Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-09-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: 'Σημαντική στιγμή' η μεταβίβαση της εξουσίας στους ιρακινούς
  • [02] Ουάσιγκτον: Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν ζητά την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής
  • [03] Αφγανιστάν: Πολύ πιο βίαιες οι συγκρούσεις απ' ότι στο Ιράκ
  • [04] Μπερνς: 'Παραγωγικές' οι συνομιλίες για το Ιράν
  • [05] ΝΑΣΑ: Σήμερα η εκτόξευση του Ατλαντίς
  • [06] Σταδιακή άρση του αποκλεισμού του Λιβάνου
  • [07] Τάντιτς: Eπικίνδυνο προηγούμενο θα αποτελέσει η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου
  • [08] Μεξικό: Μεταναστευτική συμφωνία με τις ΗΠΑ θέλει να συνάψει ο Καλντερόν
  • [09] Ισχυρή έκρηξη βόμβας στην Αφγανική πρωτεύουσα
  • [10] Πολύνεκρες εκρήξεις βομβών στην Ινδία
  • [11] Oι ισραηλινοί αίρουν τον αποκλεισμό του Λιβάνου
  • [12] Και νέες συνομιλίες της "ομάδας των 6" την Δευτέρα για το Ιράν
  • [13] Oμιλία του προέδρου Μπούς κατά την επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [14] Νέα αναβολή της εκτόξευσης στο διάστημα του Ατλαντίς
  • [15] Boμβιστική επίθεση κατά Σιιτών προσκυνητών στο Ιράκ
  • [16] Tην κατάργηση των μυστικών φυλακών της ΣΙΑ, ζητούν τα ΗΕ

  • [01] Ιράκ: 'Σημαντική στιγμή' η μεταβίβαση της εξουσίας στους ιρακινούς

    08-09-2006

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι με το στρατηγό Τζωρτζ Κέισυ

    Η ιρακινή κυβέρνηση άρχισε να αναλαμβάνει τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας από τις υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικές δυνάμεις. Η μεταβίβαση έγινε στα πλαίσια ειδικής τελετής την Πέμπτη στη Βαγδάτη. Ο ανώτερος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζωρτζ Κέισυ, χαρακτήρισε την μεταβίβαση της εξουσίας 'σημαντική στιγμή', αλλά επεσήμανε ότι ο δρόμος παραμένει ακόμη μακρύς.

    Ο ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, έχει τώρα υπό τον έλεγχό του τις μικρές σε αριθμό ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της χώρας, καθώς και μία από τις 10 μεραρχίες του ιρακινού στρατού. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι υπόλοιπες μεραρχίες θα περάσουν σταδιακά και εκείνες υπό τον έλεγχο των ιρακινών αρχών, ενδεχομένως δύο κάθε μήνα.

    Στο μεταξύ, τη Πέμπτη τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν από ανταρτικές επιθέσεις στο Ιράκ. Η πλέον πολύνεκρη απ' τις επιθέσεις κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άτομα σε πρατήριο βενζίνης της Βαγδάτης που χρησιμοποιείται απ' την αστυνομία. Εξάλλου, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζήρα μετέδωσε την Πέμπτη βίντεο που φέρεται ότι παρουσιάζει τον ηγέτη της οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Χαμζά αλ Μουχατζέρ, που καλεί όλες τις ανταρτικές οργανώσεις στη χώρα να ενωθούν.

    [02] Ουάσιγκτον: Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν ζητά την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής

    08-09-2006

    Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μωχάμεντ Χαταμί

    O πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον τη Πέμπτη, ότι η Τεχεράνη μπορεί να θελήσει να συζητήσει την διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος. Ο κ. Χαταμί ζήτησε την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής και επεσήμανε ότι το Ιράν έχει υπογράψει την Συνθήκη Περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων και δεσμεύεται απ' τις πρόνοιες της. Επίσης επανέλαβε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προορίζεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν ήταν προσκεκλημένος του Κέντρου Διεθνούς Δικαιοσύνης και Συμφιλίωσης του Εθνικού Καθεδρικού Ναού της Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον καθεδρικό ναό την Πέμπτη το βράδυ ο κ. Χαταμί τόνισε ότι άνθρωποι από διάφορες θρησκείες μπορούν να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του αυτής στις ΗΠΑ o πρώην πρόεδρος του Ιράν τονίζει την ανάγκη για διάλογο μεταξύ των Ισλαμικών χωρών και του υπόλοιπου κόσμου.

