Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύμα καύσωνα στις Βορειοανατολικές ΗΠΑ
  • [02] Επιτυχής η αποστολή του Ντισκόβερυ στο διάστημα
  • [03] Διαβουλεύσεις στην αμερικανική γερουσία για την έρευνα με πρωτογενή εμβρυϊκά κύτταρα
  • [04] Λίβανος: Συνεχίζονται οι Ισραηλινές επιθέσεις
  • [05] Φονικό τσουνάμι πλήττει την Ινδονησία
  • [06] Ιράκ: 50 νεκροί από επίθεση σε υπαίθρια αγορά
  • [07] Αφγανιστάν: Νέα επίθεση των Ταλεμπάν

  • [01] Κύμα καύσωνα στις Βορειοανατολικές ΗΠΑ

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    18-07-2006

    Το καλοκαίρι μέχρι και την περασμένη Κυριακή ήταν ιδιαίτερα άστατο στην Νέα Υόρκη. Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις είχαν προκαλέσει πολλά προβλήματα, ενώ είχαν υποχρεώσει αρκετούς κατοίκους της Μητροπολιτικής περιοχής και συγκεκριμένα της πολιτείας της Νέας Υερσέης να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

    Από την Δευτέρα όμως τα πράγματα άλλαξαν και κύμα καύσωνα πλήττει την πόλη.

    Η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι και 100 βαθμούς φάρενάιτ, ενώ η πολιτεία έχει εφαρμόσει πλάνο για τέτοιες περιπτώσεις. Ο καύσωνας θα διαρκέσει μερικές ημέρες και καλούνται όλοι οι Νεοϋορκέζοι να ακολουθήσουν τις συμβουλές για την αποφυγή θερμοπληξίας. Διάφορα κέντρα με σύστημα κλιματισμού έχουν ανοίξει για όλους όσους δεν διαθέτουν κλιματιστικά στα σπίτια τους.

    Την Δευτέρα το απόγευμα η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ παρόμοιες θερμοκρασίες θα ισχύουν και κατά τις επόμενες ημέρες.

    [02] Επιτυχής η αποστολή του Ντισκόβερυ στο διάστημα

    18-07-2006

    Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερυ προσγειώθηκε με επιτυχία το πρωί της Δευτέρας στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ, της Φλόριντα. Η προσγείωση ήταν ομαλή, υπό τα χειροκροτήματα και τους πανηγυρισμούς των συγγενών των αστροναυτών και των υπάλληλων της ΝΑΣΑ.

    Οι 6 αστροναύτες του Ντισκάβερυ μετέφεραν εφόδια, εξοπλισμό και ένα νέο μέλος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ αστροναύτες πραγματοποίησαν τρεις περιπάτους στο διάστημα για να κάνουν επιδιορθώσεις στο εξωτερικό του σταθμού.

    Η επιτυχημένη 13ήμερη αποστολή του Ντισκάβερυ τόνωσε το ηθικό της ΝΑΣΑ, μετά την καταστροφή του Κολούμπια το 2003, το οποίο διαλύθηκε πάνω από το Τέξας κατά την επιστροφή του στη Γή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι επτά αστροναύτες που επέβαιναν σ' αυτό.

    Η ΝΑΣΑ σχεδιάζει 16 επανδρωμένες πτήσεις διαστημικών λεωφορείων, με στόχο την ολοκλήρωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η επόμενη πτήση σχεδιάζεται για τα τέλη Αυγούστου.

    [03] Διαβουλεύσεις στην αμερικανική γερουσία για την έρευνα με πρωτογενή εμβρυϊκά κύτταρα

    18-07-2006

    Η αμερικανική γερουσία άρχισε διαβουλεύσεις σχετικά με τρία νομοσχέδια για την έρευνα με εμβρυϊκά πρωτογενή κύτταρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενειών όπως το Πάρκινσον, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

    Επικριτές των νομοσχεδίων λένε ότι η συλλογή εμβρυϊκών πρωτογενών κυττάρων ισοδυναμεί με δολοφονία, αφού το έμβρυο καταστρέφεται. Ένα απ' τα νομοσχέδια προβλέπει την διεύρυνση των ερευνών σε εμβρυϊκά κύτταρα που ούτως ή άλλων πρόκειται να καταστραφούν.

