Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εμφύλιο πόλεμο μπορεί να βυθιστεί το Ιράκ
  • [02] Πρόταση για τη δημιουργία ειδικών στρατιωτικών δικαστηρίων
  • [03] Εντείνεται η βία στο νότιο Αφγανιστάν
  • [04] Η Ρωσία ζητά από το Ιράν να συμμορφωθεί
  • [05] Ελληνική φιλοξενία για τους ομογενείς
  • [06] 5 χιλιάδες υπαλλήλους απολύει η AOL
  • [07] Καύσωνας και στις ΗΠΑ
  • [08] Το Ισραήλ πλήττει νότιο Λίβανο και νότια Βηρυτό
  • [09] Συνεχίζονται οι Ισραηλινές επιδρομές στο νότιο Λίβανο
  • [10] Έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας
  • [11] Μεγάλη πορεία σε ένδειξη υποστήριξης της Χεζμπολλάχ στη Βαγδάτη
  • [12] Κυρώσεις σε εταιρίες που πουλούν στρατιωτική τεχνολογία στο Ιράν
  • [13] Ενίσχυση διπλωματικών σχέσεων Κύπρου με Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες

  • [01] Σε εμφύλιο πόλεμο μπορεί να βυθιστεί το Ιράκ

    04-08-2006

    Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στρατηγός, Τζον Άμπιζέιντ, δήλωσε σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι το Ιράκ θα μπορούσε να βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο, αν δεν σταματήσουν οι εμφύλιες βιαιότητες. Ο στρατηγός Αμπιζέιντ τόνισε ότι η εμφύλια βία στο Ιράκ έχει επιδεινωθεί περισσότερο από ποτέ άλλοτε, αλλά τόνισε ότι με την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, η Βαγδάτη θα μπορούσε να αποτρέψει έναν εμφύλιο πόλεμο.

    Από τη πλευρά του ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Πήτερ Πέις, δήλωσε ότι οι συμμαχικές και οι Ιρακινές δυνάμεις ελέγχουν θέματα ασφάλειας και εξαρτάται τώρα απ' τον ιρακινό λαό να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να χτίσει ένα δημοκρατικό μέλλον. Πάντως και οι δύο στρατηγοί δήλωσαν ότι δεν είχαν φανταστεί πως οι εμφύλιες βιαιότητες θα έφταναν σε τέτοιο σημείο. Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε στην επιτροπή του Κογκρέσου ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν την αποστολή τους στο Ιράκ, αλλιώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν εξτρεμιστές αλλού.

    Εξάλλου, η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι από έκρηξη βόμβας σε κεντρική αγορά της Βαγδάτης, έχασαν τη ζωή τους 10 άτομα την Πέμπτη. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι δύο πεζοναύτες σκοτώθηκαν από εχθρικά πυρά στην επαρχία αλ Αμπάρ.

    Στο μεταξύ, χιλιάδες Σιίτες υποστηρικτές του ακραίου κληρικού, Μοκτάντα αλ Σάντρ, συγκεντρώνονται στη Βαγδάτη για συλλαλητήριο συμπαράστασης, προς τους αντάρτες της Χεζμπολλάχ που πολεμούν κατά των ισραηλινών δυνάμεων στο Λίβανο. Ο αμερικανικός στρατός ενέτεινε τα μέτρα ασφάλειας εν όψει του συλλαλητηρίου.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο απερχόμενος Βρετανός πρέσβης στη Βαγδάτη, Ουίλλιαμ Πέητυ, προειδοποιεί ότι είναι πιθανή η διάσπαση του Ιράκ απ' τις εθνικές του μειονότητες.

    [02] Πρόταση για τη δημιουργία ειδικών στρατιωτικών δικαστηρίων

    04-08-2006

    Αλμπέρτο Γκονζάλες

    Η κυβέρνηση Μπους πρότεινε νέο σχέδιο δημιουργίας στρατιωτικών επιτροπών για την εκδίκαση κρατουμένων από τον αμερικανικό στρατό. Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Γκονζάλες, παρουσίασε το σχέδιο σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, λέγοντας ότι μ' αυτό τον τρόπο θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταθέσεις κρατουμένων που ελήφθησαν υπό πίεση και ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε απόρρητα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται εναντίον τους.