    [03] Αφγανιστάν: Πολύ πιο βίαιες οι συγκρούσεις απ' ότι στο Ιράκ

    08-09-2006

    Ανώτερος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, ο στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, ζητά από χώρες της συμμαχίας να στείλουν ενισχύσεις στο Αφγανιστάν. Ο κύριος Τζόουνς δήλωσε την Πέμπτη ότι χρειάζεται εκατοντάδες στρατιώτες και περισσότερα ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροπλάνα. Ο κύριος Τζόουνς επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ εξεπλάγη από την ένταση των επιθέσεων των Ταλεμπάν στο νότιο Αφγανιστάν. ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις έχουν σκοτώσει από πάνω από 250 μαχητές των Ταλεμπάν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα. 5 Καναδοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή κατά την επιχείρηση.

    Ο επικεφαλής των Βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι οι μάχες στο Αφγανιστάν είναι ιδιαίτερα σκληρές και πολύ πιο βίαιες από ότι στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι μερικές συγκρούσεις γίνονται σώμα με σώμα.

    [04] Μπερνς: 'Παραγωγικές' οι συνομιλίες για το Ιράν

    08-09-2006

    O υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι επιτεύχθηκε πρόοδος κατά τις εξαεθνείς συνομιλίες για την πιθανή επιβολή κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, είχε 'παραγωγικές συνομιλίες' την Πέμπτη στο Βερολίνο με διπλωμάτες από την Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα και την Γερμανία.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι διπλωμάτες εξέφρασαν απογοήτευση για το γεγονός ότι το Ιράν δεν ανταποκρίθηκε στη προθεσμία της 31ης Αυγούστου που είχαν θέσει τα ΗΕ για τον τερματισμό του προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου και συμφώνησαν στη διενέργεια και άλλων συνομιλιών για το θέμα. Πάντως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι διπλωμάτες δεν έχουν διαμορφώσει κοινή προσέγγιση στο θέμα του Ιράν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζύ, ζήτησε να ευελιξία στην αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιραν, ενώ η Ρωσία και η Κίνα διστάζουν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Τεχεράνη. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι περιμένουν από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας να τηρήσουν την απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν για την μη συμμόρφωσή του με την προκαθορισμένη προθεσμία.

    Στο μεταξύ, ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι θα συναντηθεί το Σάββατο με τον ανώτατο διαπραγματευτή για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί. Ο κ. Σολάνα δεν διευκρίνισε πού θα γίνει η συνάντηση αυτή, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε.

    [05] ΝΑΣΑ: Σήμερα η εκτόξευση του Ατλαντίς

    08-09-2006

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να εκτοξεύσει σήμερα το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς. Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για αργά σήμερα το πρωί, ώρα Φλόριδας. Αν τελικά δεν πραγματοποιηθεί η εκτόξευση σήμερα θα αναβληθεί μάλλον για τον Οκτώβριο.

    Η εκτόξευση του Ατλαντίς έχει ήδη αναβληθεί πολλές φορές, λόγω κακών καιρικών συνθηκών ή τεχνικών προβλημάτων.

    [06] Σταδιακή άρση του αποκλεισμού του Λιβάνου

    08-09-2006

    Το Ισραήλ άρχισε την άρση του αποκλεισμού του Λιβάνου, που είχε επιβάλει κατά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολλάχ. Την Πέμπτη το βράδυ το Ισραήλ ήρε τον αποκλεισμό των αεροδρομίων του Λιβάνου, αλλά οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να περιμένουν επί τουλάχιστον 48 ώρες ακόμη πριν άρουν τον αποκλεισμό των λιμανιών του Λιβάνου. Εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε ότι ο, από θαλάσσης, αποκλεισμός θα παραμείνει εν ισχύ έως ότου η διεθνής ναυτική δύναμη αναπτυχθεί ανοιχτά των Λιβανικών ακτών. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, δήλωσε ότι περιμένει απ' το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό σήμερα το πρωί.

    Επίσης την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμάγιερ, έφθασε στη Βηρυτό για συνομιλίες με την κυβέρνηση του Λιβάνου σχετικά με την περιπολία των ακτών της χώρας. Εξαλλου, η Γερμανία προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο Λίβανο αναφορικά με την ασφάλεια των αεροδρομίων του. Πάντως το Ισραήλ δήλωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να επιτεθεί εναντίον ύποπτων φορτίων όπλων της Χεζμπολλάχ που εισέρχονται στο Λίβανο από τη Συρία.

