Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκλήρωσε την περιοδεία του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες
  • [02] Γάζα: Eντείνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών
  • [03] Nέα έκρηξη σημειώθηκε στην Τουρκία
  • [04] Ισπανία: Mεγάλο πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης
  • [05] Καλιφόρνια: Νέα μέτρα για τη δραστική μείωση ρυπογόνων αερίων
  • [06] Ιράκ: Ομιλίες του Προέδρου Μπους υπέρ του πολέμου ενώ η βία συνεχίζεται
  • [07] Μέση Ανατολή: Συνάντηση Αννάν με το βασιλιά Αμπντουλά της Ιορδανίας
  • [08] Φλόριντα: Εξασθένησε ο Ερνέστο
  • [09] Λήγει η προθεσμία ΗΕ προς Ιράν

  • [01] Ολοκλήρωσε την περιοδεία του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες

    31-08-2006

    Οι πρόεδροι Βενεζουέλας και Συρίας την Τετάρτη στη Δαμασκό.

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, επισκέπτεται την Αγκολα την Πέμπτη για συνομιλίες με τον ομόλογό του, Χοσέ Εντουάρντο ντος Σάντος. Οι δύο ηγέτες αναμένεται ότι θα συζητήσουν σειρά θεμάτων, όπως τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της παραγωγής πετρελαίου.

    Η Αγκόλα είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Τσάβες, στα πλαίσια της οποίας ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επισκέφτηκε και την Κίνα, την Μαλαισία και τη Συρία. Την Τετάρτη, κατά την επίσκεψη του στην Συρία, ο κ. Τσάβες δήλωσε ότι η Βενεζουέλα και η Συρία είναι ενωμένες κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, όπως είπε. Αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δεν απάντησε ευθέως σε ερωτήματα δημοσιογράφων για το ταξίδι του κ. Τσάβες στη Συρία, λέγοντας ότι ο ηγέτης της Βενεζουέλα είναι ελεύθερος να επισκέπτεται όποια χώρα θέλει και να συνομιλεί με όποιον θέλει. Ο κ. Τσάβες κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι δολοπλοκεί εναντίον αυτού και της κυβέρνησής του, πράγμα που οι αμερικανικές αρχές διαψεύδουν.

    [02] Γάζα: Eντείνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών

    31-08-2006

    Εντάθηκαν οι μάχες τη Τετάρτη στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν απ' τις ισραηλινές δυνάμεις. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές δηλώνουν ότι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροεπιδρομές και συμμετείχαν σε μάχες με εξτρεμιστές κοντά στη πόλη της Γάζας. Μεταξύ των θυμάτων απ' τις συγκρούσεις είναι και πολλοί άμαχοι.

    Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν, από το Σάββατο, επιχειρήσεις εναντίον Παλαιστινίων εξτρεμιστών, στη συνοικία Σετζαΐγια της πόλης της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ανακάλυψε τούνελ 150 μέτρων που συνδέει την Σετζαΐγια με τον συνοριακό σταθμό Κάρνι και ότι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές σχεδίαζαν επίθεση στον συνοριακό αυτό σταθμό που συνδέει τα Παλαιστινιακά εδάφη με το Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Ανάν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, ζήτησε τον τερματισμό των Ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, που έχει, από τον Ιούνιο, κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 200 Παλαιστίνιους, ως επί το πλείστον αμάχων.

    [03] Nέα έκρηξη σημειώθηκε στην Τουρκία

    31-08-2006

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια μετέδωσε ότι ένα άτομο τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας στην πόλη Μερσίνη και ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε κρυφθεί σε κάδο απορριμμάτων. Οι αρχές ανέκριναν ένα άτομο για λίγο αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερο.

    Την Δευτέρα, τρία άτομα είχαν σκοτωθεί από έκρηξη βόμβας στην Αττάλεια. Τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την φονική επίθεση, καθώς και για τις εκρήξεις την Κυριακή στο Μαρμαρά και την Κωνσταντινούπολη, από τις οποίες τραυματίστηκαν αρκετά άτομα. Τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν έχουν διασυνδέσεις με το παράνομο ΠεΚαΚά.

    [04] Ισπανία: Mεγάλο πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης

    31-08-2006

    Eπίδοξοι μετανάστες από την Αφρική

    H EE παρότρυνε τα κράτη μέλη της να βοηθήσουν άλλα μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης, Φράνκο Φρατίνι, είπε την Τετάρτη ότι τα μέλη της κοινότητας θα πρέπει να βοηθούν το ένα το άλλο.