    Το νέο αυτό σχέδιο για τη δημιουργία ειδικών στρατιωτικών δικαστηρίων έχει επισύρει επικρίσεις από ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους και Γερουσιαστές που λένε ότι μ' αυτό τον τρόπο οι κατηγορούμενοι δεν θα καλύπτονται απ' τις προστατευτικές δικλίδες που παρέχονται από τα αμερικανικά πολιτικά και στρατιωτικά δικαστήρια.

    Το νέο αυτό σχέδιο αποτελεί την απάντηση της κυβέρνησης Μπους στην καταδικαστική, για το Λευκό Οίκο, απόφαση του Αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου στο θέμα της εκδίκασης των υποθέσεων κρατουμένων στις φυλακές στο Γκουαντάναμο.

    [03] Εντείνεται η βία στο νότιο Αφγανιστάν

    04-08-2006

    Εκπρόσωπος της καναδικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι οι 3 στρατιώτες των νατοϊκών δυνάμεων που σκοτώθηκαν από επίθεση των Ταλεμπάν στο νότιο Αφγανιστάν, ήταν καναδοί. Έξη άλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης στη νότια επαρχία Κανταχάρ. Σε ξεχωριστό επεισόδιο, στην ίδια επαρχία ένας βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε αυτοκίνητο με εκρηκτικά σε πολυσύχναστη αγορά, σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 άτομα και τραυματίζοντας 13.

    Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο δράστης προφανώς στόχευε τις Διεθνείς Δυνάμεις Ασφάλειας του ΝΑΤΟ, όμως τα θύματα ήταν άμαχοι. Αυτή την εβδομάδα οι Νατοϊκές δυνάμεις ανέλαβαν, από τις υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικές δυνάμεις, τον έλεγχο επί θεμάτων ασφάλειας σε 6 επαρχίες του νότιου Αφγανιστάν.

    [04] Η Ρωσία ζητά από το Ιράν να συμμορφωθεί

    04-08-2006

    Η Ρωσία ζήτησε απ' το Ιράν να συμμορφωθεί με ψήφισμα του συμβουλίου ασφαλείας πού δίνει προθεσμία στην Τεχεράνη ως το τέλος του μήνα για να διακόψει τις επίμαχες πυρηνικές της δραστηριότητες. Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα από το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ, αν το Ιράν πράξει αυτά που ζητά το ψήφισμα. Η Ρωσία, αντιτάχθηκε σε προσπάθειες άλλων μελών του συμβουλίου για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν, εξαιτίας της άρνησής του να συμμορφωθεί με τα αιτήματα του συμβουλίου.

    Το ψήφισμα των ΗΕ που ενεκρίθη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ζητά από το Ιράν να σταματήσει, έως τις 31 Αυγούστου, τις δραστηριότητες του εμπλουτισμού ουρανίου, αλλιώς θα έχει να αντιμετωπίσει πιθανές κυρώσεις. Το συμβούλιο ασφαλείας έλαβε το μέτρο αυτό επειδή το Ιράν δεν απάντησε σε διεθνές πακέτο κινήτρων που προσφέρθηκε στην Τεχεράνη, σε αντάλλαγμα για την διακοπή του προγράμματός της εμπλουτισμού ουρανίου.

    [05] Ελληνική φιλοξενία για τους ομογενείς

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    04-08-2006

    Το Επαρχείο Άνδρου και η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιεί το πρόγραμμα 'Φιλοξενία Ομογενών στην Ελλάδα περιόδου 2005β2008'. Πρόκειται για μια προσπάθεια προβολής αλλά και ελληνικής φιλοξενίας στους Έλληνες της Αμερικής στην οποία συμβάλει το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, το Υπουργείο Εξωτερικών, και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

    Το ταξίδι θα διαρκέσει 15 ημέρες, από 29 Αυγούστου μέχρι 13 Σεπτεμβρίου 2006 και θα περιλαμβάνει περιηγήσεις σε αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, επισκέψεις στα μουσεία: αρχαιολογικό, ναυτικό, Γουλανδρή και Κυδωνυέως, στα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Μαρίνας. Παράλληλα τοπικοί σύλλογοι θα παρουσιάσουν θεατρικές χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, ενώ οι ομογενείς θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και τρεις παραδοσιακές γιορτές που θα πραγματοποιηθούν προς τιμήν τους.

