Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Matt Bryza σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα

  • [01] Ο Matt Bryza σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    22-07-2006

    Δραστήριο και εποικοδομητικό χαρακτήρισε ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρω-ασιατικές Υποθέσεις Matthew Bryza το δεκαήμερο ταξίδι που μόλις ολοκλήρωσε στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.

    Σε δημοσιογραφική ενημέρωση την οποία έκανε στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Ουάσιγκτον την Παρασκευή, ώρες μετά την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος Bryza επισήμανε πως το ταξίδι του αυτό συνέπεσε με το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στο Λίβανο και την προσπάθεια που αναλήφθηκε εκτάκτως για την απομάκρυνση των αμάχων αμερικανών πολιτών από εκεί.

    Απαντώντας σε ερώτηση της Φωνής της Αμερικής σχετικά με την συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με τις Κυπριακές αρχές στην δύσκολη αυτή προσπάθεια, ο αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμαντ είπε: 'Η συνεργασία μας με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξε και εξακολουθεί να είναι εξαίρετη. Είναι λυπηρό που χρειάστηκε να συνεργαστούμε κάτω από τις συνθήκες της τραγωδίας αυτής και των προεκτάσεών της. Αλλά το θετικό στην όλη υπόθεση είναι πως παρά τις αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να ανανεώσουμε την διμερή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίως χάρις στην πολύ εποικοδομητική στάση της Κυπριακής κυβέρνησης. Είναι πράγματι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Πρεσβεία μας στην Λευκωσία ανταποκρίθηκαν στην κρίση αυτή. Βρισκόμουνα εκεί και είδα προσωπικά πως ενήργησαν από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε τις διαστάσεις της επιχείρησης που έμελλε να αποτολμηθεί στο νησί'.

    Στη συνέχεια ο κύριος Bryza είπε ότι κάπου τέσσαρες χιλιάδες Αμερικανοί από τον Λίβανο είχαν ήδη μεταφερθεί ασφαλώς στην Κύπρο έως την ώρα που ο ίδιος αναχώρησε από εκεί. Εκατοντάδες από αυτούς, πρόσθεσε, επέστρεψαν κιόλας στις Ηνωμένες Πολιτείες με πτήσεις από τη Λάρνακα. Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που εξυπηρετήθηκαν μέσω Κύπρου έφθασε τους 5.700 και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις επανήλθε στο θέμα της συνεργασίας με τις Κυπριακές αρχές λέγοντας: 'Η συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξε υπέροχη. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες που η Κυπριακή Δημοκρατία μπόρεσε να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διεθνών Εμπορικών Εκθέσεων, οι οποίες διαθέτουν κεντρικό σύστημα κλιματισμού, που είναι καλοδεχούμενο τούτες τις ημέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία στην Κύπρο κυμαίνεται σε ψηλά επίπεδα. Δίχως τις εγκαταστάσεις αυτές η κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη για τους πολίτες μας που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από το Λίβανο'.

    Ο κύριος Bryza άρχισε το δεκαήμερο ταξίδι του στο τρίγωνο Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου, από την Άγκυρα όπου έκανε τις πρώτες επαφές στα πλαίσια του υπομνήματος που υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον πριν δύο περίπου εβδομάδες η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Condoleezza Rice και ο Τούρκος ομόλογός της Abdullah Gul για την προώθηση κοινών οραματισμών. Οι συζητήσεις του εκεί επικεντρώθηκαν σε βασικές πτυχές του υπομνήματος αυτού. Όπως είπε ο ίδιος: 'Εξετάσαμε την κατάσταση στο Ιράκ, τον κοινό μας αγώνα εναντίον του Πε-Κα-Κα, το κοινό μας όραμα για την διάδοση της δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, τις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων, την κατάσταση στο Ιράν και την συνεργασία μας με την Τουρκία για την επίτευξη μιας πιο αποτελεσματικής συναλλαγής με την Συρία σε σχέση με την επιδίωξη των κοινών μας στόχων. Επίσης αφιερώσαμε σημαντικό χρόνο σε συζητήσεις πάνω σε θέματα ενεργειακής ασφάλεια και ειδικότερα γύρω από το πώς θα μπορούσε η Ευρώπη να παραλλάξει τα ενεργειακά της αποθέματα, ιδιαίτερα τα αποθέματά της φυσικού αερίου, εν όψει της προοπτικής το Αζερμπαϊτζάν να εξελιχθεί σε καινούργιο μεγάλο παραγωγό και προμηθευτή φυσικού αερίου και την Τουρκία να γίνει το κύριο κέντρο της περιοχής Νοτίου Καυκάσου για την διανομή ενεργείας πρώτα στην Ελλάδα και από εκεί σε άλλα μέρη'.