    Η βουλή των αντιπροσώπων ενέκρινε ήδη το εν λόγω νομοσχέδιο. Πάντως, ο πρόεδρος Μπούς ξεκαθάρισε ότι θα ασκήσει βέτο κατά του νομοσχεδίου, αν αυτό εγκριθεί από τη γερουσία. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μπούς ενδεχομένως κάνει χρήση βέτο, από τότε που ανέλαβε την προεδρία, πριν 5 χρόνια.

    [04] Λίβανος: Συνεχίζονται οι Ισραηλινές επιθέσεις

    18-07-2006

    Πηγές του Λιβάνου δηλώνουν ότι Ισραηλινά αεροσκάφη προέβησαν σε νέους βομβαρδισμούς στο Λίβανο για 7η συνεχή μέρα, πλήττοντας στόχους σε διάφορα σημεία της χώρας. Τουλάχιστον 6 άμαχοι σκοτώθηκαν απ' τους βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο νωρίς σήμερα το πρωί. Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν επίσης νότιο προάστιο της Βηρυτού και στρατιωτική μονάδα έξω απ' την Λιβανική πρωτεύουσα.

    Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά από νέες επιθέσεις της Χεζμπολλά με ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 5 άτομα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια απ' τις ρουκέτες έπεσε κοντά σε νοσοκομείο της πόλης Σαφέντ. Άλλες ρουκέτες της Χεζμπολά έπληξαν την Χάιφα και την πόλη Κιριάτ Σεμόνα.

    Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ανέβαλε την λήψη απόφασης αναφορικά με την κλιμακούμενη βία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλά. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον, ζήτησε απ' το Συμβούλιο να καθυστερήσει οποιαδήποτε σχετική ενέργεια μέχρι την επιστροφή ομάδας διαμεσολαβητών του ΟΗΕ απ' την περιοχή.

    Εξάλλου, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαίρ και ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, ζήτησαν τη Δευτέρα την αποστολή ειρηνοφρουρών του διεθνούς οργανισμού στο Λίβανο, όμως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ μέχρι τώρα δεν έχουν συμφωνήσει με την πρόταση αυτή. Κατά την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ στη Αγία Πετρούπολη, οι κ.κ. Μπλαίρ και Αννάν πρότειναν την ανάπτυξη διεθνών δυνάμεων στην παραμεθόρια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, για να σταματήσουν οι διασυνοριακές επιθέσεις.

    Αλλά σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζών Μπόλτον, εξέφρασε αμφιβολίες για το αν μία διεθνής ειρηνευτική δύναμη θα μπορούσε να αφοπλίσει αντάρτες της ισλαμικής Χεζμπολλά, και αν η δύναμη αυτή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη Συρία και το Ιράν, τους κύριους υποστηρικτές της Χεζμπολλά. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για να αποσταλεί μια τέτοια δύναμη στην περιοχή των συνόρων.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, σχεδιάζει να επισκεφθεί την περιοχή σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, χωρίς όμως να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες.

    Παράλληλα, χιλιάδες αλλοδαποί πολίτες εγκαταλείπουν το Λίβανο, καθώς ξένες κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειες τους για την απομάκρυνση πολιτών τους απ' την εμπόλεμη ζώνη. Πολλοί ξένοι υπήκοοι έχουν ήδη μεταβεί οδικώς στη Συρία, ενώ άλλοι έχουν μεταφερθεί με πλοία και ελικόπτερα στη Κύπρο. Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που άρχισαν να απομακρύνουν τους πολίτες τους απ' το Λίβανο τη Δευτέρα.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι έχουν μεταφερθεί στη Κύπρο λιγότεροι από 100, από τους περίπου 25 χιλιάδες αμερικανούς πολίτες που ζουν στο Λίβανο. Ο κ. Μακόρμακ επεσήμανε ότι δρομολογούνται σχέδια για την απομάκρυνση όλων των αμερικανών πολιτών με αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι κρουαζιερόπλοιο θα μεταφέρει σήμερα Αμερικανούς πολίτες απ' το Λίβανο στη Κύπρο.