    [07] Τάντιτς: Eπικίνδυνο προηγούμενο θα αποτελέσει η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου

    08-09-2006

    Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς

    Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε ότι ενδεχόμενη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο στα Βαλκάνια αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Μετά το πέρας των συνομιλιών του στην Ουάσιγκτον με την Υπουργό Εξωτερικών, Κοντολιζα Ράις, ο κύριος Τάντιτς επεσήμανε ότι η Σερβική κυβέρνηση υποστηρίζει την αυτονομία αλλά όχι την ανεξαρτησία της σερβικής αυτής επαρχίας. Ο Πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε επίσης ότι το Βελιγράδι δεν προτίθεται να ηγηθεί της πολιτικής ζωής των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, αλλά θέλει να διασφαλίσει τα δικαιώματα της Σερβικής μειονότητας.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες του κυρίου Τάντιτς με την κυρία Ράις ήταν καλές και ειλικρινείς και πρόσθεσε ότι η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών ζήτησε από τον πρόεδρο της Σερβίας να κάνει ότι μπορεί για τη σύλληψη των φυγάδων εγκληματιών πολέμου και την προσαγωγή τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συμπεριλαμβανομένου και του Σερβοβόσνιου στρατηγού, Ράτκο Μλάντιτς.

    [08] Μεξικό: Μεταναστευτική συμφωνία με τις ΗΠΑ θέλει να συνάψει ο Καλντερόν

    08-09-2006

    Φελίπε Καλντερόν

    Ο εντολοδόχος πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, δήλωσε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα προσπαθήσει να συνάψει συμφωνία με τον πρόεδρο Μπους για θέματα μετανάστευσης. Ο κ. Καλντερόν δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη στην πόλη του Μεξικού, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι να πειστούν οι αμερικανικές αρχές ότι μία μεταναστευτική συμφωνία θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

    Τους τελευταίους μήνες το αμερικανικό Κογκρέσο μελετά προτάσεις για αυστηρότερα μέτρα φρούρησης των συνόρων καθώς και την εφαρμογή προγράμματος χορήγησης προσωρινής άδειας εργασίας σε εκατομμύρια Μεξικανούς και άλλους ισπανόφωνους μετανάστες. Ο κ. Καλντερόν υποσχέθηκε επίσης να επικεντρώσει την προσοχή του στην καταπολέμηση του εγκλήματος, στην βελτίωση της οικονομίας και στην μείωση της φτώχειας, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου.

    Ο πολιτικός του αντίπαλος, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, δεν αναγνωρίζει την προεδρία του κ. Καλντερόν, λέγοντας ότι διαπράχθησαν εκλογικές παρατυπίες κατά τις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου και δηλώνει ότι σκοπεύει να σχηματίσει παράλληλη κυβέρνηση. Ο κ. Ομπραδόρ δήλωσε επίσης ότι θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις οπαδών του στους δρόμους της μεξικανικής πρωτεύουσας, οι οποίοι μένουν σε σκηνές στο ύπαιθρο εδώ και αρκετές εβδομάδες.

    [09] Ισχυρή έκρηξη βόμβας στην Αφγανική πρωτεύουσα

    08-09-2006

    Από τη σκηνή της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στη Καμπούλ.

    Στο Αφγανιστάν, από ισχυρή έκρηξη βόμβας καμικάζι κοντά στην Aμερικανική πρεσβεία της Καμπούλ, σκοτώθηκαν την Παρασκευή τουλάχιστον 16 άτομα, ανάμεσα στα οποία και δύο Αμερικανοί στρατιώτες. Υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων είναι δύο άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες. Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του καθώς περνούσε δίπλα από φάλαγγα του αμερικανικού στρατού.

    Εξ άλλου, στο δυτικό Αφγανιστάν, 4 Ιταλοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από επίθεση με βόμβα.

    Την Παρασκευή επίσης η ηγεσία του ΝΑΤΟ συμφώνησε ότι τα συμμαχικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν χρειάζονται ενισχύσεις. Ο επικεφαλής των νατοϊκών δυνάμεων στη χώρα, στρατηγός Τζέημς Τζόουνς είπε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις χρειάζονται να ενισχυθούν με πάνω από 2,000 επιπλέον άνδρες, καθώς και περισσότερα ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροσκάφη.

