Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενδιαφέροντα γεωλογικά φαινόμενα στον Ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο
  • [02] ΠΟΕ: Σε αδιέξοδο οι διεθνείς εμπορικές συνομιλίες.
  • [03] Αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια για το λαό του Λιβάνου
  • [04] Στο Ισραήλ η Κοντολίζα Ράις
  • [05] Συνομιλίες Μπούς-Μαλίκι στο Λευκό Οίκο
  • [06] Αχτισάαρι: Βαθιές οι διαφωνίες Σέρβων-Αλβανών για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου
  • [07] Γάζα: 6 νεκροί από Ισραηλινά πυρά
  • [08] Νέες πυρηνικές δραστηριότητες αναπτύσει το Πακιστάν

  • [01] Ενδιαφέροντα γεωλογικά φαινόμενα στον Ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    25-07-2006

    Οι ισχυροί βοριάδες, εκτός από το Αιγαίο, αρκετές μέρες τώρα χτυπούν και τον Κορινθιακό αι κυρίως τα παράλια της Πελοποννήσου αι της νότιας Στερεάς Ελλάδας, έχοντας για λίγο εξαφανίσει το υπόκωφο βουητό που από τον περασμένο μήνα αναστατώνει τους κατοίκους πολλών παραθαλάσσιων περιοχών.

    Όλες οι τοπικές εφημερίδες αναφέρονται στις υποβρύχιες κατολισθήσεις που είναι μεν γνωστές από την αρχαιότητα, αλλά συνεχίζονται και μπορούν σύμφωνα με τους ειδικούς να προκαλέσουν ακόμη και τσουνάμι.

    Οι μεγάλες κατολισθήσεις συμβαίνουν δύο και τρεις φορές τον χρόνο, δηλώνει ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, το οποίο φωτογράφησε ήδη το πρανές με το βαθυσκάφος Θέτις.

    Το πρανές είναι η πλαγιά του κόλπου και οι κατολισθήσεις οφείλονται κυρίως στη μεγάλη κλίση που παρουσιάζεται σε βαθμό που ο υποθαλάσσιος αυτός γκρεμός να ξεκινά από τα 70 μέτρα και να φθάνει μέχρι τα 800.

    Μια σημαντική αιτία των κατολισθήσεων είναι τα υλικά λάσπη και πέτρες που μεταφέρονται από τα ποτάμια, και συσσωρεύονται στο χείλος του πρανούς και κάποια στιγμή κατρακυλούν προς τα κάτω.

    Στην περιοχή από το Ξυλόκαστρο μέχρι την Ακράτα, οι κατολισθήσεις που έχουν μετρηθεί φθάνουν τα 800 μέτρα, ενώ από το Αίγιο μέχρι τον Ψαθόπυργο, κοντά στην Πάτρα, οι κατολισθήσεις σταματούν στα 400 μέτρα.

    Οι ερευνητές δεν αποκλείουν οι κατολισθήσεις να προκαλέσουν κάποια στιγμή τσουνάμι αλλά μάλλον όχι επικίνδυνο. Το 1963 έχει αναφερθεί τσουνάμι ύψους πέντε μέτρων στο Αίγιο με ενδεικτική περιγραφή ότι τα ψάρια βγήκαν στην στεριά, ενώ το 373 πχ. ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από κατολισθήσεις θεωρείται ότι βύθισε την πόλη Ελίκη.

    [02] ΠΟΕ: Σε αδιέξοδο οι διεθνείς εμπορικές συνομιλίες.

    25-07-2006

    Ο επικεφαλής του ΠΟΕ, Πασκάλ Λαμύ, αποχωρεί απ' την συνεδρίαση

    Οι συνομιλίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου διακόπηκαν όταν κατέστη αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ και άλλων πέντε εμπορικών δυνάμεων, που θα επέτρεπε την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

    Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Μάρκ Βάιλ, δήλωσε ότι πρόκειται για πολύ απογοητευτική εξέλιξη, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά, όπως επισήμανε, η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει το τέλος του οργανισμού, ούτε κατ' ανάγκη των συνομιλιών, του λεγόμενου κύκλου της Ντόχα.

    'Όχι, δεν αποτελεί θάνατο του κύκλου της Ντόχα'. δήλωσε ο κ. Βάιλ. 'Όμως ο κύκλος διακόπηκε, μέχρις ότου να μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις που θα τον προωθήσουν'.

    Στόχος του λεγόμενου κύκλου της Ντόχα είναι η τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας και ο περιορισμός της φτώχειας, με την μείωση των δασμών παγκοσμίως. Ένας από τους κύριους στόχους των συνομιλιών ήταν και το άνοιγμα των αγορών σε εξαγωγές από αναπτυσσόμενες χώρες.

    Τελικά, δεν επετεύχθη συμφωνία για το ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να προχωρήσουν οι συνομιλίες με αποτέλεσμα η ΕΕ να επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ για την αποτυχία των συνομιλιών, λέγοντας ότι είναι απρόθυμες να συμβιβαστούν. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Πήτερ Μάντελσον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι απρόθυμες να μειώσουν τις κρατικές επιδοτήσεις προς τους Αμερικανούς αγρότες.