    [05] Φονικό τσουνάμι πλήττει την Ινδονησία

    18-07-2006

    Μαθητές, δίπλα στα ερείπια του σχολείου τους στην Ιάβα.

    Ο ινδονησιακός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι το τσουνάμι που προκλήθηκε από ισχυρό σεισμό στην Ιάβα της Ινδονησίας κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 170 άτομα, ενώ αγνοείται η τύχη εκατοντάδων άλλων. Επίσης εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

    Κατεστραμμένοι δρόμοι και διακοπές της ηλεκτροδότησης παρεμποδίζουν το έργο των σωστικών συνεργείων. Σεισμολόγοι δηλώνουν ότι ο ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός προκάλεσε τα κύματα του τσουνάμι, ύψους δύο μέτρων, που έπληξαν το δημοφιλές θέρετρο Πανγκανταράν στη Δυτική Ιάβα. Απ' το παλιρροϊκό κύμα καταστράφηκαν σπιτια, επιχειρήσεις και άλλα μικρά κτίρια κατά μήκος της ακτής, ενώ οι κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο σε γειτονικούς λόφους. Ένας αυτόπτης μάρτυρας χαρακτήρισε το παλιρροϊκό κύμα σαν ένα 'Μαύρο Τείχος Νερού'.

    [06] Ιράκ: 50 νεκροί από επίθεση σε υπαίθρια αγορά

    18-07-2006

    Στο Ιράκ, αξιωματούχοι νοσοκομείου είπαν ότι ένοπλοι σκότωσαν περίπου 50 άτομα και τραυμάτισαν πολλά άλλα, σε υπαίθρια αγορά της Μαχμουντίγιας. Οι αρχές είπαν ότι μεγάλος αριθμός ενόπλων εξαπέλυσε αρχικά όλμους και μετά εφόρμησε στην αγορά, πυροβολώντας και ρίχνοντας χειροβομβίδες. Τουλάχιστον δύο από τους δράστες συνελήφθησαν.

    Στη Βαγδάτη, Σιίτες βουλευτές με διασυνδέσεις με τον ακραίο Σιίτη κληρικό, Μοκτάντα αλ Σάντρ, μποϋκοτάρησαν την συνεδρίαση της βουλής την Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν ότι 3 στρατιώτες σκοτώθηκαν την Δευτέρα στη Βαγδάτη και την επαρχία αλ Αμπάρ.

    [07] Αφγανιστάν: Νέα επίθεση των Ταλεμπάν

    18-07-2006

    Οι Αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν δηλώνουν ότι μαχητές των Ταλεμπάν σκότωσαν έναν στρατιώτη των συμμαχικών δυνάμεων και τραυμάτισαν 11 άλλους στη διάρκεια μάχης στην επαρχία Ουρουζγκάν στο νότιο Αφγανιστάν. Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η εθνικότητα του στρατιώτη.

    Επίσης τη Δευτέρα βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε μέσα σε κρατική υπηρεσία στην επαρχία Χελμάντ σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας 8 άλλα. Απ' την έκρηξη ισοπεδώθηκε και το τοπικό γραφείο του υπουργείου δικαιοσύνης του Αφγανιστάν. Παράλληλα εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι συμμαχικές δυνάμεις σκότωσαν 4 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα σε έφοδο στην επαρχία Κόστ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 19 July 2006 - 1:18:13 UTC