    [10] Πολύνεκρες εκρήξεις βομβών στην Ινδία

    08-09-2006

    Από τρείς εκρήξεις βομβών που σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών κοντά σε μουσουλμανικό τέμενος γεμάτο από πιστούς στην δυτική επαρχία της Ινδίας Μαχαράστρα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άτομα και τραυματίστηκαν 100.

    Οι αρχές έστειλαν επειγόντως παραστρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη Μαλεγκαόν, όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, για να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας. Η αστυνομία είπε ότι οι δύο βόμβες είχαν δεθεί πάνω σε ποδήλατο, κοντά σε μουσουλμανικό νεκροταφείο, όπου εκατοντάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί για τις προσευχές της Παρασκευής. Η τρίτη βόμβα εξερράγη σε πλατεία της Μαλεγκαόν. Την Παρασκευή, γιορταζόταν η Σάμπ-ε-Μπαράτ, δηλαδή η Μέρα Συγχώρησης, κατά την οποία οι μουσουλμάνοι προσεύχονται για τους νεκρούς τους. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε ευθύνη των εκρήξεων έως τώρα.

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σίνγκ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, υπήρχε η πιθανότητα η Ινδία να δεχόταν και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά οικονομικών, θρησκευτικών και ίσως και πυρηνικών στόχων.

    [11] Oι ισραηλινοί αίρουν τον αποκλεισμό του Λιβάνου

    08-09-2006

    Iταλοί πεζοναύτες στην Τύρο

    Το Ισραήλ ήρε τον διάρκειας δύο μηνών αποκλεισμό του Λιβάνου, τον οποίο είχε επιβάλει κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου με την Χεζμπολλάχ. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι ο από θάλασσα αποκλεισμός της χώρας ήρθη την Παρασκευή.

    Ο διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στο Λίβανο, ο αντιστράτηγος Αλαίν Πελεγκρίνι, είπε ότι το Ισραήλ ήρε τον από θάλασσα αποκλεισμό του, καθώς διεθνής ναυτική δύναμη άρχισε να περιπολεί τις λιβανικές ακτές. Ο κ. Πελεγκρίνι επισήμανε ότι ο αποκλεισμός υπέσκαπτε σοβαρά την λιβανική οικονομία και έπρεπε να αρθεί, για να μπορέσει ο κόσμος να επιστρέψει στις εργασίες του. Ο από αέρα αποκλεισμός του Λιβάνου ήρθη την Πέμπτη από τους ισραηλινούς. Ο αποκλεισμός στόχευε στην αποτροπή ανεφοδιασμού με ιρανικά όπλα της Χεζμπολλάχ, μέσω της Συρίας.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν εξάλλου ότι οι τελευταίοι ισραηλινοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες από το Λίβανο, καθώς αναπτύσσεται στην περιοχή η διεθνής ειρηνευτική δύναμη.

    [12] Και νέες συνομιλίες της "ομάδας των 6" την Δευτέρα για το Ιράν

    08-09-2006

    Eργοστάσιο βαρέος ύδατος στο Ιράν

    Oι ΗΠΑ είπαν ότι περιμένουν από το συμβούλιο ασφαλείας να αρχίσει τις εργασίες του την επόμενη εβδομάδα για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπέρνς είπε ότι διπλωμάτες των 5 μελών του συμβουλίου ασφαλείας σύν της Γερμανίας, θα έχουν περαιτέρω συνομιλίες για τον θέμα αυτό τη Δευτέρα στο Βερολίνο και όπως είπε, μετά από την ολοκλήρωση των συνομιλιών, το ψήφισμα θα δοθεί πλέον στο συμβούλιο ασφαλείας.

    Ο κ. Μπέρνς είχε συνομιλίες την Πέμπτη με διπλωμάτες από την Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα και την Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, όλοι οι διπλωμάτες δεν συμφώνησαν μεταξύ τους για το τι πρέπει να γίνει με το Ιράν.

    Στο μεταξύ, στην Τεχεράνη, ανώτερος κληρικός προειδοποίησε κατά τις προσευχές της Παρασκευής ότι ο κόσμος θα υποφέρει αν επιβληθούν κυρώσεις κατά του Ιράν.

    Εξ άλλου, ο ανώτατος διαπραγματευτής για τις πυρηνικές υποθέσεις του Ιράν Αλί Λαριτζανί θα έχει συνάντηση το Σάββατο με τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα.