    Όμως η Ουάσινγκτον αντέκρουσε ότι η ΕΕ και άλλα μέλη του οργανισμού, δεν κατέβαλαν αρκετές προσπάθειες για να μειώσουν τους δασμούς στα αγροτικά προϊόντα. Αμερικανοί αξιωματούχοι επέρριψαν ευθύνες επίσης στη Βραζιλία και την Ινδία, λέγοντας ότι αρνήθηκαν να μειώσουν τους δασμούς σε βιομηχανικά προϊόντα.

    Η εμπορική εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Σούζαν Σουάμπ, εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι η ομάδα των 6 δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία. Πάντως, η κ. Σουάμπ τόνισε ότι τα μέλη του οργανισμού πρέπει να βρούν τρόπους για την άρση του αδιεξόδου, αλλιώς θα χαθεί μια μοναδική ευκαιρία για την προσφορά βοήθειας προς αναπτυσσόμενες χώρες με απώτερο στόχο την τόνωση της παγκόσμιας εμπορικής ανάπτυξης.

    [03] Αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια για το λαό του Λιβάνου

    25-07-2006

    Oι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν στο Λίβανο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας, αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι ο αμερικανικός στρατός θα αρχίσει να διανέμει την βοήθεια από σήμερα. Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντέηβιντ Γουέλτς, δήλωσε ότι στην ανθρωπιστική βοήθεια θα συμπεριλαμβάνονται και ιατρικά πακέτα για 100,000 άτομα και 20,000 κουβέρτες.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι η βοήθεια θα αρχίσει να φθάνει στο Λίβανο με ελικόπτερα και πλοία και ότι οι αμερικανικές αρχές συνεργάζονται με το Ισραήλ και το Λίβανο για να δημιουργηθούν διάδρομοι διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το πακέτο αποτελεί απάντηση στην έκκληση που απηύθυναν τα ΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια 150 εκατομμυρίων δολαρίων για Λιβανέζους αμάχους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς των ισραηλινών.

    Επίσης η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα προσφέρει στο Λίβανο ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι σχεδόν ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των Αμερικανών πολιτών από την εμπόλεμη χώρα.

    [04] Στο Ισραήλ η Κοντολίζα Ράις

    25-07-2006

    Η κ. Ράις με την ΥπΕξ του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, βρίσκεται στο Ισραήλ στα πλαίσια διπλωματικής της περιοδείας, που θα επικεντρωθεί στο θέμα των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Xεζμπολλά. Η κ. Ράις θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Δυτική Όχθη, για συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

    Πριν το Ισραήλ, η κ. Ράις πραγματοποίησε απρογραμμάτιστη επίσκεψη στην εμπόλεμη Βηρυτό και είχε επείγουσες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Φουάντ Σινιόρα. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών ευχαρίστησε τον Λιβανέζο ηγέτη για 'το κουράγιο και την αφοσίωση του' και εξέφρασε την ανησυχία της για τα πλήγματα που δέχεται ο λαός του Λιβάνου.

    Η κ. Ράις συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου και διαπραγματευτή της Χεζμπολά, Ναμπίχ Μπέρρι. Σύμβουλος του κ. Μπέρρι δήλωσε ότι απέρριψε πρόταση της κ. Ράις για εκεχειρία που προέβλεπε απόσυρση της Χεζμπολά σε απόσταση τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων απ' τα σύνορα με το Ισραήλ και ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στο νότιο Λίβανο. Την Τετάρτη η κ. Ράις θα συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη στη Ρώμη με θέμα την κρίση στη Μέση Ανατολή.

    Στο μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες υποστηριζόμενοι από μαχητικά αεροσκάφη μπήκαν στο νότιο Λίβανο με στόχο να αναλάβουν τον έλεγχο προπυργίου της Χεζμπολά. Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν τη Δευτέρα μεταξύ Ισραηλινών δυνάμεων και ανταρτών της Χεζμπολά κοντά στη πόλη Μπίντ Τζμπαΐλ. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δύο στρατιώτες και πολλοί μαχητές της Χεζμπολά σκοτώθηκαν κατά τις συμπλοκές, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 13 Ισραηλινοί στρατιώτες.

    Στο μεταξύ, δύο Ισραηλινοί χειριστές μαχητικού ελικοπτέρου σκοτώθηκαν όταν το σκάφος τους κατέπεσε στο βόρειο Ισραήλ. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το ελικόπτερο έπεσε πάνω σε ηλεκτρικά καλώδια, αλλά αργότερα αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας το ελικόπτερο να κατερρίφθη από εχθρικά πυρά. Εξάλλου, τουλάχιστον 7 άτομα σκοτώθηκαν από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο και τουλάχιστον 8 άτομα τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις της Χεζμπολά με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.