    'Με τον τρόπο αυτό το νησί θα προβάλλει τις ομορφιές αλλά και την πολιτιστική του ζωή, δίνοντας παράλληλα μια μοναδική ευκαιρία να αποτελέσουν οι ομογενείς για μια ακόμα φορά τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό' δήλωσε στην Φωνή της Αμερικής η υπεύθυνη διοργανώτρια στην Νέα Υόρκη, Ειρήνη Κόντου Ζώτος β προσθέτοντας πως ήδη το ενδιαφέρον αλλά και η ζήτηση είναι αυξημένη από έλληνες της Αμερικής που δεν κατάγονται απαραίτητα από τις Κυκλάδες.

    [06] 5 χιλιάδες υπαλλήλους απολύει η AOL

    04-08-2006

    Η αμερικανική εταιρεία υπηρεσιών διασύνδεσης με τον κυβερνοχώρο, η America-On-Line, ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα απολύσει 5 χιλιάδες υπαλλήλους της, δηλαδή το ένα τέταρτο του εργατικού της δυναμικού παγκοσμίως. Επίσης η εταιρεία σκοπεύει να πουλήσει το μερίδιο της σε διαδικτυακές εταιρείες στην Ευρώπη. Της εν λόγω ανακοίνωσης είχε προηγηθεί δήλωση της America-On-Line ότι θα σταματήσει να χρεώνει τους πελάτες της για σύνδεση υψηλής ταχύτητας με το Ίντερνετ και άλλες υπηρεσίες. Στόχος της εταιρείας είναι να υλοποιήσει σχέδιο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και των κερδών της.

    Να υπενθυμίσουμε ότι η America-On-Line ήταν μια απ' τις πρώτες εταιρείες σύνδεσης με τον κυβερνοχώρο και ευθύνεται για την ταχύτατη διάδοση του διαδικτύου σε εκατομμύρια νοικοκυριά σ' ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά τα τελευταία χρόνια υποφέρει οικονομικά λόγω του σκληρού ανταγωνισμού στον τομέα της προσφοράς υπηρεσιών για Ίντερνετ.

    [07] Καύσωνας και στις ΗΠΑ

    04-08-2006

    Το μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών ΗΠΑ, καθώς και τμήματα του νότου και των κεντροδυτικών πολιτειών, παρέμειναν αιχμάλωτες του καύσωνα και τη Πέμπτη. Οι θερμοκρασίες στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και την Ουάσινγκτον ξεπέρασαν και πάλι τους 38 βαθμούς Κελσίου. Προειδοποιήσεις για την προστασία των κατοίκων εκδόθηκαν από την Οκλαχόμα και την Τζώρτζια, μέχρι το Μαίην και την Μασαχουσέτη.

    Μέχρι και 20 άτομα πέθαναν από τον καύσωνα των τελευταίων ημερών, ενώ τουλάχιστον 134 θάνατοι σ' ολόκληρη τη χώρα αποδίδονται στον καύσωνα, που αρχικά έπληξε τις δυτικές περιοχές της χώρας, πριν να μετακινηθεί ανατολικά.

    Πολλές πόλεις προτρέπουν τους κατοίκους τους να μην σπαταλούν ηλεκτρική ενέργεια, καθώς οι αρχές καταβάλουν ιδιαίτερες προσπάθειες να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των πολιτών εξαιτίας της μεγάλης ζέστης. Έχουν επίσης ανοίξει κέντρα δροσιάς για να μπορούν να καταφύγουν εκεί άτομα που δεν διαθέτουν κλιματισμό στα σπίτια τους.

