσια εφόδου.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει τον κουβετιανής καταγωγής αλ Φαρούκ ότι ηγείτο της αλ Κάιντα στην νοτιοανατολική Ασία. Τον Ιούνιο του 2002 είχε συλληφθεί στην Ινδονησία και είχε στη συνέχεια παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι επέκτεινε την παραμονή στο Ιράκ τουλάχιστον 3.500 Αμερικανών στρατιωτών και ότι τα στρατεύματα που επηρεάζονται είναι κυρίως εκείνα που βρίσκονται στην περιοχή της Ραμάντι. Αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις κτενίζουν τη Ραμάντι για να εξουδετερώσουν τους αντάρτες που δρούν εκεί. ΟΙ εν λόγω Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ για αρκετές εβδομάδες παραπάνω από ότι προβλεπόταν αρχικά.

    [12] Νέα στοιχεία για τη δολοφονία Χαρίρι

    26-09-2006

    Σέρζ Μπράμερτζ

    Επιτροπή των ΗΕ, υπό το βέλγο εισαγγελέα Σερζ Μπράμερτζ, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, και άλλα 22 άτομα, στη Βηρυτό το 2005.

    Σε έκθεση που υποβλήθηκε στο γενικό γραμματέα, Κόφφι Αννάν τη Δευτέρα, αναφέρεται ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία για την υπόθεση και ότι φαίνεται πως βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε παγιδευμένο όχημα, η έκρηξη του οποίου σκότωσε τον πρώην πρωθυπουργό.

    Στο παρελθόν ο κύριος Μπράμερτζ είχε δηλώσει ότι η Συρία ήταν γενικά συνεργάσιμη στη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ η Δαμασκός αρνείται οποιοδήποτε ρόλο στη δολοφονία Χαρίρι.

    Από τη πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι η έκθεση δείχνει συσχετισμούς με άλλες πολιτικές δολοφονίες στο Λίβανο.

    [13] Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών αναλύει τις νέες τουριστικές τάσεις

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    26-09-2006

    Στην επόμενη δεκαετία, οι καταναλωτικές δαπάνες για τουρισμό στην Ελλάδα θα εμφανίσουν αύξηση της τάξης του 5,2% που σε χρήμα μεταφράζεται σε 14,7 δις δολάρια ενώ τα οφέλη γενικά μέχρι το 2016 από την αύξηση της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 63 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Το στοιχείο αυτό αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών που παράλληλα συμπληρώνει ότι παρ' όλες τις αισιόδοξες προβλέψεις, τα αποτελέσματα των τελευταίων πέντε χρόνων δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές της. Δηλαδή η επισκεψιμότητα στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά μόνο 3%, ενώ στη Πορτογαλία ανέβηκε κατά 12%, με την Ισπανία να δημιουργεί ρεκόρ με 150% αύξηση και την Τουρκία να φθάνει το απίθανο ποσοστό του 210%.

    Σχετική μελέτη της εταιρίας Deloitte 'Φιλοξενία 2010' που δημοσιεύτηκε σε αθηναϊκή εφημερίδα, αναφέρει σχετικά ότι η Ελλάδα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί συνολικά για να ανταποκριθεί στους παράγοντες της αλλαγής που φέρνει η παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού και στον αυξανόμενο ανταγωνισμό που προκύπτει από την ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών που δε υπήρχαν στον τουριστικό χάρτη μέχρι πριν 5 χρόνια, όπως είναι π.χ. το Ντουμπάϊ.

    Η Ευρώπη, σύμφωνα με την μελέτη, θα διατηρηθεί σαν πρώτη περιοχή προσέλευσης τουριστών, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 65 και άνω θα συμβάλει σ' αύτη την πρωτιά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% του πλούτου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι στα χέρια των 50'αρηδων και πάνω, που έχουν σαν βασικό προορισμό διακοπών την Ευρώπη.

    Η Ελλάδα, σημειώνεται στην έκθεση πρέπει να αναθεωρήσει την τουριστική στρατηγική της και εκτός από την ανάπτυξη της ξενοδοχειακής της υποδομής, να βρει τρόπους να αναδείξει την φυσική ομορφιά της χώρας και κυρίως τη ζεστή και φιλόξενη φύση των κατοίκων της.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 27 September 2006 - 1:18:26 UTC