    [05] Συνομιλίες Μπούς-Μαλίκι στο Λευκό Οίκο

    25-07-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, θα έχουν συνομιλίες αργότερα σήμερα στο Λευκό Οίκο, ενώ συνεχίζονται οι εμφύλιες βιαιότητες στο Ιράκ. Αναμένεται ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης των δυνάμεων ασφαλείας στην εμπόλεμη χώρα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπούς δηλώνουν ότι εξετάζεται η πιθανότητα συγκέντρωσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη από άλλες περιοχές του Ιράκ.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι το σχέδιο ασφάλειας που δρομολογήθηκε πρίν 6 εβδομάδες από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του κ. αλ Μαλίκι, απεδείχθη αναποτελεσματικό. Την Δευτέρα, ο ιρακινός πρωθυπουργός συζήτησε την κατάσταση στη χώρα του με τον βρετανό ομόλογό του Τόνυ Μπλαίρ, στο Λονδίνο. Πριν τις συνομιλίες, ο κ. αλ Μαλίκι είχε δηλώσει στο βρετανικό ραδιόφωνο ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών που φέρουν την ευθύνη για τις πρόσφατες επιθέσεις κατά πολιτών.

    [06] Αχτισάαρι: Βαθιές οι διαφωνίες Σέρβων-Αλβανών για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου

    25-07-2006

    Μάρτι Αχτισάαρι

    Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, δήλωσε ότι παραμένουν οι βαθιές διαφωνίες μεταξύ Σέρβων και Αλβανών ηγετών στις συνομιλίες για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου. Μετά από πρωτοφανή κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση κορυφής στη Βιέννη μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και Βόισλαβ Κοστούνιτσα και των Κοσοβάρων ομολόγων τους Φατμίρ Σεϊντίου και Αγκίμ Τσέκου, ο κ. Αχτισάαρι δήλωσε ότι το Βελιγράδι είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί τα πάντα εκτός του θέματος της ανεξαρτησίας του Κοσυφοπεδίου και η Πρίστινα ενδιαφέρεται μόνο για το θέμα της ανεξαρτησίας.

    Αμερικανικό διπλωματικό ανακοινωθέν από τη Πρίστινα συγχαίρει και τις δύο πλευρές για το γεγονός ότι συμφώνησαν σε απ' ευθείας συνομιλίες και αναφέρει ότι αξιωματούχοι προσβλέπουν στην συνέχιση αυτής της διάθεσης των δύο πλευρών να καταλήξουν σε συμπεφωνημένο διακανονισμό.

    [07] Γάζα: 6 νεκροί από Ισραηλινά πυρά

    25-07-2006

    Παλαιστίνιοι τραυματιοφορείς δήλωσαν ότι 6 άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη βόρεια Γάζα την Δευτέρα. Όπως είπαν, ισραηλινό βλήμα εξερράγη κοντά σε πολυκατοικία στην Μπείτ Λαχίγια, σκοτώνοντας τρία άτομα. Λίγη ώρα αργότερα, δύο ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, ενώ από Τρίτη επίθεση σκοτώθηκε πεντάχρονο κοριτσάκι.

    Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού είπαν ότι ισραηλινοί στρατιώτες στόχευαν Παλαιστίνιους εξτρεμιστές που είχαν εκτοξεύσει 6 ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Πάνω από 100 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις πολεμικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, για να σταματήσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών και να απελευθερώσει ένα στρατιώτη του που απήχθη τον Ιούνιο. Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους αμάχους ότι θα υποστούν επιθέσεις αν κρύβουν στα σπίτια τους όπλα ή εξτρεμιστές.

    [08] Νέες πυρηνικές δραστηριότητες αναπτύσει το Πακιστάν

    25-07-2006

    Το Ινστιτούτο Επιστημών και Διεθνούς Ασφάλειας, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ότι το Πακιστάν κατασκευάζει πυρηνικό αντιδραστήρα που θα μπορούσε να παράγει αρκετό πλουτώνιο για την δημιουργία 40 με 50 πυρηνικών όπλων το χρόνο. Το Ινστιτούτο αναφέρει ότι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι μάλλον κτίζεται μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο, δίπλα σε υπάρχον, στην περιοχή Κουσάμπ της επαρχίας Πουντζάμπ. Σύμφωνα με τον ινστιτούτο, το νέο εργοστάσιο θα μπορούσε να αυξήσει την δυνατότητα του Πακιστάν να κατασκευάζει πυρηνικές κεφαλές από δύο τον χρόνο, σε 50.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την κατασκευή του νέου πυρηνικού αντιδραστήρα, αλλά είπε ότι είναι γνωστό ότι το εργοστάσιο του Κουσάμπ συμμετέχει σε πρόγραμμα πυρηνικών εξοπλισμών. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει τα σχέδια του Πακιστάν και δεν συμφωνεί με την χρήση του εργοστασίου για στρατιωτικούς σκοπούς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 26 July 2006 - 1:18:14 UTC