    Το σχόλιο του κ. Φρατίνι είχε σαν αφορμή τις πρόσφατες εκκλήσεις για βοήθεια της Ισπανίας που αδυνατεί να ελέγξει την συρροή Αφρικανών παράνομων μεταναστών, οι οποίοι αποβιβάζονται στις Κανάριες νήσους. Η Ισπανίδα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μαρία Τερέζα Φερνάντες Ντε Λα Βέγκα συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα με αξιωματούχους της ΕΕ για να συζητήσουν τρόπους αναχαίτισης του κύματος των παράνομων μεταναστών.

    Πάνω από 18,000 Αφρικανοί έφθασαν στις Κανάριες νήσους τους τελευταίους 8 μήνες, αριθμός που είναι τετραπλάσιος των παράνομων μεταναστών που έφθασαν στα εν λόγω νησιά καθ' όλη την διάρκεια του 2005.

    [05] Καλιφόρνια: Νέα μέτρα για τη δραστική μείωση ρυπογόνων αερίων

    31-08-2006

    O κ. Σβάρτσενέγκερ

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβάρτζενέγκερ κατέληξε σε 'ιστορική', όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία με τους Δημοκρατικούς που καθιστά την πολιτεία την πρώτη που θέτει τόσο αυστηρούς περιορισμούς στα βλαβερά για την ατμόσφαιρα αέρια που παράγει η βιομηχανία.

    Συγκεκριμένα, η Καλιφόρνια στοχεύει να περιορίσει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους κατά 25% μέσα στα επόμενα 14 χρόνια. Η συμφωνία θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από την πολιτειακή Βουλή, όπου αναμένεται πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα γιατί την πλειοψηφία διατηρούν οι Δημοκρατικοί.

    Η Καλιφόρνια θεωρείται η 12η στο κόσμο παραγωγός ρυπογόνων αερίων.

    [06] Ιράκ: Ομιλίες του Προέδρου Μπους υπέρ του πολέμου ενώ η βία συνεχίζεται

    31-08-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους αναμένεται σήμερα να αρχίσει νέα σειρά ομιλιών με επιχειρήματα που θα αντικρούουν την αντίθεση στο πόλεμο στο Ιράκ. Την πρώτη του ομιλία ο αμερικανός πρόεδρος θα εκφωνήσει σε συνέδριο βετεράνων πολέμου στην πολιτεία της Γιούτα.

    Χθες ο κ. Μπους δήλωσε ότι οι ομιλίες αυτές δεν είναι πολιτικού περιεχομένου αλλά αποσκοπούν στο να καταστήσουν ξεκάθαρη την πεποίθηση του ότι μία πρόωρη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ θα θέσει τις ΗΠΑ σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Είναι η τρίτη φορά μέσα στο χρόνο αυτό που ο κύριος Μπους υπεραμύνεται της πολιτικής του στο Ιράκ, ενώ η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου βρίσκεται στο 30 τοις εκατό.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι με τις ομιλίες αυτές ο Πρόεδρος Μπους θα αναγνωρίσει ότι διανύουμε δύσκολη εποχή, όπως είπε χαρακτηριστικά, και θα αναφερθεί στον συγκεκριμένο πόλεμο μέσα από ένα ευρύτερο πρίσμα.

    Στο μεταξύ, στο Ιράκ, περίπου 60 άτομα σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες βιαιότητες. Από έκρηξη σε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης σκοτώθηκαν 24 άτομα και τραυματίστηκαν 35, ενώ νότια της Ιρακινής πρωτεύουσας, στην Χίλλα, 12 άτομα σκοτώθηκαν όταν παγιδευμένο ποδήλατο εξερράγη μέσα σε πλήθος που περίμενε έξω από κέντρο νεοσυλλέκτων του στρατού.

    Εξαλλου, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζώρτζ Κέισυ, δήλωσε ότι μέσα σε ένα με ενάμισι χρόνο οι Ιρακινές δυνάμεις θα μπορέσουν να αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας τους. Μέχρι τότε, οι Ιρακινές δυνάμεις θα έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο και θα χρειάζονται πολύ λίγη βοήθεια απ' τις συμμαχικές δυνάμεις, δήλωσε ο στρατηγός Κέισυ.