    [08] Το Ισραήλ πλήττει νότιο Λίβανο και νότια Βηρυτό

    04-08-2006

    Λιβανέζοι αξιωματούχοι είπαν ότι τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διάφορα σημεία της χώρας τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν χωριά του νοτίου Λιβάνου, καθώς και προπύργιο της Χεζμπολλάχ στη νότια Βηρυτό. Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίσης επίθεση σε περιοχή κοντά στην πόλη Μπααλμπέκ στον βορειοανατολικό Λίβανο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ ετοιμάζεται να κινηθεί βαθύτερα μέσα στο Λίβανο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο υπουργός Άμυνας, Αμίρ Πέρετς, ζήτησε από τον στρατό να ετοιμαστεί για δεύτερη φάση επιχειρήσεων προς τον ποταμό Λιτάνι, 30 χιλιόμετρα βόρεια του Ισραήλ, το οποίο λέει ότι ήδη ελέγχει ζώνη 6 χιλιομέτρων μέσα στο νότιο Λίβανο.

    Την Πέμπτη, η Χεζμπολλάχ εξαπέλυσε πάνω από 150 ρουκέτες κατά του βορείου Ισραήλ, σκοτώνοντας 6 πολίτες. Σε δηλώσεις του από την λιβανική τηλεόραση, ο ηγέτης της Χεζμπολλάχ Σείχης Χασάν Νασράλα, απείλησε ότι ρουκέτες της οργάνωσης θα εκτοξευθούν στο Τελαβίβ, αν το Ισραήλ επιτεθεί στο κέντρο της Βηρυτού.

    Εξάλλου, οι ΗΠΑ και η Βρετανία δηλώνουν ότι επίκειται μάλλον ψήφισμα των ΗΕ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλάχ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας, μέχρι σήμερα, αναφορικά με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας. Ο κ. Μακόρμακ δήλωσε ότι, αν χρειαστεί, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες, μέσα στις επόμενες μέρες, για την επίτευξη συμφωνίας.

    Από τη πλευρά του, ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαίρ, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας θα συμφωνήσει σε σχετικό ψήφισμα μέσα στις επόμενες μέρες και επεσήμανε ότι εκτός απ' το θέμα της εκεχειρίας, το ψήφισμα θα προβλέπει και την αποστολή διεθνούς δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο.

    [09] Συνεχίζονται οι Ισραηλινές επιδρομές στο νότιο Λίβανο

    04-08-2006

    Αξιωματούχοι του Λιβάνου λένε ότι από ισραηλινές αεροεπιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άμαχοι, καθώς τα ισραηλινά αεροπλάνα σφυροκόπησαν το Λίβανο στα πλαίσια επιχείρησης κατά των ανταρτών της Χεζμπολλάχ.

    Στον ανατολικό Λίβανο, αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε τουλάχιστον 3 πυραύλους κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 28 αγρότες που φόρτωναν λαχανικά σε φορτηγό. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και Σύριοι κουρδικής καταγωγής. Λιβανέζοι αξιωματούχοι λένε ότι από ισραηλινή αεροεπιδρομή σε χωριό στα νότια της χώρας σκοτώθηκαν 7 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 10.

    Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι 3 από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια σκληρής μάχης στο χωριό Μαρκάμπε στο νότιο Λίβανο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι η Χεζμπολλάχ εξαπέλυσε πάνω από 100 ρουκέτες στο βόριο Ισραήλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 3 άμαχους. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού είπε ότι μερικές ρουκέτες αστόχησαν και έπεσαν στη Συρία, κοντά στη μεθοριακή πόλη Κουνέιτρα.

    [10] Έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας

    04-08-2006

    Τόνυ Μπλέαρ

    Ο βρετανός Πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ ανέβαλε τις διακοπές του καθώς η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επίτευξη ψηφίσματος εκεχειρίας ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο Λίβανο. Ο κύριος Μπλέαρ και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης την Παρασκευή, τόνισαν την αναγκαιότητα να επέλθει συμφωνία σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών. Ο κύριος Σιράκ ζήτησε να καταβληθούν μέγιστες προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυση του πυρός με την υποστήριξη των ΗΕ.

    Την Πέμπτη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ μπορεί να καταλήξει, μέσα σε λίγε μέρες, σε ψήφισμα για την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλάχ. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της εκεχειρίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας έχουν επιβραδύνει την επίτευξη συμφωνίας. Η Γαλλία επιμένει ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να προηγείται της ανάπτυξης διεθνούς δύναμης στην περιοχή., ενώ οι ΗΠΑ ζητούν πρώτα την ανάπτυξη στρατευμάτων.