    [13] Oμιλία του προέδρου Μπούς κατά την επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου

    08-09-2006

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα εκφωνήσει ομιλία προς το έθνος το βράδυ της Δευτέρας, που είναι η 5η επέτειος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    Αυτή η ομιλία θα είναι η πιο πρόσφατη σχετικών ομιλιών που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε την Παρασκευή ότι η εν λόγω ομιλία δεν θα έχει πολιτική χροιά και ότι θα επικεντρώνεται στο πώς οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου επηρέασαν τον αμερικανικό λαό.

    Την Κυριακή και την Δευτέρα, ο κ. Μπούς θα επισκεφθεί τα σημεία των επιθέσεων στην Νέα Υόρκη, στο Πεντάγωνο έξω από την Ουάσινγκτον και την πολίχνη Σάνκσβιλλ της Πενσυλβανίας.

    Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον κ. Μπούς ότι δίνει έμφαση τελευταία στις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες, για να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τον αντιδημοφιλή πόλεμο του Ιράκ.

    [14] Νέα αναβολή της εκτόξευσης στο διάστημα του Ατλαντίς

    08-09-2006

    To διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς

    Την Παρασκευή η ΝΑΣΑ ανέβαλε και πάλι την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Ατλαντίς. Η απόφαση αυτή λήφθηκε λιγότερο από μία ώρα πριν την εκτόξευση, εξαιτίας προβλήματος της δεξαμενής καυσίμων του σκάφους.

    Αξιωματούχοι της υπηρεσίας είπαν ότι θα κάνουν μία ακόμα προσπάθεια για την εκτόξευση του Ατλαντίς το Σάββατο.

    Η εκτόξευση του Ατλαντίς αναβλήθηκε αρκετές φορές εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών ή τεχνικών προβλημάτων. Αν η εκτόξευση δεν μπορέσει να γίνει το Σάββατο, τότε θα πρέπει να αναβληθεί έως τον Οκτώβριο.

    [15] Boμβιστική επίθεση κατά Σιιτών προσκυνητών στο Ιράκ

    08-09-2006

    Προσκυνητές στη Καρμπάλα.

    Στο Ιράκ, από πυρά ανταρτών σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρείς Σιίτες προσκυνητές και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 6, οι οποίοι βρίσκονταν καθ'οδόν προς την ιερή πόλη Καρμπάλα.

    Η επίθεση των ανταρτών σημειώθηκε κοντά στη πόλη Μουσαγίμπ, 55 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Χιλιάδες Σιίτες συγκεντρώνονται στην Καρμπάλα για να εορτάσουν την Σααμπάν, την επέτειο της γέννησης ενός ιμάμη του 9ου αιώνα.

    Σε άλλα βίαια περιστατικά την Παρασκευή, δύο άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα στη Βαγδάτη. Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται μετά την ανακοίνωση ιρακινών αξιωματούχων ότι μειώθηκε κατά τον μήνα Αύγουστο η βία στην ιρακινή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Υγείας, πάνω από 1,500 άτομα σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη τον περασμένο μήνα, που είναι 14% λιγότερα από ότι τον Ιούλιο.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δολοφονίες στη Βαγδάτη μειώθηκαν κατά 52% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Δεν είναι ξεκάθαρο πως οι δύο αυτοί αριθμοί διαφέρουν τόσο μεταξύ τους. Την Παρασκευή επίσης ένας ακόμα Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του από έκρηξη βόμβας νότια της Βαγδάτης.

    [16] Tην κατάργηση των μυστικών φυλακών της ΣΙΑ, ζητούν τα ΗΕ

    08-09-2006

    H ύπατη αρμοστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ Λουίζ Αρμπουρ, ζήτησε από τις ΗΠΑ να καταργήσουν όλες τις μυστικές φυλακές τους στο εξωτερικό, τις οποίες πρόσφατα παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποίησαν για να ανακρίνουν ύποπτους τρομοκράτες.

    Εκπρόσωπος της Κας Αρμπουρ δήλωσε την Παρασκευή ότι η ανακοίνωση από τον πρόεδρο Μπούς αυτή την εβδομάδα ότι 14 σημαντικοί τρομοκράτες μεταφέρθηκαν από τις φυλακές αυτές στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο της Κούβας, είναι σημαντικό βήμα, αλλά όχι επαρκές. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η Κα Αρμπουρ παροτρύνει την κυβέρνηση Μπους να κλείσει μόνιμα τις εν μυστικές φυλακές.

    Αξιωματούχοι της ΕΕ ζητούν από τις αμερικανικές αρχές να τους αποκαλύψουν σε ποιες χώρες βρίσκονται τα μυστικά κρατητήρια της ΣΙΑ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 9 September 2006 - 1:18:59 UTC