    Στο μεταξύ, τρία ακόμη άτομα σκοτώθηκαν τη Τετάρτη στο Κιρκούκ στο Βόρειο Ιράκ από βόμβα που εξερράγη μέσα σε μικρό λεωφορείο, ενώ ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ένας πεζοναύτης υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη τη Τρίτη στη διάρκεια επιχειρήσεων στην επαρχία Αλ Ανμπάρ.

    [07] Μέση Ανατολή: Συνάντηση Αννάν με το βασιλιά Αμπντουλά της Ιορδανίας

    31-08-2006

    Κόφφι Αννάν και Εχούντ Ολμέρτ

    O Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, βρίσκεται στην Ιορδανία για συνομιλίες που αποσκοπούν στη διατήρηση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά, γεγονός που αποτελεί και το κύριο στόχο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Ο κύριος Αννάν θα συναντηθεί σήμερα με το βασιλιά Αμπντουλά της Ιορδανίας.

    Την Τετάρτη, το Ισραήλ απέρριψε νέα έκκληση του Γ.Γ. των ΗΕ, για την άρση του αποκλεισμού του Λιβάνου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός θα αρθεί μόνο όταν εφαρμοστεί πλήρως το ψήφισμα των ΗΕ με το οποίο τερματίστηκε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλάχ και πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Λίβανο. Όπως τόνισε ο κ. Ολμέρτ, στην εφαρμογή του ψηφίσματος συμπεριλαμβάνεται η απελευθέρωση των δύο ισραηλινών στρατιωτών που είχαν συλληφθεί από την Χεζμπολλάχ τον Ιούλιο. Ο κ. Ολμέρτ έκανε τις δηλώσεις αυτές την Τετάρτη σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γ.Γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν στην Ιερουσαλήμ.

    Ο κ. Αννάν υπογράμμισε ότι η άρση του αποκλεισμού είναι απαραίτητη για να βοηθηθεί ο Λίβανος να συνέλθει από τον πόλεμο. Πάντως, αξιωματούχος της Χεζμπολλάχ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι δύο στρατιώτες δεν θα αφεθούν ελεύθεροι άνευ όρων και πρόσθεσε ότι η Χεζμπολλάχ θα τους απελευθερώσει στα πλαίσια ανταλλαγής αιχμαλώτων με το Ισραήλ. Το Ισραήλ πάντως έχει απορρίψει την εν λόγω ανταλλαγή.

    [08] Φλόριντα: Εξασθένησε ο Ερνέστο

    31-08-2006

    Το τροπικό βαρομετρικό χαμηλό σύστημα Ερνέστο βρίσκεται πάνω από τη Φλόριντα, όμως οι ειδικοί λένε ότι δεν θα προξενήσει μεγάλες ζημιές. Οι κάτοικοι της πολιτείας εξέφρασαν ανακούφιση για την εξασθένηση του Ερνέστο, μετά την περσινή χρονιά που είχε σπάσει ρεκόρ σε αριθμό και ισχύ τροπικών καταιγίδων. Οι μετεωρολόγοι περίμεναν ότι ο Ερνέστο θα ενισχυόταν καθώς θα περνούσε τα στενά της Κούβας προς τη Φλόριντα, αλλά αυτό δεν συνέβη τελικά και έτσι έπαψε να ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία.

    [09] Λήγει η προθεσμία ΗΕ προς Ιράν

    31-08-2006

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ιράν άρχισε και πάλι να εμπλουτίζει ουράνιο, γεγονός που μάλλον σημαίνει ότι σκοπεύει να αγνοήσει την σημερινή προθεσμία των ΗΕ για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων του εμπλουτισμού ουρανίου. Δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ αναφέρουν ότι η νέα αυτή παρτίδα ουρανίου είναι μικρή.

    Οι νέες αυτές δραστηριότητες της Τεχεράνης, καθώς και η άρνηση της να συμμορφωθεί με την προθεσμία που έχουν θέσει τα ΗΕ, θα αποκαλυφθούν σε έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα, σήμερα. Η έκθεση θα σταλεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε την Τετάρτη ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Γερμανία θα αρχίσουν συνομιλίες στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα σχετικά με πιθανές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι είναι καιρός να επιβληθούν κυρώσεις κατά του Ιράν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 1 September 2006 - 1:18:28 UTC