    [11] Μεγάλη πορεία σε ένδειξη υποστήριξης της Χεζμπολλάχ στη Βαγδάτη

    04-08-2006

    Χιλιάδες Σιίτες, οπαδοί του ακραίου Ιρακινού κληρικού Μοκτάντα αλ Σάντρ, διενήργησαν ειρηνική πορεία την Παρασκευή στη Βαγδάτη σε ένδειξης υποστήριξης για τη Χεζμπολλάχ του Λίβανου. Ο αμερικανικός στρατός υπολόγισε ότι ο αριθμός των διαδηλωτών ανέρχονταν σε 14 χιλιάδες, αλλά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην πορεία. Οι διαδηλωτές φορούσαν λευκούς μανδύες, που συμβολίζουν την ετοιμότητά τους να θυσιαστούν, κρατούσαν τις κίτρινες σημαίες της Χεζμπολλάχ, και φώναζα συνθήματα κατά του Ισραήλ. Δεν υπήρξαν αναφορές για βιαιότητες, ή για τραυματισμούς κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις λένε ότι 2 στρατιώτες τους σκοτώθηκαν από εχθρικά πυρά στη επαρχία αλ Ανμπάρ την Παρασκευή, ενώ στο βόρειο τμήμα της χώρας η αστυνομία λέει ότι από βίαια επεισόδια έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 24 άτομα.

    [12] Κυρώσεις σε εταιρίες που πουλούν στρατιωτική τεχνολογία στο Ιράν

    04-08-2006

    Οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις σε ξένες εταιρείες που πουλούν στρατιωτική τεχνολογία στο Ιράν. Αξιωματούχοι του Στέητ Ντηνπάρτμεντ λένε ότι οι κυρώσεις στοχεύουν τη ρωσική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Σουκόι και την εταιρεία εξαγωγής όπλων Ροσομπορονέσπο. Η ανακοίνωση επίσης αναφέρει και 2 ινδικές εταιρίες καθώς και 2 εταιρείες από τη Βόρειο Κορέα και μία από την Κούβα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή απαράδεκτη.

    Τα νέα αυτά μέτρα απαγορεύουν στην αμερικανική κυβέρνηση την αγορά προϊόντων, ή υπηρεσιών από τις συγκεκριμένες εταιρίες καθώς επίσης και την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, υπηρεσιών ή τεχνολογίας σε θυγατρικές εταιρείες.

    [13] Ενίσχυση διπλωματικών σχέσεων Κύπρου με Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    04-08-2006

    Την κοινή εμπιστοσύνη και την κοινή θέληση για ανάπτυξη και ενδυνάμωση της φιλίας μεταξύ των δύο κρατών υπέγραψαν ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδίνων, Πρέσβης Μάργκαρετ Χιούζ Φερράρι, στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου επισυνάπτοντας έτσι διμερή συμφωνία διπλωματικών σχέσεων.

    Ακολουθώντας την συμφωνία αυτή οι δύο χώρες θα αναπτύξουν την συνεργασία τους όχι μόνο στις μεταξύ τους συναλλαγές αλλά και γενικότερα στους πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς ανθρωπιστικούς και άλλους τομείς, σύμφωνα πάντα με τις αρχές και τους κανονισμούς του Χάρτη του ΟΗΕ, την Διεθνή Νομοθεσία και την Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, που καθιερώθηκε στις 18 Απριλίου του 1961.

    Η συμφωνία υπογραμμίζει επίσης την κοινή τους εμπιστοσύνη πως η σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυβέρνησης της Κύπρου και του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδίνων, είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα και των δύο κρατών και θα βοηθήσει στην παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας και της ειρηνικής συνύπαρξης.

    Μιλώντας ο κος Μαυρογιάννης κατά την διάρκεια της τελετής υπογραφής εξέφρασε τη χαρά του για την συμφωνία των δύο χωρών και ευχήθηκε όπως στο μέλλον ενισχυθούν και περαιτέρω σε άλλους τομείς οι διμερείς σχέσεις.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 5 August 2006 - 1:18:17 UTC