    Τα ίδια θέματα που αφορούν στην ενεργειακή ασφάλεια ο αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμαντ τα συζήτησε και στην Αθήνα, δεύτερο σταθμό του ταξιδιού του, στην οποία και έμεινε μια ημέρα. Κατόπιν πήγε στην Κύπρο όπου πέρασε ένα Σαββατοκύριακο ξεναγούμενος σε διάφορα αξιοθέατα του νησιού τα οποία δεν είχε δει σε προηγούμενες επισκέψεις του. Μετά από αυτήν την 'πολύ ευχάριστη εμπειρία' ο κύριος Bryza είχε διήμερες συνομιλίες (Δευτέρα και Τρίτη) με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ζακχαίου, της Πρέσβειρας κ. Κοζάκου-Μαρκουλή, που είναι υπεύθυνη του τμήματος Κυπριακών Υποθέσεων του ίδιου υπουργείου, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Χριστόφια και με παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου. Την επομένη (Τετάρτη) συναντήθηκε με τους ηγέτες της Τουρκοκυπριακής κοινότητας κυρίους Ταλάτ και Ντενκτάς καθώς και με επιχειρηματίες. Λίγο πριν αναχωρήσει την Πέμπτη από την Λευκωσία είδε και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Λιλικα ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από το εξωτερικό.

    Μια από τις εντυπώσεις που δημιούργησε ύστερα από όλες αυτές τις επαφές είναι ότι οι Κύπριοι, και των δύο κοινοτήτων, όσο μεγαλώνουν τείνουν να ξεχνούν τις μέρες στις οποίες ζούσανε μαζί στο νησί, το πόσο καλή ήτανε η ζωή τους εκείνη και την σύμπνοια που τους ένωνε και τους έκανε να περηφανεύονται για την Κυπριακή τους ταυτότητα ανεξάρτητα με το αν η καταγωγή τους ήτανε Ελληνική ή Τουρκική. Η ευχάριστη έκπληξη για τον Αμερικανό επίσημο επισκέπτη του νησιού ήταν πως η αποστολή που πραγματοποίησε μια εβδομάδα νωρίτερα ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κύριος Gambari αν και δεν ήρε κανένα αδιέξοδο εν τούτοις δημιούργησε μια θετική προοπτική, ένα ελπιδοφόρο κλίμα.

    Κατά τον κύριο Bryza 'το ιδιαίτερα θετικό που προέκυψε είναι, πρώτα από όλα, το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κύριος Ταλάτ συναντήθηκαν για πρώτη φορά από τον Απρίλιο 2004 και στην τελευταία τους αυτή συνάντηση συμφώνησαν να συγκροτήσουν τεχνικές επιτροπές και να διεξάγουν τεχνικές συνομιλίεςβ¦. που ελπίζεται να αποτελέσουν ένα καινούργιο ξεκίνημα για την εξέταση των ουσιαστικών θεμάτων (του Κυπριακού)'.

    Σκοπός λοιπόν του ταξιδιού του κυρίου Bryza στην Κύπρο ήτανε να επιχειρήσει να οικοδομήσει 'πάνω σε αυτό το θετικό πνεύμα και σαν συνέχεια αυτής της θετικής ώθησης' που πέτυχε ο Αναπληρωτής Γ.Γ. του ΟΗΕ και όχι να παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Κατά την έκφρασή του: 'Δεν είχα κανένα συγκεκριμένο σχέδιο ή δέσμη προτάσεων εκτός από διάφορες ιδέες που συζητιούνται τελευταία στην διεθνή κοινότητα, ειδικότερα στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές από τις ιδέες αυτές έχουν ανακυκλωθεί από προηγούμενες εποχές. Αρκετοί Αμερικανοί διπλωμάτες, πολύ πιο αξιόλογοι από εμένα, έχουν ασχοληθεί συστηματικά με το Κυπριακό. Είναι δύσκολο λοιπόν να φανταστώ συγκεκριμένες ιδέες ή τρόπους οικοδόμησης συμπεφωνημένων διακανονισμών που να έχουνε εντελώς καινούργια χροιά. Μαζεύουμε λοιπόν ξανά τα οικοδομικά αυτά υλικά με την ελπίδα ότι το θετικό κλίμα που υπάρχει σήμερα θα καταστήσει δυνατό με καλή και δημιουργική διάθεση να φτιαχτεί ένα λειτουργικό πακέτο το οποίο να δώσει ώθηση στην διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού. Οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων καθώς επίσης και οι παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής με τους οποίους συνομίλησα, έδειξαν προθυμία όχι μόνο να ακούσουν αλλά επίσης να σκεφτούν και να εξετάσουν καινούργιες, αν και όχι ριζικά καινούργιες, ιδέες ή καινούργιους τρόπους αξιολόγησης ιδεών. Το γεγονός αυτό μου έδωσε μια μικρή δόση αισιοδοξίας, η τουλάχιστον με έκανε να μην είμαι απαισιόδοξος'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 23 July 2006 - 1:31:44 UTC